Skocz do zawartości

Gość bandyta_b6
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

U mnie ostatecznie stanęło na klockach Vesrah

spacer.png

• Like 1

Ja dzisiaj sprawdzilem klocki które założyłem na tył pare dni temu. To Sifam Sintered metal. Po 100km na rozgrzanych oponach przy dojezdzaniu do swiatel predkosc ok20 km/h i lekkim nacisnieciu dzwigni postawiłem motocykl bokiem. Przedtem mialem jakieś no namy zalozone przez poprzedniego właściciela i koła nie zablokowałem. Narazie polecam. 

1 godzinę temu, Batman napisał:

Vesrah

W moim odczuciu są niezłe. Mam takie z przodu + tarcza NG. Spisują się dobrze, wyższe temperatury pracy też im nie przeszkadzają. Z tym "One touch" to przy bandicie bym nie przesadzał ;)

Jedyne co to przy dłuższym hamowaniu, np do świateł nie "racingowo" tylko spokojnie, stają się takie "szorstkie" i czuć to. Nie pod klamką... ciężko mi to opisać. Siła hamowania nie spada więc narazie traktuję to jako ich urok. Ciekaw jestem, czy u Ciebie też tak będzie.

Już od jutra będę testował. Ja mam tarcze Sunstar. Ciekawe czy będzie różnica.

• 1 month later...

Cześć!
Odświeżę temat. Nigdzie nie znalazłem informacji o klockach BREMBO.

Tak w ogóle to moto mam od kilku dni i nie mam zielonego pojęcia jakie klocki założyć (nie chce oszczędzać czy zapłacę 100 czy 200 zł za komplet to bez różnicy. Mam to wliczone w budżet :D )

Ale mam też pytanie... bo chciałbym kupić klocki w kształcie żeby pasowały do moich zacisków i też nie wiem czy każdy model ma inne czy jak?

Znalazłem coś takiego... co myślicie?
Przód x2 = 300 zł

https://www.xlmoto.pl/czesci-motocyklowe/klocki-hamulcowe_c51/klocki-hamulcowe_c73/klocki-hamulcowe-przod-brembo-sintered-road-spiekane_pid-PM-0083618?v=7216

Tył = 150 zł

https://www.xlmoto.pl/czesci-motocyklowe/klocki-hamulcowe_c51/klocki-hamulcowe_c73/klocki-hamulcowe-tyl-spiekane-brembo-road_pid-PM-0083619?v=7216

Widzę że kształty są różne i na przód i na tył. Nie wiem czemu 😕 Mój moto to GFS 650N 2009r.

nie jestem pewny na 100% ale tamte klocki nie podejdą  do twojego moto na przód

podejrzewam ze taki kształt powinien byću Ciebie chyba masz 4 tłoczkowe zaciski

https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/51z%2BELP3%2B%2BL._AC_SY780_.jpg

nawet na stronie brembo pokazują inne https://moto.brembo.com/en/results/suzuki/gsf-bandit/650/2009/pads/front

Edytowane przez bald

Klocki do Twojego muszą być dokładnie takie jak bald podał. Te z jednym oczkiem są na tył. 

https://motofactory.pl/mobile/pl/p/NISSIN-2P214-NS-Semi-metalowe/385

Takie powinny być. Te sobie założyłem do siebie i nas prawdę sa świetne. Na przód oczywiście. 

No ciekawe. Jest info pod zdjęciami że

Cytat

Zdjęcie majedynie charakter poglądowy. Rzeczywisty produkt może się nieco różnić.

Wybierałem model moto i rocznik. Nie wiem czy im zaufać czy nie :D Napisałem maila, zobaczymy co odpiszą.

A macie porównanie BREMBO a inne? Czy marka zobowiązuje?

4 minuty temu, PiotrO napisał:

No ciekawe. Jest info pod zdjęciami że

Wybierałem model moto i rocznik. Nie wiem czy im zaufać czy nie :D Napisałem maila, zobaczymy co odpiszą.

A macie porównanie BREMBO a inne? Czy marka zobowiązuje?

Klocki trzeba dobrać do tarcz i stylu jazdy.

ostatnio zamawiałem klocki do skuterka, oczywiście skuterek nie najsłabszy bo Yamaha Tmax 500,

cięższy od Bandita 600 i te klocki na prawde dają rade i fajna cena, polecam https://allegro.pl/listing?string=nistal klocki&strategy=NO_FALLBACK

Edytowane przez Franio

55 minut temu, Tomek napisał:

Klocki trzeba dobrać do tarcz i stylu jazdy.

Rozumiem. Najbardziej mi zależy żeby nie zniszczyć tarczy. A  styl jazdy mam mieszany. Trochę po mieście energiczny, ale i chciałbym jechać gdzieś turystycznie. 

47 minut temu, Franio napisał:

ostatnio zamawiałem klocki do skuterka, oczywiście skuterek nie najsłabszy bo Yamaha Tmax 500,

cięższy od Bandita 600 i te klocki na prawde dają rade i fajna cena, polecam https://allegro.pl/listing?string=nistal klocki&strategy=NO_FALLBACK

Kurcze znalazłem do mojego za 32zł, nie wiem... w porównaniu do brembo 140zł ? 🤕 

2 godziny temu, PiotrO napisał:

Rozumiem. Najbardziej mi zależy żeby nie zniszczyć tarczy. A  styl jazdy mam mieszany. Trochę po mieście energiczny, ale i chciałbym jechać gdzieś turystycznie. 

Kurcze znalazłem do mojego za 32zł, nie wiem... w porównaniu do brembo 140zł ? 🤕 

albo chcesz tarcze oszczedzac albo byc bezpieczny i hamowac ? z mojej strony polem sbs sinter bardzo dobre klocki tylko dobierz do siebie czy to maja byc street czy inne . brembo wedlug mnie przereklamowane 

• Upvote 1

Ja mam brembo na tyle w 1250. Kiedyś je mocno przegrzałem na alpejskich serpentynach. Od tamtego czasu prawie nie hamują. Chociaż i wcześniej też rewelacji nie było.

5 godzin temu, PiotrO napisał:

Nie idź tym tokiem myślenia, też tak myślałem i zamontowałem klocki organiczne (miękkie). Hamować jakoś to hamowało, ale po kilku mocniejszych hamowaniach klocki dostały temperatury i hamulce robiły się słabsze, wymieniłem przewody na oplot było lepiej, ale dalej bez szału. Nawet nie wiesz jaki wpływ ma rodzaj okładziny na to jak zahamujesz, zamontowałem EBC z serii HH (no dobra @Luke zamontował) i muszę przyznać, że moje moto w końcu hamuje jak powinno :D

Także lepiej szybciej wymienić tarcze niż kiedyś nie zahamować przez zbyt miękkie klocki.

2 godziny temu, benywariat napisał:

albo chcesz tarcze oszczedzac albo byc bezpieczny i hamowac ? z mojej strony polem sbs sinter bardzo dobre klocki tylko dobierz do siebie czy to maja byc street czy inne . brembo wedlug mnie przereklamowane 

Mam takie klocki przód i tył , wcześniej Nissiny i tu odczułem poprawę a zarazem nie zauważyłem aby tarcze hamulcowe jakoś ucierpiały . Z czystym sumieniem mogę polecić.

@ragor ebc hh szału nie robiły jak miałem jeszcze hamulce 2 tłoczkowe moze  w 4 tłoczkach robią lepsza robotę

@bald w porównaniu do organicznych z TRW jest dużo lepiej nie mam porównania z innymi

Wysłane z mojego Mi 9 Lite przy użyciu Srapatapatalka

23 godziny temu, PiotrO napisał:

nie patrz na cene. nistale naprawde robią robote, gdyby one byly jakościowo jak te zwykle trw to nawet bym nie wspominał bo te najtansze trw to syf, na wystawe się tylko nadają. reasumując fajne klocki w cenie flaszki

* oczywiscie do ciężkiego motocykla chyba bym nie założył ale do skuterka czy malego bandita to śmiało :)

Z klocków sinterowych a w dobrej cenie macie: EBC FA-HH, TRW SV, SBS LS, SBS HS, Versah JL jest drogi, Nissin Sinter jest drogi a HH od EBC lepsze, Brembo seria SA są drogie, nie warto do moto drogowego, Galfer Sinter, Braking też Sinter. Wybór duży. Sprawa rozbija się o to iż ciężkie motocykle nie lubia i nie polubią klocków organicznych albo półmetalowych, chodzi o wagę moto. Druga sprawa Ragor się przekonał co jeszcze psują klocki organiczne a raczej pył z nich.

Genralnie jak chcecie dobre klocki a nie wydać za dużo kasy to EBC FA-HH, SBS LS tył i SBS HS przód. jest jeszcze TRW SV ale ich nie lubie bo zawsze piszczą przy mały predkościach ( przetestowane na 5 motocyklach).

Ktoś jeszcze pisał że w dwutłoczkach HH nie zdają według niego egzaminu. Niedoborów układu hamulcowego nie poprawisz klockami, nawet wchodząc w serie trackday czyli. EBC EPFA-HH, EBC GPFA-HH, SBS RS, SBS RST, TRW SRT, versah JL i wyżej, owszem pierwszy bite będzie super ale nadal zabraknie nacisku na tarczę, ponieważ zacisk dwutłoczkowy w nowych moto to najczęściej typu "pięść", i dwa tłoczki ciągną dwa klocki i konstrukcje zacisku. Sorry za chaos w poście ale pisane na bardzo bardzo szybko.

Edytowane przez Luke

W dniu 7.07.2021 o 13:28, Franio napisał:

nie patrz na cene. nistale naprawde robią robote, gdyby one byly jakościowo jak te zwykle trw to nawet bym nie wspominał bo te najtansze trw to syf, na wystawe się tylko nadają. reasumując fajne klocki w cenie flaszki

* oczywiscie do ciężkiego motocykla chyba bym nie założył ale do skuterka czy malego bandita to śmiało :)

dzieki chłopaki za rady. Teraz już wiem więcej co lepiej założyć. Niestety pospieszyłem się i kupiłem te Brembo.

Ale jak nie zdadzą egzaminu to biorę te w cenie flaszki 😜

Może chociaż do końca sezonu przetrwają te organiki co wziąłem 🤷‍♂️

• 1 month later...
W dniu 7.07.2021 o 13:28, Franio napisał:

@Franio wziąłem na testy zobaczymy jak to  będzie   się wgryzać w tarcze  🤔

59 minut temu, bald napisał:

@Franio wziąłem na testy zobaczymy jak to  będzie   się wgryzać w tarcze  🤔

w takim razie z niecierpliwością czekam na Twoją opinię :)

sam jestem ciekawy  bo w kpl z zaciskami były NISSINY niebieskie (które są chwalone)   i po ułożeniu do tarczy wcale nie sa  rewelacyjne, a wręcz powiedziałabym ze nawet gorsze od Ferrodo Platinum (chociaż te klocki strasznie u mnie piszczały przy mocniejszym heblowaniu)

2 godziny temu, bald napisał:

sam jestem ciekawy  bo w kpl z zaciskami były NISSINY niebieskie (które są chwalone)   i po ułożeniu do tarczy wcale nie sa  rewelacyjne, a wręcz powiedziałabym ze nawet gorsze od Ferrodo Platinum (chociaż te klocki strasznie u mnie piszczały przy mocniejszym heblowaniu)

Nissiny niebieskie są to klocki miękkie. Na tył się nadają, ale z przodu znikają w oczach.

Ja używam niebieskie nissiny na obu kołach i faktycznie szybciej się zużywają od fabrycznych. Zakładałem je przed wyjazdem w Alpy z Mariuszem i Fido w 2019 roku i teraz mam ich mniej niż połowę grubości, a zrobiłem na nich może z 30 tysięcy raptem? Oryginalne wytrzymały około 70 tysięcy, a i tak przed wyjazdem wymieniłem je tylko profilaktycznie, bo wydawały się być cienkie, a miały tyle samo grubości co w tej chwili mają obecne nissiny. Ale siła hamowania jest mniej więcej podobna.