Skocz do zawartości

Obniżenie Bandita - 160Cm Wzrostu

Gość dominiq
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

Chciałbym obniżyć Bandita - mam 160cm wzrostu - o ile powinienem obniżyć - jaki kit kupić -20mm a może -50mm.

Czytałem kilka tematów na forum ale większość dotyczy bardziej podnoszenia - a ja jestem niski i chciałbym obniżyć - czy ktoś z Was może ma podobny wzrost i obniżał :) ? Albo na bazie waszego doświadczenia?

Dopiero robię prawko - co prawda bandita już mam :) Siedzę na nim i jedna stopę stawiam płasko na zmieni - ale jako początkujący - chciałbym mieć większy komfort.

Znalazłem takie kity:

http://www.bikefarmmv.de/EN/tail-lowerer/index.php?PHPSESSID=5399f7aa7a486bf29e8735e3ce66aa2e

a może gdzieś indziej też robią?

Doradźcie coś :)

jak robisz prawko, to masz dostęp do motocykli w szkolce jazdy, poprzymierzaj sie do nich, zobacz gdzie ci sie dobrze stopą sięga, potem zobacz jaki to motocykl(rok,model) wpisz na necie i zobacz specyfikacje, tam na pewno znajdziesz wysokośc siedzenia. Bandit z tego co wiem ma 820mm, wtedy sobie porównasz i bedziesz wiedział ile obnizyć. Często w szkolkach jazdy jest ybr125, a ona wysokośc siedzenia ma 785mm. Musisz tez wziąśc pod uwage szerokość kanapy. Pozdro

dominiq: wiemy, kto z forum ma takie kity. tylko wiesz co? Ty sie z nami nie przywitales jak nalezy. czyli jakby nas olal. to teraz i ja Ciebie potraktuje w podobny sposob. radz sobie sam.

Edytowane przez krynio

No właśnie przeglądałem Twoje przywitanie i podobna myśl przyszła mi do głowy co dla Krynia, więc poczytaj regulamin i popraw przywitanie

a ja widze ze napisal przywitanie przed tym tematem. :P

a ja widze ze napisal przywitanie przed tym tematem. :P

Zgadza się napisał ale o sobie to prawie nic

ja sie sam odezwę :)

na moje oko - 20 mm bedzie za mało a jak obniżysz powyżej - 25 to moto bedzie strasznie wyglądać ale jak chcesz :)

Edytowane przez szoter

No i przy obniżaniu samego tyłu to się chyba trochę charakterystyka prowadzenia zmienia.

Poza tym jak będzie miał bliżej do ziemi to będzie można łatwiej w coś kolektorami zaryć :(

Bandit ma 790mm wysokość siodła.

Rozważ wymianę moto na SV 650 - wysokość siodła ta sama, ale dużo lżejszy, więc łatwiej to ogarnąć.

No i przy obniżaniu samego tyłu to się chyba trochę charakterystyka prowadzenia zmienia.

Poza tym jak będzie miał bliżej do ziemi to będzie można łatwiej w coś kolektorami zaryć :(

Bandit ma 790mm wysokość siodła.

Rozważ wymianę moto na SV 650 - wysokość siodła ta sama, ale dużo lżejszy, więc łatwiej to ogarnąć.

Hehe ;) Już za późno :) O SV650 też myślałem bandit i SV'ka to były dwa motory na mojej liście - padło na Bandita - bo znazłem w bardzo dobrym stanie :)

Może się skończyć, że pozostanie tak jak jest teraz - dziś jestem po kolejnych godzinach kursu i coraz lepiej mi idzie ;) - ale najwazniejsze jest to że dziś jeżdziłem motorem w którym podobnie sięgałem do ziemi (no własnie czym ja jeżdziłem... ;)) a więc poczekam do końca kursu i wtedy zdecyduje :)

ja sie sam odezwę :)

na moje oko - 20 mm bedzie za mało a jak obniżysz powyżej - 25 to moto bedzie strasznie wyglądać ale jak chcesz :)

Miałem do Ciebie napisać:)

ale

Własnie wróciłem z jazd i dziś jeździłem czymś wyższym - podobnie stawiałem stopę na ziemi co w moim bandycie (swoim przejechalem narazie kilka metrów po podjeździe ;) ) i nie było tak źle - a więc pewnie poczekam do momentu jak odbiorę prawko i zrobię swoim pierwszą rundę po mieście. Co sądzisz? Czy może nie warto rezykować, że mi braknie pod stopą tych kilku cm :) ?

Ja bym obniżył. Mam 170cm, jak wjadę gdzieś w nierówną płytę chodnikową skierowaną w dół to mam zajebisty problem wycofać bo może i siła w nodze jest ale dźwignia taka, że stopa się ślizga po zapiaszczonej płycie.

Jak stawiasz całą stopę na ziemi to nie jest źle.

Moim zdaniem brak Ci doświadczenia i trochę demonizujesz problem. Pojeździj po próbuj i powinno być dobrze bez obniżania.

Obniżanie psuje geometrię motocykla. O ile nie jest to absolutnie konieczne to raczej bym tego unikał.

Jak stawiasz całą stopę na ziemi to nie jest źle.

Moim zdaniem brak Ci doświadczenia i trochę demonizujesz problem. Pojeździj po próbuj i powinno być dobrze bez obniżania.

Obniżanie psuje geometrię motocykla. O ile nie jest to absolutnie konieczne to raczej bym tego unikał.

Dziekie tak wlasnie zrobie :)

kup sobie wysokie buty na bajka i bedzie po problemie.....o np takie...

szpilki.jpg

:P

Nie kombinuj z obnizeniem....jak pisali...pojezdzij, wczuj sie w bajka i bedzie ok

Jak już nasz kolega napisał, jest jeszcze opcja z obniżeniem kanapy. Motocyklowy tapicer może ją trochę "spłaszczyć".

PS: Według mnie wzrost jest OK. Na motocyklu się jeździ, a nie odpycha nogami, dlatego całkowity kontakt dwoma nogami nie jest konieczny.

Jak już nasz kolega napisał, jest jeszcze opcja z obniżeniem kanapy. Motocyklowy tapicer może ją trochę "spłaszczyć".

PS: Według mnie wzrost jest OK. Na motocyklu się jeździ, a nie odpycha nogami, dlatego całkowity kontakt dwoma nogami nie jest konieczny.

Dzieki :) Posłucham waszej rady i nic nie będę zmieniał :) Kanapę też zostawie taką jak jest :)