Skocz do zawartości

Gmole - Ochrona Silnika - Jakie Gmole?

Gość Snejk
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Zakupiłem i ja z firmy RM-G z Andrychowa. Bardzo fajna rzecz. Wszystko ładnie spasowane, komplet śrubunków, podkładek, dystansów. Także śmiało mogę polecić. Jedyny problem jaki miałem to z odkręceniem śrub za kolektorem wydechowym. Oryginalne nakrętki są nakręcane na klej. Jakby ktoś miał podobny problem to polecam mały palniczek. Trzeba je nieco podgrzać i wszystko powinno puścić.

Ja we wrześniu założyłem HEED-a i nie było żadnych problemów. 

jztco5.jpg

• 2 months later...

Siemka. Podbijam temat. Czy do tych gmoli heeda bede musial dokupywać jakieś dłuższe śruby? Bo nie widze gdzie sie je przykreca, ale zapewne do ramy.

http://allegro.pl/gmole-heed-suzuki-bandit-gsf-600-650-gsx-750-i7093662646.html#thumb/1

W tej aukcji jest jak byk napisane że zestaw zawiera wszystkie elementy niezbędne do montażu.

Te gmole są dwu punktowe , poszukaj trzy punktowego mocowania będą na pewno mocniejsze.

A czy trzypunktowe nie beda wadzic o termometr oleju na korku?

Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka

W tej aukcji jest jak byk napisane że zestaw zawiera wszystkie elementy niezbędne do montażu.

Widzialem. Czytalem. Nie przekonało mnie to jednak że wszystko bedzie cacy, tylko brac w ciemno.

3 punktowe heedy dają się spasować z termometrem zamiast korka wlewu, ale do wymiany oleju moze być konieczne ich odkręcenie.

Przed zakupem heedów zadałem takie pytanie sprzedającemu ale nie potrafił odpowiedzieć, więc zostało kupić i sprawdzić.

Efekt masz kilka postów powyżej, mam rmg założone i sprawdzają się, nawet bardziej niż heedy, oprócz halogenów mam na nich dodatkowo spacerówki - świetna sprawa przy dalszych wyjazdach.

Wywal termometr, on i tak kłamie. Prawdziwy odczyt temperatury miałbyś z magistrali olejowej. Najlepiej lać 10w50 i się nie przejmować.

Edytowane przez krynio

Widzialem. Czytalem. Nie przekonało mnie to jednak że wszystko bedzie cacy, tylko brac w ciemno.

Kumpel ma 600 heedy 3 punktowe i wszystko było w komplecie.

Co do termometru może być problem ale ja bym w tej sprawie posłuchał Krynia, zalał motocykl 10w50 i wywalił termometr.

3 punktowe heedy dają się spasować z termometrem zamiast korka wlewu, ale do wymiany oleju moze być konieczne ich odkręcenie.

Przed zakupem heedów zadałem takie pytanie sprzedającemu ale nie potrafił odpowiedzieć, więc zostało kupić i sprawdzić.

Efekt masz kilka postów powyżej, mam rmg założone i sprawdzają się, nawet bardziej niż heedy, oprócz halogenów mam na nich dodatkowo spacerówki - świetna sprawa przy dalszych wyjazdach.

Zobaczylem na stronie rm-g.

http://www.rm-g.pl/suzuki-bandit-600-1200-gmole/

Czy takie masz? O te chodzi?

Innych nie widać. Jak wybieram b650 to wodniak wyskakuje.

Tu masz przy dużym jak to wygląda i gadżet typu termometr jest  :zeby:                                                                                                                                                     dsc1860nun.jpg     

Tu masz przy dużym jak to wygląda i gadżet typu termometr jest  :zeby:                                                                                                                                                     dsc1860nun.jpg     

Właśnie miałem się zapytać jak niby mają gmole wadzić o termometr? Jak gmole idą niżej niż korek wlewu :D

Zobaczę dziś u siebie w małym B6

tu masz jak wyglądają duże gmole heed na małym bandziorze
https://polishbanditcrew.pl/topic/14235-gmole-ochrona-silnika-jakie-gmole/?p=477436

raczej nie będą kolidować z termometrem.

Spokojnie choopy, myslelismy o czymś zupelnie innym. Jak kwinto powiedział o trzypunktowych to ja myslalem o takich gdzie 2 punkty mocowania sa przed i pod silnikiem a trzeci jest za pokrywką sprzegła gdzie idzie korek.

Te ktore widzialem w rm-g to te same ktore pokazujecie, oczywiste jest że one nie beda przeszkadzać.

Chcialem sie tylko upewnić czy o takich trzypunktowych mowil Cezar.

Dziękuję za uwagę i pomoc.

Zamawiam w rm-g.

Dokładnie, mam  takie jakie znalazłeś na stronie rm-g, w dużym bandziorze ramie gmoli heeda idzie obok korka wlewu oleju/ termometra. Da się założyć ale problem może być z odkręceniem termometra by wlać olej.

Może i termometr trochę przekłamuje ale zawsze jednak jest wskaźnikiem i orientacyjne dane pokazuje. Odpalam, czekam aż temperatura dojdzie do 40*C i mogę ruszać, przegrzać mi się nie udało jeszcze w czasie jazdy, zazwyczaj pokazuje 80-100C i to są już informacje dla mnie, że wszystko jest ok, gdyby skoczyło wyżej mimo niedokładności pomiaru to wtedy bym wiedział, że coś się dzieje z silnikiem.

Dokładnie, mam  takie jakie znalazłeś na stronie rm-g, w dużym bandziorze ramie gmoli heeda idzie obok korka wlewu oleju/ termometra. Da się założyć ale problem może być z odkręceniem termometra by wlać olej.

Może i termometr trochę przekłamuje ale zawsze jednak jest wskaźnikiem i orientacyjne dane pokazuje. Odpalam, czekam aż temperatura dojdzie do 40*C i mogę ruszać, przegrzać mi się nie udało jeszcze w czasie jazdy, zazwyczaj pokazuje 80-100C i to są już informacje dla mnie, że wszystko jest ok, gdyby skoczyło wyżej mimo niedokładności pomiaru to wtedy bym wiedział, że coś się dzieje z silnikiem.

Musisz strasznie wolno jeździć, że masz czas spoglądać na termometr :D

Zaraz tam wolno :P

Czasami na światłach zerkam co pokazuje, czy go nie przegoniłem za bardzo :)

poniżej zdjęcie gmola typu heed ( nie mówię ze to akurat jest heed ale podobny) jak wygląda przy korku wlewu oleju w dużym bandziorze.

zdjęcie znalezione w necie

post-11855-0-32281500-1515702306_thumb.jpg

Edytowane przez Caesar

• 4 months later...

Cześć 

Założyłem gmole Heeda ale nurtuje mnie jeden temat. Przy przednim mocowaniu ramy do silnika bardzo mało wystają nakrętki, nie da się wsadzić tam klucza nasadowego płaskim podejdzie się tyle o ile.Zamontowałem gmole, producent dał nakrętki samohamowne na klucz 17  które dokręciłem na ile pozwalał mi klucz potem już nie było jak dokręcić. Próbowałem podłożyć podkładkę ale nie mieści się nakrętka od wewnętrznej strony. Zastanawiam się jak sobie z tym tematem poradziliście, czy podszlifować trochę karter ? Zabawa będzie z odkręceniem tych nakrętek teraz.  :zdziwiony:

Pozdro

Daj jakieś przykładowe foto, albo niech inni dadzą co mają heeda akurat

Przesyłam zdjęcie myślę że będziecie wiedzieli o co chodzi 

fbe19b1fe9bbf298med.jpg

Tak to wygląda od drugiej strony 

8f4668b1e672ad2cmed.jpg

Edytowane przez RobertEMM

• 7 months later...

i na mnie przyszedl czas i po zeszłorocznej przewrotce postanowilem koniecznie zabezpieczyc moto na przyszly sezon.

wiekszosc z was pisze ze lepsze 3 punktowe i jest to analogicznie zrozumiałe ale czy moze ktoś  ma doswiadczenie z 2 punktowymi od heed'a? znalazlem cos takiego,

https://crashbars.eu/pl/p/Gmole-do-Suzuki-GSF-600-650-Bandit-95-06-srebrne/107

i jestem o krok żeby  je zamówić  jeśli ktos mi ich kategorycznie nie odradzi, takze prosze o pomoc.

No ładna cena za kawałek powyginanej rurki może jest jakiś magika ktory potrafi to zrobić w przystępnej cenie

No niestety, stać na konia to i stać na bat. Jak coś jest do motocykli to musi kosztować. I ten kawałek powyginanej rurki wymaga odpowiedniego materiału i trochę pracy. To nie są tanie rzeczy Panie :)

A tak serio to dekiel silnika, potargane spodnie i obtarta noga więcej będą kosztowały, więc warto założyć jakieś sprawdzone zabezpieczenie a nie tylko ładne do ozdoby.

12 godzin temu, Bont napisał:

i na mnie przyszedl czas i po zeszłorocznej przewrotce postanowilem koniecznie zabezpieczyc moto na przyszly sezon.

wiekszosc z was pisze ze lepsze 3 punktowe i jest to analogicznie zrozumiałe ale czy moze ktoś  ma doswiadczenie z 2 punktowymi od heed'a? znalazlem cos takiego,

https://crashbars.eu/pl/p/Gmole-do-Suzuki-GSF-600-650-Bandit-95-06-srebrne/107

i jestem o krok żeby  je zamówić  jeśli ktos mi ich kategorycznie nie odradzi, takze prosze o pomoc.

Kup trzypunktowe, takie jak te to strata kasy.