Skocz do zawartości

Stelaże Pod Kufry W Różnych Rocznikach - Czy I Czym Się Różnią

Gość Woytec
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś orientuje się czy istnieje spora różnica między stelażem mocowania kufrów bocznych do Bandita 600 z roku 1999 a 2004?

Mam okazję kupić takowe z 1999 przez internet i nie mam możliwości fizycznego sprawdzenia różnicy i mocno się zastanawiam...

Moim zdaniem to są dwa zupełnie inne stelaże. Już nawet układ "trzymadeł" jest w tych bajkach inny....

Zerknij na linki do stelaży GIVI - sprzedają dwa różne.

GSF 600 Bandit / S [00-04]

GSF 600 Bandit / S [96-99]

Moim zdaniem bardzo ostrożnie z kupowaniem....

jj

• 2 years later...

Witam mam pytanie czy mocowania stelaży od Bandziora 650-1250 są takie same jak do 600?? gdyza mam okazje kupic a nei wiem czy beda pasowac????? pomocyy;) :)

ja sie nie znam, ale brakuje informacji jakich stelaży? Pod owiewkę / lampę z przodu?

Uzupełnij info a będzie łatwiej tym co mogą Ci pomóc.

zakładając, że to klasyczne givi/kappa to aż tak trudno sprawdzić na stronie givi.it jaki model pasuje do B6 a jaki do B6,5 i B12,5? Ale podpowiem, stelaże są inne.

B6 II generacji:

Monorack - 522F

Boczne - PL522

B6,5 K7 oraz K8; a także B12,5 (lata produkcji 2007 - 2011)

Monorack - 539FZ

Boczne - PL539

Boczne Monokey Side - PLX539

B6,5 K9

Monorack - 540FZ

Boczne Monokey Side - PLXR541

Jak ktoś dociekliwy to proszę sobie poklikać na http://www.givi.it/My-motorcycle/

Poza tym pytanie źle sprecyzowane, bo stelaże ale jakie? Givi/Kappa, SW-Motech czy też jeszcze jakieś inne?

Edytowane przez kefirek

• 2 months later...

Witam, mam pytanie, ponieważ szukam stelaża pod kufry boczne i chciałem się dowiedzieć czy stelaż od bandita 600 do 99 bardzo różni się od tego do 00-04?

Pytam, gdyż często jak szukam to znajduję te stelaże i to w miarę dobrych cenach, natomiast do roczników 00-04 niestety nie, a nie uśmiecha mi się kupowanie nowego stelaża za 500 zl...

Tak, na pewno się różni, ponieważ zmieniona jest rama, a więc i punkty mocowania stelaża.

A nie wiesz czy jest to duża różnica? Czy opłacało by się to jakoś przerabiać?

Bo znalazłem stelaż pod boczne za 200 zł, a pasujący do mojej gen znajduje tylko nowe po 500, wiec dosyc duża różnica cenowa.

A jeszcze jedna sprawa: Stelaż od modelu 1200 z roczników 00-04 tym bardziej nie podejdzie?

Stelaż do kufrów bocznych w I generacji mocowany jest w kilku punktach:

1. przy ramie zadupka - w miejscu przykręcania uchwytów pasażera (jeśli ich niema, to fabryczne uszka w ramie i tak są).

2. Do seta pasażera.

3. Do mocowania tłumika przy secie pasażera.

4. Powinno być jeszcze poprzeczka łącząca oba boczne stelaże między sobą.

Jeśli w obrębie pierwszej generacji modelowej Bandita jego rama zadupka jest taka sama dla B12/B6, to jedynymi punktami, w których może coś nie grać, będą: set pasażera, mocowanie tłumika przy secie pasażera.

Niewielkie różnice, ale jednak są. Choćby tylko z tego powodu, że sety w B12 są przykręcane i inaczej ukształtowane, niż sety w B6, które są przyspawane do ramy. Mocowanie można spróbować przerobić, nie powinno być z tym problemu, jeśli to będą tzw. stelaże rurowe.

Żeby zobrazować, o czym mówimy, odsyłam do tematu: http://polishbanditc...key-a-monolock/

oraz do zapoznania się ze zmianami w I i II generacji: http://polishbanditc...tale-i-roznice/

-----

W Bandicie II generacji wygląda to inaczej, ponieważ po zmianie zadupka nie ma już bocznych uchwytów pasażera, ale jeden centralny, więc mocowanie zupełnie ma się nijak do stelaża z I generacji.

W drugiej generacji, po zmianie ramy, także sety są przykręcane do ramy zadupka w obu motocyklach B6 i B12, z tym, że w dużym Bandziorze są masywniejsze, ale na oko trudno stwierdzić, czy różnią się wymiarami na tyle, żeby stelaż nie dał się przypasować.

------

Wygląda na to, że stelaż z Bandita nowszej generacji nie pasuje do starszej i odwrotnie.

Jeśli chodzi o Wingrack2, to firma GIVI stosuje takie same boczne skrzydła, ale zupełnie inne zestawy adaptacyjne dla obu generacji.

PS: wpisz w wyszukiwarce albo kliknij po tagach: Monolock, Monokey, Stelaż, Kufry. Wyskoczy sporo tematów. Miłej lektury.

• 1 year later...

Witam.

Proszę Was koledzy o pomoc, ponieważ poszukuję stelaża centralnego, a kolega z forum takowy sprzedaje lecz z bandziora 1250 2008 .

pytanie jest czy będzie pasował on do mojego 650 2005? - nigdzie nie mogę znaleźć oraz dostać informacji na ten temat, sam sprzedający nie jest pewien ani nie ma możliwości przymiarki...

post-7996-0-94959000-1394802289_thumb.jpg

Edytowane przez MarWi85

• 1 month later...

Panowie, czy stelaże boczne firmy SW motech dedykowane do B12 II generacji będą pasować do B6 II generacji?

Edytowane przez Gimnastk