Skocz do zawartości

Gość bandyta_b6
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Update:

Trochę długo trwały testy ale  nie było chęci na jazdę.

Po niecałych 400km przebiegu mogę stwierdzić ze klocki Nistal bardzo mi sie podobają, cena  ( 64zł/kpl/dwa zaciski) niska a właściwości hamulcowe jak najbardziej okey.

Przy moim nieseryjnym układzie jest  nawet lepiej niż się spodziewałem, i dużo lepiej  w porównaniu do nissinów niebieskich i bardzo podobne do ferrodo platinum chodz ferodo piszczały i dziwnie sie zachowywały podczas mocniejszego wciśnięcia klamki, tylko te dwa modele klocków maiłem w obecnym setupie i

Ocena jak najbardziej pozytywna i spokojnie mogę polecieć na pewno do  banditów  z zaciskami 4 tłoczkowymi, pasowało by żeby ktoś przetestował w starszym bandicie z dwutłoczowymi hamulcami i w dużych banditach.

biorąc pod uwagę że lubię mocniej przyhamować i ogólnie opóźniać hamowanie to jak za tą cenę 64 zł za kpl na dwie tarcze spokojnie mogę polecić  stosunek cena/jakość zajebista 9/10 (bo z hamulcami jest tak że zawsze mogą być lepsze :D)

Edytowane przez bald

• 6 months later...

Hej.

Chcę zrobić serwis hamulcowy w moim Dziadziorze 600 z 95r Czyli wymiana klocków, oringów, czyszczenie, wymiana płynu i może jeszcze oplot wjedzie.

Problem mam z wyborem klocków hamulcowych.

Jeżdżę spokojnie ,częściej turystycznie. W sezonie robię max 2000km.

Możecie coś zasugerować. Dzięki

2 godziny temu, Bioły napisał:

Hej.

Chcę zrobić serwis hamulcowy w moim Dziadziorze 600 z 95r Czyli wymiana klocków, oringów, czyszczenie, wymiana płynu i może jeszcze oplot wjedzie.

Problem mam z wyborem klocków hamulcowych.

Jeżdżę spokojnie ,częściej turystycznie. W sezonie robię max 2000km.

Możecie coś zasugerować. Dzięki

nie ma znaczenia jak jezdzisz zawsze lepiej miec lepsze niz ma zabraknac tego 1m przy awaryjnym hamowaniu , wpierw sprawdz tarcze bo w tym roczniku moga juz byc zużyte, klocki sbs sinterdobra cena jak za to co oferuja 

• Upvote 1

Na tarczy jest wybity lub namalowany minimalny dopuszczalny rozmiar. Znaczy grubość.

Klocki SBS jsk najbardziej. Oplot też, bo pewnie przewody w wieku motocykla.

Co do wymiany uszczelnień zacisków. Hm. Jeżeli płyn hamulcowy to błoto, to rozbieraj i wyczyść. Jeżeli wymienisz co jakiś czas, nie ma potrzeby wyciągania tłoczków o ile nie mają rys czy wżerów.

Do tego zawsze trzeba podejść indywidualnie.

Na pewno oczyścić i nasmarować cały zacisk i jażmo. Wymienić wszystkie spurszałe/popekane/ uszkodzone elementy gumowe.

Nie smarować smarem miedzianym/miedziowym tylko użyć smarów dedytokqanych do hamuly. Do tłoczków inny i do jażma inny.

Dobrze wyczyścić pompę hamulcową,  zwłaszcza kanał odpowietrzający.

Jeżeli pompa zapocona lub nie pracuje w pełnym zakresie , albo zestaw naprawczy lub w skrajnych przypadkach wymiana.

Ps. Muszę poprawić tutorual o zaciskach bo ma kilka rażących błędów. Człowiek całe życie się uczy i głupi umiera ;)

W dniu 15.04.2022 o 13:59, Tomek napisał:

Co do wymiany uszczelnień zacisków. Hm. Jeżeli płyn hamulcowy to błoto, to rozbieraj i wyczyść. Jeżeli wymienisz co jakiś czas, nie ma potrzeby wyciągania tłoczków o ile nie mają rys czy wżerów.

Płyn był wymieniany dwa lata temu. Zaciski były robione przez poprzedniego właściciela. Mam zakupione zestawy naprawcze na przód i tył.

Na pewno oczyścić i nasmarować cały zacisk i jażmo. Wymienić wszystkie spurszałe/popekane/ uszkodzone elementy gumowe.

Do jarzma chcę użyć smaru ceramicznego. K2 cera high

Dobrze wyczyścić pompę hamulcową,  zwłaszcza kanał odpowietrzający.

I to też wezmę pod uwagę.

Dziękuję i pozdrawiam

W dniu 20.04.2022 o 11:08, Bioły napisał:

Płyn był wymieniany dwa lata temu. Zaciski były robione przez poprzedniego właściciela. Mam zakupione zestawy naprawcze na przód i tył.

Do jarzma chcę użyć smaru ceramicznego. K2 cera high

I to też wezmę pod uwagę.

Dziękuję i pozdrawiam

plyn sie wymienia co dwa lata maks ,ja robie co sezon bo kosszt niewielki 

1 godzinę temu, benywariat napisał:

plyn sie wymienia co dwa lata maks ,ja robie co sezon bo kosszt niewielki 

Jeżeli to "5.1" to co rok. Jak "4" to 2-3 lata. W aucie max 5 lat.

• 1 month later...
W dniu 8.07.2021 o 14:13, Luke napisał:

Z klocków sinterowych a w dobrej cenie macie: EBC FA-HH, TRW SV, SBS LS, SBS HS, Versah JL jest drogi, Nissin Sinter jest drogi a HH od EBC lepsze, Brembo seria SA są drogie, nie warto do moto drogowego, Galfer Sinter, Braking też Sinter. Wybór duży. Sprawa rozbija się o to iż ciężkie motocykle nie lubia i nie polubią klocków organicznych albo półmetalowych, chodzi o wagę moto. Druga sprawa Ragor się przekonał co jeszcze psują klocki organiczne a raczej pył z nich.

Genralnie jak chcecie dobre klocki a nie wydać za dużo kasy to EBC FA-HH, SBS LS tył i SBS HS przód. jest jeszcze TRW SV ale ich nie lubie bo zawsze piszczą przy mały predkościach ( przetestowane na 5 motocyklach).

Ktoś jeszcze pisał że w dwutłoczkach HH nie zdają według niego egzaminu. Niedoborów układu hamulcowego nie poprawisz klockami, nawet wchodząc w serie trackday czyli. EBC EPFA-HH, EBC GPFA-HH, SBS RS, SBS RST, TRW SRT, versah JL i wyżej, owszem pierwszy bite będzie super ale nadal zabraknie nacisku na tarczę, ponieważ zacisk dwutłoczkowy w nowych moto to najczęściej typu "pięść", i dwa tłoczki ciągną dwa klocki i konstrukcje zacisku. Sorry za chaos w poście ale pisane na bardzo bardzo szybko.

bandit 1200 96 mam teraz założone sbs hh  przejechane 200-300 km i przy końcówce hamowania piszczą głównie w mieście 

hamulce są jedno palcowe, dobrze hamują, zaciski  po serwisie 

pytanie czy nie za twarde, może lepiej zmienić na hs?

Piszczą bo sprężyny dociskowe wypracowane. ( te błyszczące blaszki na spodzie zacisku) i/lub tylnej blaszki antywibracyjne mogą być zużyte 

nie koniecznie, ja miałem klocki chyba tez sbs i przy mocnym docisnieciu hamulca piszczały, i to piszczały klocki a nie blaszki blaszki maja inny dzwiek którego piszczeniem bym nie nazwal :D

Już kilka osób jak było u mnie z piszczącymi hamulcami, to po serwisie cisza błoga. A klocki zostały te same ;)

Ale rubta co chceta 🤪

@rico ja bym spróbował zeszlifowac ostre krawędzie klocków pod kątem

obraz.thumb.png.9c96e62778a1829a18cc61629effeb0c.png

• Like 1

Z tym zeszlifiwaniem klocków, aby były pod kątem, to dość słuszna sugestia, bo w warsztatach samochodowych np., do których ja jeżdżę, tę samą praktykę stosują i nawet z jednym rozmawiałem na ten temat. Tylko że mnie zastanawia jedna rzecz... bo skoro wszyscy tak robią, i jest lepiej, to dlaczego wszyscy producenci klocków tego nie robią? I by było mniej roboty...

5 minut temu, seebst napisał:

Z tym zeszlifiwaniem klocków, aby były pod kątem, to dość słuszna sugestia, bo w warsztatach samochodowych np., do których ja jeżdżę, tę samą praktykę stosują i nawet z jednym rozmawiałem na ten temat. Tylko że mnie zastanawia jedna rzecz... bo skoro wszyscy tak robią, i jest lepiej, to dlaczego wszyscy producenci klocków tego nie robią? I by było mniej roboty...

Producenci klocków tak robią.

Fakt nie wszyscy. I nie trzeba nie wiadomo ile. Delikatnie na dotarcie klocka.

ja jak zmieniłem tarcze (jakies  z wycieciami arai czy jakos tak)  i klocki na nowe  to podczas mocniejszego hamowania  miałemna kierownicy drgania od tych wyciec w tarczy, przeszlifowałem kanty i  znikły drgania

oki, dzięki 

• 2 weeks later...

nie wiem czy już kiedyś wspominałem ze klocek klockowi nie równy i tak  tutaj dwa klocki tego samego typu/model ale dwóch różnych producentów

różnica w szerokości 1mm / wysokości okładziny około 2 mm ile to straty na powierzchni hamowania? wydaje mi sie ze sporo im większa powierzchnia to  większe tarcie.

Czy 2 mm to rzeczywiście gra warta  świeczki? ciężko stwierdzić  bo klocki z różnych firm posiadają różne składy matariałów ciernych ale dochodzi kolejny problem ze krótszy klocek wyciera tarcze nie w tym miejscu  co poprzednie klocki rąbiąc drugi rant, a w przypadku używania mniejszych i założeniu większych klocek pracuje na rancie tarczy (o ile  występuje rant) co powoduje kiepskie działanei hamulców  i nadmierne zdzieranie klocka w miejscu styku z rantem.

liczac  powierzchnie klocka z pow prostokąta żeby było łatwiej wychodzi różnica w powierzchni mniejszych klocków do wiekszych ok- 176mm2 = 1.76cm2 😱😱

okładzina 30mm/szerokosć 72mm  2160mm2

spacer.png

okładzina  32mm szerokosc 73mm 2336mm2

spacer.png

ślady pracy krótszego klocka którego teraz używam:

spacer.png

jak widać  sporo brakuje do końca tarczy ciemny pasek  ma szerokość 3,5mm  przy używaniu klocków 30mm, a przy klockach 32mm miałby 1,5mm

większość producentów podaje wymiary tego typu i nikt nie podaje  wymiarów samej okładziny 😕

spacer.png

Edytowane przez bald
  • Upvote 1

• 2 weeks later...

trza mierzyc wymiary okładziny przed zakupem :D

te nistale sa mniejsze własnie od nissinów

Edytowane przez bald

Ale w tej cenie hamują nieźle, szlifierką sobie ranty wyrównasz :)

Generalnie tarcza jak listek i tak do wywalenia i tak.

• Like 1

• 3 weeks later...

porównanie klocków:

photo_2022-07-07_11-32-56.thumb.jpg.c04a1a02a8b265117e6f8bc645615de2.jpg