Skocz do zawartości

Bałkany; Rady, Opinie, Ciekawe Miejsca ;)

Gość MichaÅ‚M
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Witam miłośników turystyki. Za około 2tyg wybieram się na Bałkany. I dlatego chciał bym prosic osoby które już tam były o jakieś praktyczne i przydatne rady które mogą się przydac w tamtych rejonach np: co warto zabrac. Oprócz tego ciekawe miejsca o które warto zachaczyc np: jakieś ciekawe drogi gdzie można trochę pojeździc i gdzie wypocząc. Trasa nie jest jakoś sztywno ustalona wiemy tylko mniej więcej przez jakie kraje chcemy jechac: Słowacja, Węgry, Serbia, Macedonia (opcjonalnie), Albania (opcjonalnie), Czarnogóra, Bosnia i harcegovina, Chorwacja, Słowenia, Austria, Czechy, Polska. Liczę że osoby które były bądź wiedzą co warto zobaczyc dadzą jakieś przydatne wskazówki ;)

jak coś, to ja bym planował jechać przez Chorwację :P

tak czy inaczej powodzenia :)

Witam miłośników turystyki. Za około 2tyg wybieram się na Bałkany. I dlatego chciał bym prosic osoby które już tam były o jakieś praktyczne i przydatne rady które mogą się przydac w tamtych rejonach np: co warto zabrac. Oprócz tego ciekawe miejsca o które warto zachaczyc np: jakieś ciekawe drogi gdzie można trochę pojeździc i gdzie wypocząc. Trasa nie jest jakoś sztywno ustalona wiemy tylko mniej więcej przez jakie kraje chcemy jechac: Słowacja, Węgry, Serbia, Macedonia (opcjonalnie), Albania (opcjonalnie), Czarnogóra, Bosnia i harcegovina, Chorwacja, Słowenia, Austria, Czechy, Polska. Liczę że osoby które były bądź wiedzą co warto zobaczyc dadzą jakieś przydatne wskazówki ;)

Jak Austria - to przejechać tranzytem na Großglockner - Hochalpenstraße. Może i miejsce oklepane, ale warto zobaczyć. W Górnej Austrii - Salzkammergut - jeziora i góry.

W Chorwacji - Plitvicka Jezera - Potem w dół Chorwacji - Makarska, wyspy (np. Hvar) i aż do Dubrownika. W pobliżu Makarskiej - Svaty Jure - Park przyrodniczy Biokova.

PS: wszystko zależy od tego, na co się nastawiasz i gdzie chcesz nocować. Jak jedziesz z namiotem to w Chorwacji znajdziesz wiele ciekawych miejsc na uboczu, z dala od turystycznych "zagłębi". Jak w hotelach i pensjonatach, to trochę późno zabrałeś się za planowanie.

Spanie raczej na dziko namioty i ustronne miejsca z dala od tych turystycznych zagłębi. Nastawiamy się na fajną jazdę tak że Grokglockner na pewno zaliczymy. I właśnie poszukuje podobnych miejsc gdzie można się trochę wyszalec i podziwiac widoki.

http://kolamuszasiek...c.blogspot.com/

tu masz relację z podróży po Europie mojego ziomka , może znajdziesz coś ciekawego o Bałkanach

pozdro

Dzięki, sprawdze

Mogę dać namiar na Serba co ze mną pracował który da duuuuuuużo wskazówek. Pisze i mówi płynnie po polsku jakby co :)

Witam, ja jestem z Serbii, jakby cie coś interesowało to pisz na pm, na pewno polecam Czarnogórę i kanion rzeki Moraca, lub przejazd przez miasto Mostar w Chorwacji :-) co do przejazdu przez Serbie to tam jest masa krętych dróg, mogę napisać do kolegów to bi ci jakąś trasę uszyli.

O ile dobrze kojarzę, to Mostar jest w BiH…:)

Jesli chodzi o miejsca warte zobaczenia w Chorwacji, to jest o tym duzo w sieci. Z tych mniej popularnych bałkanskich destynacji polecam:

Bosnia i Hercegowina:

- wspomniany Mostar

- wodospady Kravica

Czarnogóra:

- park narodowy Dumitor

- Boka Kotorska

- Monaster Ostrog

- park Lovcien

- jezioro o ciekawej nazwie – Pivsko :)

O Czarnogórze możesz poczytać trochę tutaj: http://www.jugoslovenka.pl/atrakcje

Macedonia:

- Kanion Matka

- Jezioro Ochrydzkie

Zapewne też wiesz o kwestii ubezpieczenia OC dla moto na te kraje. Tam nasze OC nie obowiązuje, potrzebna jest Zielona Karta. U większości ubezpieczycieli jest za darmo, albo za drobną dopłatą. Niby można kupić na granicy, ale wtedy jest zdecydowanie drożej.

• 1 year later...

Odgrzewam temat Bałkanów. Planuje te rejony na tegoroczny wypad na 7-8 dni w terminie między 3 a 11 sierpnia. Trasa jest w fazie planowania w tej chwili wygląda tak: http://goo.gl/maps/9T9fW . Konkretniej: Sarajewo, Park Durmitor, objazd jeziora Szkoderskiego, Park Lovcen, zatoka Kotorska, Dubrownik, Mostar, wjazd na Sv. Jure, oraz powrót z noclegiem nad Balatonem.

Całość wychodzi ok.3400-3500 km. Najbardziej zastanawia mnie trasa po Albanii. Chciałbym liznąć trochę gór Przeklętych. Może ktoś się orientuje które drogi są przejezdne dla Bandita. SH20, SH22, SH21(Teth). Najlepszym chyba wyjściem byłaby trasa z Gusjnie w Czarnogórze przez góry do Albanii w kierunku Shkoder zamiast okrążać jezioro Szkoderskie.

• 4 weeks later...

Odgrzewam temat Bałkanów. Planuje te rejony na tegoroczny wypad na 7-8 dni w terminie między 3 a 11 sierpnia. Trasa jest w fazie planowania w tej chwili wygląda tak: http://goo.gl/maps/9T9fW . Konkretniej: Sarajewo, Park Durmitor, objazd jeziora Szkoderskiego, Park Lovcen, zatoka Kotorska, Dubrownik, Mostar, wjazd na Sv. Jure, oraz powrót z noclegiem nad Balatonem.

Całość wychodzi ok.3400-3500 km. Najbardziej zastanawia mnie trasa po Albanii. Chciałbym liznąć trochę gór Przeklętych. Może ktoś się orientuje które drogi są przejezdne dla Bandita. SH20, SH22, SH21(Teth). Najlepszym chyba wyjściem byłaby trasa z Gusjnie w Czarnogórze przez góry do Albanii w kierunku Shkoder zamiast okrążać jezioro Szkoderskie.

Pewnie już pozamaitane, albo jesteś w trasie, ale tak dla potomnych, którzy z Albanią się jeszcze dobrze nie oczytali i nie zobaczyli. A więc, żółta gruba droga na mapie wcale nie musi oznaczać asfaltu. Nawet, jeśli ma oznaczenie głównej drogi krajowej. Droga zaznaczona na google maps na biało, z reguły jest offem, czasami wymagającej zarówno umiejętności jazdy po kamieniach, jak i odpowiedniego motocykla na odpowiednich oponach. SH22 i SH21 niestety nie jechałem (nie przypominam sobie). SH20 to wg mnie droga z serii "you must see!". Jeżdżą po niej zwykłe osobówki, niektórzy przejechali tą trochę na armaturze i to z plecaczkiem. Z pewnością sama jazda do przyjemnych wtedy nie należała, ale widoki wszystko wynagrodzą. W zeszłym roku to była ostatnia szutrówka, jaką jechałem, przysłowiowa wisienka na torcie. Poświęciłem kilka chwil i zlepiłem kilka scen z marnej kamery http://www.youtube.com/watch?v=r8cVqo4mxns

Często też padają pytania o drogę SH36 z Burrel do Peshkopi http://goo.gl/maps/eg0Ys To jedna z tych "grubych żółtych", co wyglądają na przejezdne na każdym sprzęcie. Nic z tego - miejscami podjazdy po kamienistym zygzaku dają w kość nawet endurowcom. Kilka scen z SH36 http://www.youtube.com/watch?v=7GfRS81pRQQ

Więcej z zeszłorocznego wyjazdu: http://www.motogen.p...ania,15710.html

W tym roku niestety posypały mi się wszystkie plany wyjazdowe, a plan był głównie na Góry Przeklęte :slash:

Edytowane przez ArturS

masakra! niezle obsrany bym tam jechal :) adrenalina musi byc super!

masakra! niezle obsrany bym tam jechal :) adrenalina musi byc super!

Pierwsze kilkanaście km, na takich szutrówkach z przepaścią po jednej stronie, bałem się nawet spojżeć w dół, nie mówiąc o zmianie pasa, czy tam koleiny, na bliższą lepszym widokom :boje_sie:

• 3 years later...

To i ja coś od siebie dorzucę.
Miało być 3 motocykle i 6 osób ale życie jak zawsze weryfikuje wszystko, więc wyszło: Andrzej na HD de-lux i ja z córką na dużym bandziorze.
Wyjazd miał być 27,06 ale oczywiście praca itp więc wyjechaliśmy 28, na Słowację przez Korbielów by wylądować na Węgrzech w Balatonfured, woda jak zawsze ciepła i mętna icon_smile.gif
W czwartek rano kierunek na zamek w Sumeg, wyjeżdżamy przed 9 rano i dojazd oraz zwiedzanie to ok.2 godziny.
Pkt następny wycieczki to Chorwacja, wyspa Krk - miejscowość Malinska, meldujemy się u Pani Barbary w ciemno, tam zawsze można liczyć na kwaterę i butelkę wina na przywitanie icon_smile.gif
Piątek to laba icon_smile.gif ale tylko do południa plażowanie, bo od 13 deszcz tak do nocy icon_sad.gif
W sobotę rano kierunek Slowenia a następnie Triest - Udine - Paluzza - by w końcu wjechać w Austrii na Grossglockner icon_smile.gif Wjazd podczas deszczu nawet można przeżyć ale zjazd w czasie deszczu i przy mgle to już przesada icon_smile.gif Znajdujemy przytulny nocleg w okolicy Taxenbach i tam suszymy nasze motocyklowe i przeciwdeszczowe ubrania icon_smile.gif. Rano po śniadaniu zaserwowanym przez gospodynie mamy już tylko ok 750 km do domu, miał być nocleg gdzieś w Czechach ale skończyło się tylko na knedlikach na obiad i wieczorkiem jesteśmy już w domu. Spalanie dużego bandziora na poziomie 5,2-5,5 miło mnie zaskoczyło, u nas zawsze było ok.6, prędkość przelotowa to 100 km\h, no HD więcej jak 120 to raczej nie mógł icon_smile.gif ale obiecałem ze wystawie certyfikat iż przez 2000 km się nie popsuł icon_razz.gif
to tak w skrócie, 5 dni, 7 państw i ok. 2200 km. Słowacja, Czechy motocykle maja przejazd bez opłat. Chorwacja i Włochy bramki na autostradach. Słowenia tam płatnymi drogami nie jechaliśmy, Węgry i Austria to winiety, wjazd na Grossglockner - płaty. Nocleg nad Balatonem to aż 70 euro, można było taniej na Bookingu ale burza nas poganiała, Chorwacja noclegi - 50 euro i w Austrii 75 ze śniadaniem, całość finansowo zmieściła się w kwocie 2000 zł, zawiera noclegi, paliwo i winiety,wyżywienie + dodatkowe ubezpieczenia NW dla biorących udział w wypadzie i assistance dla motocykli.. Nie obejmuje ona wcześniejszego przygotowania motocykli jak: opony ,filtry, oleje,świece, klocki hamulcowe czy akumulator.

To z mojego wypadu tegorocznego dorzucę co ja polecam :)

Słowenia:

- Ljubljana jako nocleg, można się poszwędać i wypić piwo, nawet ładne miasto

- Jaskinie Szkocjańskie

Chorwacja:

- park Krka

- Trogir - wieczorne spacery z piwem

- Dubrovnik - ja tam wpadłem na dwie godziny, więcej czasu bym nie poświęcił

Czarnogóra:

- Zatoka Kotorska - koniecznie droga z Kotoru na Cedynie. Zobacz na mapie jak wygląda :)

- Wycieczka wzdłuż wybrzeża do Albani i objechanie dookoła jeziora Szkoder

- Park narodowy Durmitor - stamtąd droga wzdłuż kanionu rzeki Tara do Bośni

BiH:

- Mostar

- Sarajevo - koniecznie galeria 11/07/95 (obowiązkowo audio przewodnik)

• 2 months later...

Cześć do łączę do tematu ciekawy kemping w Czarnogórze właściciel też śmiga na motocyklu , na dzień dobry uraczył nas rakiją i dobrym jedzeniem 

za nocleg zapłaciliśmy 8 euro od osoby za łóżko a za pysznego pstrąga 6 euro więc ceny nie były dość wygórowane choć byłem poza sezonem 

21740261_1501575919890690_7384355381218921751638_1501575839890698_93650691058975

• Downvote 1