Skocz do zawartości

Chcem Schuść - Eksperyment

Kruk
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

dla wielu ludzi naturalny jest ryż biały, ziemniaki, zwyczajny chleb, zwyczajna mąka tortowa typ 500 :oczy: , a pytając się czy spożywają tłuszcze jedno lub wielonienasycone to w ogóle nie wiedzą o co się rozchodzi.

Nie wiedzą , ja tez nie wiem i wielu innych tez nie wie . Ludzi i mnie także zniechęca ten medyczny żargon i terminologia z której nic w istocie nie wiadomo .

Jeśli chcesz pomóc , napisz konkretnie co jeść , a czego unikać .

Trzeba jeść powietrze i zapijać deszczówką, no ewentualnie wodą z parówek....

białko z mięsa - chude, gotowane, jajek twarogu, ryby - tuńczyk, łosoś

węglowodany tak jak wspomniano wcześniej wystrzegać się białego ryżu, chleba, jesc ciemny ryz, płatki owśiane, ewent. samemu zrobic sobie musli,

tłuszcze - z orzechów, z ryb(tunczyk, makrela), oliwa z oliwek, mozna smażyc mieso na pamie(taki olej w sprayu)

Edytowane przez Taz

1 Śniadanie czyli pierwszy posiłek powinien zawierać białko/węglowodany o niskim IG/tłuszcze/warzywa

-Ogólna kaloryczność pierwszego posiłku powinna wynosić czasem nawet do 30% dziennego zapotrzebowania na energię.w tym posiłku powinniśmy się skupić głównie na węglowodanach oraz białku, ilość tłuszczu powinna być nie wielka.

Przykład takiego śniadania:

Płatki owsiane

Oliwa z Oliwek

Rodzynki suszone

Mleko

Jajka

Warzywa

Warzywa dodajemy do każdego posiłku, dają one nam bardzo mało energii (kcal), zawierają małe ilości węglowodanów a dostarczają naszemu organizmowi niezbędnych witamin oraz minerałów

2 posiłek drugi

-Drugi posiłek Powinien być lekki i pożywny, bogaty w pełno wartościowe białka i niewielką ilość zdrowych tłuszczy np; oliwa z oliwek,pestki z dyni,pomidor,tuńczyk w sosie własnym

białko/tłuszcze/warzywa

3 posiłek trzeci u Ciebie to będzie przed treningowy

-posiłek przed treningiem. Powinien on być bogaty w węglowodany oraz pełnowartościowe białka. Warzywa całkiem eliminujemy gdyż zawierają mało kcl i nie dają nam siły do przeprowadzenia ćwiczeń/treningu...Posiłek ten powinien być średni

białko/węglowodany o niskim IG

4 posiłek czwarty czyli u ciebie po treningowy

-Posiłek po treningowy spożywamy około 30-45 minut po treningu Tak samo jak posiłek przed treningiem powinien on zawierać pełnowartościowe białko oraz znaczne ilości węglowodanów w proporcji 1/2.

białko/węglowodany o niskim IG

5 posiłek piąty

posiłek ma być lekki

białko/tłuszcze/warzywa

6 posiłek szósty czyli ostatni

posiłek ten powinien być lekki. Można do niego dodać zdrowy tłuszcz (tran/oliwa). Jako białko można dać ser twarogowy półtłusty,ale również można jaja kurze, rybę, mięso ale i tak najlepszym rozwiązaniem jest twaróg lub serek wiejski

białko/tłuszcze ewentualnie można dać warzywa choć nie trzeba...

-wzór diety REDUKCYJNEJ

8;00 Śniadanie:

płatki owsiane

orzechy

oliwa

Twaróg chudy

10;00 II posiłek

jajecznica z cebulą + czosnek+pomidor

oliwa

12;30 III posiłek

tuńczyk w sosie własnym

pestki z dyni

oliwa

ogórek,marchewka/pomidor

14;30 IV

kasza gryczana

Pierś z kurczaka

(oliwa dla tych którzy dają rade ćwiczyć po spożyciu tłuszczy,trzeba wypróbować )

15;30 Trening

17;00 V

Tuńczyk w sosie własnym

ryż brązowy

19;00 VI

jajka gotowane całe,

papryka/ogórek...

22;00 VII

twaróg półtłusty

oliwa z oliwek...

Źródła Białka

Oczywiście nieprzetworzone. Źródłami takiego białka są:

Mięso : w kolejności od najlepszego : Cielęcina, Jagnięcina, Wołowina, Mięso ptactwa oraz Wieprzowina

Ryby : Najlepiej morskie, głębinowe

Jajka : To doskonały produkt zawierający mnóstwo dobrego tłuszczu oraz białka. Możesz rozdzielać żółtko od białka wówczas osiągniesz niemal 100% białka. Przyrządza się szybko i MOŻNA jeść ile się chce- bez obaw o kłopoty z płodnością i inne tego typu bajki.

Sery : Najlepiej ser biały ewentualnie serek wiejski (nie jest taki tłusty jak żółty, feta czy pleśniowy) i najlepiej półtłusty(najmniej przetworzony) jest doskonałym produktem na noc bowiem białko z sera (Kazeina) wchłania sie przez około 8h. czyli tyle ile śpimy, a podczas snu jesteśmy najbardziej narażeni na utratę naszych cennych mięśni a nie tłuszczu!!!

Pamiętaj aby każdy twój posiłek zawierał któryś z tych produktów w dominującej ilości. Nie jedz 50g piersi z kurczaka do 150g ryżu bo to trochę bez sensu. Głównym budulcem mięśni jest białko i przyspiesza ono metabolizm.

WĘGLOWODANY

-Jako źródło węglowodanów amatorzy diet często zamiast płatków owsianych dają różnego typu płatki kukurydziane, płatki nesquik i inne tego typu. Jest to złe rozwiązanie gdyż są to węglowodany mocno przetworzone, które zawierają masę chemicznych dodatków i 'śmieci' by oszukać nasze zmysły i lepiej nam smakowało. Nie dziwne więc, że przecież produkty naturalnego pochodzenia mają zazwyczaj nie miły smak, szybko się psuję, co nie? Więc do Was wybór należy albo jecie to co sztuczne albo skupiacie się na diecie i dobieracie produkty korzystniejsze dla organizmu.

Tutaj sytuacja jest trochę bardziej skomplikowana bowiem musimy podzielić węglowodany na proste i złożone. Ty masz uwagę zwracąć jedynie na złożone czyli o niskim IG (indeks glikemiczny)

Idneks glikemiczny niektórych produktów

objaśnienie :

produkty o niskim indeksie glikemicznym - poniżej 55

produkty o średnim indeksie glikemicznym 55-70

produkty o wysokim indeksie glikemicznym powyżej 70

Płatki śniadaniowe:

płatki z otrębami 42

owsianka 42

ziarna/makarony

kasza gryczana 54

makarony z mąki durum 39

ryż brązowy 76

TŁUSZCZE

Oczywiście w każdym naszym posiłku(oprócz około treningowych) powinien znajdować się zdrowy tłuszcz. Zdrowy czyli jedno, wielo nienasycony lub nasycony.

Oczywiście w każdym naszym posiłku(oprócz około treningowych) powinien znajdować się zdrowy tłuszcz

Pamiętaj aby smażyć jak najrzadziej a jeśli już smażyć to tylko na tłuszczach które bardzo wolno się utleniają(parują-wydzielają wolne rodniki-rakotwórcze i niezdrowe) są to tłuszcze głównie o konsystencji stałej. Najlepiej smażyć zatem na tłuszczach :

olej palmowy

smalec

olej kokosowy

olej rzepakowy tłoczony na zimno

reszta tłuszczy raczej nie nadaje sie do smażenia chyba ze baaaardzo krótkiego(jajecznica) ale nie polecam, bo to niezdrowo

Źródła tłuszczy

wymienię teraz źródła tłuszczy z których należny korzystać podczas diety podzielę je na wielo,jedno nienasycone oraz nasycone.:

Nienasycone kwasy tłuszczowe znajdują się głównie w produktach pochodzenia roślinnego i maja konsystencje ciekłą. Doskonałym ich źródłem są również ryby a właściwie znajdujący się w nich tran, który zawiera zarówno mnóstwo kwasów tłuszczowych jeno(ponad40g)jak i wielo(ponad 20g) nienasyconych.

Wielonienasycony

lniany, orzechach włoskich, rybach,pestkach dyni

Jednonienasycone:

Oliwa z oliwek, olej arachidowy, tran, ryby

Nasycone:

Występuje głównie w tłuszczach zwierzęcych, ma przeważnie konsystencje stałą i jest doskonały do smażenia. Jego przedstawicielami są:

smalec, olej koksowy, olej palmowy, tłuste mięsa zwierzęce, śmietana, mleko...

oczywiście nie muszę dodawać ze unikamy np smażenia na starym, przesmażonym oleju, wszystkie tłuszcze muszą być extra virgin czyli z 1 tłoczenia, tłoczone na zimno, nie jemy szybko, pijemy 30min przed -60min po jedzeniu a nie podczas, potrawy powinny być pikantne jedzone w miarę jak najczęściej(2,5-3h odstepu miedzy posiłkami) zawsze gdy jesteśmy głodni, każdy posiłek zawierający białka powinien być bogaty w warzywa(30g białka-200g warzyw) pijemy dużo wody,

prosty sposób na redukcje bez liczenia kcal przy jedzeniu tych produktów które wymieniłem w takich proporcjach jakie opisałem:

jedz chwile przed tym jak poczujesz głód:)(co 2-3h) i nie najadaj się nigdy do syta(zapokaja 1 głód) z czasem zaczniesz sam jeść mniej

-Posiłki spożywamy co 2-3 godziny, w ciągu dnia powinniśmy spożyć około 5-6 a nawet 7 posiłków ponieważ im większa liczba posiłków tym większy mamy metabolizm

-Nie korzystamy z polepszaczy posiłków, różnego typu słodzików, dodatków.

Cukier stołowy (sacharoza) eliminujemy całkowicie z diety.

POWODZENIA!!!!

jak chce sie schuść to trza d..e z fotela ruszyć. ja wczoraj zacząłem biegać, i mimo ze omal nie umarłem to jutro ide znów, a moim celem jest przebiec 4 km w ciagu 20 minut bez zadnej przerwy. ciekawe ile kg strace do tego czasu. a patrząc na wskazania wagi moge sobie pozwolic nawet i na 20kg straty w masie:D oczywiscie do tego dieta, silka i suple:)

trzeba jakos wygladać na moto:) a nie po zdjeciu kasku i kurtki laski uciekają:D

Ciężka sprawa z tymi posiłkami, kto ma czas zjeść w pracy 4 posiłki bo ja na pewno nie. Ale i tak duża dawka ćwiczeń siłowych + 3 razy w tygodniu bieganie robi swoje trzeba tylko chcieć. Lektura o rzucaniu palenia zajebista, może teraz rzucę fajki na dobre. „Jak cudownie być znowu wolnym”. :usmiech:

A ja powiem tak : Dużo owoców i warzyw w naturalnej postaci a mniej mięsa . No i nie zrec po 18 albo 4 godz przed snem .

Z tym jedzeniem po 18 to nie tak do końca. A co, gdy np robisz trening po 18.. potem już jeść nie będziesz ;)

JA dziś wszedłem na wagę 147,700 kg %-) :zeby:

• 2 weeks later...

No i zaczęły się ćwiczenia na siłce . Bardzo mi sie nie chciało jednak by schuść miało ciało .. Minęły juz pierwsze zakwasy , waga jaka była taka jest ... 3 x w tyg po 2 godz.

trening siłowy + interwały i waga idzie w dół że ho ho kiedy się ma ujemny bilans kaloryczny w ciągu dnia

o dietach i treningach już tyle tu napisano, ja dorzucę coś z innej beczki :D

Choroby wynikacjąe z nadwagi i otylości

Szczególne zainteresowanie problemem epidemii otyłości wynika z faktu, że stanowi ona czynnik ryzyka wielu chorób przewlekłych, głównie układu sercowonaczyniowego. Jest niezależnym czynnikiem ryzyka choroby niedokrwiennej serca. Choroby układu krążenia są głównym zagrożeniem zdrowia Polaków i najczęstszą przyczyną umieralności w naszym kraju. W 2001 roku stanowiły przyczynę 48% wszystkich zgonów Jednym z głównych czynników ryzyka sercowonaczyniowego jest otyłość, a zwłaszcza otyłość brzuszna. Zwiększa 3–4 razy częstość rozwoju nadciśnienia tętniczego, udaru mózgu oraz dwukrotnie niewydolności krążenia. Sprzyja rozwojowi chorób metabolicznych (cukrzycy typu II, hiperlipidemii), reumatologicznych, chorób wątroby, dróg żółciowych i układu oddechowego. Otyłość stanowi także czynnik ryzyka rozwoju niektórych nowotworów. U mężczyzn zalicza się tu rak jelita grubego i rak gruczołu krokowego. i reszta artykułu http://kobieta20.pl/...osci_i_nadwagi_

No i zaczęły się ćwiczenia na siłce . Bardzo mi sie nie chciało jednak by schuść miało ciało .. Minęły juz pierwsze zakwasy , waga jaka była taka jest ... 3 x w tyg po 2 godz.

bo zrzuta zaczyna się od kuchni

nic nie dadza ćwiczenia bez odpowiedniej diety

podstawa to dobrze zbilansowana dieta

ja przy wadze ok 98kg i 195cm jem w dni nietreningowe ok 2200 kcal......w dni treningowe ok 2700-2800 . Oczywiście wszystko zbilansowane wg. białka/węgla/tłuszczy . Tening 4 razy tydzień. Ćwiczenia ok 50min aeroby godzina. BCAA przed siłowym i aerobami osobno aby nie palić mięśni

Edytowane przez Ojciec Abstynent

bo zrzuta zaczyna się od kuchni

nic nie dadza ćwiczenia bez odpowiedniej diety

podstawa to dobrze zbilansowana dieta

ja przy wadze ok 98kg i 195cm jem w dni nietreningowe ok 2200 kcal......w dni treningowe ok 2700-2800 . Oczywiście wszystko zbilansowane wg. białka/węgla/tłuszczy . Tening 4 razy tydzień. Ćwiczenia ok 50min aeroby godzina. BCAA przed siłowym i aerobami osobno aby nie palić mięśni

Łojciec a ktoś Ci te dietę układał czy sam wymyślałeś??

ułożona

samemu jestem zbyt leniwy :P

No zgadza się wszystko, tylko mam tak, że po ćwiczeniach włącza mi się ssanie na żarcie silne jak skór*ysyn . Staram się wtedy zapchać wodą mineralna i jakimiś warzywami.

jak kiedyś dawno temu zasuwałem ostro na basenie to na takie ssanie wystarczał mi batonik proteinowy....cukier wzrastał i było po problemie a kalorii dużo to nie miało.

Najlepsza dieta to MŻ czyli tłumacząc mniej żryj, 106 kilo w październiku 2012 roku, Wspomniana dieta, ćwiczenia siłowe 3 razy w tygodniu 40 min, bieganie 3 razy w tygodniu - 40 minut (8km), i dziś stojąc na wadze widzę :boje_sie: tylko lub aż 88 kilo. Jeszcze tylko zostaje do zrzucenia jakieś 5 kilo :usmiech: . „Bez sensu” nie znam takiego słowa, tylko ciężka praca daje efekty, a efekty dają motywacje.

ładnie , ładnie

jak to mówią :

20120601173627.jpg

To od Ojca, ja to wrzucam ku pamięci...

Brakuje mi drążka w nowym mieszkaniu... ech..

No trika ma ładnie w****anego, nie ma co... (ta babka :) )

Edytowane przez Stempel