Skocz do zawartości

Wymiana Zestawu Napędowego - Problemy Ze Śrubą Koła Zębatego Zdawczego

Gość jaroo656
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Wreszcie nazbierałem na nowy napęd i gdy tylko zabrałem sie do wymiany pojawił sie problem...a mianowicie nie potrafiłem odkręcić przedniej zębatki,to zabrałem sie za wymiane tylniej i zakucie łańcucha. Gdy skończyłem wróciłem do poprzedniego problemu z tą imbusową nie było problemu ale główna stawia opór. Zapinam 1 bieg brat siada i naciska tylni hamulec a ja z całej siły kręce i co i nic tylko łamie pierwszy klucz i 2, biore pneumata i dalej nic ktoś ma jakieś pomysły?

• Odpowiedzi 71
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• mlody250

4

• Maryusz

4

• Yahoo

7

Top Posters In This Topic

Posted Images

Po pierwsze musisz mieć konkretny klucz na który będziesz miał możliwość założyć kawał rury coby było konkretne ramię. Następnie wkładasz między felgę a wahacz trzonek młotka np 5 kg wbijasz pierwszy bieg i siła razy gwałt. Ta nakrętka najczęściej jest na kleju, więc siły trzeba użyć :strongmen:

można podgrzać nakrętkę małym palnikiem :oki:

Robisz to na hamulcu nie na biegu, włożenie czegoś między wahacz a felgę zwykle zostawia ślad na jednym lub drugim.

Dobry klucz i przedłużka.

U mnie byl podobny problem. Znajomy siedzial na moto, duszac tylny hebel, a ja probowalem odkrecic. Lancuch sie wyciagal przy probie odkrecenia, dlatego dodatkowo zablokowalem felge o wahacz. Poszlo dopiero jak za pomoca klucza podnosilem moto razem z kumplem. Jak puscilo to tak pierdyknelo ze myslalem ze juz po moto;) Bez dobrych narzedzi nie ma sie co do tego zabierac.

Ja przyspawałem kawalek starego lancucha do rurki i zrobilem blokade z tego na przednią zebatke. Do tego zapięty 1 bieg i przedłózka na klucz i poszlo :D

jaka guma ?gdzie na zębatce ? to pewnie wersja z tłumikiem drgań coś takiego ?

ontl.jpg

jak będziesz zakładał nową zebatke to prawdopodobnie nei przełożysz tej gumy na nowa zebate,

BTW: nie mowie o grzaniu do czerwoności :zeby: tylko delikatnie i próbować ruszyć wszystko z głową trzeba zrobic , a co do blokowania koła to weż jakąś łatę drewnianą , owiń jakąś szmatą i jak koledzy pisali między koło a wahacz , nie powinno byś żadnych śladów

Edytowane przez baldhead

Lancuch sie wyciagal przy probie odkrecenia

Odkręcasz ją przecież żeby wymienić napęd.

jaka guma ?gdzie na zębatce ? to pewnie wersja z tłumikiem drgań coś takiego ?

ontl.jpg

to z góry jest przecież gumowe jak na zdjęciu..:P

wreszcie sie udało przy pomocy klucza kolejowego hartowanego chyba w piekle przez szatana:D zblokowałem koło zarzuciłem 1 bieg po cheblu brat sie zawiesił na kluczu i poszło..:D

• 2 years later...

To teraz mnie czeka ta wątpliwa przyjemność  :stupid:

wd40, przedłużka na klucz, bieg zapięty, kaban duszący hamulec i belka między koło a wahacz... i .. szkoda belki :( ładnie trzaskała, ale metalowej rury już nie chciałem wkładać.

W piątek dojdzie elektryczny klucz udarowy. Jeszcze skręcić palnik i może się uda, trzymajcie kciuki ! :D

kręcisz odwrotnie do ruchu wskazówek zegara

• 6 months later...

Witam. Mam taki problem że nie mogę odkręcić nakrętki zębatki zdawczej. Próbowałem przez rurę 1,5 metrową i nic nie pomogło. Na początku gwintu był jakby taki skamieniały klej czy coś, koloru niebiesko-zielonego.  Proszę o pomoc.
TRlXbhk.jpg
okXRpp6.jpg

Blokujesz koło,za pomocą sztyla czy coś drewnianego,krzyżak do kół i nie ma opcji musi iść.

mocnym kluczem pneumatycznym próbowałeś

Niestety nie mam takiej możliwości.
Między wahacz, a koło włożyłem belek drewniany. Spróbuję młotkiem raz uderzyć w klucz może coś pomoże bo przez rurę 1,5 nie mogłem odkręcić :/

Bo gwint ma normalny prawy?

No to jest suzuki bandit 600 z 1998 roku to ma normalny gwint.

Może WD prysknij,a krecisz w dobra str?

W swoim też odkrecalem ostatnio i poszło bez problemu

Edytowane przez mlody250

Zadnym mlotkiem, dluga laga i gruby kumpel na koncu.

kładź jakiś kołek w koło i rurę musi pościć. tylko tego nie odkręcaj na zapiętym biegu czasami

A dlaczego nie? Ja właśnie miałem jedynkę zapiętą i odkręcałem.