Skocz do zawartości

Veho Muvi

Wojt
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Z tematu Kamerka Motocyklowa (Nie Na Kask) wiem, że kilka osób ma te cuda Veho Muvi. Powiedzcie mi, czy wyciąga Wam faktycznie 30 klatek na sekunde? Testowałem chyba na 4 microSD i z każdej framerate max 20FPS  dry.gif Nawet na tej dołączonej od producenta. Najlepsza z testowanych to Class 4 - SanDisk Mobile Ultra. Warunki pogodowe - piękny słoneczny bezchmurny dzionek.

Class 6 rozwiąże problem?

Z tematu Kamerka Motocyklowa (Nie Na Kask) wiem, że kilka osób ma te cuda Veho Muvi. Powiedzcie mi, czy wyciąga Wam faktycznie 30 klatek na sekunde?

Do mnie doszła dopiero wczoraj, więc trochę czasu upłynie zanim będę miał okazję sprawdzić co i jak...

Ale w instrukcji jest magiczne "up to" 30 fps, więc może nie być z tą kwestią zbyt różowo. Się zobaczy.

no właśnie, dajcie znać jaką kartę trzeba dokupić. Bo jak wymienię i będzie dalej 20fps to się zdenerwuję ładnie mówiąc :)

Jocker ma dłuższy czas tą kamerę, może wymieniał już?

Widzę, że macie ten problem co ja po zakupie kamerki. Już o nim pisałem przy okazji pisania postów o kamerkach. Też napalałem się na te 30 fps itd, ale jak na razie po wymianie kilku kart nic to nie dało. Fps wahają się w granicach 20 i tyle, co prawda obraz jest zadowalający, ale te dodatkowe klatki.. jednak coś dają. Klasa 6 też nic nie dała. Na razie nie mam czasu drążyć tematu. Rozglądam się za jakąś małą kamerą w formacie HD, lub zbliżonym na karty, lub nie mechaniczne nośniki.

Ciekawe co w instrukcji napisali muvi vecho bo nie czytałem.., może napisać do producenta o wyjaśnienie kwestii?

Edytowane przez Jocker

to ja dodam swoje 3 grosze, co prawda nie znam tych kamer, ale jako, że z kamerami mam jako takie doświadczenie to zapytam tak...

Wojt, a w jakiej rozdzielczości nagrywasz, mogę się niemal założyć, że jak zejdziesz z R w dół to z 20fps da się zrobić 30... niestety tak to działa, karty, sd i każde inne mają swoją przepustowość, rozdzielczość x 8bitów głębi koloru x 25 fps i masz pasmo obrazu, porównaj to z rzeczywistym możliwym transferem karty i też będziesz wiedzieć czy jest szansa na zapis

Generalnie nie spotkałem się z nikim kto by twierdził, że da radę na jakiejś "normalnej" karcie zapisać obraz DV (720x576x8x25 AVI) bo godzina nagrania to około 13 GB co za tym idzie, standardowe karty się zadławią, co prawda można myśleć o kompresji do jakiegoś MPG2 ale cóż, coś za coś.

...a w jakiej rozdzielczości nagrywasz...

Z tego co wiem, jak do tej pory, posiadając tą kamerkę to nie idzie przełączać trybów nagrywania, nagrywasz albo i nie.

Bit rate jest 64 kbps, a frame rate około 19-20 ramek na sekundę.

wedlug informacji na stronie producenta http://www.veho-uk.com/ProductDetail.aspx?id=87, sadze ze model dobrze wybralem ale w razie czego mnie poprawcie:

Video Quality 2 Mega Pixel

Video resolution 640x480 at up to 25-30fps (Depending on speed of Micro SD card)

Sound recording yes, built in mic

Memory 2GB Micro SD card (supplied) upgrade to 8GB Max

Na ich stronie sprzedaja tez micro sd class 6, ktora jest niby rekomendowana do ich kamer http://www.veho-uk.com/product.aspx?id=59 .

Edytowane przez serch

Cóż, z mojego puntu widzenia to raczej średni produkt, niemniej zaznaczam, że do użytku domowego w zupełności powinna wystarczyć, co cieszy (albo i nie) to wyjściowy format zapisu - AVI oznacza to ni mniej ni więcej, że obraz nie podlega kompresji a to oznacza, że każda klatka jest zapisywana w całości, (różnica mniej więcej jak pomiędzy BMP i JPG w przypadku grafiki)

Drugi lin niestety nie działa, ale tu faktycznie decydować może rodzaj karty, ta powinna być najszybsza z możliwych...

Dodam tylko, że dla płynnego obrazu wystarczy uzyskać 23fps (23.9 dla standardu NTSC czyli już telewizyjnego) i wtedy oko już nie dostrzega szarpnięć, choć przy bardzo dynamicznym obrazie jego jakość może pozostawiać jeszcze co nieco do życzenia.

Tima Burtona tą kamerką nie da się raczej zaskoczyć, ale pod YT powinno śmiało wystarczać, zatem jedyne co pozostaje mi powiedzieć, to życzyć udanego użytkowania i udanych łowów na wydajne karty pamięci. ;)

Cóż, z mojego puntu widzenia to raczej średni produkt, niemniej zaznaczam, że do użytku domowego w zupełności powinna wystarczyć, co cieszy (albo i nie) to wyjściowy format zapisu - AVI oznacza to ni mniej ni więcej, że obraz nie podlega kompresji a to oznacza, że każda klatka jest zapisywana w całości, (różnica mniej więcej jak pomiędzy BMP i JPG w przypadku grafiki)

Drugi lin niestety nie działa, ale tu faktycznie decydować może rodzaj karty, ta powinna być najszybsza z możliwych...

Dodam tylko, że dla płynnego obrazu wystarczy uzyskać 23fps (23.9 dla standardu NTSC czyli już telewizyjnego) i wtedy oko już nie dostrzega szarpnięć, choć przy bardzo dynamicznym obrazie jego jakość może pozostawiać jeszcze co nieco do życzenia.

Tima Burtona tą kamerką nie da się raczej zaskoczyć, ale pod YT powinno śmiało wystarczać, zatem jedyne co pozostaje mi powiedzieć, to życzyć udanego użytkowania i udanych łowów na wydajne karty pamięci. ;)

.avi jest tylko kontenerem i nie oznacza ze obraz nie jest kompresowany. .avi moze zarowno zawierac material nie spompresowany jaki i kompresowany chociazby przy uzyciu huffy, divx czy xvid'a.

Drugi link sie juz otwiera, byla kropka na koncu.

Edytowane przez serch

Nagrywanie jest w .avi z formatem kompresji MJPEG. Jocker - bitrate 64kb/s to masz dla audio a dla wideo jest na poziomie 4000kb/s. Niemniej jeśli na Class 6 dalej jest 20fps to nie ma co się szarpać na wyższe prędkości. Może to tak jak z Neostradą... internet masz up to 1Mb/s co oznacza, że zapewniają nie przekroczenie tej wartości :P nie jest to niestety równoważne, że kiedykolwiek osiągniesz to 1Mb.

Z ciekawości napisałem do producenta, zobaczymy co odpisze

yyyy - chyba troche się pogubiłeś w tym co mówisz. Po pierwsze jak słusznie zauważył serch, format avi (Audio Video Interleave) to tylko kontener danych do zapisu audio-wizualnych informacji. Kodek to zupełnie odrębna sprawa, i również kamera nagrywa obraz skompresowany bo gdyby tego nie robiła to godzinny film zajmowałby kilkadziesiąt GB. kamerka używa popularnych kodeków ffdshow (dzięki czemu 1GB danych wystarcza na ok. godzinę filmu).

ta płynnośc przy 23 FPS to też nie do końca. Zależy to od tego gdzie wyświetlany będzie film oraz czy obraz jest z przeplotem czy nie. 25FPS to standard PAL - czyli telewizyjny lub 30FPS (dokładniej 59,94/29,97) dla NTSC czyli telewizja w Ameryce Pół oraz zachodniej części południowej i Japonii - jednak jest to obraz z interlacem (przeplotem zarówno PAL jak i NTSC).

Dla porównania w kinie mamy 24FPS jednak obraz wyświetlany jest za pomocą rzutnika co zupełnie zmienia postać rzeczy.

Wojt - karta microSD w standardzie Class 6 oznacza, że gwarantowana szybkość zapisu na niej to 6MB/s (odpowiednio 4MB/s dla Class 4 i 2MB/s dla Class 2)- co dla tej kamery powinno wystarczyć w zupełności, tym bardziej, że przy takich kartach normalna osiągalna prędkość zapisu to w okolicach 12-15MB/s.

Klasa karty wiem, że prędkość zapisu oznacza... niemniej myślałem, że może to jej wina bo cóż innego mogłoby wadzić tym 30FPS.

Na odpowiedź do Veho się doczekałem:

The software on the Muvi was originally developed to work at 30FPS, however it has since transpired that the average is closer to 20-25 FPS. We have recently released a new model, our Muvi Pro, which has a framerate enchancement software that should enable users to film at 30FPS. We apologise for any inconvenience caused. 

Many thanks,

Veho Tech Team

Jednym słowem - ŚCIEMA! ;)

O - to ciekawe co Ci odpisali. No ja mimo wszystko kupuję nową kartę i kubię Class 6 więc dam znać jak sytuacja się poprawiła.

No faktem, w paru miejscach znacznie się pomyliłem, lub za bardzo uprościłem idąc na skróty, faktem ntsc ma 29,97 pisząc o 24 nie widzieć czemu napisałem o dv-24p (23,976fps).

Co zapisu w kamerce, może i jest on jakoś kompresowany, ale nikt nigdzie nie pisze jakimi kodekami i uznaje się zapis DV (+/- 13GB/h za nieskompresowany i jest traktowany jako baza do edycji, przynajmniej tam, gdzie mnie uczono ;) )

Faktem jest, że można zrobić zrzut do np mpg, ale kompresja imo następuje na poziomie PC, bo to soft edycyjny daje nam możliwość wyboru, w kamerze nie spotkałem się jeszcze z jakimikolwiek możliwościami decyzji na temat jakości zapisu/kompresji.

Co do płynności obrazu, jak wspomniałem, od 23 fps jest on już na ogół płynny (z wyjątkiem szybkich ujęć, szybkiej panoramy, szybkich obiektów), 24 to kino, owszem, ale na taśmie celulozowej a to ponoć inna bajka w którą się nie zagryzam bo nic powiedzieć nie umiem.

Notabene, paradoks, film np na polsacie powinien trwać krócej (różnica w fps 24 kino, 25 tv) a jakimś cudem trwa na oko z pół godziny dłużej, ktoś może wie dlaczego,plis proszę o szybką odpowiedź... ;)

Niemniej, pozwolę sobie zauważyć, że standardowy obraz dla pal i ntsc to (w zaokrągleniu) 25 i 30 klatek, to że tv ma częstotliwość 50 Hz nie wnosi nic do ilości klatek, w zależności od podejścia, albo mówimy o półklatkach, ewentualnie o wtórym wyświetlaniu klatki (choć jak dla mnie to występuje dopiero od 100Hz w górę)

No, ale wracając do sedna które mi przewodziło pisząc o avi... jakiego by programu nie użyć nie przewiduję trudności z edycją materiału (urok tego standardu, przy wielu jego wadach, wliczając w to wspomniane przez Was panowie kodeki).

Jeśli się gdzieś mylę, to chętnie się dowiem jak to jest naprawdę, bo nic gorszego ponad świadome tkwienie w błędzie ;)

Kodeki to jak napisałem ffdshow - 2GB/h

W profesjonalnych kamerach jest możliwość włączenia progresywnej kompresji bezpośrednio podczas nagrywania.

w standardzie PALowskim tv ma 50HZ, a w NTSC ma 60HZ, jest to ilość półobrazów wyświetlana na sekunde - 50/2 = 25FPS

ok, a przy wyniku 13GB/h też mówimy o kodekach, bo tu mi zabiliście klina co do AVI i kompresji...

Do przyspieszenia wyswietlanego obrazu z 24fps uzywa sie przeplotu http://pl.wikipedia.org/wiki/Przeplot , w stanach (NTSC) jest to zazwyczaj tzw "telecine", najprosciej jest to ujac tak ze aby wygenerowac wieksza ilosc klatek pozycza po polowie z klatek sasiednich tworzac jedna klatke. Oprocz tego kazda klatka sklada sie z dwoch pol (pol-obrazow) powodujac efekt widoczny chociazby na ekranie monitora - poprzeczne linie http://100fps.com/.

• 2 months later...

ja mimo wszystko kupuję nową kartę i kubię Class 6 więc dam znać jak sytuacja się poprawiła.

Odgrzewam kotleta, bo jestem ciekaw - Masher dało coś Class 6?

Jeszcze nie kupiłem :P ale w tym miesiącu będę miał to dam na pewno znać.

Nie no Igor ty to koniecznie musisz miec min 30 fps w kamerce, bo tak zapierdalasz po ulicach ze przy mniejszym fps nic nie bedzie widac :-)

• 4 weeks later...

odgrzewam temat bo mam newsy :)

Niestety ta kamerka nawet na micro SDHC class 6 nie przekroczyla ani razu 20 FPS.

Na GoPro Wide nawet na zwykłej SD class niewiadomojaki świeci sztywno 30 FPS.

No coż, kto mało płaci - dwa razy płaci..

Tu mały teścik poskładany na szybciora :

http://www.youtube.com/watch?v=YDrnxcdt4yw

Tak myślałem, skoro sam producent nic nie kręci, tylko wali prosto z mostu, że software daje rade ale hardware nie wyrabia. Czasem przydałoby się te 10 FPS więcej  dry.gif

tem.gif