Skocz do zawartości

Gmole - Ochrona Silnika - Jakie Gmole?

Gość Snejk
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

1) NIE polecam przycierac stopa przed gmolem, to GROZI POLAMANIEM calej stopy jesli by wtedy nastapil uslizg.

Przycieranie stopa - palcami to jesynie kwestie NIEPRAWIDLOWO ulozonej ztopy, ktora odstaje w bok.

Po to podnoszki kierowcy sie skladaja - zeby nimi jako pierwszymi przycierac i nic sobie nie uszkodzic - przycierasz podnoskiem, masz bezpieczny margines aby przejechac zarret, a w razie slifu nie powinienes sobie nic polamac.

Najsensowniej wygladaja te gmole givi - tylko ze to do nowszysch modeli.

Jestem po rozmowie z Panem Robertem.

troszkę konkretów.

cena gmoli 215 zł szt. i dokłada dłuższą śrubę do 3 mocowania (w standardzie jest troszkę krótka i wystaje około 2-3 mm )

trzeba sobie dokupić śruby do ramy koszty około 3 zł kpl. byłem w firmie ASMET (firma która posiada wszystkie rodzaje śrub)

kolory można pomalować na sporo kolorów np. czarny mat, połysk, silver pod kolor silnika, niestety nie maluje pod kolory z palety barw moto. (najwięcej ludzi bierze czarny mat i silver)

gmole są poprowadzone optymalnie, na 100% nie będą przycierały (tak zapewnia) wg innej firmy u której konsultował te gmole (firma zajmująca się gmolami i innymi duperelami do choperów) powinny jeszcze bardziej odstawać (ale dziorek to nie choper :lol: ) i te są ok. Trzeci punkt, czyli poziomy będzie można prawdopodobnie poprowadzić tak jak ma Mercyful lub tak jak na fotkach które załączyłem (konkrety jutro), powinien wyrobić się z gmolami na targi w Warszawie (będą w dwóch miejscach na raz Służewiec i hala EXPO) teraz szykują się na targi w Łodzi. Do ceny trzeba by było doliczyć ewentualną przesyłkę, może to wysłać za pobraniem ale wychodzi troszkę drogo 35-40 zł.

gmole do dziorków 600 95-99 i 00-04 są te same.

gmole do dziorka 1200 ponoć też, ma mi przesłać fotkę zamontowanych na 1200 tylko że czarne na czarnym moto i ponoć słabo je widać.

gmole do dziorka 650 ma w ofercie i jak znajdzie fotkę to też podeśle.

Jak coś będę wiedział więcej to dam znać

P.S. Temat gmoli możemy załatwić w taki sposób, że mogę je osobiście odebrać na Służewcu i rozesłać pozostałym.

Edytowane przez Prywo

No to kombinujcie Panowie :-) Tylko pamiętajcie o mnie, że mój Bandyta to 2006 rok.... Mnie te GIVI też zajebiście się podobają... Ale 400 zł to sporo kasy. Wiem, wiem każdy powie, że to oszczędzi inne koszty....

No ale wydatków sporo i każdy chciałby na wszystko wydać jak najmniej.... A w planach jeszcze kufer+stelaż, nowe przewody hamulcowe, tankbag i jeszcze sporo różnych drobiazgów się w międzyczasie znajdzie....

Jak dla mnie jakie wykombinujecie gmole to mi pasują - jestem pewien, że czegoś co by nam miało zagrażać nie będziecie chcieli :-)

jj

EDIT: Post napisałem nie czytając postu Prywo - po prostu jakoś się wbił w międzyczasie :-)

Edytowane przez cleaner

Bedzie w łodzi 16 stycznia ? To ja bym je tam odebrał :)

myślę, że najlepiej wyjdzie jak byś to odebrał i porozsyłał, bo on chce coś dużo za przesyłkę... i może mógłbyś skompletować te śruby skoro masz taką możliwość.. byłoby spoko :)

Skoro mamy już wycenę i inne informacje od producenta to chyba każdy powinien potwierdzić swoje zamówienie żeby później nie było problemów. powinniśmy zrobić ostateczną listę ;]

1. Jarek: 3 komplety b6 98r, z tego 2 jasnoszare w kolorze silnika i jeden Czarny połysk

Matis - będą się wystawiali w Łodzi.

Jeśli chodzi o śruby, nie ma problemu mogę kupić wiadro :blink::D i rozesłać, tylko pytanie czy w każdym modelu dziorka jest to samo ?

musimy się ogarnąć szybko z zamówieniem, bo po targach w łodzi będą długie terminy realizacji.

Panowie potwierdzamy ostateczną listę i dajemy do realizacji kto chce bym zajął się odbiorem dla niego i wysyłką niech da znać na PW.

1. Jarek: 3 komplety b6 98r, z tego 2 jasnoszare w kolorze silnika i jeden Czarny połysk

2. Prywo: 1 kpl. b6 01r. kolor czarny połysk (zmieniłem sobie kolorek :D )

Edytowane przez Prywo

1) NIE polecam przycierac stopa przed gmolem, to GROZI POLAMANIEM calej stopy jesli by wtedy nastapil uslizg.

Przycieranie stopa - palcami to jesynie kwestie NIEPRAWIDLOWO ulozonej ztopy, ktora odstaje w bok.

Po to podnoszki kierowcy sie skladaja - zeby nimi jako pierwszymi przycierac i nic sobie nie uszkodzic - przycierasz podnoskiem, masz bezpieczny margines aby przejechac zarret, a w razie slifu nie powinienes sobie nic polamac.

Teorytycznie bym się z tym zgodził bo to co mówisz ma sens....ale ja praktycznie przy każdym głębszym zejściu trę stopą...dokładnie końcówkami palców...próbowałem w zakręcie składac stope na wszystkie sposoby(zbilizać do bloku silnika, podnosić (ale mam dźwigienkę zmiany biegów) i tak naprawdę nie trę tylko jak mam palce na podnóżku...a taka pozycja jest mega niewygodna i poza tym nie da rady zmieniac biegów.... więc albo ja jestem jakiś koślawy albo mam jakoś dziwnie podnóżku zamontowane...

2. Prywo: 1 kpl. b6 01r. kolor czarny połysk

3. Matis 1kpl b6 01r Kolor czarny połysk

Edytowane przez Matis

Dobra zdecydowałem się i biore te za 215. Tylko chciałbym osobiście odebrać je na Służewcu.

4. Songo 1 kpl. Bb6 00r. Kolor czarny mat

Edytowane przez Songo

5. wojt320 1kpl, b6 1998, kolor jasno szary

gmole do dziorka 650 ma w ofercie i jak znajdzie fotkę to też podeśle.

Byłbym wdzięczny za fotkę... Jakby nie różniły się znacznie od "wzorca" to oczywiście zaraz się dopisuję do listy....

Prywo: Mówił coś o różnicy w wyglądzie?

pozdrawiam

jj

koszt moich to 100zł. na giełdzie w Łodzi, wprawdzie używki i jeden jest przytarty, ale nie trą o asfalt wcześniej niż podnóżki

http://polishbanditcrew.pl/index.php?/topic/222-bandyta-2000/

więc śmiało mogę polecić wzór, myślę, że koleś ma odpowiedni sprzęt do wginania rurek i takie zrobić to nie problem,

Edytowane przez camillo87

6 . Norbi 1kpl.b6 1999 kolor czarny połysk

Panowie wklejam treść emaila od Pana Roberta

Witam!

Popatrzyłem dziś na gotowe gmole która mam na stanie i stwierdziłem,że nic nie będe zmieniał.

Jeśli podniósł bym rure w góre o 3 cm.to łączenie nie będzie tak ładne jak dotychczas,zmniejszy się jeszcze bardziej przerwa do szpilki sillnika z lewej strony,to z kolei powoduje,że gmole musiałbym odsunąć od silnika(czyli będą bardziej odstawać).Do góry rura jest przyspawana tuż przed gięciem,celowo aby jak największą powierchnią byłt połączone.

Tak więc pozostają bez zmian

Ze zdjęć mam tylko gmole do Bandita 650,do 1200 nie posiadam,zakładałem kiedyś koledze i były ok.(wiem,że skasował motocykl z gmolami)więc fotki nie bedzie miał.

Jeśli chodzi o odbiór,część mogę zabrać do Wa-wy na Bazar(jeszcze nie wiem gdzie będe stał),pozostałe mogę rozesłać pocztą za pobraniem,tj koszy gmoli(215 zł)+koszt wysyłki prawdopodobnieok.25 zł.

Musiałbym dostać dokładną listę osób obiętych,,styczniową promocją''To dopiero za 2 tyg.jak będe posiadał wszystko na stanie.

Tak więc mogę zaproponować takie gmole jakie posiadam w ofercie,do wtorku przyszłego tygodnia jeśli będzie potrzeba więcej lub mniej proszę pisać(w hałasie czasem nie słyszę telefonu;)

Na stanie mam stelaże i gmole do 650-ki,jeśli ktoś byłby zainteresowany mogę najwczesniej na początku przyszlego tygodnia wysłać.

pozdrawiam

Robert Bartkowiak

I jeszcze jeden

p.s

zdjęcia;)

jeśli chodzi o stelaże to mam do 600-ki rocznik 96-99,i 00-04,oraz 650 z pierwszej serii prodkukcji(nie zakładałem nigdy do nowszego,ale domyslam się,że jest to samo)

Do 1200 stelaż rok 00' i01-05

Edytowane przez Prywo

Cleaner fotki specjalnie dla Ciebie, mało na nich widać ale zawsze to coś :D

Osoby które chcą by Robert wysłał do nich bezpośrednio, niech wysyłają do mnie adresy do wysyłki na PW, przekażę jemu całą listę jak zbiorę wszystkie. Ewentualnie ja mogę wysłać, to i tak będą potrzebne adresy :D

Matis dla ciebie to już trzeba zaklepywać byś je mógł odebrać w następny Weekend w Łodzi.

post-216-1262820474,0295_thumb.jpg

post-216-1262820483,4601_thumb.jpg

Edytowane przez Prywo

7. Okrop 1kpl B12 04 czarny mat.

Cleaner fotki specjalnie dla Ciebie, mało na nich widać ale zawsze to coś :D

No i co Panie, Panowie o nich sądzicie???? Dla mnie to całkiem inne gmole.... Inna konstrukcja, zupełnie inny kształt... Tak naprawdę różnica w ramach to tylko punkt podparcia z przodu który w przypadku mojego modelu byłby wyżej...

Np: http://strefamotocykli.pl/p/81/102754/ochraniacz_na_silnik_suzuki_gsf_650_bandit_givi_tn534__05_06_.html

Da się zrobić jednak w podobny sposób jak w pierwszym poscie przedtawil tymontyminski czyli takie o których cały czas rozmawiamy...

Tylko szczerze - podoba Wam się to co Pan Robert robi na 650? :-/

jj

No i co Panie, Panowie o nich sądzicie???? Dla mnie to całkiem inne gmole.... Inna konstrukcja, zupełnie inny kształt... Tak naprawdę różnica w ramach to tylko punkt podparcia z przodu który w przypadku mojego modelu byłby wyżej...

Np: http://strefamotocykli.pl/p/81/102754/ochraniacz_na_silnik_suzuki_gsf_650_bandit_givi_tn534__05_06_.html

Da się zrobić jednak w podobny sposób jak w pierwszym poscie przedtawil tymontyminski czyli takie o których cały czas rozmawiamy...

Tylko szczerze - podoba Wam się to co Pan Robert robi na 650? :-/

jj

Jak dla mnie wygladaja ochydnie(te od Pana Roberta) :) aczkolwiek swoja role beda spelniac w 100% :)

Edytowane przez tymontyminski

8. LeCH 1 kpl, B12 '05, czarny mat.

8. LeCH 1 kpl, B12 '05, czarny mat.

9. DevQ 1 kpl, B6 00r, czarny połysk

jak bym miał 650 nigdy nie założył bym tych gmoli... wg mnie wyglądają fatalnie

Edytowane przez DevQ

OK LISTĘ ZAMYKAMY

ostateczna lista

1. Jarek: 3 komplety b6 98r, z tego 2 jasnoszare w kolorze silnika i jeden Czarny połysk - wysyłka za pobraniem od producenta

2. Prywo: 1 kpl. b6 01r. kolor czarny połysk - odbiera osobiście w Warszawie

3. Matis 1kpl b6 02r Kolor czarny połysk - odbiera osobiście w Łodzi

4. Songo 1 kpl. Bb6 00r. Kolor czarny mat - odbiera osobiście w Warszawie

5. wojt320 1kpl, b6 1998, kolor jasno szary - wysyłka za pobraniem od producenta

6 . Norbi 1kpl.b6 1999 kolor czarny połysk - odbiera osobiście w Warszawie

7. Okrop 1kpl B12 04 czarny mat. - odbiera Prywo w Warszawie i wysyła

8. LeCH 1 kpl, B12 '05, czarny mat. - odbiera Prywo w Warszawie a potem się zobaczy :D

9. DevQ 1 kpl, B6 00r, czarny połysk - odbiera Prywo w Warszawie i wysyła

z listą czekamy ewentualnie tylko na CLEANER-a, z jego innymi :blink: gmolami czy się zdecyduje. (jak coś to domówię)

no i tak z 9 kpl. zrobiło nam się 11 :D

Edytowane przez Prywo
  • Upvote 1

Niestety te gmole mnie przeraziły.... Nie jestem bardzo wybredny, ale te dla 650 wyglądają jak jakieś osłony przed uderzeniem bocznym w motocykl.... Sorki Panowie, ale sami widzicie :-(

Bierzcie zatem beze mnie.

Ogromna prośba do Prywo - skoro już Ty zacząłeś negocjacje :-) Zapytaj prosze czy czegoś ładnego dla 650 nie robi :-) Tak naprawdę to powinny się różnić tylko jednym punktem zamocowania - a to chyba nie takie trudne do zrobienia...

Musze przyznac, że troche sie napaliłem na te gmole a tu dzis kubełek zimnej wody :-)))

pozdrawiam

jj

Cleaner - OK zamawiam bez tych dla ciebie (narazie)

i przy okazji zapytam się Roberta czy nie zrobiłby do twojej 650-ki czegoś podobnego do naszych.

Prywo szacunek za zorganizowanie wszystkiego! dzięki!

Edytowane przez Matis

Panowie, ostateczną listę wysłałem Robertowi, z ilością szt. , kolorami, adresami do wysyłki za pobraniem, nickami na które będziecie odbierać osobiście na targach.

Mam jeszcze prośbę do wszystkich osób z listy, jeśli tylko odbierzecie gmole dajcie znać na forum (np. w tym temacie) lub mi na PW że wszystko jest OK lub NIE JEST OK.