Skocz do zawartości

Biegi Vs Sprzęgło - Zmiana Biegów Bez Sprzęgła

korytarz4
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam pytanie, zapewne część z was mnie wyśmieje, ale zauważyłem, że w moim bandicie mogę zmieniać biegi bez sprzęgła. Wiem, że to raczej normalne ( w górę ), ale podczas zbijania biegu ( redukcja ) również biegi wchodzą bez naciśnięcia klamki (bardzo lekko, bez zgrzytów ) jest to obojętne na jakich obrotach jadę 3-4 lub 5 tysi biegi wskakują bez sprzęgła. To normalne czy coś mam zje..ne? ;D

Dodam tylko, że zawsze wciskam sprzęgło ale zastanawia mnie sam fakt

@korytarz4 To jest normalne :) ja również w swoim swobodnie w górę i dół biegami bez sprzęgła operuję, ja się nasłuchałem teorii że zbijanie bez sprzęgła jak się to robi w dobrym momencie nic nie szkodzi a wbijanie bez sprzęgła tak, jak ze sprzęgłem w górę i dół zgrzyta i wali to znaczy że masz zły sposób zmiany biegów .

Edytowane przez SuzukiMaster

A to dobrze ;) to , że biegi wchodzą bez sprzęgła wiedziałem, natomiast byłem przekonany, że dotyczy to tylko zmiany na bieg wyższy ;) Dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam ;)

Jak piszą wyżej to normalka. Sam też często redukuje bez niego,. a w górę tylko jeśli potrzebuje "mocniej" wystartować. Póki co żadnych skutków ubocznych nie widzę i nie słyszę.

Możliwe jest to dzięki tzw-synchronizatorom- w skrzyni biegów .To własnie ich rola by wyrównać obroty mających się zazębić trybów.

Gdyby ich nie było zmiana biegu byłaby utrudniona nawet ze sprzęgłem .

a myślałem, że w moto nie ma synchronizatorów skrzyni biegów :jezyk2: stąd między gaz i nauka szybkości na klamce sprzęgła

• Upvote 1

Możliwe jest to dzięki tzw-synchronizatorom- w skrzyni biegów

Niech mi to ktos potwierdzi...myslalem, ze takie rzeczy to tylko w puszkach

• Upvote 1

W Bandicie, nawet w najnowszych nanobotach nie istnieje coś takiego jak synchronizator. No bo skoro jest to po co robić międzygaz przy redukcji. Jedyny synchronizator jaki funkcjonuje w moto to prawa dłoń na roolgasie. (oczywiście odpowiednio synchronizowany z lewą stopą przy biegach i lewą dłonią na klamie sprzęgła :jezyk2: )

No chyba że Widmo80 przełożył sobie do Inazumy skrzynię oraz sprzęgło z puszki ;)

A co do pytanie autora wątku to generalnie chyba w każdym moto da się wbijać i zbijać biegi bez sprzęgła. Chłopaki z MotoGP używają np. sprzęgła tylko do ruszania. Ja osobiście myślę jednak że lepiej te pół sprzęgła dać. Duży to wysiłek nie jest a zawsze pomaga. Chyba że wchodzę w nad świetlną przy wyprzedzaniu 4 TIRów no to wtedy ewentualnie wbijam 4 i 5 bez sprzęgła :driving_moto:

Edytowane przez Amefisto
  • Upvote 1

Widmo w moto nie ma żadnej synchronizacji! Nie upieraj sie bo poleci więcej minusów.

Możliwe jest to dzięki tzw-synchronizatorom- w skrzyni biegów .To własnie ich rola by wyrównać obroty mających się zazębić trybów.

Gdyby ich nie było zmiana biegu byłaby utrudniona nawet ze sprzęgłem .

Obawiam się, że w Bandziorze synchronizowanej skrzyni nie znajdziesz.

Samos cheatuje, na kodach jedzie i pewnie je*nął flaszkę bo to piątek :hahahaha:

Samos chyba Cie ponioslo troche, robiles hamulce i zadawales komiczne pytania a tu minusujesz kogos za niewiedze. Ogranij sie chlopie...

• Upvote 1

Widmo, minusy są min. po to, żeby ktoś czytając posta który wprowadza w błąd zwrócił uwage (własnie poprzez minus) ze info w danym poście jest nieprawdą. Chłopie nie bądź mientkim tylko twardym.

Samos nie upieram się .

Nie wiem czemu inni mają nielimitowane narzędzia reputacji i to chyba nie jest fair wobec mnie do końca .

Samos cheatuje, na kodach jedzie i pewnie je*nął flaszkę bo to piątek :hahahaha:

Dokładnie tak jest. Jakiś czas temu kody rozdawali na na zlotach i urodzinach PBC.

Wszystkim Wam poza uzytkownikiem SAMOS życzę szerokosci i powodzenia

No cóż, będe musiał jeździć ostrożniej.

Samos chyba Cie ponioslo troche, robiles hamulce i zadawales komiczne pytania a tu minusujesz kogos za niewiedze. Ogranij sie chlopie...

Zwróc uwage, że nie minusuje za złe/głupie/błache/oczywiste pytania tylko za błędne odpowiedzi.

A może moja inazumka ma taki bajer , skąd wiesz :diabel:

Wiem bo piece w Banditach w oleju i w inazumie (że o jajkach i Gixach nie wspomnę ;) ) są prócz pojemności i różnicy kilku elementów (np. wałek rozrządu) są bardzo podobne. To samo tyczy się rozwiązaniom w sprzęgle i w skrzyni. Więc śmiem tu twierdzić że Inazuma NIE MA synchronizatorów biegów.

Piszesz że się nie upierasz ale jednak brniesz w swoje no i Samosowi ten stan rzeczy się nie spodobał. Też chciałem zminusować Twoją wypowiedź ale jeden min od Samosa Ci już wystarczy.

A żeby nie hodować OFF'a to moim zdaniem brak synchronizatorów właśnie pozwala się bawić w bajkach zmienianiem biegów bez sprzęgła. Wymaga to opanowania pewnej techniki i jak wychodzi bez zgrzytów to sprawia niezłą frajdę. Nie to co w puszce, pedał - wajcha - gaz - pedał - wajcha - gaz... nuda :zniesmaczony:

trochę praktyki, a zmiana biegów bez sprzęgła stanie się nawykiem.

JEst dużo szybsza i bezpieczniejsza.

Ja po ruszeniu rzadko kiedy używam sprzęgła przy biegach w górę. Przy redukcji jeszcze nie mam naywku

nie robiąc ot

czy istnieje w ogóle jakiś motocykl z synchronizatorami ???

z tego co wiem to nie

amefisto w puszcze też da się zmieniać biegi bez sprzęgła i bez zgrzytów :)

offtop. Amefisto, w aucie jak sie postarasz mimo synchronizatorow da rade bez sprzegla zmieniac biegi, przynajmniej w konstrukjach z lat 90 tych :)

edit szoter vfr 1200 zmieniasz biegi guzikiem przy kierownicy wiec cos tam w tej skrzyni musieli zroobic

Edytowane przez logicsys

amefisto w puszcze też da się zmieniać biegi bez sprzęgła i bez zgrzytów :)

offtop. Amefisto, w aucie jak sie postarasz mimo synchronizatorow da rade bez sprzegla zmieniac biegi, przynajmniej w konstrukjach z lat 90 tych :)

Owszem że się da ale moja fieścina 1.1 LPG nie była zadowolona jak jej próbowałem zaserwować taką zabawę :P

Za to Bandzior nie narzeka :D

tam chyba jest tak że nie ma synchronizatorów tylko jest podwójne sprzęgło

Nie offtopujcie o samochodowych skrzyniach :spam:

Pozdrawiam ja - Samos Strażnik :D

Wśród całego Twego bełkotu na temat synchronizatorów w Banditach dopatrzyłem się jednej rady do której mam się zamiar zastosować w Twoim przypadku:

Nigdy nie polemizuj z idiotą-Najpierw sprowadzi Cię do swojego niskiego poziomu,a potem pokona doświadczeniem

Biegi lepiej zmieniać lekko ślizgając sprzęgło. Oszczędza to skrzynię biegów. Podkreślam słowa lekko ślizgając. Ale zmiana bez użycia jest możliwa.

o kurka wodna - ale temat zapodałem ;D jeszcze jedno pytanko... owe między gazy są stosowane przy jakiejś konkretnej prędkości obrotowej? Ja szczerze mówiąc wcale tego nie stosuje, ale śmigam jak emeryt więc pewnie dlatego ;)

Praktycznie zawsze. Chodzi o wyrównanie prędkości obrotowej kół w skrzyni.

Czasami nawet nie zdajemy sobie sprawy, że robimy to odruchowo...