Skocz do zawartości

Hamulce - Tarcze Hamulcowe - Jakie?

chriss
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Po perypetiach z dostępnością tarcz 82moto, zrezygnowałem z nich i dzisiaj zakupiłem komplet tarcz NG. Niestety dziorek musiał poczekać parę miesięcy bo trzeba było trochę więcej grosza dołożyć.

To są te same tarcze co na owiewkach (zdjęcie jest poglądowe)

Jest duża szansa że na odprawie przywalą Ci cło i Vat. Kumpel kupował na aliexpresie elektronikę i zatrzymali mu na cle. Musiał wnosić opłaty, a jeszcze było kontrola czy to nie podróbki. Na dodatek z gwarancją na te tarcze będzie ciężko, bo też i gdzie ? W Chinach ? Owiewki są ich importerem to chociaż gwarancję dadzą, tylko ,żeby mieli co Ci sprzedać.

Ja się nie doczekałem i zrezygnowałem na rzecz NG (na które poniekąd też teraz czekam....:) W ogóle jaja są z dostępnością tarcz do GSF, drożyzna leży na półkach, a tańsze zamienniki znikają w oczach. 

U mnie mikrometr pokazuje 3.75 / 3.9 oraz 4.1 tył.....

Zamówiłem je już wczoraj tak więc na ostrzeżenia już za późno. Na necie opinie o tarczach tej firmy są dobre. Jestem świadomy że z gwarancją raczej lipa ale sprzedawca gwarantuje zwrot kasy w razie problemów i przesyłkę z powrotem do Chin na swój koszt. Jeżeli nie dowalą mi cła wyjdzie mnie to ok 540zł za dwie sztuki. Jeżeli celnicy się doczepią to w najgorszym wypadku wyjdzie podobnie jak na o24.

Edytowane przez luk137

Elektronika z alie spoko, ale takich rzeczy jak hamulce to raczej bym nie ryzykował, więc ostrożnie po ich zamontowaniu.

• 3 months later...

Według mnie już lepiej wydać 600zł za sztukę. Bo rozpędzić maszynę jest łatwo ale jak przyjdzie jakieś hamowanie by nie było niespodzianek. Kupując moto za parę tys , to koszt tarcz nie jest duży . Motocykle to kosztowne hobby , a na hamulcach lepiej nie oszczędzać.

Edytowane przez MOTOMEDYK

Racja, bezpieczeństwo ponad wszystko. Ja na NG też się nie doczekałem (paranoja jakaś z tymi częściami), a wyjazd już się zbliżał, więc zakupiłem TRW/Lucas po 799zł/sztuka w motorus.pl. Były od ręki, szybko zamontowane i spisują się super.

luk137 - I jak tarcze doszły ? Jak się sprawują ?

Edytowane przez arka3

• 8 months later...

Witajcie. W moim motorze (GSX 1400) zbliża się kres tarcz hamulcowych i klocków. Zacząłem rozglądać się za nowym kompletem ale ceny są zabójcze!!! W Louise cena za tarcze wynosi 250€. Za sztukę. O k...a!!! Szukalem trochę na eBay i znalazłem tarcze w granicach cenowych 75£ - 180£ za dwie sztuki. Cena zdecydowanie bardziej przystepna tylko co to musi być za produkt? Jeżeli miał ktoś przyjemność jazdy na tarczach z chin niech coś naskrobie na ich temat. Warto - nie warto.

Edytowane przez Krzysztof

Ludzie jeźdżą jakoś i nie słychać skrajnie złych komentarzy. Ale pytanie ogólne o tarcze z Chin to średnio jasne. Można pewnie trafić na lepsze od oryginału jak i takie co na rower się by nie nadawały.

Wiem Obi. Czytałem też opinie na innym forum i większość użytkowników zadowolona. Dużo zależy od chińczyka który to montuje, sklada.

W miarę dobre opinie maja tarcze sprzedawane na owiewki24.pl

W zeszłym roku musiałem szybko wymieniać tarcze przed podróżą i byłem na nie zdecydowany. Niestety okazało się że trzeba czekać i kupiłem chyba jedyne wtedy dostępne w Polsce TRW za prawie 2k... :(

Wadą tych tarcz i z tym musisz się liczyć będzie to że przy sprzedaży moto zostaniesz zjechany na wszystkich forach że sprzedajesz trupa na chińskich zamiennikach. Przecież wiadomo że takie tarcze to zło i zagrożenie życia na drodze dla wszystkich użytkowników.

Jeżeli masz to w d...e to jak najbardziej polecam. Przewertowałem rok temu internet i złe opinie o nich były tylko od tych co ich nigdy nie kupią, nie kupili, a i na oczy nie widzieli.

Polecam o24

Montowałem w kilku motocyklach, wszyscy zadowoleni.

Przy swoim GSX 1400 mam tarcze z o24 za 800 zł za komlet i jestem zadowolony bardzo :D

Przy swoim GSX 1400 mam tarcze z o24 za 800 zł za komlet i jestem zadowolony bardzo :D

Możesz wrzucić jakiś link do tarczy, które posiadacz. Powiedz jeszcze jakich klocków używasz?

Miałem kiedyś coś takiego:post-2054-0-58847700-1434999039_thumb.jp

Orginalne to one napewno nie były.Zrobiłem na nich ze 40ts i żadnych zastrzeżeń, zużycie może nawet mniejsze jak na orginalnych.

A co do ceny to komplet kosztował mniej niż jedna orginalna.Widać nie każdy zamiennik jest do du..y.

post-2054-0-58847700-1434999039_thumb.jpg

• 9 months later...

krynio ma tarcze od niego, podpytaj go ;)

• 1 year later...

Te, ziomkey, a przywitac sie to nie laska?

Mozna do ciebie do domu takze wlazic jak sie chce?

Depnij no szybko do przywitalni i zrob jak nalezy.

Na poczatek lektura

https://polishbanditcrew.pl/forum-9/announcement-4-uwaga-nowo-zapisani-na-forum/

https://polishbanditcrew.pl/topic/6899-zanim-si%C4%99-przywitasz-i-rozpoczniesz-pisanie-nowego-tematu-na-forum/

Edit

Artur, brawo ty.

Edytowane przez pioter

• 2 years later...

Witajcie, od jakiego modelu Suzuki dobiorę pływające tarcze przednie o śr. 275mm pod koło Bandita (5 śrub)? W moim 600S są 290mm, a potrzebuję mniejszych.

• 3 years later...

Cześć,

Odgrzewam kotleta. Tarcze mam na granicy wymiany (4.1 mm) i planuję je zmienić przed sezonem. Przymierzałem się do NG239 (na 024.pl chińczyków brak) za 550 PLN,  ale znalazłem na promocji TRW MSW220 za 660 PLN.

Moją uwagę zwróciło, że NG deklaruje grubość 4,5mm a TRW 5mm. Na chłopski rozum oznacza to znacznie dłuższy czas eksploatacji TRW, czy warto dołożyć te 2 stówki?

Grubość akurat niekoniecznie ma takie znaczenie. Ważniejszy materiał z jakiego jest zrobiony.  Napisz do @benywariat  doradzi konkretnie. 

• Upvote 1

Z aliexpress też daja rade, Arashi