Skocz do zawartości

Crash Pady - Ochrona Silnika - Jakie Crash Pady?

BeHa
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

z tych dwóch ja bym brał Puiga, jak dla mnie ładniejsze :) Identyczne jak te Renner tylko z inną nalepką robi Zipser, mam u siebie i są ok a i cena też sporo niższa.(2 lata temu dalem niecale 200)

Jakieś krótkie te zipsery. Na twoim miejscu brałbym: http://moto.allegro.pl/mc-crashpady-crash-pady-suzuki-gsf-600-bandit-95-i3078924982.html

Miałem w olejaku i teraz mam w wodniaku. Co prawda nie przydały się na szczęście ale są solidne.

A gmole są brzydkie :p:

Dzieki za info. Podążę chyba za Twoja radą Conorian. Jak mowisz, ze sa ok to je kupie, a i 100zł w kieszeni.

Conorian, ale te z Twojego linka to tak samo Zipsery i do tego trochę drogie. :) w II generacji bandziora z prawej strony wyglądają tak jak poniżej. Od strony lewej wystają troszkę mniej, ale w razie W powinny wystarczyć.

gallery_891_305_232599.jpg

W tym wypadku trójkątem oparcia moim zdaniem będą opony -> kufer -> kierownica/owiewki i crashpad nawet nie dotknie ziemi :) takie odnosze wrażenie po tym zdjęciu :)

Edytowane przez Pain

no tak ale z bocznymi kuframi to ja nie latam na co dzień :P poza tym nie ma co ukrywać, ze crashe czy też i gmole mają za zadanie głownie ochronić silnik a w drugiej kolejności dopiero owiewki. Jak by się to układało w realu pojęcia nie mam i jednak wolę nie sprawdzać, a crashe wykorzystywać jako typowe spacerówki ;)

Conorian, sam jesteś brzydki.

Gmole w golasie wyglądają świetnie i w przeciwieństwie do crashpadów chronią nawet przy wyjebce większej niż zapadnięcie się kosy w miękkie podłoże.

Osobiście nie mam gmoli ale uważam że są najlepszym rozwiązaniem jeszcze do wersji N-ki. Crash pady jedynie do S-ki :D

Conorian, sam jesteś brzydki.

Gmole w golasie wyglądają świetnie i w przeciwieństwie do crashpadów chronią nawet przy wyjebce większej niż zapadnięcie się kosy w miękkie podłoże.

pfffffffffffffffffffffffff!

Każdy ma tam swoje :p:

Gmole są blee...

i chu* :P

• 2 months later...

Cześć.

Zwracam się do Was z prośbą o poradę. Mianowicie szukam crash padów do bandziora 400 z 95 roku. Ktoś kiedykolwiek montował je w tym sprzęcie? W którym miejscu zamontowaliście crashe? Szkoda by było połamać nowe dekle silnikowe, więc muszę znaleźć jakąś ochronę, najbardziej uśmiechają mi się crash pady, ponieważ gmole po prostu mi się nie podobają. Chociaż znalazłem jedne na tablicy:

http://tablica.pl/oferta/sprzedam-czesci-tanio-gmole-klatka-suzuki-bandit-gsf-400-itd-CID5-ID1LreX.html#4f4543c1e4

Nie wiem jak by się sprawdziły i jak będą wyglądać. Na początku skupiłem się na crash padach.

Ktoś ma coś interesującego w dobrej cenie?

Z góry dzięki za porady. ;)

• 3 months later...

Odświeżę, bo jestem akurat na bieżąco. Dzisiaj zamontowałem do 650n rennera (dawny zipser). Efekt - moim zdaniem średni, nie będę sprawdzał :P Ledwo co wystają poza dekiel, zastanawiam się czy coś ochronią przy parkingówce, bo o szlifie nie ma mowy. W porównaniu do azarela w hondzie kolegi (już sprawdzone) wyglądają biednie. Niestety azarel nie robi do gsf-a. Z tego co się dowiedziałem w serwisie, ogólnie jest problem z crashami w bandicie 650, bo rama jest głęboko, a wydłużanie crashpada grozi wyrwaniem tego ucha w ramie ze względu na naprężęnia. Szukałem i znalazłem tylko rennery właśnie, jakieś no name z allegro, womety i puigi (z czego te ostatnie dwa po ok 500zł !!) długość zbliżona. Na 600n crashe bardziej wystają bo jest inna rama. Gmoli nie montuję - sorka no ale nie pasi taki big blok szpecić :)

Edytowane przez pavlacos

• 11 months later...

mam pytanie bo niewiem, które crashe wybrać.

Na alledrogo są takie opierające się orame i takie co po zamontowaniu wystają troche poza rame w kierunku przodu....

Czy te opierające się o rame (z wometu) nie skrzywią ramy przy upadku?

Witam...

Ja ze względu na ograniczone możliwości montażu crash padów na moim moto, mam aktualnie marki R&G. Ogólnie mam nadzieje, że nigdy się nie przydadzą ale śmigam z nimi już 3 sezon. Pady są porządnie wykonane, są również odpowiednio długie gdyż odstają dość sporo poza owiewkę (i najważniejsze pasują bez żadnych jej przeróbek) ale nie szpecą linii motocykla i całkiem dobrze wyglądają. Nie wiem czy przy upadku ochronią mi owiewkę (częściowo na pewno tak, chociaż mam nadzieje że całą) ale przy mojej konfiguracji sprzętu nie mam za dużo możliwości innego montażu.

Ogólnie na moto prezentują się tak:

image_url-7948-1400100713.jpg

pozdr...

• 6 months later...

Witam, pozwolę sobie odświeżyć temat :usmiech:  Mam zamiar zrobić crash pady do swojego bandziorka i tak zapytam czy może byłby też ktoś chętny na takie cuś? To mógłbym zrobić więcej kompletów przy okazji :zeby: dostęp do tokarki mam, wykształcenie techniczne więc nie będzie problemu  :zadowolony:  jakby ktoś był chętny to pisać :usmiech:

Edytowane przez Kamil24E

a jaka by była cena? 

Zrobiłem :) Szczerze polecam :)

Edytowane przez Kamil24E

• 1 month later...

a same końcówki byś mi wytoczył jakbym podał potrzebna długość? adaptery do mocowania ramy juz mam, teraz tylko ustalamy jaka długość będzie optymalna

Same slidery też mogę zrobić bo został mi jeszcze materiał. A jaka ta długość?

myślę że 12-13cm, kolega który mi wystrugał mocowania do ramy ma na dniach robić przymiarki do swojego zzr'a i wtedy bym dał znać ile one muszą mieć długości (zawsze można przyciąć, gorzej jakby były za krótkie)

crashe mocował będę śrubami m12 o twardosci min 8,8 śruby bedę miał min 15cm dł.

Edytowane przez lelon

Same slidery 12cm? To długie, zazwyczaj robi się 5-7 cm.

nie,nie  źle się wyraziłem, całe crashe dł. 12-13 tj. mocowanie do "mocowania" a slidery jak piszesz

W bandicie mam całe crashe 13cm i jest optymalnie. No ale w zzr inna bajka bo w innym miejscu montowane.

W bandicie mam całe crashe 13cm i jest optymalnie. No ale w zzr inna bajka bo w innym miejscu montowane.

yep, znacznie wyżej a owiewki są szerokie, obadam sprawę i będę pisał :)

Ok, jak będziesz znał wymiar to będziemy coś radzić :)