Skocz do zawartości

Po Rozgrzaniu Silnika, Gaśnie Kontrolka Biegu Jałowego?

Gość tasaq
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie jak w temacie. Od pewnego momentu, którego nie potrafię określić ani związać z żadnym zdarzeniem zaczęło się dziać właśnie takie coś, że kiedy motocykl jest nierozgrzany wszystko jest w porządku a gdy się rozgrzeje kontrolka "N" biegu jalowego nie zapala się, czy nie świeci jak kto woli. Działa to tak, że przy rozgrzewaniu silnika gdy stoi na bocznej nóżce gdy silniki się rozgrzeje gaśnie konktrolką i silnik gaśnie gdyż wyłącza ją zabezpieczenie jakby stał z włączonym biegiem. Tak samo w czasie jazdy czy postoju na światłach bieg jałowy włączam na wyczucie bo kontrolka sie nie zapala.

Mam założony alarm w motocyklu i on też wykazuje błędy gdy silnik jest rozgrzany. Alarm włącza sie samoczynnie po wyłączeniu stacyjki dając trzykrotny sygnał dżwiękowy. Gdy silnik jest rozgrzany jeden lub dwa ostatnie sygnały milkną/giną.

Dziwne zjawisko jak dla mnie i nie potrafię tego rozwiązać. Poza tym motocykl śmiga, jeździ i wszystko działa?

Ma ktoś na to odpowiedź gdzie pogrzebać??

Mam to samo. Po rozgrzaniu ciężko mi utrafić na to, żeby zaświeciła się kontrolka. Mam pewną teorię dotyczącą tego, ale się nie pochwalę, bo nie wiem dokładnie, jak wygląda czujnik od tej kontrolki ;)

Dołączam się do pytania...

Ja tez mam teorie i to dwie

1.Spiskowa.

"Zielone ludziki schowały się za owiewką i jak rozgrzejesz moto to za wszelką cene chcą doprowadzic albo do szybkiego odstawienia moto zanim im zielone czółka przypala się do reszty od gorących trzewi motocykla"

2.Złośliwa

"Zaśniedziały przewody na której z wtyczek.Rozpiąć po kolei wtyczki i popsikać kontaktronem lub innym preparatem do czyszczenia styków(NIE WD-40)"

Ta złośliwa teoria potwierdziła sie u mnie dwukrotnie a nawet trzy bo sam mialem taką pierwszą myśl. Póżniej usłyszałem ją od innego kolegi motocyklisty a teraz od następnego więc trzeba to wdrożyć. Niebawem pochwalę się co to dało. Jeśli ktoś ma inne przemyślenia, chetnie wysłuchamy.

Ta złośliwa teoria potwierdziła sie u mnie dwukrotnie a nawet trzy bo sam mialem taką pierwszą myśl. Póżniej usłyszałem ją od innego kolegi motocyklisty a teraz od następnego więc trzeba to wdrożyć. Niebawem pochwalę się co to dało. Jeśli ktoś ma inne przemyślenia, chetnie wysłuchamy.

Nie no, ta złośliwa co ma to tego, czy moto jest "ciepłe", czy "zimne" ? :rolleyes: Wtyki się grzeją? :D

(tasaq, a jaki masz olej? chodzi mi oznaczenie)

Co ma do tego? Podstawy elektrotechniki maja do tego.

Dlaczego złośliwe napisałem.Bo dzieje się to w najmniej oczekiwanym momencie.I powiedzcie mi.Kto z was zagląda czasem do kostek w elektryce :) czy wilgoć się tam nie dostała :)

Co ma do tego? Podstawy elektrotechniki maja do tego.

Dlaczego złośliwe napisałem.Bo dzieje się to w najmniej oczekiwanym momencie.I powiedzcie mi.Kto z was zagląda czasem do kostek w elektryce :) czy wilgoć się tam nie dostała :)

Dla mnie każda teoria ma jakieś podstawy. Ta właśnie padła jako pierwsza gdy pojechałem z tym do warsztatu i gość powiedział, że zanim wpakuję sie w koszty i postawię motocykl na warsztat, żebym wziął i spryskał preparatem wszystkie kostki. Jak nie pomoże to wtedy mogę przyjechać. W takim razie coś w tym jest.

A co do oznaczenie oleju, na którym jeżdże to jest to olej

Motul ester 5100 10W40 4T

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Share

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony akceptujesz regulamin oraz politykę prywatności.Regulamin Polityka prywatnościUmieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.