Skocz do zawartości

Gość bandyta_b6
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Taka sytuacja mnie dzisiaj zaniepokoiła, że podczas hamowania (przodem) w pewnym momencie czułem i słyszałem, że hamowanie nie było normalne, jego efekt był taki, jakby pomiędzy klocek a tarczę coś wpadło, jakby jakaś trawa, liść czy papier i czułem na klamce wtedy takie... "mrowienie"  - nie wiem jak to dokładnie nazwać... Nie było żadnych zgrzytów, żadnego głośnego szurania, tylko takie jakby wibrowanie, mrowienie... Gdy puściłem klamkę i ponownie nacisnąłem już tego nie było, ale za jakiś czas znów się pojawiło, tak ze dwa, trzy razy, po czym wróciłem do domu - oglądałem dokładnie klocki i tarczę i nic niepokojącego nie zauważyłem. Tarcza nie jest w żaden sposób porysowana,  ani dziwnych znaków nie posiada. Nie ma też bicia, jakby była skrzywiona - nic podobnego. To też nie żaden piasek ani żwirek. Jeździłem po mieście, po normalnych drogach, nie miałem żadnych ostrych hamowań, a tarczę po jeździe spokojnie mogłem dotknąć ręką.

Faktem jest, że grubość klocków jest taka na oko ze 2-3mm, ale to raczej nie powinno mieć wpływu, tym bardziej tak nagle...?

• 6 months later...

Do jazdy turystycznej tempo raczej troszkę ponad przepisowe jakie lepiej wybrać klocki na przód EBC-FA czy HH

Jedne i drugie dobre ebc chyba ciut drozsze sbs bym dorzucil do kompletu

Ja kiedyś kupiłem Nissiny. Ale jeszcze nie wymieniłem. Mogą być?

Dobre sa ale moim zdaniem przynajmniej o 1/3 za drogie wzgledem konkurencji

Edytowane przez Cirus

Ja bym brał HH. Bandit ma dużą masę własną więc klocki zdecydowanie twarde.

Ja kiedyś na tył założyłem miękkie SBS i jak trochę ostrzej pojeździłem trochę je popaliło.

Wróciłem do Nissinów HH i jest dobrze

• Upvote 1

Ja kupiłem takie:

NISSIN 2P214 NS Semi metalowe

NISSIN 2P244 NS Semi metalowe

Na przyszły rok będę je zakładać. Póki co założone są jeszcze oryginalne Tokico.

Tokico to zaciski.

Nissiny są fabrycznie założone i właśnie HH

Ściągałem zaciski, jak wymieniałem koła i specjalnie zwróciłem uwagę, jakie są założone klocki i były właśnie Tokico. Nawet miałem możliwość kupienia takich samych.

Chyba się zdecyduje na wersję HH dzięki Neokin masz rację masa moto plus moje "parę kilo " ma co wyhamować :) choć pewnie u Ciebie jeszcze po tygodniu od wstawienia do garażu klocki i tarcze są jeszcze ciepłe ;)

Ściągałem zaciski, jak wymieniałem koła i specjalnie zwróciłem uwagę, jakie są założone klocki i były właśnie Tokico. Nawet miałem możliwość kupienia takich samych.

sorki, myślałem o tyle, z przodu mogę się mylić

Jak klocki to tylko wzmacniane, te mientkie nie powinny w ogóle istnieć, one zostawiająjedynie kurz na feldze.

Ja od zawsze EBC HH i jest super!!!

To prawda w ciezkich i czasami szybki motocyklach miekkie nie maja prawa istatnienia

Ale gdy ktoś lata tylkko rekreacyjnie to musi mieć wzmacniane? Mówię teraz np o sobie moto GSF 600 2004 i też stoje przed wymiana klocków przód...

Nie lepiej wymiwnić 3 czy 4 par klocków niż pary tarcz tym bardziej ,jak czytam o tarczach to jeszce jest gożej z doborem i wyborem niż z klockami.................

Też mam zamiar kupić miękke EBC. ale może ktoś mnie przekona...

Edytowane przez kuzik71

Tarcze sie wymienia po ok 60-70 tys, podejrzewam ze ani Ty ani 5 nastepnych uzytkownikow tego motocykla nie bedzie zawracalo sobie glowy tarczami.

Teraz wiekszosc klockow jest twardych i wiekszosc ma takoe wlasnie zalozone tylko o tym nie wie :)

Ja miałem klocki średnie  (Nissin niebieski) i tak tarcza poszła do wymiany po około 70 tyś. Obecnie mam twarde HH. Jedyna dla mnie różnica to taka, że te twarde jak jadę w ulewę to popiskują ( charczą). Jak się skończą to zmieniam znowu na Niebieski Nissin. Może i miękkie, ale jakoś tak lepiej mi się na nich hamowało, niż na twardych EBC HH. Tyle, że ja jeżdżę 80 % miasto.

Fabrycznie z przodu sa twarde Tokico czyli złoty Nissin z przodu i niebieski tył.

Wszystko zależy od preferencji kierownika ;)

Ale gdy ktoś lata tylkko rekreacyjnie to musi mieć wzmacniane? Mówię teraz np o sobie moto GSF 600 2004 i też stoje przed wymiana klocków przód...

Nie lepiej wymiwnić 3 czy 4 par klocków niż pary tarcz tym bardziej ,jak czytam o tarczach to jeszce jest gożej z doborem i wyborem niż z klockami.................

Też mam zamiar kupić miękke EBC. ale może ktoś mnie przekona...

A przywitanie gdzie?

Kolego w dziale z nowymi uzytkownikami.....................

Proszę żeby nie było....Napisano 03 grudzień 2017 - 14:25

Witam wszystkich z forum PBC jestem tu nowy ,na imie mam Krzysiek mój motór to bandit 600 gsf S .

Kolego w dziale z nowymi uzytkownikami.....................

Proszę żeby nie było....Napisano 03 grudzień 2017 - 14:25

Witam wszystkich z forum PBC jestem tu nowy ,na imie mam Krzysiek mój motór to bandit 600 gsf S .

To twoje zdawkowe przywitanie było tylko w temacie @batersa a nie w założonym przez Ciebie więc jakby go nie było...

Zajrzyj tu i będzie wszystko jasne:

https://polishbanditcrew.pl/forum/9-przywitania/

Edytowane przez ar1tur

• 2 years later...

Może kogoś zainteresuje budżetowe podejście to kupiłem w zeszłym roku do B6 klocki od chinoli z Ali. firmy AHL coś koło 100zl za komplet przód +tył i zrobiłem na tym ponad 5tys km. Zużycie znikome, nie do zauważenia okiem, a hamowanie jak na EBC które miałem wcześniej, też nie widzę różnicy. W drugim motocyklu mam tokico z pierwszego fabrycznego montażu i co ciekawe jest na nich nadruk z roku tego samego co produkcja motocykla. Przejechały 48tys km. Nigdzie ich nie znalazłem w sprzedaży, trzeba się bedzie zadowolić jakimś zamiennikiem 😞

ja tam mam maklanda w 3 moto.. hamuja jak te poprzednie nisina.. do jazdy po drodze. pyla jak kazde nie piszcza.. 

Ja mam miękke chyba EBC i do rekreacji super ,a naczytałem sie opini że tylko złote są dobre ,po torach nie latam więc?????

Też miałem zwykle EBC i nie narzekałem na jakość hamowania, poza tym, że właśnie szybko się zużywały. Co do maklanda to czytywałem różne opinie, ale może to poprostu ludzie wymagają od produktu za 30zl skuteczności jak klocki za 300...

• 1 year later...

Czy ktoś używa bądź używał klocków SBS Street Standard ceramiczne 631HF? Zastanawiam się nad takim zestawem na przód a na tył Makland.

Klocki oczywiście SBS a nie SBK. Szkoda, że nie mogę edytować.

Edytowane przez Tomek
Poprawione

Maklandy sobie daruj,  kiedyś kupiłem komplet na przód i na tył. Te na przód jeszcze leżą w garażu i już ich nie założę. Te na tyle wytrzymały z 10 tys km i oderwała się okładzina od klocka niszcząc tarczę hamulcową. Efekt kupno nowej tarczy: NG i klocków SBS.