Skocz do zawartości

Szlak Tatarski

tom_jot
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Po zeszłorocznej wizycie w Kruszynianach zagłębiłem się troszkę w lekturze nt. tamtych terenów.

Na terenie Podlasia jest wiele szlaków pieszych i rowerowych.

Mnie i Monię zainteresował Szlak Tatarski, który wiedzie z Białegostoku przez Supraśl, Sokółkę, Malawicze, Bohoniki, Bobrowniki, Krynki, Ciumicze, Kruszyniany, Nietupe z powrotem do Białegostoku. Niestety część drogi to droga gruntowa, a pętelka z Wawy to 550km.

Czy ktoś z Forumowiczów już przebył tą drogę? Czy może ktoś się tam wybiera?

Znam dobrze te strony, bywam tam często. DRyndą, Bandziorem raczej nie, z uwagi na wrażliwe plastiki.

Chyba kolejność miejscowości nie jest właściwa?

A jaka według Ciebie powinna być?

Co możesz więcej na temat tego szlaku powiedzieć?

Edytowane przez Tomo

Wg mnie powinno być tak: Supraśl (zadzwoń do mnie, jak będziesz w Białymstoku, mieszkam w Krasnym Lesie koło Supraśla i mógłbym z Tobą podjechać), Sokółka (nie wiem, po co, mnie się tam nie podoba), Malawicze, Bohoniki, Krynki, Ciumicze, Nietupa, Kruszyniany, Bobrowniki. Z tych miejscowości najlepiej znam Kruszyniany, Nietupę, Ciumicze, Bobrowniki. Tylko, że ja tam jeżdżę DRyndą, więc rodzaj nawierzchni nie ma dla mnie większego znaczenia. Asfaltem możesz pojechać omijając Malawicze, Ciumicze, Nietupę. Co prawda z Kruszynian do Bobrownik jest żwirówka, ale całkiem niezła (jeździ po niej chyba nawet PKS). Ogólnie, mnie najbardziej podoba się w Kruszynianach.

Jeśli będziesz jechał i zechcesz mieć towarzystwo od Supraśla, odezwij się. Chętnie się przejadę. No, chyba, że coś mi wypadnie.

ok. Dzięki za podpowiedź. Jeśli chodzi o Bobrowniki to chodziło mi o te sąsiadujące Bohonikami i Malawiczami a nie te przy granicy.

Tego się domyśliłem, tylko nie bardzo wiem, po co tam jechać? Wioska, jak wioska.

Aha, gdybyś chciał się skontaktować, dzwoń: 601 242 597. Gdybym nie odbierał, uparcie dzwoń dalej. Tu są Złe Ziemie i nie zawsze jest sygnał GSM.

Dlatego zapytałem się czy ktoś był i co może na ten temat powiedzieć.

Na razie termin wypadu nie jest jeszcze znany, ale dzięki za wszelkie uwagi.

Polecam odwiedzić muzeum ikon w Supraślu, naprawdę warto. Tylko trzeba zarezerwować sobie trochę czasu ponieważ samo zwiedzanie trwa około godziny.

W Supraślu warto wszamać pierogi w Łukaszówce (taka domowa knajpa), jak wyjdziecie z muzeum ikon to z tyłu monastyru są schody nad rzekę, wzdłuż które całkiem niedawno wykonano ładne bulwary, można sobie pospacerować i nabrać ochoty na pierogi ;)

Po zeszłorocznej wizycie w Kruszynianach zagłębiłem się troszkę w lekturze nt. tamtych terenów.

Na terenie Podlasia jest wiele szlaków pieszych i rowerowych.

Mnie i Monię zainteresował Szlak Tatarski, który wiedzie z Białegostoku przez Supraśl, Sokółkę, Malawicze, Bohoniki, Bobrowniki, Krynki, Ciumicze, Kruszyniany, Nietupe z powrotem do Białegostoku. Niestety część drogi to droga gruntowa, a pętelka z Wawy to 550km.

Czy ktoś z Forumowiczów już przebył tą drogę? Czy może ktoś się tam wybiera?

Nigdy tam nie bylem, ale trasa wyglada fajnie, chetnie bym ogarnal taka traske ktoregos weekendu...:)

• 3 weeks later...

Z uwagi, że mamy tylko jeden dzień wolny tj. 1 maja więc chcemy jutro zrobić objazd szlaku tatarskiego.

Jeśli ktoś ma chęć to zapraszamy.

Wstępnie start 8.00 węzeł Wola Rasztowska za Radzyminem - tempo spacerowe, niestety fragmenty trasy po bezdrożach.

trasa jak na mapce:

TRASA

Chcemy zwiedzić Kruszyniany i zjeść coś dobrego u Dżanetty, Krynki, Bohoniki, Malawicze i Supraśl. W drodze powrotnej jak starczy czasu herbatka i piernik w Tejszy w Tykocinie.

Jak ktoś zainteresowany to czekamy na wiadomość :)

tel. 505431950

Edytowane przez Tomo