Skocz do zawartości

Gmole - Ochrona Silnika - Jakie Gmole?

Gość Snejk
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

No te 180zł to mi spać nie dają... troszkę obruszony tym jestem... Jutro trzasnę foty bo dziś piję i do suzuczki się nie zbliżam :D

No te 180zł to mi spać nie dają... troszkę obruszony tym jestem... Jutro trzasnę foty bo dziś piję i do suzuczki się nie zbliżam :D

gigant nie obraz sie ale jak ja bym mial warsztat i ktos by mi przyjechal z takim czyms jak zalozenie crashow to stwierdzilbym ze naaprawde przyjechal jakis dziany koles ktory nie chce ubrudzic sobie paluszkow i tez bym go wykasowal...jakkolwiek cena kosmos w h*j :o :o :o :o nie napisze ci co qnerk robi za takie sianko co by cie nie dobijac:D

Też tak sobie pomyślałem, że mnie za frajera wziął... i się sfrajerzyłem :D No ale i tak miałem dac do przeglądu więc myślę podrzuce tego gmola i niech przy okazji wkręci, bo ja nie mam kluczy a koleś nie bedzie się tyle pieprzył z tym co ja bym to robił... Pomyliłem się... mój błąd. Było mi te 180 zł zainwestować we wkrętarkę elektryczną.

Nie zgłaszam się z takimi pierdami do ludzi z forum... bo jakoś nie było okazji się poznać (w Niesulicach się nawaliłem jak szalony i nie pamiętam kogo tam poznawałem :D - taki to mój wschodni temperament ).

Nie zgłaszam się z takimi pierdami do ludzi z forum... bo jakoś nie było okazji się poznać (w Niesulicach się nawaliłem jak szalony i nie pamiętam kogo tam poznawałem :D - taki to mój wschodni temperament ).

No i błąd...

Bo byś zapytał, podjechał, postawił tymbarka i zaoszczędził 180 zł (minus zgrzewka tymbarka) no i poznał :)

jj

Tak myślę , że to forum jest m.in. po to by sobie pomagać ; ) Następnym razem się nie krępuj, ktoś Tobie pomoże, innym razem może Ty pomożesz komuś w czymś :D

Przecież do givi dają wszystko co trzeba, instrukcję obrazkową. To tylko gmole, a nie technologia kosmiczna. Nie dziwię się dla warsztatu, ale na przyszłość wpadaj do kogoś z forum!

jeżeli ktoś chce takie co ja mam to mogę podać numer do kolesia, albo sam to przez niego załatwiać jak kto woli. Ma już zrobiony szablon pod mój moto, z tego co wiem to powinny pasować do b6 95-04 i do b12 chyba I gen. Jeśli się mylę niech ktoś mnie poprawi. Cena 250-300zl (nie wiem ile powie, ode mnie wziął 250 może trochę po znajomości), wykonane z kwasówki więc też droższy materiał od zwykłej rurki i ładnie się prezentują.

Oto fotusie moich gmolci :D

Witam, obserwuję ten temat i trochę jestem zdziwiony, za te gmole - nie do końca właściwe konstrukcyjnie, zapłaciłeś 390 zł + 180 zł za montaż = 570 zł...

Bez komentarza... oby tylko się nigdy nie przydały.

pozdrawiam

Dobry wybór te gmole ponoć spełniają swoje zadanie w 100 % , dobrze że nie kupiłeś orginalnych suzuki chłopaki w serwisie pokazali mi jak orginalne niszczą cały silnik

i stanowczo odradzili kupno (powiedzieli że specjalnie zostały tak zaprojektowane żeby niszczyły karter )

Dobry wybór te gmole ponoć spełniają swoje zadanie w 100 % , dobrze że nie kupiłeś orginalnych suzuki chłopaki w serwisie pokazali mi jak orginalne niszczą cały silnik

i stanowczo odradzili kupno (powiedzieli że specjalnie zostały tak zaprojektowane żeby niszczyły karter )

Jeśli można swoje 5 groszy wrzucić...

Moim skromnym zdaniem te gmole chronią jedynie motor przy lekkim ślizgu, z małej prędkości, choć i tu bym miał wątpliwość, no i na posótoju, to pewnie ochronią, a tak, przy ślizgu zawiną się na dekiel silnika i rozwalą dekle, są to zwykłe gmole - mocowane w 2 punktach, z dorobioną blaszką - która nie spełnia prawie wogule zadania podparcia gmola przy ślizgu - chyba że ślizg miałby miejsce przy cofaniu. Proszę przeanalizować jak działają siły przy ślizgu. Jednym z kierunków działania jest siła wynikająca z upadku moto na glebę, próbująca wbić gmola w silnik z boku moto, druga siła wynikająca z tarcia gmola o asfalt próbuje gmola zawinąć na dekiel - i prawidłowe podparcie - trzecie mocowanie powinno być z tyłu silnika aby tej sile się przeciwstawić, w wypadku powyższych gmoli trzecie mocowanie w formie blaszki jest zupełnie bez sensu, no trochę wzmacnia gmola przy przewrotce na postoju. Są to zwykłe gmole 2 punktowe - jakich sporo w sieci z blachą dospawaną aby był bajer że niby gmole 3 punktowo mocowane - tania blaszka dospawana, a chwyt reklamowy jest.

Ale to moje zdanie i nikt nie musi się z nim zgadzać, jedynie proszę przemyśleć jakie siły działają na sprzęt podczas ślizgu.

pozdrawia

• 3 months later...

Właśnie zakupiłem gmole firmy givi model TN 539

http://www.givi.it/attachfile/content/prodotti_padre/22311/0.0.1.man_tn539.pdf

wyglądają dośc kiepsko jak za kwote 350,00 zł i w dodatku te śrubki wykonane z prasteliny ,

dociagałem je dość lekko i zerwałem gwint w 2 śrubkach .

Jutro zakupie pożądne śruby i je założe bo dzisiejsza próba mi nie wypaliła , mam nadzieje, że

w krytycznej sytuacji się sprawdzą chyba że ta rurka też jest wykonana z chińskiego stopu :).

Czy mieliście już doświadczenia z tymi włoskimi gmolami ?

Edytowane przez cytryn_

ta-poszukaj gigant mial z nimi przygode;)

Właśnie zakupiłem gmole firmy givi model TN 539 , myślałem ,że będa dobrym wyborem :(

http://www.givi.it/a...1.man_tn539.pdf

Wyglądają dośc kiepsko jak za kwote 350,00 zł i w dodatku te śrubki wykonane z prasteliny ,

dociagałem je dość lekko i zerwałem gwint w 2 śrubkach .

Jutro zakupie pożądne śruby i je założe bo dzisiejsza próba mi nie wypaliła , mam nadzieje, że

w krytycznej sytuacji się sprawdzą chyba że ta rurka też jest wykonana z chińskiego stopu .

Odmawiam to co pisałem wcześnie :)

Gmole to trochę drogi interes.. Ciekawe jakie by były koszty jakby się samemu za to zabrać.. można zrobić chyba z rurki? ma ktoś może wymiary jakie powinny być, albo jak powinny być skonstruowane.. można by było dać wymiary, zlecić jakiemuś tokarzowi aby zrobił kilka sztuk.. tak chyba powinno być dużo taniej, no chyba że się mylę?

• 2 weeks later...

Witam,

Chciałbym dozbroić swoją maszynę, zanim zacznę na niej dużo jeździć, więc zacząłem szukać. Gmole Givi TN-539 opisywane w którymś z tematów.

Wydają mi się takie jakieś rachityczne, stąd moje zainteresowanie gmolami tytułowymi - Gmole Fehling:

http://motomax24.com...a89f74083599c02

Czy miał ktoś może z nimi do czynienia (ew. jakąś niemiłą przygodę, gdzie sprawdziły się w praktyce... albo nie)???

Jeżeli to te:

http://www.youtube.com/watch?v=uhmQwhRlwxw

To wg mnie wyglądają solidnie smile.gif

Pozdrawiam

Podejrzewam,że przy nawet niewielkiej wywrotce gmole spotkają się z deklem.Zakupiłem kiedyś takie na allegro ale stwierdziłem że są kiepskie,może się mylę,ale takie jest moje odczucie i nie zakładałem nawet.Najlepsza była by taka opcja,ale ta cena...

http://sklep.scigacz.pl/gmole-givi-suzuki-gsf1200-bandit-takze-0001-tn393-p-6487.html

j***ć givi i j***ć fehlinga. Cena ok 350 ale warto.

Polecam zakup polskiego wyrobu:

1.jpg

5.jpg

3dow.jpg

2.jpg

Wykonanie zajebiste, kontakt do gościa:

Marcin Mądrygał

gg: 6662589

tel. 501048711

meil: odeta12@wp.pl

(on się nawet przesadnie nie ogłasza- tylko na forach internetowych, a zamówień ma od c***a)

Miałem, wiem i niestety było dane mi sprawdzić ich wytrzymałość- polecam.

Tak wyglądały na moim bandziorze:

sell3.JPG

sell1.JPG

Edytowane przez mercyful

Podejrzewam,że przy nawet niewielkiej wywrotce gmole spotkają się z deklem.Zakupiłem kiedyś takie na allegro ale stwierdziłem że są kiepskie,może się mylę,ale takie jest moje odczucie i nie zakładałem nawet.Najlepsza była by taka opcja,ale ta cena...

http://sklep.scigacz.pl/gmole-givi-suzuki-gsf1200-bandit-takze-0001-tn393-p-6487.html

hahaha stary czy ty sobie wyobrazasz zgiac taka rure przy niewielkiej wywrotce?:D kozak+koks musisz byc jak ci sie wydaje ze sa kiepskie:D moja sprawdzane przy wywroceniu moto (inne moto uderzylo w moje) efektem bylo kilka rys...zadnego wygiecia. ich wada jest tylko brak mozliwosci pelnego zlozenia bo zawadzaja niestety - dlatego wydaje mi sie ze te co poleca mercyful sa pod tym wzgledem lepsze;P

p.s a te gmole giviego co podajesz to juz wogole jest smiech na sali:D poszukaj na forum o nich opinii:D po za tym im wiecej blach na lączeniu z ramą tym gorzej - a w givi sa one jeszcze tak mimosrodowe polozone wzgledem ramy .fizyka sie kłania -rura ma zajebista sztywnosc w stosunku do blachy:P

Edytowane przez Cielak

W porównaniu do tych, które zaproponowałeś, polska myśl techniczna prezentowana przez Mercyfula chyba jednak wygrywa :) Widać, że to kawał solidnej rury oplatającej cały silnik i do tego o ponad 200 pln tańsze i z tego co kolega pisze sprawdzone w boju. Wygląda to na prawdę nieźle - chyba się powoli zdecydowałem.

Dziękuję wszystkim za pomoc,

Pozdrawiam

W swoim moto mam gmole które polecil Mercyful. Były już na motocyklu gdy kupowałem i wiem, że poprzedni właściciel był zarejestrowany na starym forum. Wyglądają naprawdę solidnie.

cielak, moje gmole były w****ane w porównaniu do tych chromów, co je po roku rdza i critersy zaczęła wpierdalać :lol:

gmole cielaka:

00144ed279ba0922.jpg

sorry, musiałem :P

Moja luxtorpeda też ma takie (wklejam to zdjęcie gdzie popadnie :] ).

2010%5C08%5C23%5Cbikepics-2045975-full.jpg