Skocz do zawartości

Led, Lcd, Plazma?

Gość tasior
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

mam plazmę Samsunga 42'' od ok 2 lat i obraz jest jak dla mnie o niebo lepszy niż na LCD. Led był dla mnie za jaskrawy no a plazma ma taki ładny i gładki obraz nawet jak dziadoskie filmy z torrentów oglądam.

No ale niestety moja ma już pierwsze objawy choroby wszystkich plazm czyli lekko wypalone paski na górze i na dole (to od tych czarnych wypełnień obrazu na górze i na dole, jak obraz się wpasowuje czasem)

no i wada druga - ekran jest szklany czyli jak masz okno z tyłu to lipa.

poza tym jestem zadowolony - ale ja zbyt często pudła nie włączam i gier na niej nie odpalam. Głównie do filmów mi służy.

Jak TV w sypialni to pewnie oglądasz głownie przy zgaszonym/przyciemnionym świetle - wtedy tylko plazma - widać różnicę zwłaszcza w tych czerniach.

Co do lcd/led tutaj nie chodzi o energooszczędność, tylko o spektrum kolorów - teoretycznie na ledach jest większe - pisze teoretycznie, bo w praktyce to nie każdy zobaczy.

Poza tym jakość obrazu (chociaż najważniejsza) to nie jedyne kryterium :) Ja do siebie wybrałem Sony LCD - nie pamiętam modelu, ale na froncie mam dodatkowy szklany panel - przez to jest dużo grubszy od konkurencji i zajebiście widać na nim refleksy z okna, ale ma dwie zalety: ta dodatkowa szyba poprawia trochę czernie (oczywiście nadal nie da się porównać z plazmą) i zajebiście łatwo się czyści - zwykły płyn do mycia okien i szmatka z mikrofoibry - 10 sek i posprzątane. No i 5 late pełnej gwarancji.

Gdybym wybierał drugi raz to wziąłbym plazmę Panasonica - jak dla mnie w tej chwili wzór do naśladowania.

Rok temu na miałem podobny dylemat czytałem szukałem i padło na Samsunga UE40D6530. 26 grudnia będzie rok i w tym czasie nic się nie działo zero zastrzeżeń (raz dostał zwieszaki i tyle) tv kopiłem specjalnie pod PS3 i nie żałuję.Gry oraz filmy w 3D odtwarza naprawdę super.Polecam go !

Szwagier jakieś dwa tygodnie po mnie nabył Samsunga UE46D7000 Tv spoko ale jak dla mnie za duży.Do większego salonu spoko ale niestety mamy nie duży salon i podczas oglądania nieraz trzeba się rozglądać po rogach Tv.Oba telewizory spędzają mnóstwo czasu podpięte do PS3 jak na razie brak problemów a jak się pojawia to jeszcze 4 lata gwarancji tak ze niema co się martwic :usmiech:

Edytowane przez robert88

mam plazmę Samsunga 42'' od ok 2 lat i obraz jest jak dla mnie o niebo lepszy niż na LCD. Led był dla mnie za jaskrawy no a plazma ma taki ładny i gładki obraz nawet jak dziadoskie filmy z torrentów oglądam.

No ale niestety moja ma już pierwsze objawy choroby wszystkich plazm czyli lekko wypalone paski na górze i na dole (to od tych czarnych wypełnień obrazu na górze i na dole, jak obraz się wpasowuje czasem)

Obraz wypala sie od świecenia, jak jest czarno to nie świeci. Mam w domu 2 plazmy panasa , jedna ma 4lata , druga 2 lata i żadnych problemów a grają cały dzień (kot ogląda Discovery)

Obraz wypala sie od świecenia, jak jest czarno to nie świeci. Mam w domu 2 plazmy panasa , jedna ma 4lata , druga 2 lata i żadnych problemów a grają cały dzień (kot ogląda Discovery)

bardziej mi chodziło o tzw pamięć matrycy (czy jak to tam się zwie fachowo) kiedyś na pierwszych plazmach przejawiało się to wypaleniem logotypu stacji jak ktoś cały czas jeden kanał oglądał. u mnie te czarne pasy mało świecą i dlatego czasem widać różnicę pomiędzy środkiem ekranu a krawędziami. ale nie jest to aż tak straszne i irytujące. widzę to czasem bo o tym wiem :-) Zresztą i tak większość kanałów jest kadrowana przez TV i te pasy zawsze są czarne na górze i dole. więc tragedii nie ma, a swoje plazmiątko jak już pisałem lubię :-)

ta - to wypalanie plazmy to stara sprawa,

Mam plazmę Panasonica - 4 lata, żadnych wypaleń, czegokolwiek -obraz suppa,

Za to kolega ma LG (razem kupowaliśmy - on wybrał LG) i ma slady wypaleń -więc chyba zależnie od producenta... - polecam Panasia...

Prądu trochę żre (zliczona średnia z 4h ogładania 230W - 42"), no i sie grzeje (wieczorem za grzejnik może robić :) - a po wyłączeniu po kilku h działania aż skwierczy :zeby:

Plazma na pewno wygrywa w jakości obrazu, w czerniach i przy słabej jakosci sygnału,

Przy samej konsoli (mam ps3 i porównanie z 2 panasoniciem lcd) - lcd wydaje mi sie minimalnie lepszy (nasycenie kolorów) - ale to możliwe że zmiana ustawień plazmy by cos zmieniła,

Przy ogładaniu tv lepszy obraz, naturalniejsze kolory na plazmie,

Pozdr

S

Panasonic ma fajna funkcje w plazmach, którą lubi dużo osób czyli autoskalowanie obrazu tak by wypełniał cały ekran (o ile się da, bo system nie robi tego na siłę). Fakt, że stare plazmy miały te powidoki czy co to tam jest ale teraz tego nie widać. Raz, że większość stacji zmieniła loga na przeźroczyste bardziej, dwa że są jakieś tam kosmiczne systemy zapobiegające "wypalaniu".

TX-P42U10E przez długi czas służył do gier i wszystko śmiga idealnie.

Kolejny zakup to też plazma lub projektor :)

Dzięki za pomysły i sugestie. Pytałem się bo nie znam się na matrycach, pikselach itd, także jeszcze raz dzięki. Kupiłem Samsunga 40", led, 200 Hrz, bomby, miny, karabiny i okulary 3D. Nauczę go jeszcze gotować i starą pogonię :zeby: . Jeszcze raz dzięki za pomoc. Pzdr (a do TV mam jakieś 2,5 - 3 m, także narazie się przyzwyczajam i ignoruję ból głowy)

• 1 month later...

teraz kolej na mnie

mam do wyboru nastepujace modele ( nie sa to top end na pewno ale i tak w porownaniu do tego co stoi na mojej polce to mercedesy)

Toshiba 32BV500

LG 32LK330U

Samsung Series 4 PS43E450

te dwa pierwsze to wiem ze LCD wiec ponoc tansze pradowo, a ostatni to PLAZMA wiec niby grzejnik. na wielkosci mi nie zalezy ,chociaz powiem ze wolalbym te mniejsze rozwazyc bardziej niz ten wiekszy. takze prosze brac glownie te dwa pierwsze pod uwage. Ten trzeci tylko tak dla rozwazenia ostatecznie.

ja mam tego lg u starych w pokoju... powiem ci ze całkiem zacny ;)

ja mam tego lg u starych w pokoju... powiem ci ze całkiem zacny ;)

moglbys sprawdzic czy stoi stabilnie na tej stopce, czy maly dzieciak nieostroznym ruchem da rade zrzucic na siebie :)

poza tym da rade go podwiesic jakos ?

hmmm stbliny w miare jest... a powiecis to raczej na tyc specjalnych wieszaczkach w stopie zadnych dziur niema

Wszystkie obecne TV maja z tego co wiem dziury na wieszak. A przynajmniej jeszcze nie widziałem takiego co by nie miał.

• 1 month later...

używa ktoś telewizora 3D samsunga?

jak to jest z odbiorem w 3d? działa to jakoś normalnie?

wiem że potrzebne są okulary do tego

Większe rozdzielczości dobrze napisał cleaner :) Teraz będą telewizory z Ultra HD nawet 4K (3840x2160). Oczywiście pionierem tego standardu jak zwykle będzie Sony ze swoją PlayStation 4.

W tak w ogóle to moim zdaniem postęp w monitorach i telewizorach jest sztucznie hamowany przez producentów i rynek, ja pamiętam, że w 2002 roku na moim CRT rozdzielczość 1280x1024 nie była jakimś tam szałem, w laptopach tak samo, było 1024x800 albo 1280x1024, a teraz? 1280x800 albo jeszcze gorzej 1366x768 - co jest jak dla mnie żenującym standardem, porażka w jakości pracy. Możesz kupić laptop FullHD, ale będzie to najpewniej 17tka czyli wielkie gówno - nadal w proporcjach panoramicznych czyli de facto syf jak z 2000roku 1080 linii roboczych. Rozumiem jeszcze wielki telewizor FullHD jest ekstra, sam mam i wiem, że dużo lepiej się ogląda takie proporcje niż 4:3, ale filmy, gry. Do pracy potrzebne są linie pionowe, 10 lat temu byłem pewien, że rozdzielczość maksymalna mojej ówczesnej karty graficznej GF4 Ti4200 (2048x1536) będzie standardem w urządzeniach zastosowania domowego, ale się przeliczyłem.

Już w 2000 roku telewizja w USA nadała pierwszy program w HD i telewizory miał rozdzielczość wyższą niż nasz 480p. Czyli można to produkować od dawna.

Zastanówcie się dobrze, czy to jakiś problem zrobić ekran 15,6' w laptopie z rozdzielczością chociażby 1920x1080?

Nie, żaden, ale po co, lepiej przyzwyczajać ludzi do gówna i niech płacą za syfiastego laptopa 3kPLN.

To samo tyczy się baterii w smarfonach - specjalnie to gówno trzyma 3 dni max. Bateria w smarfonie jest płaska i malutka, a jeśli dwie takie wytrzymają 2x tyle to dlaczego nie zrobić jednej z większą ilością celi? Bo się nie opłaca. I tak kretyni będą zadowoleni, bo przecież to prawie jak komputer a trzyma kilkanaście razy dłużej niż laptop.

Dobra, bo się zapędziłem z tymi teoriami spiskowymi i zaraz zacznę pisać o planned obsolescence Zeitgeist i NWO.

Kolego Oktanski dobra zgodze sie ze pewno po jakims czasie wejda wieksze rozdzielczosci tak jak mowisz ultra hd czy jakies tam wynalazki ale na chwile obecna masz full hd. Nie wazne czy telewizor ma 32cale i full hd czy 55 cali i tez full hd i czym te telewizory sie roznia ?? Rozdzielczosc maja ta sama tylko wielkosc piksela sie rozni. Mowisz o monitorze do kompa i zmiana rozdzielczosci no to powiedz mi jedna masz monitor on ma stala rozdzielczosc, ty zmieniajac mu rozdzielczosc nie zmieniasz mu raczej ilosci lini pionowych poziomych w monitorze, wiec rozdzielczosc monitora jest ta sama .

I tak jak mowi Donvictorio kupujac telewizor na Panasonika Philipsa masz duze prawdopodobienstwo ze trafisz na modol LG bo kilka firm robi panele do telewizorow a inne firmy dodaja tylko swoja obudowe i oprogramowanie :)

I kolejna smieszna sprawa w polsce ludzie sie ciesza bo maja telewizory led, a nie ma czegos takiego jak telewizor led to zwykly LCD z podswitleniem LED zamiast jarzeniowki. Fakt sa juz oled ale to inna bajka. Ahhhh ten marketing

Wysłane z mojego GT-I9100 wiec przepraszam za brak polskich znakow.

Edytowane przez draq

Jeżeli szukasz 32 cale to teraz można za dobre pieniądze kupić Samsunga UE32ES6100 (Full HD, Smart, 3D)

Telewizorki te kosztują 1800 zła ale w Orange daja je za 1 zł i jak pośledzisz allegro (codziennie będziesz szukał bo pojawia się jedna sztuka i zaraz znika) to wyrwiesz nówkę za 1300 zł. Tak właśnie zrobiłem w poniedziałek.

pany proszę czytajcie ze zrozumieniem

ja nie chce kupić tv

ja pytam czy ktoś takowy ma i używa i chodzi konkretnie o markę SAMSUNG

niech ktoś sprzątnie offy

zostawielm OFFY tylko Oktanskiego i draq tak dla potomnosci zeby sobie poczytac.

(...)

ja pytam czy ktoś takowy ma i używa i chodzi konkretnie o markę SAMSUNG

(...)

Mam dwa Samsungi 40' jeden to Samsung LE40R73BD (HD Ready) 60Hz, kupiliśmy go w 2006 albo 2007 roku. Z racji tego, że jest to na dziś dzień niska rozdzielczość, obraz nie jest specjalnie szczegółowy, ale 7 lat temu jak pierwszy raz oglądaliśmy programy w HD, wtedy tylko kilka wybranych było, to robił szał. :D Działa perfekcyjnie do dzisiaj, a sporo czasu odtwarza dźwięk z wbudowanych głośników (za sprawą dziadka, czasem na maxa!) i nadal wszystko hula.

Drugi to seria 6 czyli Samsung LE40A656 - tutaj już Full HD i co jak dla mnie jest najlepszym bajerem 100Hz, obraz naprawdę bardzo płynny i świetnie się go ogląda, filmy czy gry czysta przyjemność. Kumpel kupił ostatnio Bravię LED z 3D i zgodnie stwierdziliśmy, że szału przy moim Samsungu nie robi. Niby jest tam 200Hz i jeszcze mniejszy czas reakcji, ale obraz wydaje się lepszy u mnie.

Osobiście nie kupię już innego telewizora niż Samsung. Jeśli chodzi o monitory, to LG jest na podobnym, a nawet wydaje się lepszym poziomie, ale TV tylko Samsung.

(...) Mowisz o monitorze do kompa i zmiana rozdzielczosci no to powiedz mi jedna masz monitor on ma stala rozdzielczosc, ty zmieniajac mu rozdzielczosc nie zmieniasz mu raczej ilosci lini pionowych poziomych w monitorze, wiec rozdzielczosc monitora jest ta sama .(...)

Nie wiem gdzie wyczytałeś, że pisałem coś o ZMIANIE rozdzielczości na monitorach LCD, ani na jakichkolwiek, ale bierz połowę tego co do tej pory albo zmień dilera.

Edytowane przez Oktanski

Mam dwa Samsungi 40' jeden to Samsung LE40R73BD (HD Ready) 60Hz, kupiliśmy go w 2006 albo 2007 roku. Z racji tego, że jest to na dziś dzień niska rozdzielczość, obraz nie jest specjalnie szczegółowy, ale 7 lat temu jak pierwszy raz oglądaliśmy programy w HD, wtedy tylko kilka wybranych było, to robił szał. :D Działa perfekcyjnie do dzisiaj, a sporo czasu odtwarza dźwięk z wbudowanych głośników (za sprawą dziadka, czasem na maxa!) i nadal wszystko hula.

Drugi to seria 6 czyli Samsung LE40A656 - tutaj już Full HD i co jak dla mnie jest najlepszym bajerem 100Hz, obraz naprawdę bardzo płynny i świetnie się go ogląda, filmy czy gry czysta przyjemność. Kumpel kupił ostatnio Bravię LED z 3D i zgodnie stwierdziliśmy, że szału przy moim Samsungu nie robi. Niby jest tam 200Hz i jeszcze mniejszy czas reakcji, ale obraz wydaje się lepszy u mnie.

Osobiście nie kupię już innego telewizora niż Samsung. Jeśli chodzi o monitory, to LG jest na podobnym, a nawet wydaje się lepszym poziomie, ale TV tylko Samsung.

Nie wiem gdzie wyczytałeś, że pisałem coś o ZMIANIE rozdzielczości na monitorach LCD, ani na jakichkolwiek, ale bierz połowę tego co do tej pory albo zmień dilera.

Dobra sorki za offa. Dobra bede bral mniej :)Troszke zle Cie zrozumialem. A to przez to ze na codzien mam do czynienia z panelami do telewizorow wiec juz one bokiem mi wychodza :)

Wysłane z mojego GT-I9100

Edytowane przez draq

• 5 months later...

Jak się kiedyś pytałem o namiot to dobrze pomogliście, więc się teraz pytam o TV: jaki rozmiar kupić? Od kanapy do telewizora będę 3m równiutko. Oglądanie: ja filmy z kompa, samica telenowele na polsacie, a w zimie kupię sobie ps4.

42 czy 50? Bo będzie plazma panasonica (st60 dokładnie). Ale czy 42 nie będzie za mały? Albo czy na 50 kobita nie będzie widziała pikseli na Mroczkach w M jak miłość? Albo ja dostanę oczojeba przy plejce?

3m ok kanapy do telewizora, pokój ok 3,5x4m.

Macie jakieś doświadczenia w tej kwestii?

A może poradzicie jeszcze przy okazji jakie kino domowe kupić?

Powiem tak. Pokój podobny-do tv mam około 2,7 metra. Jak  przywiozłem ze sklepu swoje nowe 42 cale(plasma panasonic gt30), po przesiadce z 32 kineskopowego to kolumbryna mi się wydawała... Po miesiącu-dwóch stwierdziłem, że trzeba było brać  pięćdziesiątkę. Na plazmowym specjalnie pikseli nie widać- nawet w słabych programach analogowych. Polecam większy jeśli różnica w cenie nie gra roli. Z kolei na tv led (46 cali) u siostry przy podobnej odległości pikselizacja jest już widoczna- inna technologia.

Bierz 50. Mam 40, trochę mniejszą odległość i mi mało:)

Wysłane ze Srapatalka

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Share

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony akceptujesz regulamin oraz politykę prywatności.Regulamin Polityka prywatnościUmieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.