Skocz do zawartości

Pytanie Laika - Demontaż Zbiornika.

Gość Faciu3
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jako iż Bandit 400 to mój pierwszy motor i pierwsza styczność z motocyklem to mam dość laickie pytanie :oczy: W sumie to aż mi głupio o to pytać.

Po demontażu zbiornika paliwa dobrą godzinę musiałem się męczyć, żeby go wcisnąć z powrotem na miejsce. Zawsze brakowało około 0,5cm żeby złapać go śrubami.

Guma, która jest w ramie wydaje się normalna, nie twarda jak kamień, a mimo to zbiornika wcisnąć się dalej nie da i pozostaje tylko bardzo nieodpowiedzialny sposób czyli zrobienie dźwigni i pchanie zbiornika do przodu :puknijsie:

Jakaś rada jak temu zaradzić ? Jak wywalę gumę całkiem to pewnie zbiornik będzie latał jak w kaczej d....

Jak jest w waszych bandziorach ?

Proszę o wyrozumiałość.

Pozdrawiam

jeżeli guma go blokuje to nasmaruj ją płynem do naczyń wtedy się "prześlizgnie",

Nie wiem jak w 400, ale w 650 żeby wyjąć bak to dwie śrubki pod jajami a potem wysuwa się lekko do tyłu. Montaż w odwrotnej kolejności, a słowo klucz LEKKO, więc na moje wyczucie coś robisz źle.

Jeżeli masz wszystko tak jak tu to nie powinno byc zadnego problemu.

2r4qvko.gif

Dzięki za rysunek ;)

Prawdopodobnie ta guma jest źle wsadzona. Jutro to sprawdzę i dam znać czy pomogło.

Dziękuję wszystkim za wypowiedzi i wyrozumiałość dla amatora

Miałem kiedyś B4 więc jeśli dobrze pamiętam z przodu masz w ramie takie ucho z blachy, na to nakładasz tą gumę wycięciem do przodu tak jak na zdjęciu wyżej, dzięki niej nie stuka bak, ja ją zgubiłem i potem kombinowałem żeby z czegoś dorobić. Potem nasuwasz bak żeby ten haczyk pod bakiem wszedł pod tą gumę(ucho) i dopychasz lekko do przodu, musi wskoczyć. Ale sprawdź czy coś Ci nie blokuje, w B6 masz bardzo dużo luzu pod bakiem a w B4 jest tego bardzo mało bo tam przy główce i właśnie tym uchwycie idą jakieś węże chyba od chłodzenia więc one mogą przeszkadzać, sprawdź też wiązkę kabli bo ona idzie (jak dobrze pamiętam) po prawej stronie przy ramie i często przynajmniej mi przesuwała się właśnie między bak a ramę. Nie rób nic na siłę, wepchnij przód do końca, wsadź dwie śrubki na końcu i wtedy powinno być wszystko ok :)

No i mu wytłumaczył, a teraz tamten się będzie głowił bo niedoczytał kolejnego posta. :oki:

No i mu wytłumaczył, a teraz tamten się będzie głowił bo niedoczytał kolejnego posta. :oki:

Bez obaw ;)

Na forum jestem na bieżąco, więc żadne wiadomości mi nie umkną w moim temacie.

Jutro się okaże czy uda mi się go bez chamskich sposobów zamontować na swoim miejscu.

Dookoła zbiornika odpada mi już ta guma więc chyba przy okazji potraktuje ją sylikonem.

Nie próbowałbym z chamskimi sposobami bo to MUSI wejść lekko, nie ma innej opcji, tam jest tyle miejsca, że ewidentnie się coś blokuje. Pewnie tą gumę założyłeś na ten uchwyt od spodu baku co wchodzi w to blaszane oczko w ramie a to powinno być na tym i dlatego Ci się nie mieści :) Spróbuj jutro na spokojnie bo wciskanie Ci nic nie da a można coś rozwalić albo zacznie Ci stukać bak o ramę :D

Można na sylikonie tą gumę :)

tez mialem taki problem puki nie rozkminilem ze guma sie jakos obkrecila, czy zle ja zalozylem przez co brakowalo tez ok 5mm. na spokojnie delikatnie ma wejsc.

poprostu musi byc dobrze zalozona, sprobuj zmienic jej ulozenie

tez mialem taki problem puki nie rozkminilem ze guma sie jakos obkrecila, czy zle ja zalozylem przez co brakowalo tez ok 5mm. na spokojnie delikatnie ma wejsc.

poprostu musi byc dobrze zalozona, sprobuj zmienic jej ulozenie

Czyli tak jak mówiłem, że pewnie guma źle założona ale wiesz co, w tym wieku źle gumę założyć?! o.O Oby kolega Faciu3 nie miał problemów z gumą bo młody jest :D

To poprzedni właściciel mimo znacznie starszego wieku źle założył gumę.

Teraz po zalecanym przez was montażu zbiornik lata na prawo i lewo :zniesmaczony:

Mimo iż przykręcony śrubami do oporu to "wisi w powietrzu". Tuleje są jakby zbyt wysokie i śruba nie opiera się na uchu od zbiornika lecz na tulei metalowo-gumowej.

Czary mary ... Wpatrując się w obrazek wyżej zauważyłem iż nie mam części numer 13 :o: . Cóż to za tulejka/dystans i czy dlatego mój zbiornik jest luźny ?

To są takie dystanse gumowe jak ich nie masz to nie dokręcisz baku....

post-3398-0-39343200-1351351923_thumb.jpg

Dzięki za foto.

Jeśli znajdzie się ktoś miły kto udostępniłby wymiary tych gum to byłbym BARDZO wdzięczny.

Wtedy przekopałbym cały warsztat i może znalazłbym coś podobnego.

Ah... Kocham 20letnie sprzęty po właścicielach, którzy skręcają wszystko "Byle było i nie odpadło po drodze" "Po co mi jakaś tam guma, będzie lżejszy" :puknijsie:

Miałem ten sam problem z brakującymi częściami jak kupiłem moto, wykorzystałem byle jakie okrągłe podkładki byle by były odpowiedniej grubości, na to zwykła metalowa podkładka szeroka i dokręciłem śrubą bez żadnego problemu :)

Przód trzyma jak powinien po ułożeniu tej gumy i lata Ci tylko tył?

W sumie to lata cały zbiornik bo jest bardzo duży luz na śrubach. Jak będzie przykręcony to nie będzie latał. A zbiornik teraz wchodzi delikatnie, wystarczy go wsunąć i jest na swoim miejscu. Nie tak jak poprzednio, że musiałem go siłą wciskać, wpychać i szarpać.

Nie długo przeszukam warsztat. Może znajdę jakieś gumowe tuleje, a jak nie to zastosuję zwykłe metalowe podkładki M10.

Edytowane przez Faciu3

No to dobrze, że wchodzi luźno ;) Ze znalezieniem czegoś do przykręcenia nie powinieneś mieć problemów bo dużo tam nie ma do kombinowania.

wszystko na zdrowy rozsadek, domyslam sie ze jak dobrze wlozyles ten jezyk co jest z przodu pod bakiem i dobrze guma jest zalozona to zbiornik moze co najwyzej gora dol latac. dorob jakas podkladke poprostu (wcale nie trzeba kupowac jej w serwisie czy ze stanow sprowadzac) napewno cos znajdziesz w tzw burdelu warsztatowym. ja chyba nawet nie mam tych podkladek u siebie z tego co kojarze i jakos wszystko ladnie sie sklada i nie lata..

No i założył gumy jakieś :)

post-5581-0-31536000-1351516450_thumb.jpg

Mimo to zbiornik przy użyciu siły ma luzy na prawo i lewo. No ale tak już chyba musi być. Podejrzewam, że podczas jazdy nie będzie się w ogóle ruszał, a to najważniejsze.

Dzięki wszystkim za pomoc.

Wygląda podobnie jak u mnie, tylko miałem ciut większe podkładki na tych gumach :)

Jeśli Ci się nie rusza góra dół to może nie będzie stukał podczas jazdy ale ciekawe czemu ma luzy na boki skoro śruby trzymają. Może z przodu guma się przesunęła przy montażu :)

Jeśli ma minimalne luzy na boki przy użyciu siły to raczej nie jest to problem. No chyba, że luźno się rusza?

Przy mojej 400 również się rusza przy użyciu siły, widocznie tak ma być. Trzeba mieć zawsze pełny zbiornik, którym jakby nie patrzyć ciężko będzie poruszyć :D

W moim b4 zbiornik trzyma się sztywno przypuszczam że dzięki dwóm gumom które są przyklejone na bokach od spodu opierają się one bezpośrednio o rurę ramy dzięki czemu nie tłucze się na boki, gumy te mają około 2,5 cm wysokości i wyglądają jak by tam były oryginalnie. Pewności nie ma czy to nie mod innego byłego właściciela

Jeśli takie z ząbkami od dołu (od ramy) to były oryginalnie montowane ale z tego co kiedyś czytałem nie we wszystkich modelach

Edytowane przez �ukasz600