Skocz do zawartości

Doskonalenie Jazdy W Bydgoszczy - Krótka Relacja

Gość Antek_amb
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem po dwóch godzinkach szkolenia w ośrodku "Szkoła na 2 kółkach" w Bydgoszczy. http://www.szkolanad...skonalenie.html

Cena to 130zł/h na ich motorze z podporami i 70zł/h na wlasnym.

Na początek krótkie zapoznanie, ile się jeździ, co się wie z teorii itp. Nastepnie slalom (ciasny oraz luźniejszy do ćwiczenia przeciwskrętu przy wyższych predkościach) Ja akurat przeciwskręt opanowałem sam po obejrzeniu filmu "twist of the wrist" więc szybko przeszedłem do najfajniejszego etapu czyli jazdy w zakrętach. Tu wchodzą do gry podpory, które jakże skutecznie dodaja pewności i pozwalają kłaść motocykl jak nigdy przedtem. Stopień odchylenia podpór stopniowo jest zwiększany co by się kursant oswoił z dużym przechyłem. Na tym etapie, jak ktoś ma strój ze slideram, to spokojnie zrobi na nich kilka gustownych zadrapań. Po kilkunastominutowej zabawie na winklach przychodzi czas na ciężka pracę, mianowicie sytuacje awaryjne. Najpierw hamowanie na prostej ze stopniowo wzrastającą prędkością oraz ze stopniowo skracanym dystansem jaki mamy do wykorzystania. Nastepne ćwiczenie to omijanie przeszkody. Pachołki symuluja nagle zatrzymujący się samochód przed pasami, po których przechodzą dzieci z pobliskiego przedszkola :) Ćwiczenie rownież przebiega ze wzrastająca prędkościa początkową - 40, 50 i 60 km/h. Wydaje sie powoli ale musze przyznać, że przy 60km/h to już serce wali. Najpierw cwiczymy omijanie ze wstępnym dohamowanie i ominieciem przeszkody, nastepnie bez wstępnego hamowania - na tym etapie strone, z której wymijamy przeszkode wybieramy sobie sami. Na ostatnim poziomie trudności w tym ćwiczeniu instruktor sam w ostatniej chwili pokazuje, z ktorej strony mamy wyminąć "stojące auto". Na koniec po wyczerpujacej walce z hamulcami kilka minut na winklach i koniec zajęć.

Sporo sie dowiedziałem i wyniosłem tony doświadczenia. Wiem nad czym muszę popracowac jeszcze. Zapisałem się jeszcze na jeden raz aby poćwiczyć jazdę w łuku na piasku i hamowanie na łuku na piasku itp.

Ja ze swojej strony nie mam doswiadczenia z innymi szkołami doskonalenia jazdy więc nie mam porównania. Jako ocene obiektywną może posłużyć to, że przede mną na kursie byla grupa motocyklistów z Warszawy, którzy byli już któryś raz z kolei i bardzo chwalili zajęcia w tej szkole w porównaniu do .innych (w tym i promotora).

Na koniec tylko mała rada - polecam zrobic zajęcia mieszane - 1h na ich moto i 1h na swoim (wieksze ryzyko ale warto swój sprzęt poznać dobrze) .

dzięki za relację. Też chce się wybrać na takie szkolenie, co prawda "High" w Poznaniu już zapowiedział, że w sierpniu już nie ma szans, więc mam nadzieję, że w/w będą mieli termin.