Skocz do zawartości

Płyta Givi M3 Nie Styka Dokładnie Ze Stelażem 522F

Mad Jaro
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Mieliście podobny przypadek ?

Zamontowałem stelaż zgodnie z instrukcją (śruby dołączone w zestawie, dystanse etc). Wszytko było ok do momentu montażu płyty MONOKEY M3.

Jak widać na załączonych zdjęciach mocowania (srebnne) do których przykręcana jest płyta nie są dokładnie w poziomie i z chodzą się minimalnie do środka.

Dlatego jak zakładam płytę to robi mi się 1-2mm szparka. Zaś jak mocniej dokręcam to wygina mi płytę w banan...

Nie wiem, co z tym zrobić, doginać stelaż ? Przecież jest dedykowany więc powinien pasować.

post-223-0-91307600-1346265430_thumb.jpg

post-223-0-96248000-1346265438_thumb.jpg

post-223-0-75790600-1346265445_thumb.jpg

Stelaż krzywo zamontowany.Popatrz dokladnie czy lampa tylna jest idealnie pomiędzy ramionami stelaża.

Właśnie, że wszytko wydaje się być idealnie symetryczne, tylko dziwnie z chodzi się do środka nie wiedzieć czemu.

Nie mogłem się pomylić przy montażu, sprawdzałem jeszcze raz z instrukcją, mam wszystkie podkładki i dystanse. (z przodu podkładka oryginalna z grzybka, z tyłu dystans)

no to jak sie wydaje ze jest idealnie zamocowane to wloz podkladke 1mm pod ta plyte i zamontuj tak jak jest .1mm to chyba miesci sie w tolerancji . pojezdzisz po dolach ,wytlucze sie troche i sie samo ulozy. to nie mikroprocesor zeby wszystko musialo pasowac na milimetry :)

Nie kombuinuj, tylko upewnij się, że wszystkie tulejki i podkładki są na właściwych miejscach. Stelaż nie może być tak naprężony, jak opisujesz. W przeciwnym wypadku zemści ci się to dość niespodziewanie -podczas jazdy. A wtedy zaboli utrata np: laptopa.

Właśnie, że wszytko wydaje się być idealnie symetryczne, tylko dziwnie z chodzi się do środka nie wiedzieć czemu.

Nie mogłem się pomylić przy montażu, sprawdzałem jeszcze raz z instrukcją, mam wszystkie podkładki i dystanse. (z przodu podkładka oryginalna z grzybka, z tyłu dystans)

A jednak.Więc jak to możliwe że "schodzi" się do środka?Pomierzyć miarą i poziomicą jak moto stoi na centaralce.Nie ślizgał się wcześniej?Wszystkie mocowania proste?

Nie zapominałeś o jakiś podkładkach, przy mocowaniu do podnóżków? Wydaje mi się, że tylko korektą dolnego mocowania możesz wypionować stelaż.

Podkładki założone jak instrukcja pisze. Dwa dystanse po 3mm grube na tyle, z reszta widać na zdjęciach, że są. I dwie podkładki te oryginalne od grzybka z podtoczeniem w które wchodzi przetoczenie ze stelaża.

Jakie podkładki przy mocowaniu podnóżków ? Jest to stelaż tylko kufra centralnego nie mam bocznych.

Zdaję sobie sprawę, że płyta nie może być tak naprężona co innego gdyby była jeszcze aluminiowa to by się nie wyginała.

I jeszcze jak przykręcałem same rurki boczne to też dziwnie prężyły, ciężko się wkręcało śruby.

A może masz prostowany zadupek. Moto po jakimś dzwonie i naprawiane w garażu u handlarza. Różne rzeczy widziałem...

Moto jest po przewrotce na prawą stronę ale była złamana tylko klamka hebla i hebel nożny. Zadupek nawet nie przetarty, z reszta kiedyś go ściągałem i nie było widać żadnych śladów prostowania. Zadupek jest 100% oryginalny, bo każdą cześć w moto mam znaczoną jakimś chipem w płynie przed kradzieżą na części (taki już przyjechał z Anglii) więc raczej nikt go nie zmieniał.

Popuść boczne śruby od stelaza,zamontuj płytę a potem dokręcaj.Wg mnie krzywe mocowania przy ramie.

dognij na blaszce przy mocowaniu albo zrob jakies tulejki krzywo zeszlifowane i skrec jeszcze raz :P

http://www.givi.it/a....1.man_522f.pdf

Patrząc na instrukcję, osobiście spróbowałbym usunąć lub wsadzić cieńszą podkładkę nr 6 i dorzucić podkładkę pod nr 4, wtedy stelaż powinien Ci sie wypionować.

Początkowo myślałem że w 600 jest tak samo mocowanie monoracka rozwiązane jak w b 650...

Edytowane przez LatajacySlon

Założyłem to w końcu jakoś... nie obeszło się bez minimalnego podgięcia stelaża. Inaczej nie spasowałby nie wiem czemu. Ustawiony na 4-tym ząbku bo tak pasował najlepiej, skręcony płyta się nie wygina, kuferek trzyma mocno i stabilnie.

Pytanko do kogoś z tym samym modelem, macie może jakąś fotkę ze zbliżenia w jakiej pozycji jest to u was zamontowane ? Rozstaw i pochyłość chętnie bym zobaczył.

A pamietasz może na ktorym ząbku masz ustawiony kąt centrala?