Skocz do zawartości

Gość bandyta_b6
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

A co do klocków ktore dzialaja tylko po zagrzaniu to sa to wszystkie klocki na bazie wegla ale one nie maja zastosowania drogowego tak jak i slicki.

• 2 weeks later...

Używał ktoś klocków Brembo, jakieś opinie porady ???

Przód - BRM 07KA13SA http://moto.brembo.com/en/detail/07KA19/suzuki/gsf-bandit-s/650/2006/pads/front/SA/0

Tył - BRM 07HO36SP http://moto.brembo.com/en/detail/07SU25/suzuki/gsf-bandit-s/650/2006/pads/rear/SP/0

Szukam miękkich/drogowych do codziennego zastosowania.

Pozdrówka

Edytowane przez skija

Nic specjalnego

Dzięki Cirus ale niewiele mi to mówi :zdziwiony:

Wiem że to są klocki BREMBO i w jakimś procencie płaci się za markę, ale tak samo będzie w przypadku EBC, TRW, etc.

Bardziej interesuje mnie np porównanie z tańszymi zamiennikami tj. choćby wspomniany Makland czy inne. Miękkie, piszczą, bardzo brudzą, szybko się kończą, etc ???

W samochodzie używam klocków wraz z tarczami Brembo, takich prostych bez udziwnień i ... jest bardzo dobrze - choć pewnie mogłoby być lepiej  :oczy: Nie piszczą, hamują i oczywiście brudzą (a jakże, choć wydaje mi się że mniej od innych

porównywalnych marek - czyt.TRW, ATE, etc - ale to subiektywne uczucie) ale to nie ceramic.

Z tego też powodu moje pytanie. Tak więc jeśli ktoś używał, zna to wdzięczny będę za opinie.

Edytowane przez skija

• 1 month later...

No dobra, ktoś na pewno z forum jeździ już na tych Makland'ach. Jak się sprawują te klocki ? Piszczą nie piszczą, jak czucie hamulca ?

• 3 weeks later...

Zalezy od wersji tak jak ebc sa zwykle i hh jest i nissin zwykly i wzmocniony ten ktory znalazles jest pewnie podstawowa wersja bo te lepsze to koszt 350-400 komplet raz mialem w bandicie roznicy w uzytkowaniu nie zauwazylem miedzy nimi a ebc dlatego od tamtej pory ebc jest ostro jechane

Cirus, powiedz jaką żywotność średnio mają u Ciebie EBC HH? pytam tak z ciekawości u mnie na tyle po 7 tys. jazdy turystycznej się skończyły, czy to dużo czy  mało nie wiem :) w sumie to dużo hamuje tyłem :D

co ewentualnie na tył lepszego można by wsadzić?

Edytowane przez lelon

Cirus, powiedz jaką żywotność średnio mają u Ciebie EBC HH? pytam tak z ciekawości u mnie na tyle po 7 tys. jazdy turystycznej się skończyły, czy to dużo czy  mało nie wiem :) w sumie to dużo hamuje tyłem :D

co ewentualnie na tył lepszego można by wsadzić?

Panie 7 tys km ? i koniec ?  może to dlatego ze ja jeżdziłem po autostradach wiecej : P

statystycznie przy ok 90% hamowań w motocyklu wykorzystuje również tylni hamulec :) to pewnie dlatego schodzą w "oczach" na przodzie tez mam EBC i tam przy takim przebiegu zuzycie jest znikome

Lelon, faktycznie trochę za szybko się skończyły. Ja też prawie zawsze używam przód i tył przy hamowaniu i mi spokojnie tył wytrzymał ponad 40 tyś km.

Lelon, faktycznie trochę za szybko się skończyły. Ja też prawie zawsze używam przód i tył przy hamowaniu i mi spokojnie tył wytrzymał ponad 40 tyś km.

to chyba muszę wysadzic kilka osób z mojego autobusu na najbliższym przystanku, bo za ciężki widocznie :P

Panowie, zachecony pochlebnymi opiniami na temat klocków makland, które wyczytałem w necie, postanowiłem zaryzykować 64zł i zamówiłem komplet klocków makland na przód do mojego moto. Jak to często w moim przypadku, przy zamawianiu z neta bywa, jeden z klocków przyszedł uszkodzony. Nie wnikam czy uszkpdzenie powstało w transporcie czy w czasie produkcji. Lekko zasmucony napisałem maila do producenta. Załączyłem zdjęcia wadliwego klocka. Odpowiedź przyszła po paru minutach: "Panie Łukaszu, oczywiście wymienimy wadliwy element a w ramach rekompensaty wyślemy paczkę już dzisiaj kurierem i dorzucimy jakiś gratis. Starego klocka nie musi Pan odsyłać."

Cała akcja miała miejsce wczoraj. Moje zamówienie opiewało na dwa komplety klockow ( po dwie sztuki na tarczę). Dzisiaj odebrałem paczkę wraz z "gratisem". Podejście firmy makland przeszło moje najśmielsze oczekiwania. W ramach rekompensaty otrzymałem cztery komplety klocków na przód oraz dwa na tył. Nie wypowiem się jak narazie o ich skuteczności ale myślę że sam sposób załatwienia sprawy przez firmę, jej podejście do klienta i dbanie o swoją opinie jest wzorowe i godne podzielenia się z innymi. Jestem szczerze zaskoczony że są w Polsce firmy które na pierwszym miejscu stawiają klienta oraz z ten sposób dbają o swój wizerunek.

• Upvote 2

Panowie, zachecony pochlebnymi opiniami na temat klocków makland, które wyczytałem w necie, postanowiłem zaryzykować 64zł i zamówiłem komplet klocków makland na przód do mojego moto. Jak to często w moim przypadku, przy zamawianiu z neta bywa, jeden z klocków przyszedł uszkodzony. Nie wnikam czy uszkpdzenie powstało w transporcie czy w czasie produkcji. Lekko zasmucony napisałem maila do producenta. Załączyłem zdjęcia wadliwego klocka. Odpowiedź przyszła po paru minutach: "Panie Łukaszu, oczywiście wymienimy wadliwy element a w ramach rekompensaty wyślemy paczkę już dzisiaj kurierem i dorzucimy jakiś gratis. Starego klocka nie musi Pan odsyłać."

Cała akcja miała miejsce wczoraj. Moje zamówienie opiewało na dwa komplety klockow ( po dwie sztuki na tarczę). Dzisiaj odebrałem paczkę wraz z "gratisem". Podejście firmy makland przeszło moje najśmielsze oczekiwania. W ramach rekompensaty otrzymałem cztery komplety klocków na przód oraz dwa na tył. Nie wypowiem się jak narazie o ich skuteczności ale myślę że sam sposób załatwienia sprawy przez firmę, jej podejście do klienta i dbanie o swoją opinie jest wzorowe i godne podzielenia się z innymi. Jestem szczerze zaskoczony że są w Polsce firmy które na pierwszym miejscu stawiają klienta oraz z ten sposób dbają o swój wizerunek.

Mowiłem... Z jakości tez powinieneś być zadowolony. A i cena jest zachęcająca prawda?

Ja co prawda Bandziorka już nie mam ale do obecnie używanego motorka też będę u nich zamawiał.

W Bandziorku sprawowały się zadowalająco.

Zadbali o klienta i mają dzięki temu darmową reklamę, pisze to w pozytywnym kontekście. Sam tam zamówię klocki do moto i puszki. Fajnie Łukasz że opisałeś tę sytuację, wraca wiara że w polsce też może być normalnie.

mega pozytywne zaskoczenie. dla nich to znikomy koszt, a dla rozwijającej się firmy zadowolony klient zachwalający ich to najlepsza promocja. 

a jak był uszkodzony klocek który przyszedł? 

• Upvote 1

Coraz rzadsze już chyba tak szlachetne podejście do klienta. Ale ciekawe ile okażą się warte po paru awaryjnych ;)

Napisano z telefona

Tak to bylo pekniete:

https://polishbanditcrew.pl/uploads/imgs/ihost_1492794425__received_1306919282710912.jpeg

https://polishbanditcrew.pl/uploads/imgs/ihost_1492794524__received_1306919326044241.jpeg

https://polishbanditcrew.pl/uploads/imgs/ihost_1492794590__received_1306919302710910.jpeg

Wygladało to na rozwarstwienie, pod naciskiem palca szczelina pracowała wię nie było opcji aby tego użyć, bo w razie w, skutki były by słabe.

Luk137. bardzo dobrze że opisałeś całą sytuację. Tak powinny się zachowywać wszystkie firmy które dbają o klienta. Zadowolony klient zawsze wraca i przy okazji jeszcze komuś opowie i przyprowadzi dwóch klientów.

No i dobrze.

Jak dla mnie wada konstrukcyjna ale czego sie spodziewac po klockach ktore sa w cenie chinszczyzny to tak jak kupowac przewody hamulcowe no name, na niktorych rzeczach nie ma co oszczedzac.

Pojezdzimy, zobaczymy. Twardych klocków nie chciałem, bo już raz miałem ebc hh i mi się nie podobało. Za tą kase można sprawdzić, najwyżej się do kosza wywali i nie będzie szkoda. Na forum sv bardzo je chwalą. Poza tym cena jest niska bo robią je w polsce. Na stronie producenta jest specyfikacja materiałów ciernych. A wada nie była konstrukcyjna, bo nie wszystkie to mają, tylko materiałowa i powinni to wychwycić na kj.

W każdym razie o samych klockach będe mógł coś powiedzieć pod koniec sezonu. Mój post miał tyklo pokazać w jaki sposób potraktowała mnie firma makland.

Edytowane przez luk137

No wlasnie powinni to wychwycic bo jak bys tego nie zauwazyl to byl by dzwon takze takie sytuacje sa niedopuszczalne.

A powiedzcie, jak hamujecie przodem, to słychać klocki? W sensie to tarcie klocka o tarczę, takie jakby szuranie? Klocek tarczy mi nie rysuje, ale wyraźnie słychać, kiedy hamuję. Też tak macie? Nie wiem, co to za klocki mam założone, jeżdżę jeszcze na tym, co poprzedni właściciel założył, ale póki co grubość klocka jest jeszcze taka, jak kupiłem moto.

Nic nie powinno byc oprocz dzwieku klockow w zaciskach

Słychać czasem, słychać. W XJR mam teraz też jakieś założone i słychać to szuranie, drażni mnie i pewnie będę musiał zmienić klocki.

Inaczej na dobrych klockach nic nie slychac ;)

Cirus powiedz z doświadczenia, jak z żywotnoscią tarcz na przodzie przy założeniu HH ile mniej więcej skracają żywotność tarczy?  teraz mam HH na tyle ale w sezonie przód tez będzie do wymiany i bedę rozmkniał czy zwykłe czy HH.

Wiadomo, że kazdy ma swój sposób hamowania i to tez wpływa na żywotność, ale może masz jakies obserwacje?

Nie zauwazylem praktycznie zuzycia 7 kompletow zrobilem w dziorze 3 w hajce i sa spoko, jak dla mnie mozna postawic w szranki jeszcze nissiny ale to inna moneta

mówił, mówił.... i namówił :P

ihost_1492889962__img_20170422_163306.jp

ps. żebyście widzieli minę sprzedawcy po tym jak powiedziałem że to strasznie miękkie klocki, bo na tyle zeszły całe po 7kkm :P