Skocz do zawartości

Biegi Vs Sprzęgło - Zmiana Biegów Bez Sprzęgła

korytarz4
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

W redukcji z międzygazem chodzi o to, żeby podczas redukcji podniec obroty do takich jakie beda przy zredukowanym biegu dla danej prędkości jazdy.

Możliwe jest to dzięki tzw-synchronizatorom- w skrzyni biegów .To własnie ich rola by wyrównać obroty mających się zazębić trybów.

Gdyby ich nie było zmiana biegu byłaby utrudniona nawet ze sprzęgłem .

to jakiś joke? :p:

minucha nie strzelę jak Samos-donos :P, bo wiem że czasem się można jebnąć i walnąć głupotę przez przypadek :)

Przede wszystkim skrzynia biegów w motocyklu jest skrzynią kłową, o zębach prostych a nie jak w puszcze o zębach skośnych.

Z racji tego przełożenia, koła zębate są na stale zazębione ze sobą a przełączane jest tylko napędzanie tych par kół.

W związku z tym synchronizatory są nie potrzebne, bo koła zębate nie muszą się dopasować do prędkości i ze sobą zazębić jak w puszce, bo są stale zazębione.

Stąd konieczny jest preloading, czyli to przegazowanie na międzybiegach, żeby podnieść prędkość obrotową tej pary która ma zaraz pracować. Przy redukcji biegów, nieco ostrzejszej gdy z większej prędkości chcesz zbić prędkość i ostrzej wystartować za łukiem, czy nawet wyhamować silnikiem i za ostro zrzucisz biegi to może Ci się to korytarz4 skończyć ładnym uślizgiem prawego koła, co przyjemnym może nie być na pierwszy raz. Ja zbijasz przy niskich prędkościach obrotowych i puszczasz sprzęgło tego nie czujesz, ale zbij bieg i puść sprzęgło bez preloadingu przy 7-8 tyś obrotów - i "Welcome to Jackass".

• Upvote 1

skończyć ładnym uślizgiem prawego koła

Podejrzewam, że masz krzywą ramę:)

Podejrzewam, że masz krzywą ramę :)

widze SAMOS-DONOS ze nie kumasz bazy jedz sobie 160 na 5 biegu i nagle zredukuj na 3 bieg to sam sie przekonasz co to uslizg koła

• Upvote 1

ja biegi do góry od jakiegoś czasu wrzucam tylko bez sprzęgła, na dół zawsze ze sprzęgłem bo ponoć to gorzej dla skrzyni tak zasłyszałem.

Mikrus wiem co to uślizg koła tylnego, jednak nie mam pojęcia co to uślizg koła prawego ;)

Samos, czepiasz się słówek. A ja miałem na myśli tylko moje kółka boczne, bo przecież jeżdżę dopiero pierwszy sezon ;):rolleyes-1: .

Najlepiej wszystko zrozumieć na obrazach, więc macie:

Jak działa skrzynia z synchronizatorami w puszce:

http://www.youtube.com/watch?v=ftdgB93QOD8&feature=relmfu

Jak zmieniane są biegi, (bo przecież na filmie wyżej widać że wałki obracają się cały czas i wszystkie koła pracują :blink: ), czyli co robi synnchronizator:

http://www.youtube.com/watch?v=HlLHtnEVAi8&feature=player_detailpage

I jak działa skrzynia w moto:

woją drogą obudowa skrzyni na potrzeby dydaktyczne przygotowana jest profesjonalnie.

Mikrus wiem co to uślizg koła tylnego, jednak nie mam pojęcia co to uślizg koła prawego ;)

to jest to co pisze Obik cytuje; bo wiem że czasem się można jebnąć i walnąć głupotę przez przypadek :)

a jebie panowie, napisałem dla żartu a Wy bierzecie na poważnie... wyluzujcie

a jebie panowie, napisałem dla żartu a Wy bierzecie na poważnie... wyluzujcie

dla żartu tez żeś tyle minuchów naj***ł

• Upvote 1

Jak uważasz że przegiełęm zgłoś do moda. Może faktycznie, nie powinienem dawać minusów za posty które wprowadzaja w błąd, tylko za złe zdjęcie lub jezeli ktos sie ze mną nie zgadza.

Już więcej nie offtopuje, wiec jeżeli ktoś chce kontynuować rozmowe na temat moich 2 minusów zapraszam na PW.

Jak uważasz że przegiełęm zgłoś do moda. Może faktycznie, nie powinienem dawać minusów za posty które wprowadzaja w błąd, tylko za złe zdjęcie lub jezeli ktos sie ze mną nie zgadza.

Już więcej nie offtopuje, wiec jeżeli ktoś chce kontynuować rozmowe na temat moich 2 minusów zapraszam na PW.

to juz nie odemnie zalezy/ chodz naj***ny jestem od wczoraj ale ja bym sie wk...

THE END off top

Wczoraj uruchomilem sztrucla (jeah zacznij cos naprawiac w bandziorze to za chwile jebnie cos innego...) Jadac do chaty sprawdzilem jak te biegi bez sprzegla wchodza i tak

Zmiana na wyzszy- jedziesz i wywierasz nacisk do gory na wajche zmiany biegow ujmujesz gazu, cyk masz wyzszy bieg- gladko szybko i przyjemnie

Zmiana na nizszy- wywierasz nacisk na wajche w dol puszczasz gaz i po chwili wskakuje nizszy bieg z tym, ze juz troche glosniej. Jednak najlepiej to dziala przy srednich obrotach.

Ale po cos to sprzeglo wymyslili i pewnie nie tylko do ruszania :P

Zmiana na nizszy- wywierasz nacisk na wajche w dol puszczasz gaz i po chwili wskakuje nizszy bieg z tym, ze juz troche glosniej. Jednak najlepiej to dziala przy srednich obrotach.

zmień w dół z przegazówką (bez sprzęgła ofkorz) wtedy wejdzie cicho i płynnie. pozdrowienia.

Widmo, proponowałbym Ci już nie wypowiadać się w tym temacie, który widocznie Ci "nie leży".

• 1 year later...

wiem wiem  wiem
kotlet
wiem także że wszyscy tak robią, i wszyscy umieją, i robią to  wyśmienicie,
ale wczoraj sie odważyłem i..jestem pod wrażeniem
 na razie w góre oczywiscie,
sam bieg wskakuje przy zamknieciu rollgazu, klik i już jest,
parę razy nie weszło, raz skrzynia została  miedzy 3 a 4 jakby w luzie :lol: a ja mu gaz a on wyje
ale po 100 km już było ok,a przy wyprzedzaniu  zium i juz 
inspirację zaczerpnąłem z forum dl
a co do zmiany w dół za jakiś czas sie odważę
subiektywne wrażenie
ciszej i..szybciej

Pzdr M.

• Upvote 1

parę razy w górę się odważyłem, ale nie jestem buk wie kim to jednak wolę choć musnąć tą klamką, natomiast w dół chyba się nie odważę :)

no Mario, czas na sporta :)

W dol bedzie zgrzytac skrzynia raczej. Bez synchronizacji dla cichego wlaczania biegow konieczny jest miedzy gaz. Chyba ze jezdzisz na czerwonym polu caly czas :D

Jak ktos opanuje taka zmiane biegow to spod swiatel moze zdziwic innych motorzystow

Ja zwykle zmieniam biegi zarówno w górę jak i w dół bez sprzęgła.

Dociskam tylko dźwignię zmiany biegów do góry lub w dół i bieg sam wskakuje przy dodaniu lub ujęciu gazu. U mnie to się dzieje automatycznie, bez zgrzytów, szarpnięć itp., naprawdę płynnie. Sprzęgła używam do ruszania i przy wolnych prędkościach, np. podczas jazdy w mieście.

W aucie też nie używam sprzęgła, ale dlatego, że mam BMW w automacie:-)

w górę bez sprzęgła i owszem, często to robie gdy wchodzę w ponaddzwiękową przy wyprzedzaniu :) wchodzi płynniej i szybciej jak ze sprzęgłem, choć i tak czasem mam obiekcje czy to zdrowe jest

w dół jakoś nie mogę się przełamać, szkoda mi bandziora do nauki i naprawy :)

Edytowane przez Frank

Jeszcze można tam takie gwiazdki wymienić - Daniel wstawiał zdjęcia w temacie o Rekinie :D

Edytowane przez Kukuryku