Skocz do zawartości

Kiedy Wymienić Opony

Gość Marek
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam jeszcze w swoim sprzęcie frbryczne opony Bridgestone. Tył ma nieco ponad 3mm bieżnika, a przód 1,7mm

Przebieg motocykla to 10kkm. Czy przednia opona już jest do wymiany, czy ten sezon jeszcze mogę bezpiecznie jeździć?

Przy jakiej głębokości bieżnikia z reguły wymieniacie opony i ile kkm wam wytrzymują?

Na oponach są zaznaczone graniczne oznaczenia zużycia w postaci takiego gumowego paska w środku bieżnika, jeśli on spotka się już z asfaltem należy opony wymienić. Są tam z boku narysowane specjalne trójkąty i w tym miejscu szukasz takie wybrzuszenia w bieżniku.

Myśląc o wymianie można podchodzić to tematu na kilka sposobów:

1. Mam kasę, podoba mi się nowy Metzeler - kupuję ;)

2. Nie mam kasy, nie dbam o opony, poczekam aż wyjdą druty - wymienię ;)

3. Kontroluję głębokość bieżnika (instruktażu udzielił Macieksoko), sprawdzam także czy opona na bokach nie sparciała (spękała - może być bieżnik ok, ale guma na bokach mogła spękać tracąc właściwości jezdne oraz zwiększając ryzyko pęknięcia) - wymieniam.

Dla zainteresowanych dodam, że wg prawa drogowego to minimum 1,6mm. Ale to tylko dla zainteresowanych...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Share

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony akceptujesz regulamin oraz politykę prywatności.Regulamin Polityka prywatnościUmieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.