Skocz do zawartości

Kontrola Luzów Zaworowych W Gsf1250

Gość przea
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanko dotyczące gsf 1250. W manualu piszą żeby kontrolować luz zaworowy co 24000km.
Ja mam od nowości nakręcone 29000km, głównie trasa. Luzu jak dotąd nie sprawdzałem. Warto sobie głowę tym zawracać przy takim przebiegu czy nie???

Nie znam się na 1250 ale skoro tak piszą to warto to sprawdzic i miec spokojną głowę. Lepiej zapobiegac niż leczyc :)

w B12,5 długo trzyma.. i faktycznie przy 24 tysiach nie ma sensu.

jeśli nie masz teraz na 30 tysiecy zaplanowanego wiekszego grzebania to bym poczekal i przy 36 zrobil.

natomiast warto czesciej ustawic synchro.

natomiast warto czesciej ustawic synchro.

gdzieś ktoś na tym forum napisał, że przed synchro zawsze dobrze jest sprawdzić luz - to ja juz nie wiem jak to jest :P

Dziwne pytania zadajesz, skoro piszą w manualu że trzeba to trzeba. Nad olejem i filtrami też się zastanawiasz czy co 6 lub co 12 tysięcy albo co dwa lata wymieniać? Niestety jak nie posmarujesz to nie pojedziesz. O tyle masz kłopot że raczej sam w razie konieczności regulacji nie zrobisz, bo regulację masz na blaszkach a nie na śrubach. Zacytuję Pawła NGI :czytaj:

Lepiej zapobiegac niż leczyc :)

Edytowane przez sopotnian

sprawdź, sprawdź bo manual nie kłamie :) koszt to nie wielki a będziesz miał pewność że jakaś niepożądana sytuacja związana z zaworami cię uniknie.

napisz proszę później - ile i jakie blaszki zużyli do regulacji ;)

obstawiam: 0 płytek :)

jak nic nie bylo skopane wczesniej to przy 29kkm zmierza luzy i na tym sie skonczy

Tylko patrz im na ręce, a nie że powiedzieli że włożyli x płytek.

Kurczę widzę, że większość mnie kieruje do serwisu.

Tiaaa, ale nie wiem czy wiesz, że nie liczy się ilość tylko jakość :D

Jeśli mogę trochę oftopować, to mam pytanko - zazwyczaj zawory się zacieśniają czy luzy się powiększają?

Jeśli mogę trochę oftopować, to mam pytanko - zazwyczaj zawory się zacieśniają czy luzy się powiększają?

Mam być szczery to w moim część było za ciasno, część za luźno, a reszta ok więc chyba nie ma reguły ^_^

Sopo, a ty masz wodniaka na płytkach, czy piszesz o zaworach na śrubkę?

U mnie zawory słychać zaraz po rozruchu na zimnym zanim je olej zaleje i się zastanawiam, czy mam się spodziewać, że przestanę je słyszeć, czy będę je słyszał przez dłuższy czas.

Sory że dopiero teraz piszę ale miałem zajob w pracy :huh: Piszę o zaworach regulowanych śrubkami ale w sumie jaka różnica poza sposobem regulacji ? Przed regulacją zaworów praktycznie słychać nie było, dopiero po regulacji zaczął grzechotać jak powinien. A tak z zasady to zawory powinny raczej się zacieśniać z powodu rosnącego zużycia wałka jak się mylę to mnie poprawcie :)

• 2 years later...

Czy ktoś robił może  kontrolę - regulacje luzów zaworowych po 48 000 km ? Ciekawy jestem jakie były odchyłki od normy.

Przy okazji jak się ma łańcuszek rozrządu przy takim przebiegu ?

• 8 months later...

Zrobiłem pomiar luzów zaworowych i mam dylemat :zdziwiony:  dwa zawory ssące są poza limitem 0,21 oraz 0,22mm , moto ma teraz 48k i co dziwne przy przebiegu 24k był tak sam luz na tych dwóch zaworach bo większość pozostałych przybrała po 0,01mm :zeby:

zastanawiam się czy jest sens to ruszać ?

W b1250 zawory tykam w okolicach 32-35 pierwszy raz wtedy 2-3 zawory sa delikatnie poza norma

Moto wróciło z serwisu ,przebieg 37 000 tyś.km Żaden nie wymagał regulacji :usmiech:

Pancerne te bandity :D

Serwisówka kaze wykona pomiary przy 24kkm,moze ktoś zrobił,,,,

Nie ma sensu po 30 tys mozna sie zainteresowac, jeszcze sie nie zdarzylo zby ktorys ponizej 30 mial cos do regulacji chyba ze skrecony przebieg

• 2 years later...

Odświeże troche temat.

Czy ktos może mi wkazac tego manuala w ktorym to jest czytelnie opisane jak wyregulowac zawory w wodniaku i na ktorego wielu sie powoluje w tematach dotyczacych zaworów.Bo znaleźć nie mogę a chce się zabrać za moj motocykl.

Odświeże troche temat.

Czy ktos może mi wkazac tego manuala w ktorym to jest czytelnie opisane jak wyregulowac zawory w wodniaku i na ktorego wielu sie powoluje w tematach dotyczacych zaworów.Bo znaleźć nie mogę a chce się zabrać za moj motocykl.

tu jest          https://polishbanditcrew.pl/files/file/15-manual-gsf-1250-2007-2009-eng/

Edytowane przez duko
  • Upvote 1