Skocz do zawartości

Silnik Gaśnie - Obroty Spadają Przy Hamowaniu

Gość ple88
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

filtr powietrza zmieniony? i podstawowa kontrola zrobiona?

Tak jak wyżej napisałem świece, filtr powietrza oraz płyny zostały wymienione. Przegląd przeszedł pierwszorzędnie hamulce sprawne i spaliny w normie - na wysokim ekologicznym poziomie :) Olej i filtr oleju przed sezonem także wymieniłem. Na zimę zalany do pełna tak więc raczej woda nie miała jak się skropić w baku do paliwa. 

Filtr paliwa sprawdzałeś? Wydaje mi się, że jest problem z przepływem paliwa - dopóki jest go dużo to grawitacja robi swoje.

Nie wiem jak to jest rozwiązane w b 6,5 ,  ale sprawdziłbym też połączenie baku (masz jakiś kranik?) z przewodami paliwowymi, czy nie jest przytkany.

Może przewód przygnieciony zbiornikiem.

sugeruje ponownie sprawdzić gażniki normalnie objaw jak by go zalewało

filtr siateczkowy w zbiorniku sprawdzony (nie wiem jak się to fachowo nazywa)  ?? może jest zasyfiony na dole i jak zmniejsza się poziom w zbiorniku to zaczyna się cyrk  :P

Może faktycznie jakiegoś syfu się dostało z paliwem. Kraniku żadnego nie mam jak ściągałem bak to tylko kostkę z elektryką rozpiąłem i ściągnąłem wężyk z rurki odchodzącej z baku plus wężyk odprowadzający paliwo w razie przelania. Nie sądzę by bak  przygniatał przewód paliwowy. Najbardziej prawdopodobne jest że się zasyfił. Na koniec sezonu zalałem do pełna bak. Tak przezimował i od kwietna zaczął wariować. Jak się filtr siateczkowy w baku oczyszcza, nigdy tego nie robiłem i nie wiem jak dobrać się do tego filtru paliwa. Może jakieś przydatne linki bo w książce obsługi są tylko podstawy.

Zdejmij zbiornik I tam gdzie podpiete sa przewody paliwowe powinienes miec 2 srubki jak je odkrecisz to ci wyjdzie caly ten dinks z siateczkami :P

PS: Zanim zaczniesz odkrecac radzil bym oproznic zbiornik ^^

Sent from my HTC Desire HD A9191 using Tapatalk 2

Edytowane przez Rubin87

No raczej bez paliwa. A jak się dostać do filtra paliwa? jak już będę czyścił to sitko to za jednym zamachem może i bym wymienił filtr paliwa by dwa razy baku nie ściągać. 

Dzisiaj przysiadłem do mojego problemu. Małymi kroczkami wedle wskazówek spuściłem z baku paliwo i zdjąłem bak. Przekręciłem go do góry nogami by dostać się do śrub po czym odkręciłem 5 śrub. Powoli wyciągałem z baku nazwę to listwę na której zamontowany jest sitko. Musiałem odłączyć kostkę elektryczną by całkowicie wyciągnąć listwę z baku. Udało się i oczom nie wierzyłem, sitko było tak zasyfione oblepione jakimś śluzem, że syfon z pod zlewu w kuchni to przy nim rewelacja. Wcale się teraz nie dziwię, że mocy mu brakowało i gasł jak miałem 5 literków. Jak wcześniej mówiliście przy pełnym baku takich objaw nie będzie bo grawitacja jest większa i paliwo jest zasysane od góry a jak załączy się rezerwa to zasysa od dołu, a przez ten syf na sitku to nie dostawał odpowiedniej ilości paliwa. Odkręciłem Plastikową osłonę sitka, która zamocowana jest na 2 śrubki. Wd 40 i to co samo odeszło delikatnie zdjąłem płaskim śrubokrętem a resztę delikatnie suchą szmatką. Tak kilka razy powtórzyłem czynności, aż siateczka była złota jak nowa. Zamontowałem listwę w baku a dodatkowo na przewodzie paliwowym po między bakiem a pompą zainstalowałem filtr paliwa bo co się okazało Japończycy nie zastosowali tego rozwiązania w moim modelu. Jak by wiedzieli co u nas się tankuję to myślę, że było by to w standardzie. Dzisiaj wyruszam na testową jazdę. Napiszę jakie wrażenia i czy sprawdza się moje oczekiwania.

czyli dobrze myślałem z tą siateczką :D jaki filterek założyłeś? bo nie wszystkie mają odpowiednią przepustowość paliwa!

Edytowane przez Rubin87

Jazda testowa bez zarzutów. Przebyłem 100 km. i ani razu nie zgasł mimo, że znów na 5 literkach jechałem. Bez stresu przez całe 100 km. Filtr stożkowy plastikowy z węglikiem spiekanym jednorazowy średnica 6 mm taki mi na przewód paliwowy wszedł, 8 mm chyba raczej bym nie wcisnął. Zamówiłem inny, który jest całkowicie rozbieralny można go wielokrotnie czyścić.

http://www.m-line.com.pl/pliki/nowosci/2011/09/2011-09-23_Przep%C5%82ywowe_filtry_paliwa_M-Line_pl.pdf 

nr 357433 

Nie wiem czy 6 mm to odpowiednia przepustowość. Na mocy tego się nie odczuło tak więc chyba nadaje się.

• 1 month later...

Czesc ! co do przygasania silnika(podczas  ' bujania' przodem) i w czasie  hamowania,w momencie kiedy motocykl nurkuje to ja  bym ci radzil sprawdzic poziomy paliwa w komorach,i obstawialbym ze jest go za malo, czyli za niski poziom paliwa !  miałem to samo! nawet warsztat sobie z tym nie poradził!!  wszystko poustawiali wg fabryki  i dalej to samo na moze minimalnie lepiej ,wkur...em sie i sam zaczalem szukac co jest nie tak starym sposobem wziąlem przezroczysty miekki wezyk docisnalem go do otworu spustowego paliwa i odkrecilem srubke, i okazalo sie ze paliwa jest bardzo malo tylko tyle ze dysza byla tylko lekko zanuzona (paliwo bylo tylko w tym wgłebieniu w w miseczce)  zmieniłem ustawienie plywaka na 15 mm  i jest ok ,poziom  paliwa  zwiekszyl sie ,jest ok 1,5 cm  wiecej niz bylo a ok 2cm pod podstawa korpusu(na oko) skończyl sie problem z przygasaniem, ale widze ze problem u ciebie byl w czym innym, wiec  moja informacja może posluży komuś innemu z podobnym objawem.

Edytowane przez stiv440