Skocz do zawartości

Chcem Schuść - Eksperyment

Kruk
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

teraz poza bieganiem zacząłem chodzić na basen i muszę zacząć ćwiczenia siłowe, bo Zuza ma więcej mięśni na łydce niż ja w łapie :P

nie mogłam przejść obojętnie obok tego zdania :lol:

to niebawem i ja coś skrobnę :)

I nikt Ciebie nie pozna,ha,ha

24 kg,piękny wynik,tylko jak sobie teraz poradzisz z Kawasaki?

Edytowane przez mariuszn2

teraz poza bieganiem zacząłem chodzić na basen i muszę zacząć ćwiczenia siłowe, bo Zuza ma więcej mięśni na łydce niż ja w łapie :P

Masz przygotowany jakiś plan treningowy tak żeby pogodzić bieganie z ćwiczeniami siłowymi? A i o same ćwiczenia siłowe mam pytanie, czy masz jakiś gotowy zestaw ćwiczeń czy tak na pałę raczej?

Obecnie zwiększyłem racje żywieniowe o ok 25% i celuje w białko pełnowartościowe :) i nie wracam do moich poprzednich nawyków żywieniowych, bez alkoholu tez da się żyć więc jego też nie spożywam.

Da się ale co to za życie :zeby2:

I oczywiście gratuluje zmian na lepsze, oby motywacja Cię nie opuściła :paker:

Z diety wykluczyłem  ziemniaki i chleb a tak to jadłem wszystko tylko ze w bardzo małych ilościach i w miarę często. Jako że pracuje po części fizycznie i to czasem dość ciężko to nie mogłem się głodzić. Trzeba mieć siłę żeby zapier....

Z diety całkowicie wykluczyłem:

-śmieciowe żarcie, każdy rodzaj

-napoje słodzone, każdy rodzaj - zamiast tego popijamy z żonką soczki które sami sobie wyciskamy

-cukru używam tylko pół łyżeczki do porannej kawy, herbatę raz dziennie słodzę łyżeczką spadziowego miodu

-tłuste jedzenie, smażone

-soli używam sporadycznie

To ja tak dla bicia piany się odniosę...

Rezygnacja z chleba - niepotrzebne. No chyba, że mówimy wyłącznie o białym pieczywie! Bo białe pieczywo to rzeczywiście syf!

Ale ciemny chleb z żytniej mąki, z otrębami, z ziemniaczkami i siemieniem lnianym to bardzo dobry element śniadanka :)

Rezygnacja z ziemniaków - błąd!

Kartofel zawiera prawie wszystko, czego człowiek potrzebuje dla zdrowego życia - brakuje mu tylko witaminy A, B-12 i E, ale to można łatwo uzupełnić.

To nie był przypadek, że Matt Damon w Marsjaninie żarł tylko kartofle i przeżył ponad rok.

Jedyne, co warto przy ziemniaczkach zapamiętać to to, żeby je gotować w skórce, a nie obrane.

Jeśli zamiast cukru używasz miodu, to robisz to źle.

Miód jest bardziej kaloryczny niż biały cukier i też składa sie z cukrów prostych - glukozy i fruktozy.

Jedyny plus miodu to skromna zawartość witamin i minerałów, ale to już lepiej ziemniaczka zjeść :lol:

A tak poza tym, to jak już jemy chlebka, to zamiast masłem smarujmy go oliwą albo olejem rzepakowym czy lnianym :hungry:

Zgadzam się z QQ, ja mam dietę ułożoną i chlebek żytni razowy jem, fakt że 2 kromki dziennie zazwyczaj, no ale są :) a chleb smaruję awokado, nie olejami :)

co do ziemniaków to chyba jednak mają sporo kalorii, w mojej diecie ziemniaków nie mam raczej, ale za to sporo batata, tak sobie kroję na frytki, i do piekarnika :)

Ciekawe lelon, że nie zacząłeś ćwiczyć jak zmieniłeś nawyki żywieniowe, ja zaczęłam w jednym czasie, a przed treningiem siłowym brałam BCAA żeby tak mięśni nie tracić, i mimo że na wadze 8 kilo mniej, to wcale tyle tych mięśni nie poszło.

Ale najważniejsze, że podjąłeś tę walkę ze sobą i wygrywasz :) Tylko tak trzymać!

A ja stwierdziłam, że chciałabym się trochę dokształcić z tematów dietetyki i treningów, i zdecydowałam się zapisać na e-kurs dietetyki i trenera kulturystyki... :D tak dla swoich celów, żebym sobie sama ogarniała jedzenie i treningi. Ciekawa jestem jak to wyjdzie, a na grouponie jest multum takich kursów za ok 5 dyszek, więc do wyboru, do koloru... :)

macie racje :) ale ja ogólnie za ziemniakami nie przepadałem, no chyba że w postaci frytkowej

chleb? miałem na myśli zwykły biały, a otrębów i zbóż, które zastępują ciemny chleb jem więcej niż nie jeden koń :D

- płatki owsiane

- płatki orkiszowe

- len mielony złoty

- płatki jaglane

- płatki ryżowe

poza tym codziennie przed kawką pije siemie lnu - odtłuszczone :)

i jeszcze inne wynalazki to jem codziennie w małej ilości, zazwyczaj to mieszam i jem na sniadanie albo na kolacje :)

do płatków dorzucam troszkę suszonych owoców :) żeby było słodkie

co do mięśni, to może ich po prostu nie miałem, byłem obłożony spora ilością tkanki tłuszczowej to i tak ich nie było widać :jezyk2:  

Polecam płatki gryczane! :hungry: 

A suszone owoce to podobnie jak z miodem - sam cukier!

Więc równie dobrze możesz sobie cukier sypać, na to samo wychodzi :) 

Po prostu trzeba się odzwyczaić od słodkiego, znaleźć inne smaki.

Ale ja się nie znam, nigdy na diecie nie byłem, jem co mi pod dziób podstawią albo co pazurem wyskrobię :lol: 

Polecam płatki gryczane! :hungry:

A suszone owoce to podobnie jak z miodem - sam cukier!

Więc równie dobrze możesz sobie cukier sypać, na to samo wychodzi :)

Po prostu trzeba się odzwyczaić od słodkiego, znaleźć inne smaki.

Ale ja się nie znam, nigdy na diecie nie byłem, jem co mi pod dziób podstawią albo co pazurem wyskrobię :lol:

a wcale że nie :P nie sam cukier :P

suszone owoce  maja więcej kalorii i to prawda ale też maja inne wartościowe i potrzebne składniki np sliwki suszone, które czasem zjem w ilości 2 lub 3 sztuk mają duzo witaminy A i błonnika, żelazo i fosfor :)

tak samo czasem koło południa zjem garść orzechów, a to znowu sam tłuszcz i 100g to ok 600 kalorii ale maja sporo potrzebnych składników i wcale tak ten ich tłuszcz nie tuczy :)

uzupełniając jeszcze apropos miodu, nie mam tu na myśli miodu kupionego w sklepie, który jest zlewkami z czegoś tam... zabarwiony i dodane jest 2 kg cukru, mam na mysli miód z pasieki pod Nowym Sączem, miód spadziowy, prawdziwy spadziowy a nie spadziowy z sezonu w którym nie było spadzi na drzewach :D  

SKŁAD I ZASTOSOWANIE

Ze względu na wysoką zawartość biopierwiastków makro i mikrośladowych miód ten zalecany jest jako odżywka w okresie rekonwalescencji, u osób z hiperwitaminozą, anemią oraz pracujących w warunkach szkodliwych dla zdrowia.

WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE

Stosowany jest w leczeniu dróg oddechowych i stanach zapalnych organizmu, wykazuje działanie przeciwzapalne, aseptyczne, wykrztuśne, łagodzące kaszel. Polecany osobom cierpiącym na schorzenia reumatyczne, układu krążenia, choroby serca i naczyń krwionośnych oraz nerwicach. Wskazany jest przy chorobach przemiany materii, przewodu pokarmowego, chorobach serca, naczyń krwionośnych, miażdżycy, schorzeniach nerek i skóry oraz chorobach reumatycznych. Miód spadziowy używany jest również na schorzenia stawów i układu nerwowego. Posiada także działanie odtruwające i dlatego polecany jest osobom pracującym w warunkach szkodliwych, przy produkcji toksycznych substancji czy osobom po kuracjach silnymi lekami, np. lekami sterydowymi, przeciwnowotworowymi.  Bogaty w żelazo, posiada najwięcej naturalnych antybiotyków.

Edytowane przez lelon

Kalorie w tłuszczach i kalorie w cukrach prostych to zupełnie różne bajki dla organizmu ;)

Owoce są pełne cukrów prostych i jeśli chcesz ograniczyć cukier, to lepiej ich unikać :)

Błonnik, witaminy, fosfor, żelazo?

Polecam buraki, kaszę gryczaną, jarmuż, orzechy włoskie, marchew.

Wszystko w nich znajdziesz, a nie będzie aż tyle cukrów prostych co w suszonych owocach :hungry:

Co do miodu - tak, zawiera te dobre składniki.

Stanowią one kilka % jego składu. Większość (80%) to cukier :p:

Ale ja się nie znam  :glupek2:

Kalorie w tłuszczach i kalorie w cukrach prostych to zupełnie różne bajki dla organizmu ;)

Owoce są pełne cukrów prostych i jeśli chcesz ograniczyć cukier, to lepiej ich unikać :)

Błonnik, witaminy, fosfor, żelazo?

Polecam buraki, kaszę gryczaną, jarmuż, orzechy włoskie, marchew.

Wszystko w nich znajdziesz, a nie będzie aż tyle cukrów prostych co w suszonych owocach :hungry:

Ale ja się nie znam  :glupek2:

racja :P ty jesteś za chudy żeby się znać :P

a te płatki gryczane to sobie kupię :) marchwi jem sporo, dorzucę jednego buraka dziennie do diety :)

dzieki wszystkim za porady :) jak zwykle PBC pomocne i w gaźnikach i w odchudzaniu :)

Edytowane przez lelon

ja w sprawei miodu, ja rozumiem ze qq zna sie na ziarnach ,ale ze na miodzie...

chodzi o to ze kobietka moja ostatnio , znaczy juz jakies pare lat temu miod manuka gdzies tam kupila i mowi ze zdrowy, jakies wskazniki maja ( takie cos jak oktany w bezynie). Cos slyszeliscie na ten temat ,czy tego tez mam nie jesc. Dodam ze uwielbiam slodkosci....

słyszałem jakies właściwości zdrowone ma :) ale drogie to cholerstwo strasznie :D  za dwa kilo miodu  trzeba zapłacić jak za jeden wałek do zzra :)

663485f3435c1d504777e71051605b9e.jpeg

Co do tego miodu i cukru to nie jestem taka przekonana, ze cukier jest mniej kaloryczny od miodku. Niewatpliwa roznica miedzy tymi slodzikami to sklad pod katem ilosci sacharozy, mineraly i witaminy w miodzie sa sladowe, to fakt, ale miodek ma jeszcze dzialanie antybakteryjne i pozytywnie wplywaja na cisnienie. No i pochodzi od pracowitych pszczolek :)
Na pewno lepszym slodzikiem jest np. modna ostatnio stewia. Ja np. Uzywam tez syropu klonowego, ktory tez jest kaloryczny w chooj (acz mniej od miodu, i chyba cukru trzcinowego itp) ale tez jest zdrowszy niz cukier bialy. Poza tym, zyc bez cukru sie nie da :lol:

Edytowane przez ZuZa

macie racje :) ale ja ogólnie za ziemniakami nie przepadałem,

no to po imprezach u @lelona :D

Zuza,bez cukru da się żyć,tym bardziej ,że cukier występuje praktycznie

w każdym przetworzonym produkcie,więc chcąc nie chcąc i tak go jemy.

A w miodzie nie chodzi o cukier tylko całą resztę ,która jest najważniejsza

na takiej samej zasadzie jak mikro i makro elementy w diecie ,które decydują

o zdrowiu a ich brak lub niedobór rozregulowuje organizm.

A co do samego miodu ,to trzeba kupować miód ekologiczny lub ze sprawdzonej pasieki,

bo taki zwykły z hipermarketu pochodzi od pszczół dokarmianych białym cukrem !!!

Lub ten miod z marketu jest mieszanka czegos slodkiego z chin...ja biore od znajomej miod z polskich bieszczad :) teraz na tapecie u nas miod z mniszka :) stewie mozna uprawiac u siebie w ogrodku, i wtedy nie ma obawy ze mamy cos domieszane, tylko podobno zle wplywa na plodnosc u facetow :bag:

Edit: tesc ma mala pasieke...i tak naprawde czasami miodu jest tylko ciut, reszta zostaje dla pszczol...to nie dziala tak jak niektorym sie wydaje, ze pasieka to kilogramy miodu plyna....:)

Edytowane przez kolczyk_1986

Dokladnie. Kuzyn tez sie z tym bawi i dokarmiac musi tylko w zime bo tak jak kolczyk pisze, jezeli miodu malo i jeszcze cos uszczypniesz to bez cukru wybijesz wszystko. Te z marketow to rzeczywiscie mieszanka miodow z calej Europy a moze i swiata. Za porzadny miod trzeba zaplacic a ten z Bieszczad...  Pasieka stala w lesie, kolega do dzisiaj wspomina.   :D

Edit

Co do wlasciwosci zdrowotnych.

Jeszcze za komuny rozpuszczano jakis tam produkt uboczny produkowany przes pszczoly (pszczele odchody ;)  ) w spyrytusie i robiono wodke. Ja wierze, ze to dziala.  :D

Edytowane przez pioter

Pioter, pewnie mówisz o propolisie :)

Ewentualnie o pierzdze - fakt, obie są dużo lepsze od miodu.

A ten cały miód manuka to sorry... MARKETING!!!

Absolutnie nie warty swojej ceny.

Lepiej polski mniszkowy, malinowy albo wrzosowy miodek spożywać :)

Ze smakowych ciekawostek warto sobie miodu pomarańczowego spróbować. Fenomenalny :D

Tylko nie zapominajmy przy tym wszystkim, że miód to w 80% cukier!

Choć sprzedawcy miodu będą mówić, że leczy wszystko :lol:

A manuka to zadania domowe za dzieci odrabia i psa wyprowadza! :takaemotka:

http://potreningu.pl/articles/4643/miod--co-zawiera-i-jak-wplywa-na-organizm

albo mamy szpiega na PBC, albo temat jest bardziej popularny niż sądzimy :D

mariuszn2, przeca sobie żartuję :p: ale ja osobiście robie sobie cheat day raz na jakis czas i wchłaniam jakieś słodkości, bo jedzenie ich sprawia mi przyjemność, a życie jest za krótkie, by z nich rezygnować :D:)

A manuka to zadania domowe za dzieci odrabia i psa wyprowadza! :takaemotka:

uuuu. szykuje mi sie rozmowa z zona wobec tego...

to juz z bialych rzeczy to kokaina najzdrowsza bedzie chyba tak?

• 2 weeks later...

Muszę się pochwalić minelo 1,5 miesiąca i 5kg w dół . sposób to połączenie treningu siłowego z aerobowym a dokładnie trening siłowy w kazdy dzień inną część ciała przez piec dni i dwa przerwy plus do tego co kto woli orbitrek bierznia albo rowerek po godzinę dziennie bez specjalnej diety i najważniejsze całkowita abstynencja od alko :D na lato figura osa hahahah

Muszę się pochwalić minelo 1,5 miesiąca i 5kg w dół . sposób to połączenie treningu siłowego z aerobowym a dokładnie trening siłowy w kazdy dzień inną część ciała przez piec dni i dwa przerwy plus do tego co kto woli orbitrek bierznia albo rowerek po godzinę dziennie bez specjalnej diety i najważniejsze całkowita abstynencja od alko :D na lato figura osa hahahah

Brawo Ty! napisz jeszcze ile było na początku??

Na początku 97 . Docelowo celuje w 82 kg

to prawie jak ja :) tylko że u mnie jest 7 z przodu :P

Całe życie wazylem 80 parę kilo ale regularna silka itd . Po wypadku trochę się zapuscilem ale powoli odzyskuje forme