Skocz do zawartości

Zabezpieczenie Motocykla Przed Kradzieżą - Jakie?

Gość Dzik
 Share

Zabezpieczenie motocykla przed kradzieżą.  

161 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jakie zabezpieczenie motocykla przed kradzieżÄ? / utrudnienie dla zÅ?odzieja mogÄ? poleciÄ??

• garaż
      107
    • parking strzeżony
      29
    • alarm
      35
    • disclock
      35
    • disclock z alarmem
      43
    • immobilizer
      19
    • Å?aÅ?cuch
      42
    • monitoring
      15
    • ubezpieczenie AC
      36
    • inne - jakie?
      9
    • nic z powyższych - na zÅ?odzieja nie ma rady
      14

Rekomendowane odpowiedzi

Mojej nie ma w tych testach :) (xx6)

po 1. Odstrasza i zabezpiecza przed przeprowadzeniem motocykla

po 2. Jeśli nawet będą bawili się w rozwiercanie czy cięcie to wszystko słychać więc jeśli nie masz motocykla na końcu miasta lub w innym mieście ktoś zwróci uwagę

po 3. Jak będa chcieli i tak ukradną http://www.scigacz.p...kund,12099.html

Edytowane przez cHRoM

"Jedyne rozwiązanie to laska dynamitu podłączona do zapalnika czasowego. Wyobrażacie sobie - biorą sprzęta do furgonu a tu w trakcie jazdy BOOM i trzy trupy, fura spalona i nikogo więcej nie okradną. :)"

trudno się z tym nie zgodzić... populacja złodziei spadałaby w zastraszającym tempie :D

Panowie,po przeczytaniu artykułu test blokad wychodzi na to że ten oxford to nie taki ostatni bubel. Dzięki za lekture :usmiech:

Ja mam Oxforda screamer i jak dla mnie może być dosyc masywna konstrukcja, na tarczę z przodu pasuje bez żadnych kombinacji, alarm jest dosyć czuły bo wystarczy zakołysać lekko motocyklem i juz pika, jak potencjalny złodziej da sobie spokój to przestaje a jak bedzie uparty to blokada zaczyna wyć.

Nie wiem czy wszystkie blokady tak mają ale moja jak ma słabe baterie to wyje na okragło, nie wiem ile na jednych bateriach wytrzyma bo mi sie wyczerpały i wymontowałem wiec teraz mam blokadę bez alarmu.

Mysle ze za takie pieniądze to daje radę.

Ja myślałem o władowaniu do moto gdzieś pod pokrywę siedzenia nadajnika GPS. Koszt rzędu 200-300 PLN. Co sądzicie ?

jak dobrze skitrasz? Ja tam chyba bym doinwestował w taką zabawke :) To nie jest duże :)

http://allegro.pl/na...2408880078.html

http://allegro.pl/mi...2400319077.html - tu zobaczysz wielkość

I na to jakąś wodoszczelną folie, kablem od zapalniczki podpiąć pod instalacje :) Powinno grać :)

Edytowane przez Pain

http://allegro.pl/klodka-budowlana-szara-zeliwna-63mm-i2364505681.html ja tam na tarcze polecał bym takie coś tylko trochę droższą i mamy pewność że złodziej tak szybko jej nie zdejmie jak blokady na tarczę w której wystarczy przepiłować drobny bolec :)

Do tego jakiś dobry alarm motocyklowy i w cenie jak za dwie blokady z wbudowanym alarmem mamy alarm w moto i 2 kłódki i parę groszy na wachę :)

Xena to shit - po uderzeniu młotkiem się rozlatuje

http://www.motocykl-...d-motocyklowych

bo jeśli brać Xenę to tylko z serii XX i wyższych. Ja mam u siebie wersję XX6 i jestem zadowolony, mógłby być większy bolec aniżeli 6mm ale z 10mm nie pasuje do B6 II generacji, a z większymi bolcami to już trzeba wylozyć dużo więcej kasy. Ogólnie jak dobrze dopasować Xenę pisałem w osobnym temacie, więc można sobie zobaczyć.

Panowie,po przeczytaniu artykułu test blokad wychodzi na to że ten oxford to nie taki ostatni bubel. Dzięki za lekture :usmiech:

zwróć tylko uwagę, że w teście jest oxford quartz a nie scraemer z alarmem. To jak łatwo zauważyć są dwa różne modele.

bo jeśli brać Xenę to tylko z serii XX i wyższych. Ja mam u siebie wersję XX6 i jestem zadowolony, mógłby być większy bolec aniżeli 6mm ale z 10mm nie pasuje do B6 II generacji, a z większymi bolcami to już trzeba wylozyć dużo więcej kasy. Ogólnie jak dobrze dopasować Xenę pisałem w osobnym temacie, więc można sobie zobaczyć.

zwróć tylko uwagę, że w teście jest oxford quartz a nie scraemer z alarmem. To jak łatwo zauważyć są dwa różne modele.

Racja ale już zamówiłem tak wiec stało się. Dam znać jak się to będzie sprawowało.Jak dobrze że istnieje forum motocyklowe ... dzięki

• 1 month later...

blokada OXFORD z alermem to lipa. Bandita zamykałem na to moze z 6 razy a juz alarm szwankuje a dokladnie to nie ma dzwieku syreny jak na poczatku tylko przerywany zwykle dzwieki,czesto nie reaguje na poruszanie. Tak wiec made in china w pelnym wydaniu.

Też się ostatnio zastanawiałem po kradzieży moto nad GPS'em - http://www.dealextreme.com/p/gps-gsm-tracker-for-motorcycle-vehicle-850-900-1800-1900mhz-54072 koszt wydaje się rozsądny tylko pytanie kiedy skumasz, że ktoś go podwędził bo wtedy motocykl może być już dawno rozebrany w szopie.

Nie no, przynajmniej raz dziennie na moto spoglądasz, jest jakaś szansa że nadajnika nie wyłączą szczególnie jak dobrze schowasz ;) Co dopiero jak byś zaspawał z otworem do ładowania ;)

Minusem są wyciszone wany i parkingi podziemne ;(

Nie wiem jak w motocyklach ale pewnie tak samo. Na topie ostatnio jest załatwianie całej elektroniki w samochodzie za pomocą paralizatora. Ponoc pali cała instalację ale nie wiem bo nie widziałem na żywo ;)

W związku z tym nie wiem czy coś da nam taki moduł zasilany jak widać z aku(?)

Edytowane przez michalm

@michalm co to za problem wsadzić gps'a do wnętrza airboxa przyklejonego do górnej ścianki gdzie nikt w krótkim czasie nie wyczai i dołożyć mu jakąś dobrą baterię co by zamiast 48h wytrzymał te 5-7 dni i ładować po przez ładowarkę a nie pod instalację motocykla bo to co napisałeś o paleniu instalacji to już dawno o tym słyszałem :)

Dokładnie :) Jak mówiłem jedyny problem to wyciszone wany i parkingi podziemne ;) No ale nie ma zabezpieczenia doskonałego ;) Na pewno musiałoby być to jedno z dwóch zabezpieczeń i wtedy coś by to dało :)

• 4 months later...

a gdzie trzymasz maszyne , zeby miec jakies rozeznanie do mozliwosci zabezpieczen:

jesli pod domem na ulicy _ to autocasco sie sprawdza dobrze ;)

a najlelepiej : metalowa kotwica w betonie do tego mocny lancuch hartowany z klodka tytanowa, dotego blokada na kolo z alarmem i jakies 5 minut bedziesz mial na to zeby dorwac zlodziei jak zacznie wyc.

Byl temat w motocyklu http://www.motocykl-online.pl/artykuly/test-blokad-motocyklowych.

zerknij i wybierz cos dla siebie. Standardowo : blokada na tarcze plus lancuch powinny wystarczyc

Edytowane przez jacekrysiek

Chyba najpopularniejsza w takich przypadkach jest wtedy blokada na tarczę hamulcową. Osobiście kilkakrotnie zakładałem i póki co zawsze Bandit stał tam gdzie go zaparkowałem :P

Za ok 250zł na allegro masz alarm spy z powiadomieniem na pilota w terenie zabudowanym niby skuteczność poinformowania na pilot na kilkaset metrów [wg producenta dużo więcej, ale to wg niego]. Jak nie to są przeróżne disclocki z alarmami i bez. Niby najbezpieczniejsze to Abus, ale i jedne z najdroższych. Łańcuchy długo podobno nie wytrzymują, swoje też potrafią kosztować, ważyć jak również i zabierać miejsce. Trzeba szukać o jak najgrubszych oczkach, tak samo i kłódka musi być mocna. Można też kupić U-Lock, ale to też trzeba dobry bo widziałem filmik jak kolo otworzył takowy rurką od długopisu. Ogólnie skutecznego zabezpieczenia chyba nie ma, jak już ktoś napisał są tylko takie co opóźniają/utrudniają kradzież.