Skocz do zawartości

Kask N84 - Dlaczego Go Nie Lubię

gigant
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Gdy był piękny, nowy i pachnący pokochałem go od pierwszego wejrzenia. Przejechał ze mną już ok 6,5tys km i wyrobiłem sobie o nim zdanie. Jak co do wygody skorupy nie mam nic do zarzucenia tak szybka to istny koszmar!! Wypunktuję:

1. Blenda przeciwsłoneczna montowana na zewnątrz kasku to jakaś pomyłka. Nie dość, że ma się wrażenie patrzenia przez jakiś ciemny plastik bez jakichkolwiek cech optycznej osłony przeciwsłonecznej, to otwarta świszcze jak szalona juz przy 80km/h (sic!)

2. Kolejnym minusem zewnętrznej blendy jest to, że otwarta zbiera tyle samo owadów co szybka, więc po jej zamknięciu mamy dwukrotną liczbę martwych żyjątek przed oczami.

Pinlock... aż mi się nóż otwiera w kieszeni kiedy o nim myślę:

3. Jest dość luźno zamontowany na szybce przez co od wibracji porysował mi ją na szerokości około 1cm wokół swojego obwodu

4. No i z racji swego luzu... wyrobiły się jego uchwyty co sprawia, że potrafi mi wypaść podczas jazdy (sic!)

Tak więc przed jego zakupem proszę się mocno zastanówcie. Jest to fajny kask... ale może warto od razu pomyśleć o usztywnieniu jego pinlocka.

Jak go kiedyś w sklepie oglądałem to się właśnie zastanawiałem czym się kierował pan projektant montując blendę na zewnątrz kasku. A nie drapie ona szyby od zewnętrznej strony, bo chyba jest dość dokładnie dopasowana?

Nie rysuje. Jeśli chodzi o zawiasy szybki i blendy to działają bez zarzutu.

Też mam Nolana N84. Zrobiłem nim ponad 8tys. i ogólnie jestem z niego zadowolony :)

Faktycznie Pinlock jest kiepsko zamocowany.. i gdy się poluzował porysował mi górną część szyby.. po poprawieniu jest dobrze. Na szczęście nigdy mi nie wypadł podczas jazdy. Trzeba przyznać, że działa i szyba nie paruje :)

Co do blendy to świszcze przy większych prędkościach jak jest uniesiona do góry, gdy ją się używa i jest opuszczona to nie świszcze. Zawsze można ją szybko zdjąć jak jest nie potrzebna :)

Zgadzam się z gigantem co do pkt. 2.. dwie szyby do czyszczenia jeśli jeździ się z otwartą blendą.. a później jak się chce ją opuścić.. "po jej zamknięciu mamy dwukrotną liczbę martwych żyjątek przed oczami."

N85S ma już blendę wewnątrz kasku. Szybka jest dobrze spasowana a kask sprawia wrażenie solidnego. Nie jest też przerażająco głośny. Jak dla mnie dobra i solidna konstrukcja choć jeszcze za mało nim przejechałem żeby móc na prawdę ocenić. Być może jednak będzie to dobra alternatywa dla N84.

Pinlock... aż mi się nóż otwiera w kieszeni kiedy o nim myślę:

3. Jest dość luźno zamontowany na szybce przez co od wibracji porysował mi ją na szerokości około 1cm wokół swojego obwodu

ale może warto od razu pomyśleć o usztywnieniu jego pinlocka.

czasem pinlock jest po prostu niewlasciwie zamocowany.

jak spojrzysz na te plastikowe piny do ktorych jest przytwierdzona ta powloka ktora nie paruje, to sa one zbudowane w taki sposbo ( ta powierzchnia srodkowa- do ktorej bezposrednio dotyka "szybka") ze obracajac je ( tak jakbys wkrecal srobke) zmienia sie ich srednica : raz sa szersze ,raz wezsze. I wtedy ta "szybka " raz jest bardziej ,a raz mniej napieta .Trzeba ustawic ja w pozycji napietej zeby bardziej przylegala do vizjera

WOW Faktycznie!... szkoda, że po fakcie... ale i tak spróbuje zareklamować kask... może mi dadzą nową szybkę :P... Chociaż na mojej jest odbity paluch uwalony w super glue :P

Tez mam N84 i z pinlockiem jest ta sama historia, one sa poprostu za luzno zamocowane albo sie luzuja podczas eksploatacji. Co do zewnetrznej bledny, lepsze to niz nic, uzywalem jej akurat w drodze na Chorwacje i mocno sie przydala gdy zasuwalismy pol dnia w ciaglym sloncu/pod slonce i oczy mogly troche odpoczac, zeby miec tak uwalona szybke ze przez normalna i blende nic nie widac to chyba przez jakies szambo trzeba jechac.

Tez mam N84 i z pinlockiem jest ta sama historia, one sa poprostu za luzno zamocowane albo sie luzuja podczas eksploatacji. Co do zewnetrznej bledny, lepsze to niz nic, uzywalem jej akurat w drodze na Chorwacje i mocno sie przydala gdy zasuwalismy pol dnia w ciaglym sloncu/pod slonce i oczy mogly troche odpoczac, zeby miec tak uwalona szybke ze przez normalna i blende nic nie widac to chyba przez jakies szambo trzeba jechac.

Wyreguluj śrubokrętem mocowanie pinlocka... to na serio działa.