Skocz do zawartości

Gość ajejman
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Pytanie do znawców mechaniorów.Wyczytałem na stronie fast larry bandit , iż do b12 moga pasować wałki od gsxf 1100 88-93. Czy one są ostrzejsze niż w b12 , czy takie same? Akurat mógłbym zakupić takowe stąd pytanie czy pasują i czy jest sens.Trzeba je zmieniać z mostkami,czy podejdą na tych oryginalnych ?
Cóż , zbliża się zima i człowiek zaczyna kombinować zeby.gif

pasują i są ostrzejsze i chetnie bym je wrzucil do siebie jak bym gdzieś dorwal, coś modyfikowałes poza planem na wałki czy to pomysł z doskoku?

Chce zaczac mody wlasnie w zime.Teraz mam tylko knedloly jak cofniety zaplon , tlumik i troche wzbogacona mieszanke.Walki wiem gdzie sa,ale nie powiem :-) Chyba,ze cena nie bedzie mi pasowac,to podesle Ci linka.Dzieki za odpowiedz.Ogolnie widzialem bardzo malo aukcji.Na alle sa od gsxr 1100 dwie sztuki za 4stowy,ale wygladaja jakby lezaly dlugo poza silnikiem.

w sumie to by sie przydala rozpiska krzywek walkow z roznych moto.

info z OSS:

The 750j/k and 1100k cams are the best to use.We had a big discussion on this a few years ago on the main site blank.gif

Ja mam wlasnie z 1100 89. Anglik tez pakowal od 750 89r.

Edytowane przez krynio

ajejman to dorzuć tam jeszcze filtr kn-a, i zacznij sie rozglądać za gaźniorami od gsxr-a 1.1 no i jeszcze iglice podnieś do góry ;)

Tak wiec walki zakupione.Maja byc na dniach.Dalem 140 zl z gsxf1100.Filtr kn mam,lezy na polce.Zostalo mi zakupic kilka kompletow dysz i zabawa na zime gotowa.Iglice na max juz dawno podniesione.Nawet na zwyklym filtrze srednie poprawily sie dosyc mocno.Gazniki zostawie sobie na pozniejszy etap.Jak ogarne to co mam to w przyszlym roku bedzie zabawa dalej.

Wyczytalem tez ,ze w tej generacji warto wymienic pilot jet z 15 na 27,5 . Orientuje sie ktos,za ktora czesc obrotow decyduje ta dysza ?

Edytowane przez ajejman

ktos mierzyl krzywki, ze padlo stwierdzenie iz walki od efki sa ostrzejsze niz w b12?

zasada jest prosta:

- ostre walki od gixxa sa puste w srodku. da sie przez nie patrzyc pod slonce. na zdjeciu tego nie widac, bo robione pod skosem, ale dziura jest na wylot:

zdj25c42599cie00521.jpg

- walki B12 sa pelne, nie ma dziury w srodku. walki od efki 750 sa pelne. nie wiem jak od 1100, ale podejrzewam, ze tez.

jesli twoje zakupione walki sa pelne, to znaczy, ze sa identyczne jak banditowe i wydales hajs bez sensu zamiast kupic sobie jakas dobra flache.

i zwroccie uwage na te roczniki walkow.

750j/k = 88/89r.

1100k = 89r

Tekst ze strony :

Many Bandit owners replace their intake

and/or exhaust cams with those from the

GSX-R. This results in higher horsepower

and more top end for the bike. Cams

from the 1986-1989 GSX-R 1100, also the

88 to 93 Katana 1100 fit the Bandit 1200

engine. These cams are designed for the

Bandit-type head. The Best cams for

power are the 89 Gsxr 750 Cams. Later

1990 model GSX-R cams will not work as

they are designed for the shim-under-

bucket type valve adjustment and have

one lobe per valve instead of shared lobes

like the Bandit.

Wydaje sie , ze sa inne.Z. danych tech wynika,ze te silniki mialy 136km.Powiedzmy,ze bede testerem.jak przyjda,to pomierze.Jak beda takie same to bede mogl sie nimi przed psami oganiac.

czytam i wnioskuje, ze pasuja. pasowanie a dawanie mocy to dwie rozne sprawy.

krynio: a ty jeździsz już na tych wałkach? bo chcem wiedzieć czy "wielkie jeb" pójdzie wyżej, czy bandit przestanie być banditem a stanie sie szlifierką (o tuby to nawe nie pytam:P)

ajejman: ja mam takie dysze, do tego panel kn, duża dziura w airboxie i takie tam. a one regulują Ci sklad mieszanki na wolnych obrotach, a śruba, którą wszyscy znamy reguluje jej ilość, zanim kupiłem pilot jety, srubke trzeba było wykręcić feeest, i regulacja gaźników w całym zakresie to nie takie chop siup bez hamowni czy wzkaźnika AFR'a ale uszy do gór

y.

co do walków to tak jak krynio mówi: najlepsze 750 '88, '89, 1100 '89 (i wydechowy z '90) to te same. co z reszta nie wiem ale napewno nie bedą takie same jak w b12.

Najlepiej poszukać po wybitych nr w katalogach (np. alpha sports) z którego roku i jakie krzywki mają. Nawet wałek wydechowy z b12 1gen jest inny jak z 2gen i to mnie zastanawia bo zmienił bym sobie;)

krynio: a ty jeździsz już na tych wałkach? bo chcem wiedzieć czy "wielkie jeb" pójdzie wyżej, czy bandit przestanie być banditem a stanie sie szlifierką (o tuby to nawe nie pytam:P)

nie, nie jezdze. Brzydal stoi popsuty u Qnerka. walki beda zalozone wraz z nowa glowica.

ale pisalem na ten temat sporo z KravMaga. jets takie wielkie jeb. w porownaniu do setupu, ktory ja mam, faktycznie trzeba redukowac bo jest wyraznie slabszy na niskich. jednak duzo szybciej sie wkreca, ponoc nie zauwaza sie tej dziury w obrotach. i jak to KravMaga napisal: staje sie bardziej jak gsxr, niz sam gsxr:

dyno-1.gif

dyno-9.gif

yyyy knedel wie, jak to czytac. zara wrzuce moje i dla porownania krava.

http://img703.imageshack.us/img703/719/img2145at.jpg

http://imageshack.us/photo/my-images/571/imag0115ao.jpg/

Edytowane przez krynio

dysze z larssona: http://www.larsson.pl/index.php?c=r&t=3471299&no=MzQ3MTI5OQ==

jeszcze są dostępne, ale też ich długo szukałem, czekałem, prosiłem a suma sumarum da sie bez nich żyć.

A gdzie kupowałeś wałki?

O kurde nie wiem czy ogare te wykresy;) Właśnie o to mi chodzi żeby nie stracić dużo na dole, a zastanawiam się czy wałki czy tuby kn najpierw.. a jedno i drugie daje kopa w wyższym zakresie. Musze jeszcze sie pozastanawiać... a co sie zepsuło poważnie w oleju?

bralem w pakiecie zawieszenie usd, gazniki, amor od 750tki. przy okazji byl silnik zajezdzony od 1100. dostalem walki pol darmo. jak sie okazalo wlasnie z 89r.

mi juz nie zalezy na dole. to jest mega lokomotywa, idealne do szybkiej turystyki. tylko nudna ta lokomotywa...

podparlo sie 3/4 zaworow i przytarla prowadnica zaworu wydechowego czy jakos tak. jakby zawory byly wyregulowane to by sie nic nie stalo.

bedzie nowa glowica, poprawka kanalow i obnizenie glowicy. made in Wroclaw ;)

Edytowane przez krynio

krynio jak te wałki takie nudne to moze chcesz sie ich pozbyć za pół darmo ? :D

dzięki chłopaki za namiary na większa dysze, kiedyś miałem chęc je zmienic podczas rozbierania gaźników ale byłem za leniwy żeby jej poszukac i kupic, dużo skecaliście mieszanke po wymianie dyszy?

co do wałków od gsxf-a to znajomy kiedyś zajeździł wałki w I genie b12 i też dorwał po taniości je i jak je oglądałem to były ostrzejsze ale z którego to było rocznika to już nie pamietam

Edytowane przez Cirus

krynio jak te wałki takie nudne to moze chcesz sie ich pozbyć za pół darmo ? :D

znaczy chcesz walki z I gen ?

Krav nas podglada ;) i oto co mi napisal:

watpie zeby wałki od gsxf były osztrejsze od B12.Podejrzewam ze wieksza moc w gsxf to efekt wiekszego stopnia spreżania .Prosiak to tani motocykl i podejrzewam ze susuki nei projektowało specjalnei dla niego wałków .Co do tej "dziury" po wałkach to nawet nei jest dziura .To jest poprostu ttak ze np jadac na 5 biegu w stocku mozesz przyspieszać praktycznie od jałowego .Z tym co mam juz nie przyspieszysz tak płynnie ,musisz zredukować .Alle podczas ruszania etc nei ma zadnego przytkania .Ot nieco później przychodzi moc ( pewno z 0,5 sekundy) ale dużżżżżżo bardziej gwałtownie .Aha, oczywiscie zakałdanie wałków bez tub mija sie z celem ..ktos tam o to pytał.pozdro

Edytowane przez krynio

Aha, oczywiscie zakałdanie wałków bez tub mija sie z celem ..ktos tam o to pytał.pozdro

Fajny temat do rozważenia, ale wytłumaczcie mi proszę jedno bo tego akurat nie rozumiem - co się kryje pod pojęciem "tub"?

Dzięki z góry.

Pzdr

No wiec tak :

Zajelo mi to ponad pol dnia.Poniewaz korzystam z neta w telefonie trudno mi bylo przegladac serwisowki.Sciagnalem ob b12 gsxf 1100 oraz gsxr 1100.

Weglug ww serwisowek krzywki w gsxf 1100 i gsxr 1100 sa TAKIE SAME.

Podam wysokosci :

Gsxr 1100 in 33.58 ex 33.24

gsxf 1100. in 33.58 ex 33.24

b12. in 33.28.ex 32.35

Tak wiec walki w gsxf ib12 sa rozne.Niestety z serwisowki nie jestem wyczytac ksztaltu i nie ma czasow otwarcia i zamkiniecia ale powinna byc roznica w mocy po wymianie.

edit.

Znalazlem tez czasy otwarcia. w 1100 sa takie same.

Edytowane przez ajejman