Skocz do zawartości

Zwiekszenie Pojemnosci Powyzej 1216Ccm Bez Big Block'a

krynio
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

czy istnieje sposob na zwiekszenie pojemnosci bez big blocka?

mozna zrobic rozwiert na 1216ccm bez wymiany tulei pod tloki 81mm.

na innym forum wyczytalem, ze w sumie naprawde maxymalna granica bez wtawiania tulei jest osiagniecie 1246ccm.

gdzies ktos kiedys wyczytal, ze mozna zrobic rozwiert pod 1340ccm bez wymiany big blocka.

ile w tym moze byc prawdy ?

Qnerk i inni , wypowiedzta sie chopy.

pzdr.

usiądę jutro z suwmiarką to Ci powiem :), ale wstawienie tuleji to nie jest w sumie żaden problem. Czyżbyś miał niecny plan?

ja poki co nie, KravMaga ma.

owszem myslalem nad 1216. przyrost mocy i momentu w stosunku do kosztow jest nieoplacalny.

ale takie 1340 to by bylo cos...

moze kiedys. poki co, ciekaw jestem co Ci wyjdzie na wiosne. jesli bedzie agresja i dosc mocny moment, to mi to w zupelnosci starczy.

Edytowane przez krynio

zamiast bawić się w rozwiercanie lepiej zrobić głowice, dać wieksze gaźniki i pobawić się rozrządem

beda poprawiane kanaly. bedzie obnizona - jedna podkladka. mam do zalozenia gazniki 38mm. bedzie wydech leo vince gp pro i jak bozia da to kolektory z 1.1 na cienkiej sciance.

do zalozenia sa jeszcze walki z 1.1 89r. jest pomysl zeby przefrezowac kola zebate i zrobic regulowane. rozrzad i tak bedzie nowy z racji zmeczenia materialu.

Edytowane przez krynio

Krynio a tak odbiegając trochę od tematu..nie myślałeś aby zacząć od założenia jakieś wydajniejszej (większej) chłodnicy + wiatrak ? ;)

k**wa mać nie mogę się zdecydować aby kupić w końcu to b12

Edytowane przez Wojtuniunia

Pomyślałem o wiatraku i odprowadzeniu odmy. :D

Chlodnica z efki 750 wystarczy.

Wysłane za pomocą Taptalk2

Edytowane przez krynio

czyżbys wydech od chrisa przygarnał ? :)

bedzie moj z poczatkiem grudnia :D

ale chriss tez szykuje niespodzianke pod choinke z tego co wiem :)

ha! jak Wojtecki kupi B12 to tez pewnie nas zaskoczy na wiosne :D

• 2 weeks later...

moja niespodzianka to chyba do choinki nie urośnie :D

• 5 months later...

Odgrzewam temat. Czy ktoś może napisać coś więcej o zestawie kit bore - ładne tłoki 85 mm i 1340 pojemności silnika. Niestety nie mogę znaleźć nic ciekawego, dlaczego jest tak mało popularny? Sporo można poczytać o 1216 i tłokach 81 mm - zestaw łatwy i przyjemny. Mam w mojej szafie zestaw na 1216 (może następną zimą) ale zastanawiam się nad większym d:-)

Nie ma w sprzedazy juz big blockow. KravMaga nawet chyba swojego czasu pisal w tej sprawie do APE. APE zostalo przy serii GS/GSX. Olejakow juz nie wspiera.

Najprosciej to kupic zestaw uzywany, co graniczy z cudem.

To mnie zasmuciłeś, a miał być taki piękny moment obrotowy - prawie jak nowa hayka. Tak mnie kręciło, bo mam jeszcze dodatkowe cylindry na 81 mm i można było podkręcić sprzęta. Chyba, że na 1246 z zestawem tłoków 82 mm.

Edytowane przez Rafał72

Czytałem że to jest taka krytyczna granica. Qnerk miał powierzyć ale chłop czasu nie ma.

Wysyłane z mojego LT22i za pomocą Tapatalk 2

Prawda jest taka że większość zmian które wprowadzam, to rezultat korespondencji w sieci lub doświadczenia naszych kolegów z forum. W pobliżu też nie mam fachowca, który zbadałby temat dogłębnie i z nastawieniem na rozwiązanie problemu. Jeżeli znajdę czas to zawiozę cylindry do "godnego" warsztatu i może znajdziemy odpowiedź, czy 82 mm da radę. Tutaj mały mod: http://www.customfighters.com/forums/showthread.php?t=64102

Edytowane przez Rafał72

Ten 1246 momentem na ktorym tak Ci zalezy wcale nie powala.

Darkstyx na 1216 ze zrobiona glowica, walkami z gixxa i gaznikami 38mm mial wiecej.

Ja na pelnym stocku z tylko dlubnietymi gaznikami niewiele mniej.

Wg mnie przyrost mocy w stosunku do kosztow (latwiej kupic tloki od hayki i nie wstawiac nowych tulei) jest nieoplacalny. Jak juz zwiekszac to po taniosci na 1216 albo na bogato czyli 1340/1371.

Masz rację, że nie jest powalający. Mnie nie tylko chodzi o koszty ale o samą możliwość modyfikacji. Coś w tym jest że większość modów, na które natknąłem się w sieci, to 1216. Bardzo skromna lektura o innych zmianach. Nie lubię takich ograniczeń :usmiech:

• 3 weeks later...
Napisano (edytowane)

Rafal72: sprawdź PW. Jest do wzięcia big block 1340 i tłoki Ariasa.

Edytowane przez krynio

Zastanawiam się czy mi podejdą jakieś większe tłoki, od hajki, czy intrudera czy co :D