Skocz do zawartości

Kufry Aluminiowe Jak Zrobic?

mati2388
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie pomysł by własnoręcznie zrobić kufry,może ktos z was juz cos takiego robil i mogl by podzielic sie pomyslami co do wykonania czegos takiego.Moj pomysl jest taki by kupic arkusz blachy kilka katownikow z ktorych zespawal bym szkilet do ktorego przynitowal bym blache,przy odrobinie pracy moglo by to calkiem nieźle wyglądać,a i pewnie bylo by o wile tańsze od kupionych w sklepie.

na pierwszym miejscu stawiam funkcjonalność,planuję wyprawę do Chorwacji i priorytetem jest ciecie kosztów im więcej oszczędzę na sprzęcie tym więcej będę miał na paliwko.

Proponuję Ci poszukać kufrów używanych - trafiłem boczne Givi za coś ok. 250 PLN za komplet, pojemność 34l. Podejrzewam, że materiały na wykonanie aluminiowych wyniosą niewiele mniej, że nie wspomnę o pracy własnej...

Pzdr

Podejrzewam, że materiały na wykonanie aluminiowych wyniosą niewiele mniej, że nie wspomnę o pracy własnej...

Pzdr

Witam.

własnoręcznie wykonane kufry będą droższe od nowych kupionych w sklepie, o wyglądzie nie wspominając... lepiej kolego zapomnij o tym pomyśle i kup jakieś używki...

pozdrawiam

nezka

Tak tylko ze kupionych nie będzie takiej satysfakcji jak ze zrobionych,domyślam się ze ich wygląd też nie będzie imponujący ale jest to kwestia drugoplanowa,a po za tym nie będe ich przecież zabierał na parady zloty itd,tylko na dłuższe wyprawy.Lansowanie się też nie jest moim celem,założyłem temat po to by bardziej doświadczeni koledz mogli mi doradzić jak wykonać coś takiego,co do cen materiałów to już się orientowałem i wydaje mi się ze bedzie on niższy do ceny kufrów za 1500zł.Kolejnym powodem dla którego chce je zrobić to to iż mam dużo wolnego czasu po pracy i wykonanie takich kufrów jest pomysłem na nude.

Tak tylko ze kupionych nie będzie takiej satysfakcji jak ze zrobionych,domyślam się ze ich wygląd też nie będzie imponujący ale jest to kwestia drugoplanowa,a po za tym nie będe ich przecież zabierał na parady zloty itd,tylko na dłuższe wyprawy.Lansowanie się też nie jest moim celem,założyłem temat po to by bardziej doświadczeni koledz mogli mi doradzić jak wykonać coś takiego,co do cen materiałów to już się orientowałem i wydaje mi się ze bedzie on niższy do ceny kufrów za 1500zł.Kolejnym powodem dla którego chce je zrobić to to iż mam dużo wolnego czasu po pracy i wykonanie takich kufrów jest pomysłem na nude.

Witam.

przemyśl sprawę.. nie jest to ani łatwe ani tanie... chyba ze masz darmowy dostęp do lasera, giętarek, jakiejś prasy, tokarek frezarki, spawarki....tak się tylko wydaje,że to jest proste.

ja w swoim czasie tez myślałem aby zrobić kufry i zrezygnowałem.

pozdrawiam

nezka

Pytanie, czy się opłaca. Rób, pan, co chcesz. Ja tam wolałbym kupić dobre kufry z GIVI serii Elegant - praktyczne plastikowe kwadratowe walizki. Mowa o tym produkcie: http://www.givi.it/B...Monokey/E36-E45

Jak dla mnie, to najbardziej praktyczne kufry, które miałem i co ma znaczenie - lekkie i wytrzymałe.

Jeśli nie nowe, to kupić używki. Kufry można zawsze przełożyć do nowego motocykla, albo odsprzedać.

Jeśli chcesz robić, to rób. Ale czy wybierasz się w podróż dokoła świata?

W koszty trzeba wliczyć: materiały, narzędzia i pierdoły typu: zamki, zawiasy, zaczepy mocowania i uszczelki.

Pytanie, czy o takie coś chodzi?

http://www.re-moto.c...ng=pl&img=13870

http://www.re-moto.c...ng=pl&img=13872

http://www.re-moto.c...ng=pl&img=13884

http://www.re-moto.c...ng=pl&img=13902

Jeśli tak, to tu masz w galerii kilka zdjęć, jak to wykonać:

http://www.re-moto.c...=pl&gallery=303

może nie dokoła świata,a z resztą kto wie:)Jeżeli chodzi o narzędzia to te podstawowe posiadam,po za tym jak już wcześniej pisałem mam dużo czasu i chęci by wykonać coś takiego,pomysł też jakiś mi świta a rzeczywistość zweryfikuje czy nie jest to słomiany zapał,dzięki za zainteresowanie moim tematem,Pozdrawiam

Gdzieś ktoś kiedyś wspominał o kufrach Avina czy jakoś tak jako tanim zamienniku do Givi czy Kappy. Ktoś z forumowiczów też takie posiada i zjeździł z nimi kawałek. Poszukaj, było na forum. Koszt bocznych ponad 40L chyba oscylował w cenie poniżej 100zł za sztukę i to nowych. Przemyśl sprawę, bo jak byś miał litrowe enduro BMW to takie aluminiowe kufry były by wspaniałym pomysłem, ale masz bandita 600cc no i dołożenie takich bądź co bądź ciężkich aluminiowych kufrów zmniejszy moc motorka. Plusem na pewno będzie to, że kufry będą całe przy ewentualnej glebie i to nie tylko tej parkingowej.

Zawsze też tańszą i najszybszą opcją będą sakwy tekstylne Oxforda czy też innych firm.

PS. Mam sakwy i tankbag oxforda do opchnięcia jak się zdecydujesz :P

Edytowane przez mikitBP

widziałem je i poczytałem trochę na ich temat z opinii wynika ze jest to kupa,zastanawiałem się jak można by je wzmocnić,podobno mają słabe zamki i zdarzało się że urywały się podczas jazdy.

Awine trzeba obwiazac pasem razem ze stelazem i bedzie ok.Korzystam z takiego trzeci rok z braku funduszy na lepszy i nadal daje rade.A kupilem go uzywanego na bajzlu za jakies 5 dyszek.

Ja miałem AWINĘ i powiem Ci tak, zamek jest niezbyt solidny ale wystarcza spokojnie, nic się nie urywa a nie raz dopychałem zdrowo na siłę. Plastik jest trochę miękki ale daje rade, ważne żeby przywiązać jakimś pasem, ekspanderem do stelaża bo lubią się odpinać i są bardzo luźne na płytach kappa czy givi m5, testowane osobiście. Teraz te kuferki są w okolicach 80 zł nówki.

Tutaj Tomek się wypowiada na temat tych AWIN, troche u niego przeszły więc masz opinię :)

http://polishbanditcrew.pl/topic/10821-okufrowanie/page__view__findpost__p__140738

dzięki za wasze opinię,jest ktoś jeszcze kto ma doświadczenie związane z tymi kuframi i mógł by się na ich temat wypowiedzieć?

z racji zawodu z awiną się sporo spotykam i generalnie to badziewie, chociaż kufry mają w miarę. Co do samodzielnego tworzenia kufrów - tutaj spoko, trochę ślusarki i dadzą radę, masz dwie drogi: albo z arkusza alu wycinasz kształ, potem na giętarkę do blach i spawanie - no ale arkusz trochę kosztuje, spawanie drugie tyle, albo masz drogę nr2 - robisz ramę z kątowników stalowych, spawasz je razem, potem od środka wstawiasz pojedyńcze elementy z alu (tutaj alu może być dużo cieńsze) na klej do szyb i nity - do tego spięcia do burt i dobry zamek/skobel - i masz porządny przeciwatomowy zestaw kufrów za 150zł całość