Skocz do zawartości

Jak Zrobić Światła Awaryjne

Gość WÄ„SKI
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Siemanko

Czy robił kotś z was w motocyklu światła awaryjne ?

I wie co i jak ?

no wiec zaczeło sie od tego schematu :)
976523bae96ed503.jpg
kupiłem :
1 przycisk na dwa piny
2862543918.jpg
cc81544f75dc4015a42ef58.png
2 diody prostownicze
2792896872.jpg

troche lutowania i izolacji oraz dorobienie blaszki :)
20121213444.jpg

i tak to wyglada :)

A co do awraryjnych to sprawa indywidualna.

Nic ciekawe tu nie wniosę do tematu, ale... po kiego czorta Ci awaryjne w motocyklu?!?

5735d95e5814dc2e56f5479cfe766f2e.png

Światła awaryjne w motocyklu mają dokładnie takie samo zastosowanie jak w samochodzie.

Przydają się i tyle.

To dlaczego konstruktorzy nie przewidzieli konieczności zamontowania tak, że niezbędnej rzeczy w tak wielu modelach motocykli Misiek?

Y, a ja mam awaryjne i w sumie myślałem, że wszystkie motocykle mają, a tu taka niespodzianka.

Ja jak robiłem awaryjne to dorobiłem przełącznik w lewej manetce i wpiałem się kabelkami do oryginalnej instalacji od kierunkowskazów. Przełącznik mostkował lewy i prawy kierunek, mało roboty a efekt dobry bez żadnych durigch przekaźnikow :)

Enroth, nie wiem, o czym mówisz, mój motocykl ma awaryjne od nowości.

Widać konstruktorzy wiedzą, co robią i uczą się na błędach ;)

W B12 k6 są awaryjne, ale w B12 k1 nie było.

Awaryjne się przydają gdy musisz się wieczorem zatrzymać na chwilę na poboczu i sprawdzić mapę, bo np. jesteś daleko od domu i nie jesteś pewien jak jechać.

wg. którychś z kolei wymogów (unijnych chyba) każde moto wyprodukowane po jakimś roku ma awaryjne fabrycznie (tak jak włączone na stałe światła po 2007) o ile dobrze pamiętam.

Tak więc stare dryndy nie maja a nowe maja.

w BK 2008 mialem awaryne, w Burgmanie650 2007 tez, a w R1 2006 juz nie.

Do autora tematu: wpisz sobie poprawnie motocykl w profil lub napisz chociaż o jakim modelu mówisz.

No dobra, niech Wam będzie, już mnie oświeciliście, po prostu awaryjki ze względu na to jak "często" się ich używa (a przynajmniej ja) pierdółką przez której zamontowanie w tym przypadku było stwarzania problemu na zawołanie dla samego siebie.

Ale ten przykład mnie ostatecznie przekonał co do ich przydatności

"Awaryjne się przydają gdy musisz się wieczorem zatrzymać na chwilę na poboczu i sprawdzić mapę, bo np. jesteś daleko od domu i nie jesteś pewien jak jechać."

Jeśli nie potrafisz sobie wyobrazić jeszcze kilku sytuacji, w których światła awaryjne mogą sie przydać, to rzeczywiście Tobie są zupełnie zbędne :D

Mnie natomiast przydają się wystarczająco często, by ich montowanie było dobrym pomysłem :)

Natomiast nieprzydatne zupełnie są dla mnie bajery typu wyświetlacz zapiętego biegu, shiftlight, sygnał dźwiękowy włączonego kierunkowskazu i parę innych rzeczy, opisywanych na tym forum ;)

Jak ktoś nie widzi zastosowania czegoś, to uważa to za zbędne i już.

awaryjne przydają sie najbardzej do dwóch rzeczy - jazda podczas parady i na gumie :driving_moto::D

Edytowane przez Cirus

awaryjne przydają sie najbardzej do dwóch rzeczy - jazda podczas parady i na gumie

przekaz odebrany.

Cholera, muszę koniecznie założyć awaryjki do cebry.. :trzepie:

W B12 K4 Kulson ma awaryjne.

Ja tam w żółtku z 2003 posiadam awaryjki ;)

ciapnięte z szajsunga, przez ciaptaka cwaj

przekaz odebrany.

Cholera, muszę koniecznie założyć awaryjki do cebry.. :trzepie:

a co Jack tak czesto jezdzisz na parady ?? :takaemotka: :takaemotka: :takaemotka: :takaemotka: :takaemotka:

Mały tutorial przydałby się ;) Z nudów na zimę chętnie bym pogrzebał nad tym. Myślę, że awaryjki się przydają, nawet jeśli chcemy podziękować komuś kto ustąpił nam miejsca podczas wyprzedzania. To chyba lepsze, a nawet bezpieczniejsze w trakcie jazdy, niż bawienie się na prawo i lewo przełącznikiem kierunkowskazów. A cenię sobie kulturę na drodze :D

Edytowane przez Moras

Ja jak robiłem awaryjne to dorobiłem przełącznik w lewej manetce i wpiałem się kabelkami do oryginalnej instalacji od kierunkowskazów. Przełącznik mostkował lewy i prawy kierunek, mało roboty a efekt dobry bez żadnych durigch przekaźnikow :)

ciekawe od kogo odgapiłes ?? :P

Jak ktoś chce co i jak podłączyć to moge coś naskrobać i wrzucic foty jak ja to mam .

ciekawe od kogo odgapiłes ?? :P

Jak ktoś chce co i jak podłączyć to moge coś naskrobać i wrzucic foty jak ja to mam .

To ja bym prosił o coś takiego bo zainspirowały mnie te awaryjne ;) Myślę, że nie tylko mi się to przyda :)