Skocz do zawartości

Rejestracja Motocykla Z Anglii - Pytania i Porady

Gość Pawel
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kupiłem motocykl od gościa z Pl który kupił z Anglii moto, dał mi kwity gdzie brakuje jednej strony dokładnie- ilu było właścicieli oraz nr dowodu angielskiego, mogę to moto zarejestrować ? w urzędzie powiedzieli żebym przetłumaczył papiery zrobił przegląd dopiero oni wyślą zapytanie do Anglii i wtedy zobaczą czy da się to zarejestrować. a to Panowie i Panie są koszty, liczę na mądre i wyczerpujące odpowiedzi osób które znają się na rzeczy pozdrawiam. Z uszanowaniem Paweł.

przy sprzedazy moto z uk powinienes dostac taki maly skrawek papieru doslownie wielkosci 1/4 kartki A4 na ktorym widniec powinny imie twoje jako nowego posiadacza razem z adresem i to stanowi twoj ''tymczasowy '' dowod rejestracyjny z ktorym to powinienes go przerejestrowac w Polsce.

ps .dobra rada na forum jest temat jak postepowac z rejestracja nowych motocykli z roznych krajow europy: wpisz w ''szukaj'' kilka fraz typu : motocykl z zagranicy , albo cos w tym stylu i pare tematow ci wyskoczy

A trzeba było ode mnie kupić bandziora zarejestrowanego !

A tak poważnie to powodzenia i pomyślnego rozwiązania problemu życzę.

ja kupiłem moto od kolesia w PL który kupił go w UK z papierów to tylko miałem dowód rejestracyjny http://motormania.pl/wp-content/uploads/2011/12/V5C-angielski_dowod-rejestracyjny.jpg

Z samym zakupem to troche przegiecie było, ale zrobiłem jak zrobiłem, moto kupione od polaka ale umowa kupna była "podpisana przez" anglika wszystko przeszlo bez problemów.

A tak na marginesie to nie jest dobry dział na taki temet. Pozdro.

ja kupiłem moto od kolesia w PL który kupił go w UK z papierów to tylko miałem dowód rejestracyjny http://motormania.pl...jestracyjny.jpg

Z samym zakupem to troche przegiecie było, ale zrobiłem jak zrobiłem, moto kupione od polaka ale umowa kupna była "podpisana przez" anglika wszystko przeszlo bez problemów.

odnosnie tego co wkleil łysa glowa :) w uk od niedawna sa juz nowe dowody rejestracyjne bo ze starymi - zielono- niebieskimi - ( jak zalaczone na obrazku) byly jakies sprawy ze je podrabiano czy cos tam -w kazdym razie teraz sa czerwone i wiekszosc ludzi powinna je wymienic. http://www.google.co.uk/imgres?um=1&hl=en&sa=N&biw=1366&bih=607&tbm=isch&tbnid=kVmKzLwexKdiLM:&imgrefurl=http://blog.comparenumberplates.co.uk/2011/09/new-red-dvla-v5c-car-registration-document/&docid=6Q1bC0Vj7eQbgM&imgurl=http://blog.comparenumberplates.co.uk/wp-content/uploads/2011/09/V5-Registration-Docs-UK.jpg&w=600&h=300&ei=olIpULKqEc3HswbQhIHwDA&zoom=1&iact=hc&vpx=715&vpy=228&dur=363&hovh=71&hovw=141&tx=196&ty=80&sig=109326118500714279358&page=1&tbnh=71&tbnw=141&start=0&ndsp=26&ved=1t:429,r:5,s:0,i:91

Dzięki Jacek, pewnie kupiłem dziubane moto :slash:

Edytowane przez baldhead

jacek to skoro ja chcę moto wywieźć z UK na stałe do PL to muszę V5 wymieniać, bo z tego co mi ktoś mówił to odsyłam V5 do DVLA ze zgłoszeniem o wyrejestrowaniu moto, a oni odsyłają to do kraju który im wskażę jako następny kraj rejestracji czy jakoś tak nie pamiętam dokładnie ;/

z tego co wiem to odrywa sie jedną kartke bo hyba składa się on z dwóch i wysyła do DVLA

bald - to ze sie wymienia to jak dowody osobiste w Polsce ( ale ty pewnie nie masz jeszcze wiec nie wiesz o co chodzi :) ) pewnie z 3 lata bedzie to trwalo ,takze cool

mikit- jak chcesz wywyezc z uk to sekcje 11 wysylasz do DVLA a pierwsza strone biere do PL i tu tluaczysz i wyrabiasz nowy document - takze bald jeszcze taki po zlocie nie jest pijany

a wracajac do pytania Pawla z pierwszego postu , to rzeczywiscie powinien miec tez ta pierwsza strone jezeli koles kupil moto od rezydenta uk - to tak jakby mikit chcial to moto wziac do polski i sprzedac tam .

Koles ktory chcialby sprzedac moto w Polsce pwoinein ten sam druk sekcje 11 wyslac w uk do wydzialu komunikacji DVLA a reszte dac klientow i w Pl zeby ten wyrobil sobie nwoy polski document.

Slyszalem jednak o przypadkach ze wystarczylo miec ten maly blankiecic sekcje 10 i tez dalo rade wyrobic nowy document ( zrobilem tak ze swoim moto dla brachola) i kumpel mojego brachola zrobil to samo . tazke da sie a jak sie nie da to klamac trzeba ze to jest to co trzeba.

Ostatecznie - jak nie uwierza - trzeba wyslac ten papier do uk do DVLA podac moj adres zeby przyszlo do mnie i ja odesle do PL komu trzeba i wtedy bedzie na ''legalu''. Nie ma ze sie nie da

Edytowane przez jacekrysiek

Ja pitole!!!

Ludziska Czesław wali temata w nie w tym dziale a Wy odpowiadacie, next time będziecie jechał kolesia który się źle przywitał

LUKEN ZI BYTE NA TEMATEN!!!

o diabel wytrzezwial :) no cale szczescie ze juz temat przeniesiony bo bylaby niezla draka :)

dzieki diabelku ze czuwasz

Hmm postanowiłem temat w tym dziale dać, przepraszam jak uraziłem. Nie mam pierwszej strony co balhead link podesłał. Ostateczne pytanie, mogę zarejestrować swoją suke czy nie ? Pozdro i przepraszam z góry za umieszczenie tematu w niewłaściwym miejscu

.

przeciez napisalem Ci jak sytuacja wyglada, a poza tym na knedla masz tluaczyc im to skoro i tak oni beda to wysylac do uk po co w uk tekst po polsku. zapytaj sie czy ci zarejestruja na ten wycinek z sekcji 10 i juz . jak nie to dzwon do kolessia co ci to sprzedal i pytaj sie gdzie jest reszta dowodu ,a jak piwie ze wyrejestrowany w uk to powiedz to samo w urzedzie polski mi powinni nie robic problemow.

Ok w takim razie mówię dzwonie do gościa, mówię jak sprawa wygląda, jak będzie ok to ide tłumaczyć papiery przegląd i rejestrować Panowie i Panie a następnie jak się wszystko uda to jazda, bo aż korci, pozdro.

• 1 month later...

witajcie...

mam kilka pytań odnośnie motocykli z Anglii ...

czy po kupnie takiego moto nie będzie problemów z rejestracją ?

czy trzeba będze zmieniać przedni reflektor trzeba będzie wymieniać na europejski żeby świecił w dobrą stronę ???

na co zwracać szczególną uwagę przy kupnie takiego moto..???

jeśli nie ten temat proszę o przeniesienia moda w odpowiedni dział.....

pozdrawiam

poprawione sorki

Edytowane przez KOPERNIK 81

leflektor

<SOJPiPJ - interwencja>

Reflektor

<SOJPiPJ - interwencja>

Po pierwsze - ortografia, interpunkcja. A i stylistyka nie zaszkodzi.

Po drugie - wyszukiwarka nie gryzie - tematów o motocyklach z GB było sporo.

Po trzecie (dla czepialskich) - zbadaj różnicę pomiędzy "motor" a "motocykl".

• 2 weeks later...

Dobrze jeszcze poprosic o papiery z przegladu czyli tzw MOT. w ktorym uydokumentowane jest ile motocykl mial przegiegu przy kazdym przegladzie. Daje to w miare wiarygodny dowod na przebieg.

2 lampę si cza wymienić

Nie trza jeśli będzie S, wystarczy przerobić zgodnie z manualem z forum :)

Edytowane przez zoozka

Nie trza jeśli będzie S, wystarczy przerobić zgodnie z manualem z forum :)

...by baldhead o ile dobrze pamietam :)

• 7 months later...

Witam

Mam bandita w Londynie Chialem go tam sprzedac ale jestem w pl i jakos nie ma chetnych na niego za jako takie pieniadze. Wiec postanowilem ze przywioze go kurierem do polski pojezdze, ogarne go i moze tu sprzedam. Niech mi ktos powie jak to jest czy moge jezdzic motocyklem z anglii w pl? Podczas kontroli moge powiedziec ze przyjechalem na wakacje. Mam na niego angielskie ubezpieczenie do wrzesnia, MOT (przeglad) do lutego 2014 i zaplacony tam podatek do sierpnia 2013 z dokumentow ich ten niby dowod rejestracyjny ktory jest zrazem dowodem wlasnosci. Czy w takim razie moge do wrzesnia jezdzic a jak mi sie skonczy ich ubezpieczenie to moge go ubezpieczyc w pl bez rejestracji? Czy jak moto przywioze tu i sprzedam to musze cos w angli zalatwiac? Czy jak bedzie stal w pl bez jak sie juz skonczy MOT, ubezpieczenie i podatek to musze cos tam tak czy tak placic tak jak tu? Jak to jest? A moze sobie tym glowy nie zawracac

jedyny problem to możesz mieć ze zrobieniem przekładki kierownicy.

a tak na poważnie.. nie powinieneś mieć problemu.

mogą się do lampy przyczepić ewentualnie.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Share

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony akceptujesz regulamin oraz politykę prywatności.Regulamin Polityka prywatnościUmieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.