Skocz do zawartości

Jak Zrobić Światła Awaryjne

Gość WÄ„SKI
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

no wiec zaczeło sie od tego schematu :)

troche lutowania i izolacji oraz dorobienie blaszki :)

20121213444.jpg

i tak to wyglada :)

A co do awraryjnych to sprawa indywidualna.

Edytowane przez WÄ„SKI
  • Upvote 1

Dzięki!

A wyedytujesz pierwszego posta i wkleisz to do niego też, żeby nie było skakania po stronach? :)

ja zapodam coś takiego: troche inaczej ;)

Ja mam taki przełącznik dwutorowy :

-przelacznik-2x2-mts202.jpg

albo fachowy taki :

2851098661.jpg

i do tego jakaś mała obudowa do kupienia w elektronicznym sklepie za 2 zł, kawałek przewodu i jakaś blaszka, srubki aby to wszystko przymocować do moto.co do podłączenie elektrycznego to trzeba rozebrac lewe przełączniki (te od kierunkowskazów) podłaczamy dodatkowe 3 przewody jak na schemacie ( wspólny, Lewy i Prawy i w przypadku wyłącznika z drugiego zdjecia podpinamy obojetnie który gdzie do trzech styków i tyle, przynajmniej tak jest w tym który mam luzem bo zamontowałem ten pierwszy :) natomiast co do pierwszego wyłącznika to robimy tak jak na schemacie :

scjhemat.jpg

Edytowane przez baldhead
  • Upvote 3

Jak dobrze, że ja mam ori awaryjne. Bo schemat który zapodał bald to jakies oklutyzmy są :)

Baldzik ten pstryk awaryjny jest podświetlany gdy jest wciśnięty ??

montował ktoś może automatyczny włącznik świateł z opóźnieniem ? z racji tego ,że wsadziłem sobie soczewke w lampe i zenona chce aby światła zapalały się dopiero po chwili od startu jak akumulator załapie lepsze obroty (chce uniknąc przepalenia żernika i ewentualnego osłabiania aku) . Niestety w hayce nie mogę wyłączyć świateł mijania. Aktualnie mam takiego pstryczka dwutorowego jak na zdjęciu Balda wpiętego w skrzynkę bezpieczników zamiast ori bezpiecznika (pstykacz ma w sobie też 15A bezpiecznik ) ale nie chce mi sie za każdym razem pstrykać po wyłączeniu silnika

I wtedy przy takim podłączeniu migają obydwa kontrolki włączonych kierunkowskazów przy zegarach?

u mnie to tak miga :)

http://www.youtube.com/watch?v=2lyITS5WDZI

Dzięki!

A wyedytujesz pierwszego posta i wkleisz to do niego też, żeby nie było skakania po stronach?

zrobione

Edytowane przez WÄ„SKI

Mam pytanko te diody są potrzebne? Jeśli tak to mógłbyś napisać jaka (nr, symbol)

Mam pytanko te diody są potrzebne? Jeśli tak to mógłbyś napisać jaka (nr, symbol)

Dioda prostownicza 10A/1000V 10A10

albo

Dioda prostownicza10A/1000V P1000

nie pamietam jaka dokladnie mam ale jak w sklepie zapytasz sie ze potrzebujesz do moto i do 4 zarowek to ci doradzi kolego

Baldziu co to ja wiem...chodzi o podlaczenie...robil ktos?

• 4 weeks later...

Też zrobiłem sobie awaryjne, ale przełącznik umieściłem tak

dsc1591f.jpg

wsadziłem go w zatyczkę od markera :)

Edytowane przez siwy669

Może i ja pomyśle o awaryjnych. Zawsze takie światła się przydają no i oczywiście satysfakcja gwarantowana :D

Też zrobiłem sobie awaryjne, ale przełącznik umieściłem tak

dsc1591f.jpg

wsadziłem go w zatyczkę od markera :)

to kolega zapodaj twój schemat podłączenia :D i bedzie slitaśnie Jedni montuja diody inni nie zastanawia mnei po co te diody :P jakie spełniaja zadanie

Zrobiłem tak:

wlutowałem trzy przewody w przełącznik kierunkowskazów

dsc1546ai.jpg

wlutowałem diody w prawy i lewy przewód (lewe i prawe kierunki)

dsc1578oc.jpg

drugie końce diod zlutowałem ze sobą i z przewodem. Zostają dwa przewody, które trzeba złączyć ze sobą, żeby zaświeciły się wszystkie kierunki.

Zostaje kwestia rodzaju i umiejscowienia przełącznika.

Nie musisz stosować diod, ale wtedy musisz mieć przełącznik, który rozłączy te trzy przewody. Gdybyś nie dał diod, a zastosował przełącznik jednotorowy, w momencie włączenia prawego lub lewego kierunku obwód by się zamknął i świeciły by wszystkie kierunki.

Edit: Oczywiście nie musisz się wlutowywać w przełącznik, możesz to zrobić przed. Tylko musisz obczaić, które przewody wchodzą do przełącznika.

Edytowane przez siwy669
  • Upvote 1

SIWY 669

super opis podłączenia.

Proponuję przenieść twój opis do działu Technika, mi bynajmniej odpowiedziałeś na wiele pytań :)