Skocz do zawartości

Gmole - Ochrona Silnika - Jakie Gmole?

Gość Snejk
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

PW napisane ale mogę też skrobnąć w temacie. Mogę nawet zamówić przez alledrogo, mi tam obojętne, byle chciało Ci się zacząć robić bo czytając temat i Twoje wypowiedzi to będę chyba czekał do rozpoczęcia sezonu hehehe ;)

• 1 month later...

Witam. Czas na pierwsze zakupy żeby zabezpieczyć dziorka. Jedyne nowe gmole jakie mogę znaleźc na necie do 1250 to te co poniżej, natomiast nie grzeszą one urodą.

http://allegro.pl/gmole-oslona-silnika-czarna-ms-suzuki-gsf-1250-i4901329199.html

http://allegro.pl/mb-gmole-sw-motech-suzuki-gsf-1250-bandit-07-12-i4846784063.html te w sumie troche lepiej wyglądają

Podobają mi się poniższe
http://allegro.pl/gmol-gmole-bandit-gsf-650-1250-06-10r-i4874042835.html akurat wiszą na allegro używane, ale sprzedawca pisze że do 650/1250 a z tego co się orientuję to nie ma takiej opcji.
Przynajmniej żeby te z 650 pasowały do 1250 bo to wiekszy silnik. Poza tym troche to na zdjęciu wygląda jak by nie osłaniały one zupełnie lewej części silnika, jakby wystawał poza.
Ma ktoś pojęcie co to za producent, model, gdzie to znaleźć?

Może kojarzycie jakies inne modele, lub aktualny kontakt do kogoś kto się trudni w robieniu gmoli, ale tak żeby już miał pomiary i mógł na gotowo coś zrobić.
Z góry dzięki i podrawiam

Mam takie

Zrobione i zamontowane przez :http://www.motostel.pl/ od tego samego mam również kompletny stelaż i śmiało polecam.Gmol aby pełnił swoja funkcję musi byc 3 punktowy i to tyle :usmiech:

Zresztą opisałem i dołączyłem foty w temacie:

http://polishbanditcrew.pl/topic/22524-gmole-1250/

Edytowane przez kwinto59

.......

Gmol aby pełnił swoja funkcję musi byc 3 punktowy i to tyle :usmiech:

.....

Potwierdzam: ja miałem w swojej B6 gmole dwupunktowe z HEED (swoją droga polecam tamtejszą obsługę....). Kiedyś na winklu złożyłem się trochę za bardzo:) i przytarłem gmolem o asfalt: niestety na łączeniu z ramą gmol mi pękł:(

Zakładam! że przy trzypunktowych gmolach nie byłoby takiego problemu.

Posiadam gmole Hepco&Becker i bardzo polecam!

Nie dość, że ładnie wyglądają to z pewnością bardzo dobrze spełniają swoją rolę (mam nadzieję, że się o tym nie przekonam :P)

Cena trochę odpycha (około 600-700zł) ale myślę, że czasem warto więcej zainwestować ;)

gsf1250%20bandit%20engine%20guard%20501.501326-500x500.jpg

Zdecydowałem się na gmole jak ma kwinto59. Ugadałem się Robertem z motostel.pl na 300zł z wysyłką. Nie wyglądają źle a więc za tą cenę nie ma co wymyślać. Zaoszczędzona kasa pójdzie na kolejne akcesoria :)

do b12,5  to jakies dziwne te gmole,  powinna być jeszcze rura na tył silnika, tak jak to jest w 3punktowych do  olejowych 6  i 6,5

p.s 3punktowe heed do b6,5  sprawdzone w akcji ;)  silnik ochroniły znakomicie :) 

Edytowane przez Misiek_

Ja również poszukuje gmoli,tyle że do B12.

Pytałem Qnerka i Mad Jaro i niestety już mi nie zrobią ;/

Wiem że dużo już jest o tym napisane ale jakos nic mnie nie przekonało.

Rozważam kupno gmoli Heeda z allegro. Myślałem jeszcze o tych chromowanych z Givi ale heed bardziej mnie przekonuje.

Może ktoś utwierdzić mnie w przekonaniu? Czytałem ze dawniej był problemy z montażem gmoli heed,poprawiono to czy nadal są takie problemy?

ps.Może mi ktos jeszcze napisać jak bardzo odstają Heed'y od silnika?

Edytowane przez Jarek312

miałem od Jarka gmole- wytrzymałe, wytrzymały crasha z autem. Potem kupiłem z heed'a - wydaje mi się, że nie wystają bardziej niż te od Jarka- a na jego podobno można było bezpiecznie kłaść moto w zakrętach. Co do montażu- to powolutku, dokładnie- dało radę zamontować ale gładko nie weszły.

tu masz fote jak u mnie wystawały:

8cc4b072d8fedf94m.jpg

A kiedy kupowałeś te gmole z heeda?

Pisałem specjalnie do firmy czy nadal występują te problemy z montażem,odpisali że nic takiego nie występuje i że musiał być to "naprawdę stary problem".

nie wiem czy było, ale paru kolesi na fśm zachwalało gmole z rmg z andrychowa...

http://olx.pl/oferta/bandit-600-1200-650-1250-gsf-gmole-oslona-silnika-rm-g-CID5-ID5umYD.html#ca2bc8ef97

zawsze można dyrknąć i podpytać...

już zauważyłem, że w 408 poście o tym było :D

Edytowane przez vieto

@Jarek312 - kupowałęm je w sierpniu 2014r. przy zakładaniu wchodziły tak na styk, troszkę siły było trzeba przy montażu z tyłu silnika- tam gdzie przychodzi szpilka za alternatorem. ale tak poza tym to spoko, bardzo ładne :) 

Właśnie zdjąłem swoje gmole (do obejrzenia w galerii na moim moto), co prawda lewa strona jest ostro przetarta i są odpryski lakieru, ale mogę to naprawić. Jak ktoś jest chętny to pisać na PW

gryzą się. Tak mi się wydaje, że można założyć korek i gmol ale oleju nie uzupełnisz niestety bo korka nie da się odkręcić do końca i zdjąć...

Kompletnie o tym zapomniałem.

Edytowane przez repose

Patrząc na zdjęcia wydaje mi się że nie będą kolidować,ale wole zapytać ;/

Na pewno gmole będą ważniejsze od korka. Ale może będę mieć możliwość kupna korka za niewielką sumę i nie wiem czy brać czy nie.

wiesz, ja miałem korek i przy gmolach Jarka nie było problemu, za to przy heed'ach nie było możliwości jego odkręcenia. Inaczej idzie ta rura do tyłu silnika i wychodzi akurat nad korkiem.

BTW: mówimy o gmolach 3-punktowych jak rozumiem?

Edytowane przez repose

Tak 3pkt.

Aha,czyli na 100% nie dam rady odkrecać korka przy gmolach Heed'a ;/

Trzeba by napisać do firmy Heed żeby coś z tym zrobili :D Kontakt z nimi jest bardzo dobry więc można by spróbować.

Edytowane przez Jarek312

Nie ma takiej opcji, ten czujnik temp jest za szeroki

Gmole od Jarka polecam. Miałem tą wątpliwą przyjemność sprawdzić ich skuteczność i zdały egzamin na 5+

Do tego przy wymianie oleju nie tylko nie przeszkadzają, ale podtrzymują lejek :D

Gmole Jarka tez bym chętnie wziął,bo są i tańsze i korek z termometrem by podszedł.

Ale Jarek pisał że nie ma czasu,na drugą prośbę już nie odpisał, więc nie mam zamiaru się narzucać i musze uszanowac jego decyzje  :( A szkoda..

Skończy się to pewnie tak, że zamówię Heeda i zrezygnuję z korka ;/

Edytowane przez Jarek312

Niestety, cały tydzień zapiepszam w delegacji, a jak zjade na week to chce trochę z rodziną odpocząć.

Zrobić będę chciał jeszcze na pewno, bo mi dużo materiału zostało. Tylko czasu brakuje.

Szło by szybciej jakby nie trza było spawow obrabiac. Ale nie wiem czy mi się uda tak ładnie pospawac hehe.

A przewidujesz jakiś termin ?

Bo mam czas do marca,jeśli była by jakaś szansa ,że zrobisz w tym czasie to chętnie poczekam, bo zamówić heed'a w razie czego to kwestia kilku dni.

Ja mam HEEDa i śmiało polecam! W galerii możecie zobaczyć co i jak. Już z resztą tu o nich pisałem. Różnią się tym, że nie odstają przy dole silnika jak większosć gmoli i nie haczą przy złożeniach