Skocz do zawartości

Zawieszenie - Sprężyny Progresywne - Pytania I Problemy

szoter
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

W samochodach jest ogólnie zasada taka że im twardsza sprężyna to musi być twardszy amortyzator- żeby skutecznie tłumił wychylenia sprężyny. Amortyzator można utwardzić poprzez zmianę oleju na gęstszy lub poprzez zmianę oleju i zaworków. W motocyklach pewnie jest podobnie, ale jak dokładnie, to chętnie bym się też dowiedział :)

znalazłem rozpiskę tego producenta i zaleca on olej 15 w i poziom oleju 180 mm nie wiedziałem o co chodzi więc zadzwoniłem do http://www.ltdesigns.pl/ bardzo miły koleś wszystko mi wyjaśnił po rozmowie widać było że zna się na tym co mówi a więc wyjaśnił mi że leje się gęstszy olej do tych spręży ponieważ mają one dużo siłę odbicia i dla jego spowolnienia leje się 15 a inny poziom wynika z innej potrzeby poduszki powietrznej

To jeszczę się zapytaj jakiego producenta olej, pewnie ci poda jakąś konkretną firmę.

Teoretycznie 15W to 15W w praktyce 15W Wilbers rózni się od 15W WP itd.

tak wiem o tym. mówił że najlepiej jest stosować olej producenta sprężyn chyba że zaleca inny

Edytowane przez szoter

no i mam na pokładzie nowe spręzyny progresywne yss

z tym że mam mały problem tzn stare sprezyny wyglądają tak samo jak nowe z tym że są o 1 cm dłuższe ale stare mogły się ubić

i teraz nie wiem czy oryginalne tak wyglądają tak samo czy może poprzedni właściciel też założył progresy bo z tyłu jest ohlins więc na logike jest to bardzo prawdopodobne

nie wiem czy ktoś ma spręzyny yss lub czy ktoś wie jak wyglądają oryginalne żeby porównać

po lewo nowa

po prawo stara

dsc0071ex.jpg

Edytowane przez szoter

no więc o co chodzi? bo jest jeszcze jeden problem pódełko jest tak długie jak by spręzyny miały 60 cm a sprężyny mają 356

chciałem powiedzieć ze moje ori (przynajmniej tak mi sie wydaje) są takie same, co do yss sie nie wypowiem bo nie wiem. Qnerk na pewno rozebrał sporo zawiasów i podpowie jak wygladaja ori.

Szoter jeździłeś moim B6 i wiesz jak się prowadzi zwłaszcza po dziurach. Sprężyny mam kropka w kropkę takie same jak na zdjęciu. Firmy, czy nawet długości Ci nie powiem. Nie mierzyłem bo nie było takiej potrzeby. Zalany mam 15W i jestem zadowolony. Zmontuj to w całość i jutro jedziemy na testy i porównania póki się jeszcze da ;)

no to jeszcze jedno racjonalne wytłumaczenie jest takie że są wykonane z zupełnie innego materiału albo są podmnienione albo już sam nie wiem co o tym sądzić

jutro nie mogę nie mam czasu :P

• 4 months later...

Sprężyny do b6 z roczników 00-03 będą pasować do starszego modelu? Nigdzie nie mogę znaleźć YSS do mojego.

SUZUKI GSF 600 N BANDIT 95 > 2522-0144-01 SUZUKI GSF 600 N BANDIT 99 > 2522-0144-03 SUZUKI GSF 600 S+N BANDIT 00 >

2522-0391-02

teoretycznie są inne ale jak to wygląda w praktyce to ja nie wiem

Źródło http://www.yss-australia.com/REDIRECTEDSITE/products_RoadFFSpringSuzuki.php

Edytowane przez szoter

Ja z kolei jak sprawdzałem w larsonie to numer katalogowy mają taki sam--> jak znajdziesz sprężyny do II generacji i porównasz numer sprężyn z numerem I generacji to jest taki sam- więc wydaje mi się że to jest to samo. Ale lepiej zadzwoń i zapytaj.

• 2 months later...

pytanie czy ktos wie gdzie mozna kupic ,taniej niz serwis taka czesc (na rys. oznaczona nr 12 i 7) a moze ktos ma na zbyciu na sprzedaz.

pomocy bo zawrotna cena.....

Edytowane przez jerzu

pytanie czy ktos wie gdzie mozna kupic ,taniej niz serwis taka czesc (na rys. oznaczona nr 12 i 7) a moze ktos ma na zbyciu na sprzedaz.

pomocy bo zawrotna cena.....

co Ci się stało z tym stało? :boje_sie: wątpiłbym w dostępność, poza serwisem oczywiście. Jeśli ktoś sprzedaje to cały przód.

ktos przy zawiasie grzebal,jak wymienialem usczelniacze bylo pekniete,pospawane zostalo ale lipa jest i trzeba nowe lub używane

• 4 weeks later...