Skocz do zawartości

Led, Lcd, Plazma?

Gość tasior
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Draq - zepsułeś mi radoche . Kupiłem rok temu TV panasonic smart viera LED i jestem jak do tej pory bardzo zadowolony .  42 - większy nie chciałem bo nie umiem skupić wzroku w jednym punkcie .Filmy  z neta czyta praktycznie wszystkie poprzez USB ,tudzież z mojego contour a filmiki z jazdy, bezproblemowo, kolory wyraźne i żywe - tylko co - to nie LED tylko LCD :rolleyes: jak się okazuje . Oczywiście youtub i inne . Zato zyebała mi się pralka :P

Widmo80, pralkę polecam Electroluxa. Nie są najtańsze, ale przynajmniej przy wirowaniu nie trzęsie całą chałupą, tylko cisza, spokój i mały świst z łazienki.

Ile metrów masz do tv?

Mmmarcin - do TV mam jakieś 3 do 4 metra (nie mierzyłem tego)  ale jak dla mnie ogląda się super . TV ma prostą  intuicyjną obsługę i nawet ani razu mnie nie wqrwił , a to bardzo dobrze o nim świadczy :P

Pralkę zato wyebie przez okno chyba , najpierw wyjmę ciuchy :P

A może poradzicie jeszcze przy okazji jakie kino domowe kupić?

Skoro i tak tv z kompem będą stały obok siebie, to ja bym Ci poradził kupić sobie jakiś amplitunerek i na początek 2 ludzkie kolumny.

Z kompa wyprowadzasz dźwięk po SPDIF do ampli i masz wielokanałowy dźwięk kryształ załatwiony jednym kabelkiem.

Obraz wyprowadzasz po HDMI, albo przez przejściówkę DVI-HDMI i masz zajebisty obraz.

Do tego polecam bezprzewodową (koniecznie radiową) klawiaturę multimedialną i mysz i masz full kontrolę z fotela.

Zestaw można tak skonfigurować, że nawet plazmy włączać nie trzeba, żeby sobie muzyki posłuchać.

Co do większej ilości głośników, to się zastanów. Ja swój zestaw zminimalizowałem z 4 głośników (2 duże przednie, 2 x mocny surround) do klasycznego stereo tylko dlatego, że zajmuje to sporo miejsca, a tylne głośniki junior przewracał :D

Zalety:

1) Odtworzysz wszystko co na świecie istnieje.

2) Obraz i dźwięk masz praktycznie w najlepszej możliwej jakości.

3) Jak dobrze wyciszysz kompa, to będzie cichszy niż odtwarzacz DVD, czy inny blu-rey.

4) Jak Ci się zamaji, to możesz sobie nawet na tym pograć i przy okazji odpadnie Ci zakup ps4. (zaoszczędzoną tym sposobem kasę ze względu na zamiłowanie do muzyki przeznaczyłbym na porządne kolumny)

Wady:

1) Większe zużycie prądu, ale skoro kupujesz plazmę, to i tak pewnie Ci to lotto.

Podłączę się do dyskusji z pytaniem - mi potrzebne coś tylko do obejrzenia filmu raz na rosyjskie 365 dni. Czy ładować kasę w TV czy może zdecydować się na projektor (kasy idzie mniej, mogę w każdej chwili gdzieś schować...)

Jak tak rzadko, to polecam chodzić do znajomych i u nich oglądać:P

A serio, to chyba bym wybrał projektor. Jak nie oglądasz tv, to szkoda zajmować nim miejsce.

Wysłane ze Srapatalka

Widmo, LED to też jest LCD :p:

lcd to lcd ewentualnie lcd z podswietleniem led

widmo przepraszam nie chcialem ale mial bys 50 to spokojnie bys sie przyzwyczail i bys byl w stanie ogarnac wzrokiem caly

wysraptalkowane z szajsujga

Edytowane przez draq

Amplituner albo wzmacniacz stereo, jak ampli to dźwięk po HDMI ARC, jak wzmacniacz to spdif->dac->2*chinch (tyle, że 2 piloty).

Kolumny - chcę jakieś monitorki.

W laptopie mam HDMI więc problem odpada. Na chwilę bieżącą głównym problemem jest rozmiar telewizora. Obraz z plazm jest ładniejszy, więc plazma. Panasonic rządzi, więc panasonic. ST60 jest dobrym telewizorem, więc problem rozwiązany. Inne albo sporo drożej, albo sporo gorzej jakościowo.

Tylko 42 czy 50? Żeby było dobrze?

Scisek, kopis, dzięki, dwie opinie już są. Ma ktoś jeszcze takie "krowy" na ścianach w pomieszczeniu <15m2?

Na 50" będzie bardziej widać paskudną jakość naszej TV ale tego nie przeskoczysz (na 42 też widać z 3m), z kolei przy HD uznasz, że 42" byłoby za mało.

Ja bym brał 50 i miał w nosie, że Mroczki są niewyraźne.

Miałem 42" zawieszone "w nogach" nad łóżkiem i było w sam raz. 

U rodziców postawiłem 50" w odległości ok 3,5m od kanapy i przy NC+ jakoś nie marudzą (ale wzrok u nich już nie ten)

Z kolei teraz jak mam ochotę na film to biorę projektor, konsoli nie mam to TV zbiera kurz.

Edytowane przez lucas

Amplituner albo wzmacniacz stereo, jak ampli to dźwięk po HDMI ARC, jak wzmacniacz to spdif->dac->2*chinch (tyle, że 2 piloty).

Kolumny - chcę jakieś monitorki.

W laptopie mam HDMI więc problem odpada. Na chwilę bieżącą głównym problemem jest rozmiar telewizora. Obraz z plazm jest ładniejszy, więc plazma. Panasonic rządzi, więc panasonic. ST60 jest dobrym telewizorem, więc problem rozwiązany. Inne albo sporo drożej, albo sporo gorzej jakościowo.

Skoro w laptopie masz HDMI, to wystarczy puścić obraz i dżwięk właśnie po HDMI na plazmę, a z plazmy wpiąć się w amplituner przez SPDIF.

Wtedy jak chcesz to słuchasz przez tv, jak chcesz to puszczasz przez amplituner i sąsiedzi też mogą cieszyć się mocą dźwięku :D

Tak się składa, że też mam plazmę panasonica i ampli tej samej firmy i nie narzekam. Sprawdzone, działa! :oki:

Edytowane przez kem

• 4 months later...

Pany, mam do kupienia powystawowy

LG 55LA660S

za bardzo dobre pieniądze i się zastanawiam czy to gra warta świeczki.

Myśle,ze ok, ma dobra klase energetyczna A+ no i Lg z tego co wiem są bardzo hmmm przyjazne dla gadżeciarzy :) łątwość łączenia z netem telefonem,dyskami,mozesz myszke podlaczyc itd. Sam bym go kupił,jesli moge spytać jaka to jest ta dobra cena? Pozdro

jakiś rok temu kupiłem lg55lm765s i powiem tak, nic się nie popsuło, 3D działa, myślę że jakbym miał wybór to kupił bym go spokojnie jeszcze raz

jest do wyrwania za 2200.

Z kartonem i paragonem, tyle że bez gwarancji.

Czy jak będę się wprowadzał w sierpniu do chaty, to nie będą one w tej samej cenie? Jak szybko to tanieje ? warto to brać już teraz ?

Jeśli za taka kasę to na pewno się opłaca sadze, że obniżka ceny nie powinna być niższa niż 500 złotych może jakaś promocja do 700... A i upewni się, że jest to sprzęt powystawowy a nie po serwisowy... bo jeśli miała by być to druga opcja to ja już bym sobie to odpuścił.. tak to jest jak się raz skurw... to się bedzię wiecznie kurw... ( jakie to życiowe:D)

a chooooy by to strzelił :(

już byłem praktycznie zdecydowany, ale TV wczoraj wieczorem poszedł do żyda.

• Upvote 1

A ja wczoraj kupiłem samsung'a 40 eh5300. Polecam, fajny sprzęt, wysoka jakość, niska cena.

Bez gwarancji i powystawowy to spore ryzyko. Jak ktoś ma silne nerwy albo zakłada że stać go będzie w razie co na naprawę lub wymianę to można ryzykować, ale ja bym się nie zdecydował.

Oczy wiśnie sprostuję swój lapsus językowy. Zarówno led jak i serie świetlówka nazywana potocznie LCD różnią się jedynie źródłem podświetlenia. Oczywiście oba korzystają z ciekłych kryształów :-)

Co do pomysłów z projektorem to idea fajna, ale trzeba patrzeć na czas życia lampy w projektorze i koszty jej wymiany. Jak się to weźmie pod uwagę to zazwyczaj okazuje się że to strasznie drogie rozwiązanie.

ja jestem zawsze zwolennikiem plazmy, ale tutaj była dobra okazja i chyba bym go łyknął gdyby nie to, że mnie ktoś uprzedził..

Samsunga nie chcę, widziałem wiele modeli na różnych ustawieniach i mają strasznie sztuczne kolory, tak samo jak w smarkfonach.

Co do plazmy, Panasonic nie ma sobie chyba równych

Ja teraz stoje przed wyborem plazma 50 cali Panasonic koszt 3,6tys lub wyszedl fajny led Philipsa w tej samej cenie tyle ze 47 cali.Philips bierxe 40-60W a plazma od 130 do 300! Przeliczalem koszty energii,przy roznicy 100W ogladaniu 5 h dziennie 75gr za kilowat wychodzi ok 12 zl miesiecznie.Plazma wieksza lepszy obraz tyle,ze energochlonna.hmmm Ma ktos jakieś świeże spojrzenie na to?

Nie patrz na błędy, to tylko Sony Solniczka

Seria ST60 Panasonica jest bardzo fajna, w necie też ma niezłe recenzje. Jeśli dobrze pamiętam to 50" zjada do 400W przy bardzo jasnych scenach, no ale to trzeba by było cały dzień skoki oglądać albo jakąś relację z wyprawy na biegun :) 

Niestety Panasonic wycofał się z plazm, więc będzie coraz gorzej w tym temacie.

zużycie prądu dla mnie jest mało istotne. większość nowych TV "ledowych" - bo prawdziwe ledy są tak drogie, że mnie nie stać, ma, krótko mówiąc chujowy obraz :)

różnica w prądzie rocznie rzędu hmmmmmmmmmmm 150 zł  ? Śmiech

Edytowane przez chriss

A może projektor ? :) do filmów cudo, tylko koszta spore za dobrej jakości sprzęt + ekran.

Chociaż ostatnio mam do zabawy Optomę HD6720 i mimo, że wyświetla do 720p i jest to sprzęt raczej tani to mój Panasonic 42U10E praktycznie tylko zbiera kurz.

Edytowane przez lucas

A może projektor ? :) do filmów cudo, tylko koszta spore za dobrej jakości sprzęt + ekran.

Chociaż ostatnio mam do zabawy Optomę HD6720 i mimo, że wyświetla do 720p i jest to sprzęt raczej tani to mój Panasonic 42U10E praktycznie tylko zbiera kurz.

Za ekran może robić ścina, i wtedy ogranicza Cię tylko mieszkanie, filmy ok, ale do codziennego użytku, no nie wiem.

12zł miesięcznie za obraz plazmy...chyba nie ma się nad czym zastanawiać, ludzie z reguły biora TV na takie raty ze 12zł nie robi różnicy :D

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Share

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony akceptujesz regulamin oraz politykę prywatności.Regulamin Polityka prywatnościUmieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.