Skocz do zawartości

Zabezpieczenie Motocykla Przed Kradzieżą - Jakie?

Gość Dzik
 Share

Zabezpieczenie motocykla przed kradzieżą.  

161 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jakie zabezpieczenie motocykla przed kradzieżÄ? / utrudnienie dla zÅ?odzieja mogÄ? poleciÄ??

• garaż
      107
    • parking strzeżony
      29
    • alarm
      35
    • disclock
      35
    • disclock z alarmem
      43
    • immobilizer
      19
    • Å?aÅ?cuch
      42
    • monitoring
      15
    • ubezpieczenie AC
      36
    • inne - jakie?
      9
    • nic z powyższych - na zÅ?odzieja nie ma rady
      14

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam chyba Quarz ale nie wiem czy tego nie ma kilka modeli. Pasowało do 650 k5 jak i XXa :D

do czego jest ten sznurek?

Jest to tzw przypominacz, przyczepiasz go gdzieś do kierownicy, żebyś pamiętał, że masz zamontowaną blokadę na tarczy. Bo jakbyś z nią chciał ruszyć to możesz trochę szkód narobić :P

kiedys wstawialem sporo filmikow z kamer przemyslowych, o jest: http://polishbanditc...age__hl__filmik

Tu jeden z wątków: http://polishbanditcrew.pl/topic/11621-zabezpieczenie-motocykla-przed-kradzieza-lancuch/

a tu drugi: http://polishbanditcrew.pl/topic/5282-zabezpieczenie-motocykla-przed-kradzieza-disclocki/

dobra, znalazłem trzeci:

http://polishbanditcrew.pl/topic/1077-zabezpieczenie-motocykla-przed-kradzieza-alarm/

Ogolnie polecam zabezpieczenie mieszane- alarm+lancuch albo cos co polaczy moto z podlozem/slupem itp. Choc jak sie zlodziej uprze- nie ma rady- nic go nie powstrzyma:/

ale może wystarczająco zniechęcić, jeśli ma ze 4 zabezpieczenia do złamania (łańcuch, alarm, blokada kiery, blokada na tarczę, może jeszcze jakiś U-lock). Tylko później trzeba mieć ze soba pęk kluczy i wszystko rozpinać przez pół godziny :glupek2:

Blokada na tarcze z glosnym alarmem potrafi odstraszyc potencjalnego chetnego, moze nie duzo ale zawsze cos ;) A gdyby zaczal sie jednak dobierac do naszego sprzeta, to nie dosc ze zwroci na siebie uwage np przechodniow, to da nam jeszcze chwile na podbiegniecie... Mnie sie kiedys kluczyk przyblokowal i gdy grzebalam przy moto (oczywiscie wyjec niemilosiernie dawal po uszach) to policyjny patrol zaproponowal mi grzecznie pomoc... Obstawili mnie i musialam im pokazac kluczyki i dowod rej.

Doris, takie to szczęście. Znając życie, jakby to był prawdziwy złodziej to akurat policji by nie było

Szkoda, że blokad kierownicy w motocyklach nie robi ZEDER. Podobno w autach skuteczność tej blokady to 99,9% procent

a to w tej blokadzie na szczeke ham juz jest alarm?

tak, jest wbudowana. A ta blokada to na tarczę jest, a nie szczękę, :P

Edytowane przez SKIBA

no tak... tarcze :D

teraz pytanko ktora taka z alarmem na tarcze jest dobra...

bo ta oxford quartz to chyba bez alarmu... a punktow duzo w testach zlapala...

O alarmach pisałem już ze sto razy na tym forum :)

Ale zasady są proste. Najlepsze zabezpieczenia to AC.

Najważneijsze jest żeby kradzież jak najbardziej opóźnić - ważny zawsze jest czas jaki złodziej musi poświęcić na zabranie moto. Blokada kiery, łańcuch do stałego elementu, blokada na koło, alarm reagujący na ruch - im więcej tego tym lepiej.

No i dla mnie zasada ważna na równi z powyższymi - zawsze zostawiać moto w miejscu gdzie jest widoczne przez wielu ludzi a najlepiej jakby ludzie w okolicy (sklepowa, człowiek z ochrony sklepu, parkujący często tasówkarz....) znali Cię przynajmniej z "ryja" :D Ja zostawiałem moto od pracą to zawsze zagadałem z wartownikiem pilnującym budynku albo kimś takim. Każdy chętnie pogadał "ile ma koni", "ile wyciąga" i różne takie. Pomaga to np w podejściu do moto złodzieja który np sprawdza jakaie są zabezpieczenia.... Dobrze "ustawiony" wcześniej cieć zapyta po knedel ktoś przyłazi i dotyka moto.

Edytowane przez cleaner

dokladnie najlepsze zabezpieczenie to AC.... inaczej jeżeli coś ma wyhechać z garażu, z pod pracy, pod domu itp to i tak wyjedzie chodzbys osobistego ochroniarza zatrudnił :P

a tak masz AC i śpisz spokojniej.....zawiną bajka to sie wk**wisz ale przynajmniej wiesz do kogo iśc po kase

Zależy, na pewno jest najlepiej wykonana i głośna jak cholera. Problem polega na tym, że już dawno jest na nią sposób- pianka poliuretanowa dwa psiki i kilka sekund- już nikt jej nie usłyszy. ;/

No i taniej jest założyć dobry alarm.

Edytowane przez Magpie

hmm ja kiedyś przez przypadek zapomiałem wyjąć ze stacyjki kluczyk na Krakowskim przedmieściu. odszedłem jakieś 600m i zacząłem po kieszeniach się macać i patreze kluczyków nie mam. i biegiem do moto patrze a kluczyki ładnie widoczne z daleka siedzą w stacyjce. :P na szczęście nikt się nie pokusił :D

hmm ja kiedyś przez przypadek zapomiałem wyjąć ze stacyjki kluczyk na Krakowskim przedmieściu...

swietna historia... wnoszaca wiele do tematu... :zeby:

Edytowane przez bandyta

Magpie - to zes mnie pocieszyl... :oczy: Ja mam Xene, wyje jak cholera ale jak mowisz ze taki na nia sposob to kurna, no. moze jednak nie trafi sie taki zlodziej co z pianka pod pacha chodzi :slash:

Myślę, że historia o kluczyku oraz kilka podobnych razów mojego znajomego, ja z resztą w tym sezonie też zostawiłem kluczyk pod pracą, tak z 2 razy w pośpiechu mówi jasno: nie okazja czyni złodzieja.

Zatem byle leszcza wystraszy xena, jak komuś się Twoje moto "uda" albo będzie zamówienie, to przykro mi, ale xena, alarm, łańcuch, nie pomogą.

Pozostaje liczyć na to, że ponad 10 letnie bandity to już żaden łakomy kąsek :P

dokladnie... caly czas myslalem ze w ogole nie potrzebuje zadnych zabezpieczen bo komu potrzebny stary bandzior z 2001r,

ale jak wszedlem na tematy ze komus zajumali to i tamto... to zmiekla mi rura... szkoda te pare tysi stracic...

raczej to ma robic tylko na leszczy i nie ma co sobie obiecywac wiecej...

bo profi raczej sie nie zainteresuje staruszkiem, a jak juz to nic nie da rady na profesjonaliste...

Jest to tzw przypominacz, przyczepiasz go gdzieś do kierownicy, żebyś pamiętał, że masz zamontowaną blokadę na tarczy. Bo jakbyś z nią chciał ruszyć to możesz trochę szkód narobić :P

raz nie założyłem sznureczka i zpomnialem o blokadzie... Na szczęście bez wiekszych szkód.

Zabezpieczenia jakie stosowałem w moim B6- kupiłem najtańszy alarm z Allegro, do odstraszania małolatów pod pracą (bo sciągałem ich nie raz na fajce z poprzedniego moto), na noc parking strzeżony, w trasie U-Lock i do otoczenia :)

Nie wiem czy wiecie ale porządneto u-locka ciężko jest przerżnąć bez mechanicznych (hałasujących) zabawek, a miejsce na niego macie wyprofilowane w schowku w większości moto z okolic 2000 roku (b6 k2 ma tak, fazer, CBR też)

raz nie założyłem sznureczka i zpomnialem o blokadzie... Na szczęście bez wiekszych szkód.

Na forum ktoś pisał, że odjechał zapominając o disclocku i przypomniał sobie dopiero jak wrócił i zobaczył go na podłodze w garażu... ;)

Edytowane przez Magpie