Skocz do zawartości

[Kask] Schuberth S2

Gość Dirty79
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

798e0d2126522933.jpg

Przez długi czas zastanawiałem się jaki kask ma zastąpić mojego Caberga 407, który zabrała mi żona usmiech.gif . Na początku przymierzałem się do Sharka S700 i S900 ale jakość wykonania tych kasków pozostawiała wiele do życzenia, więc rozpocząłem poszukiwania kasków z wyższej półki. Początkowo skłaniałem się do Sharka Vision-R lecz ciężko go znaleźć w sklepach aby przymierzyć więc nie zostało nic innego jak wybór z kasków, które leżały na półce. Kask miał spełniać trzy kryteria: szukałem kasku do turystyki, miał być cichy i mieć pinlocka. Po wielu przymiarkach w sklepie na polu bitwy zostały tylko Schuberth S2 i Shoei Qwest.
Koniec z końców wybór padł na S2 głównie dlatego, że idealnie leżał na mojej głowie, ładniejszy design i miał blende...nie wiem, może kiedyś się przyda.

Wykonanie:
po prostu nie ma się do czego przyczepić. Jakość materiałów to najwyższa półka, zarówno wykonania skorupy jak i wnętrza kasku, bardzo przyjemne i delikatne. Mając ten kask w ręku czuje się dobrą niemiecką robotę.
Komfort:
kask bardzo wygodny, miękkie wykończenie materiałów, rewelacyjny system wentylacji plus błoga cisza. Przy zamkniętej wentylacji przy 100-120km/h słyszymy tylko delikatny szum. Zapięcie to chyba jedyny minus, jakoś nie moge się do niego przyzwyczaić, poza tym jest dość sztywne. Bardzo duży plus za aerodynamikę. Przy wyższych prędkościach i oglądaniu się na lewo prawo, nie rzuca głową jak to miało miejsce przy moim poprzednim kasku.
Pinlock i Blenda:
pinlock działa rewelacyjnie, póki co na szybce ani razu nie pojawiła się mgiełka, niezależnie od pogody czy pozycji wentylacji kasku. Blenda mnie zaskoczyła bardzo pozytywnie. Patrzy się przez nią jak przez okulary przeciwsłoneczne z wyższej półki. Ciężko to opisać, trzeba wyjechać na drogę i samemu przetestować.

Brat z kolei kupił Shoei Qwest, więc będzie bardzo dobry materiał porównawczy.
Powiem tak, wydatek bardzo duży, ale nie żałuję żadnej złotówki wydanej na kask. Zawsze najgorsza sytuacja jest wtedy gdy wydamy mnóstwo pieniędzy, a nie jesteśmy zadowoleni. Na szczęście tutaj jest inaczej, jazda z kaskiem to czysta przyjemność i banan na twarzy. Mam nadzieję, że będzie ze mną przez wiele długich sezonów.
Dla zainteresowanych oba kaski można swobodnie kupić w cenach:
Shoei Qwest - 1400 zł
Schuberth S2 - 1680 zł

• Upvote 2

Gdzie w takich cenach można dostać te kaski ?

Ja jeżeli już się zdecyduje na S2 a nie wiem czy to kiedykolwiek nastąpi, to sobie walnę taki kolorek :)

Schuberth-S2-Fluo-Yellow_700_600_3TWSZ.jpg

• 2 weeks later...

Zarzekałem się , że nie kupię S2 ale wczoraj to uczyniłem :) S2 dużo lepiej zachowuje się od S1 przy dużych prędkościach. Idealnie trzyma głowę, nie ma rzucania na boki , jest cichszy i ma zarąbistą wentylację. I tyle jeśli chodzi o zalety bo reszta to wady. Pierwszego dnia zgubiłem przełącznik od nawiewu , blenda jest za wysoko , system zapięcia to porażka ( zatłukł bym tego debila co kazał zastąpić zapięcie DD tym gównem ), dzisiaj został mi w reku pasek, który chroni brodę przed podrapaniem bo się odczepiła gówniana czerwona napa. Ogólnie kask sprawia wrażenie tandety w porównaniu do S1 Pro , który jest tak wykonany że po 4 latach nie widać na nim najmniejszych śladów zużycia. Najgorsze w tym kasku to zakładanie i zdejmowanie. To jest jakaś masakra. Uszy mam ponadrywane , głowę mam podrapaną , naderwałem sobie pieprzyk na głowie i muszę jutro iść do jakiegoś konowała żeby go usunąć. Ogólnie jestem lekko zdegustowany. Nie przypominam sobie żebym przy S1 Pro cierpiał takie katusze przy zakładaniu.

Edytowane przez Blink

A może masz za mały rozmiar ... Trochę mnie zmartwiłeś tą mocno negatywną opinia, bo sam się przymierzam do kupna tego kasku. Choć czekam aż wyjdzie interkom do niego.

Ja o dziwo kupiłem Ske, początkowo wydawała mi się ciasna na policzkach, ale po kilkuset kilometrach wyściółka ładnie dopasowała się do twarzy.

Co do obcierania uszów przy zakładaniu kasku, to początkowo również miałem z tym mały kłopot. Jednak już za 5-6 razem gdy zakładałem sposób, by zakładać go "bezboleśnie". Problemem tutaj jest bardzo gruby i szeroko kołnierze, który idealnie spełnia swoją rolę podczas jazdy.

Swoją drogą, wkładając kask na kominiarkę nie ma absolutnie mowy o jakimkolwiek dyskomforcie przy zakładaniu kasku na głowę.

S2 wszystkie swoje zalety (min.:aerodynamika, wentylacja) pokazuje podczas jazdy, olać te zakładanie. Wszystkie kaski z szerokim kołnierzem dolnym min. Shoei Qwest bardzo podobnie się zakłada.

Barti ---> intercom ma się pojawić na jesień, cena bliska 300 ojro

Edytowane przez Dirty79

A może masz za mały rozmiar ... Trochę mnie zmartwiłeś tą mocno negatywną opinia, bo sam się przymierzam do kupna tego kasku. Choć czekam aż wyjdzie interkom do niego.

Rozmiar jest OK. Jak juz go jakimś cudem wepchnę na głowę to wszystko pasuje. A moją negatywną opinią się nie sugeruj bo ja porównałem ten kask do S1 Pro, ktory moim zdaniem jest lepiej wykonany. Podjedz sobie do MCS Honda na Prymasa XXX-lecia i porownaj oba kaski.

Ale ja mam S1 Pro i C3. Do S1 nie dostanę interkomu w kolnierz. Moj S1 jest po generalny czyszczeniu i wymianie w zakladzie produkcyjnym uszczelki głównej, tej co przylega do szybki. Z racji wyjscia do S2 interkomu oraz że lepiej zachowuje się przy większych prędkościach, gdyż jest mniejszy i ma lepsza areodynamikę. Myślę o sprzedaniu S1 PRO i kupna w to miejsce S2. W C3 mam już interkom i sobie go chwalę jak jezdze z dziewczyną na 2 moto

Barti S1 Pro jednak na sprzedaż?

A propos interkomu. Czy jak masz interkom w C3 to możesz rozmawiać z kimś kto ma np. interkom Nolana?

Edytowane przez Dirty79

po paru dniach jazdy w S2 powoli sie do niego przekonuje. Łeb już mi lepiej do niego włazi i już nie czuje się jakbym głowę koniowi w dupę wsadzał :) . Komfort jazdy jest już bardzo dobry. Nadal mam zastrzeżenia co do wykonczenia niektorych detali ale ogolnie ujdzie w tłoku :). Nawet udało mi się wyregulować to debilne zapięcie tak ,że mnie już nie uwiera. Jedynie z blendą będzie problem bo to, że jest tak wysoko niestety bardzo przeszkadza podczas jazdy.

Dziś zakupiłem i pojechałem w trasę a później na tor do Ułęża.

pierwsze wrażenia:

- ciasny tak że policzki można przygryźć,

- lekki, wraz z pudełkiem robił wrażenie lżejszego od mojego poprzednika Airoh SV55,

- do 100 km/h cichy potem to już tak jak w poprzednim,

- głową tak nie miota przy 200+,

- szerokie pole widzenia ale jak chciałem zobaczyć swój brzuch to nie dało rady,

- niby ta wentylacja jest ok, ale bez pinlocka zaczynał parować, z pinlockiem jest git - nic nie paruje,

- blenda jest na odpowiedniej wysokości, trzeba tylko założyć kask bardziej na oczy,

- szybkę bardzo łatwo zdemontować i założyć,

- na zapięcie nie narzekam - miałem takie samo w poprzednim, trzeba było tylko podregulować pasek.

Barti S1 Pro jednak na sprzedaż?

A propos interkomu. Czy jak masz interkom w C3 to możesz rozmawiać z kimś kto ma np. interkom Nolana?

Jeśli chodzi o sprzedaż S1 to na pewno nie wcześniej niż się pojawi interkom do S2.

Chyba nie da rady pogadać z nolanem. Chyba tylko mogę rozmawiać z Scala i Rider. W sumie nie próbowałem komunikacji z innymi markami. Nie mam takie potrzeby, jak na razie.

• 5 weeks later...

Testował ktoś z Was taką oto szybkę:

http://www.moto-akce...m-50-59,p,57067

ciekaw jestem jak wygląda jej trwałość przy czyszczniu, oraz jak bardzo ciemne jest to szkło, bo zakładam, że jest ciut jaśniejsza od tej:

http://www.moto-akce...m-50-59,p,57065

Swoją drogą tak się zastanawiam jakie może być zastosowanie w/w szybek przy bardzo dobrej blendzie w S2, oprócz plus 5 do lansu :P

Edytowane przez Dirty79

Jeśli chodzi o sprzedaż S1 to na pewno nie wcześniej niż się pojawi interkom do S2.

Wygląda na to, że pojawił się interkom do S2

http://www.alpentour...ooth120818.html

link wkleił Schuberth GMBH na F

http://www.schuberth.com/en/motorcycle/src-systemtm-s2.html

Edytowane przez Dirty79

• 1 month later...
  • 1 month later...

Dirty, szukam wlasnie kasku S2 w rozmiarze S, zdradz, gdzie go mozna kupic w takiej cenie, bo przekopuje Internet i cena oscyluje w okolicach 2000 :/

• 1 month later...

za 1700 jest tylko jeden rozmiar

mnie udało sie kupic za 350 Euro na włoskim ebayu ;)

a na przesylke czekałem 3 dni

Ogolnie to teraz mozna kupic na ebayu za 370 euro, co jest bardzo dobra cena

poza tym wkrotce do sprzedazy wejdzie nowy kask Shoei GT-Air, ktory w polskiej dystrybucji ma kosztowac 1999

W tej chwili tak, ale tydzien temu widziałem dwa inne rozmiary w białym połysku.

Bardzo dobra oferta z ebay'a. Kask tej klasy w okolicach 1500 zł to rewelacyjna oferta.