Skocz do zawartości

Wymiana Zestawu Napędowego - Problemy Ze Śrubą Koła Zębatego Zdawczego

Gość jaroo656
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

jak na boki????jest luz lewo prawo.czy sie rusza od siebie do siebie.zdejmij zebatke ogladnij walek. moze ktos zalozyl"dziwna"zebatke, zapomnial o jakiejs podkladce.itp.

np.w quadzi np. w ktorym mam. zebatka lekko sie rusz.ale tak ma byc .nic sie nie dzieje.....

• Odpowiedzi 71
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• mlody250

4

• Maryusz

4

• Yahoo

7

Top Posters In This Topic

Posted Images

moze troche przesadziłem, chodzi góra dół, luz jakieś 0.3 - 0,4cm. dodatkowo powiem że mój łancuch zależy jaka część jego nachodziła za zębatki to albo był luźny albo bardzo napięty tak jakby był nierównomiernie rozciągnięty.

zębatkę odkręcę dopiero po świętach bo narazie czasu nie mam

Edytowane przez junior257

Sama zębatka się rusza z tego co widać, więc albo wałek zdawczy wyrobiony w miejscu styku z zębatką, albo z zębatką coś nie halo, nie pamiętam jak to tam było, ale nakrętką powinna chyba docisnać zębatkę.

Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka

oplotłem łańcuchem zblokowany tylko śrubokrętem, bez żadnych przedłużek odkręciłem. jak dokręciłem to luz zniknął. Wystarczyło dokręcić, ale i tak muszę wymienić cały zestaw bo łańcuch przez ten luz nierównomiernie się rozciągnął ;[

• 1 year later...

Witam😠przyszedl czas na wymiane napedu, wszystko kupione, tylne sruby zebatki poluzowame, teraz przednia, a tu ruszyc nie idzie, stad moje pytanie w ktora strone krecic??? Bandit 1200s 96r 😀

przeciwnie do ruchu "wskazówek zegara"

• 2 months later...

A czy jak się dokręca ta śrubę zębatki przedniej to klej do gwintów jest konieczny ? 

• 3 years later...

Panowie mam szybkie pytanie w tym temacie.Wymienilem naped w swoim B6 2002,bylem przygotowany na walke z ta nakretka zebatki zdawczej,ale po odkreceniu tej malej sruby na imbus podwazylem delikatnie ten element do impulsow(zapomnialem jak sie to nazywa fachowo)gdyz przylegal do zebatki i zaatakowalem srube.O dziwo poszla bardzo lekko,wystarczyla zapieta jedynka.Pod nia nie bylo tej blaszanej podkladki co sie ja zagina,ale pomyslalem ze skoro sruba jest docisnieta tym elrmentem i dokrecona sruba na imbus to to robi za blokade.I teraz zakladam nowa zebatke Jt dokrecam nakretke,zakladam ten element impulsow a on nie przylega do nakretki jak wczesniej tylko jest przerwa ok 5 mm.Wszystko chodzi bez najmniejszych tarc,lancuch rowniutko na obu zebatkach wiec mysle jest ok.Tylko teoretycznie duza nakretka moze sie odkrecic o te 5 mm zanim sie nie oprze o ten element impulsow bo nie ma podkladki zabezpieczajacej.Jutro zrobie jazde probna ale oczywiscie doloze ta podkladke tylko nie moge jej nigdzie znalezdz.Mial ktos taki przypadek?

Zębatkę dobrze dokręciłeś? Podkładka powinna być. Kolejność jest taka: Zębatka, podkładka, nakrętka (115Nm) "dinks" do prędkościomierza, śruba.
Podkładka pod nakrętke powinna być; nie, mała śrubka m8 nie zrobi za kontrę.Nie ma jak, a jak coś się odkręci to całość pójdzie (oba gwinty prawoskrętne).
Zerknij tu:

saddawecwe.JPG

Edytowane przez szymv

No wlasnie zdaje sobie sprawe ze podkladka powinna byc,ale to moja pierwsza zmiana napedu w nim,jak go kupilem to zrobilem z 10 tys km i nic sie nie zadzialo.Nakretka dobrze dokrecona kluczem dynamometrycznym z taka sila.

Najwidoczniej moja mala srubka M8 robila za kontre bo duza sruba bardzo lekko sie odkrecila.Za to mala bylo dowalona ostro.

5 minut temu, Yahoo napisał:

podkladka powinna byc

Podkładka ma wymiar 25x40x1.5, normalna stalowa. Nie pamiętam teraz jak jest u mnie, ale wydaje mi się, że ten okrągły elei ment do prędkościomierza nie musi się stykać z nakrętką. Dodanie podkładki zmniejszy na pewno przerwę.

6 minut temu, Yahoo napisał:

M8 robila za kontre

Wg. serwisówki wkręca się ją na klej, może dlatego ciężko szło.

Wymiary podkladki znalazlem w serwisowce tylko nie moge jej znalezdz w zadnym sklepie internetowym,na tygodniu uderze do warsztatu suzuki tam pewnie dostane.Ta mala tez wkrecilen na klej ale dez podkladki nie zamierzam jedzic,bedzie podkladka to zlorze jak trzeba.Dzieki za odpowiedzi.

Ta podkładka to nie jest jakaś iście specjalna rzecz, żeby zamawiać w internecie czy serwisie. Do pierwszego lepszego sklepu z artykułami metalowymi czy nawet budowlanego się udasz i bez problemu dostaniesz, znając już jej wymiary. U mnie cholernie ciężko było tę nakrętkę odkręcić, poddałem się i musiałem skorzystać z usług zakładu wulkanizacji mieszczącego się nieopodal mnie, aby porządnym pneumatem ją odkręcić. Natomiast już mniej problemów było ze śrubą zabezpieczającą, która nie była potraktowana klejem i tak samo też jej nie przyklejałem.

Ta podkladka nie jest chyba taka zwyczajna bo wewnetrzna strona jest zabkowana.Ja za naped zabieralem sie pol roku,wlasnie przez ta nakretke na zebatce zdawczej,wiedzialem ze moze ciezko isc a z racji tego ze moto parkuje w garazu na poziomie minus dwa to  w razie problemow nie wydarl bym motonga za uja stamtad.

A co do sklepow metalowych to w Paryzu nie ma takiego wyboru jak w Polsce.

https://allegro.pl/oferta/podkladka-stalowa-ocynkowana-fi-25x45x2-10429642028

Taka też da radę, u siebie nie miałem ząbkowanej, a nic się nie odkreca. Ale jeśli masz zębatkę z gumą to nie wiem czy 45mm wejdzie, musiałbyś zmierzyć. 

Oryginał (09181-25268-000)

wygląda tak, normalna podkladka:

IMG_20210417_193327.jpg

Edit: w Paryżu... A ja Ci linkami do allegro lecę xD

No nic, OEM chyba 3-4eur kosztuje więc też nie majątek

Edytowane przez szymv

Co prawda w tamtym roku zmieniałem tylko samą zębatkę z racji zużytych zębów na niej, ale nie przypominam sobie, żeby jakaś inna tam ta podkładka była. Chyba, że to kwestia roczników.

2 minuty temu, szymv napisał:

Taka też da radę, u siebie nie miałem ząbkowanej, a nic się nie odkreca. Ale jeśli masz zębatkę z gumą to nie wiem czy 45mm wejdzie, musiałbyś zmierzyć. 

IMG_20210417_193327.jpg

ta wlasnie znalazlem ale nie wiem czy bez zabkow w srodku zdaje egzamin...

Ale z drugiej strony jak przelecialem serwisowki to zabkowane byly tylko w B12.

Coś jak nord-lock pewnie. 

1200 zrywa asfalt, może to dlatego :D

edit: 25. Podkładka NORD-LOCK NL24 (25,3x39x3,4) Metal-Fach Sklep Rolniczo-Techniczny Sokółka, Podlaskie (sklepmetalfach.com.pl)

Edytowane przez szymv
link

Tak wlasnie mam ochote na duzego olejaka,ale znajac moje przywiazanie do motocykli to zostalbym z trzema sztukami w garazu.

1 godzinę temu, szymv napisał:

IMG_20210417_193327.jpg

Edit: w Paryżu... A ja Ci linkami do allegro lecę xD

No nic, OEM chyba 3-4eur kosztuje więc też nie majątek

nawet niecale 3€ ale wysylka prawie 8€ :) ale jak mowie ,na tygodniu moze znajde chwile i podjade do salonu suzuki i pewnie tam dostane.