Skocz do zawartości

Żółw - Ochraniacz Pleców - Jaki?

Gość pafocie
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

Troszke sie dzis powloklem po okolicach, i mimo spacerowego tempa (60-80, sporadycznie pod 100) przewialo mi nery. Mam kurtke Helda (Aras) ktora jest troche dluzsza z tylu, pod tym zolwika Knox Aegis, ktorego pas ma byc zakladany na wysokosci zeber (ma wkladki chroniace zebra w razie turlania sie). Koniec koncow spodnie troche mi sie obsunely, kurtka troszke podeszla do gory i przewialo nery... Teraz tak kombinuje, czy moze jednoczesnie pas nerkowy wlozyc do tego (jeszcze nie mam), tylko chyba pierwsze bylby pas, a na to zolwik? Czyli pas musi byc bez jakis zgrubien "ochronnych" sam ocieplajacy? Jaka wysokosc maja takie pasy (nie widzialem na zywo zadnego)?

Jak ktos ma jakies doswiadczenia w tym temacie, to prosze sie podzielic ;)

pozdrawiam

taa, i tu pojawia sie problem, jestem za chudy... ;) jak przymierzam spodnie meskie to okazuje sie ze w pasie sa dobre takie do kostek, jak biore odpowiednia dlugosc, to musialbym wazyc 10 kilo wiecej i to pewnie w pasie ;)

Kupilem Cordure 1000 i krawcowa mi cos uszyje, ale ochraniacze i tak bede mial, NA spodnie (A* Bionic MX).

Ja kupiłem w sklepie górskim pas nerkowy Vaude - cieniutki, nie przepuszczający wiatru - taki pod plecak turystyczny. Chętnie go zakładam w chłodniejsze dni. Możesz zapytać w sklepie górskim albo rowerowym. Held też takie robi dla rowerzystów.

• 1 year later...

Od jakiegoś czasu mam w planach zakup dobrego protektora pleców. Padło na tego oto żółwia:

http://forcefield.pl/?p=219

or

http://moto.allegro....2645135718.html

Zastanawia mnie jednak, jakie zdanie mają forumowicze odnośnie tego sprzętu. Warto wydawać kasę na tego żółwia, czy lepiej poszukać czegoś innego - tańszego.

Moje doświadczenie w tego typu sprzętach jest zerowe, a na forum nic konkretnego na ten temat nie znalazłem

Pozdrawiam

Tak mnie trochę zastanawia po co to?

W tej cenie kupisz już dobrej jakości buzer/zbroję w której masz większą ochronę. Lepiej w niej jeździć w lecie bo masz ochronę na ręce, a dodatkowo się nie pocisz jak w kurtce. Którą i tak pewnie byś zakładał na tego żółwia.

Wiele ze zbroi ma opcje odpinania rękawów, dzięki czemu nie będzie problemu z włożeniem kurtki na buzer.

Czytając różne fora doszedłem do wniosku że jednak lepszym rozwiązaniem będzie kurtka z protektorami na ręce + dobry żółw pod to.

Zważywszy na fakt iż posiadam dużą wytrzymałość na ciepło - zimno, żadna temperatura mi nie straszna.

Pozostaje już tylko znaleźć odpowiedni towar i go zakupić. Tylko właśnie nie wiem który brać.

Co do zbroi, czułbym się w niej jakiś pałer rendzers no i chyba kiepsko chroni przed robalami.

Nie mam tego co prawda, ale mierzyłem, bo też się przymierzam do zakupu takiego ustrojstwa.

Bardzo fajnie leżało na plecach, gdzieś też czytałem test tego, że się sprawdziło przy solidnej glebie czyjejś.

Jak masz tyle kasy, to bierz - to w końcu high-end jest, więc będzie Pan zadowolony ;)

Edytowane przez VooR

Uototo. Ja mam Dainese Wave, ale jak go wgniotę to będę chciał właśnie tego, też czytałem jakieś testy gdzie mówili, że lepszy od Wave, bo dainez jest jednorazówką. No chyba że wkłady do Wave dostanę :P

Już prawie od roku jeżdzę w Forcefield'zie Pro LK2. Jest w miarę cienki i wygodny. Jeśli kiedyś skorzystasz (oby nie) z ochony to nie musisz go wymieniać na nowy, tak jak to mam miejsce w przypadku plstikowych żółwi. Sam zanim kupiłem to próbowałem kilka różnych, Dainese Wave i Alpinestar bionic, ale obydwa były mało wygodne i przy tym wydawały się strasznie grube.

Na chwilę obecną tak się przyzwyczaiłem do żólwia, że nie wyobrażam sobie jazdy bez. I nie chodzi tu tylko o ochronę, ale też o fakt, że utrzymujesz lepszą pozycję oraz dodatkowo ochrania plecy przed zimnem. Na minus - w kombiaku i po dobrym obiadku ciężko wykonać głęboki wdech :jezyk2:

Jak będziesz kupować to koniecznie zabierz ze sobą ubrania na moto, szczególnie kurtkę. Może się okazać, że z tabelki będziesz potrzebować L'ki, a lepiej będzie Ci pasować M'ka. Jak tak miałem, pomimo że mieli specjalny wzornik do doboru rozmiaru a i tak skończyłem z rozmiar mniejszym żółwiem, bo inaczej nie dawałem rady zapiąć się pod brodą.

Tak na wszelki wypadek rozmiarówka: http://www.forcefieldbodyarmour.com/SizingGuide.pdf i odnośnik do strony producenta: http://www.forcefieldbodyarmour.com/product/pro-l2k-back-protector/2382

• 8 months later...

Ostatecznie kupiłem Adrenaline. Normy spełnia praktycznie takie same co te droższe, leżał dobrze i pani sprzedawczyni stwierdziła że lepiej zakupić ten, bo w innym przypadku dużo zapłacę za markę :P Sprawdza się dość dobrze. Nie odczuwam żadnego dyskomfortu przy wyższych, bądź niższych temperaturach :) Tani zamiennik. Jednak zauważyłem że ta firma Adrenaline tworzy całkiem ciekawe rzeczy.

wyjściem mogą byś spodnie na szelkach np. A* durban + możliwość spinania z kurtką, żadnego wiatru;

dodatkowo jako ze posiadam Held Aras :) + spodnie różne zakladałem dosyć szeroki pas z modeki trzymał się

ale jak kurtka się podwinęła to wiało;

fajna sprawą jest wlasnie zbroja dainese gdzie zół jest szeroki długi i pas od niego rownież dobrze opina boki

ostatnio doszedłem do tego ze latam w zbroi z żółwikiem a jak juz jest zimno to zakladam kurteczke

komfort ruchów i ciepło zachowane..

wyjść kombinacji jest sporo

SEEV ale sam zółw to nie bardzo no i nie widzę czy masz protektory na ręce czy chcesz go do kurtki włożyć

Edytowane przez Marian-Awaryjny

Ja teraz zawsze jeżdżę w zbroi Dainesa, żółwiu Adrenalina i kurtce Held Madoxx z wyjętymi protektorami. Jak jest za gorąco to kurtę ściągam i chowam do siatki bagażowej.

Do tego jeszcze ochraniacze kolan ;) I tu też zależnie od temperatury. Jak jest chłodno to na spodnie motocyklowe, a jak upał to na krótkie spodenki.

trzeba dbać o gnaty :)

Teraz już wiem że jazda w krótkich spodenkach źle wpływa na... pewne ważne, strategicznie miejsca xD

Lepiej jeżdzić w jinsach, też przewiewne.

• 8 months later...

odgrzeje kotleta 

zastanawiam się nad włożeniem tego ochraniacz do swojego helda madoxx-a 

http://www.motocyklowy.pl/sc-112-czarny-protektor-plecow-z-ochrona-karku-rozmiar-m-na-wzrost-160-180-cm-,23202.html

ktoś używa tego zastawu?

ps:

zastanawiam się nad taka zbroja 

http://allegro.pl/zbroja-o-neal-underdog-promx-i4018185543.html

Ja przymierzałem takie siatkowane i jakoś mi nie leżały ...

Zdecydowałem się na Zbroję Super Shield

zbroja-super-shield-pelna.jpgkurtka-tekstylna-cycle-spirit-0209-czarn

• 2 years later...

Czy ktoś z Was posiada żółwia firmy Dainese model Manis? 

Jeśli tak to jaki rozmiar kupiliście na jaki wzrost?

Przymierzam się do zakupu i nie wiem jaki rozmiar kupić, tak aby pokryć cały kręgosłup t.j. odcinek od kości karku do kości ogonowej praktycznie. A nie tak jak u niektórych sam tułów.

• 3 weeks later...

Nie wiem jak Dainese ale miałem okazje przymierzyć Alpinestars model KR-2 i jestem pod wrażeniem  ogólnie drogi ale moim zdaniem warty tej kasy.

Edytowane przez mathias