Skocz do zawartości

Zabezpieczenie Motocykla Przed Kradzieżą - Jakie?

Gość Dzik
 Share

Zabezpieczenie motocykla przed kradzieżą.  

161 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jakie zabezpieczenie motocykla przed kradzieżÄ? / utrudnienie dla zÅ?odzieja mogÄ? poleciÄ??

• garaż
      107
    • parking strzeżony
      29
    • alarm
      35
    • disclock
      35
    • disclock z alarmem
      43
    • immobilizer
      19
    • Å?aÅ?cuch
      42
    • monitoring
      15
    • ubezpieczenie AC
      36
    • inne - jakie?
      9
    • nic z powyższych - na zÅ?odzieja nie ma rady
      14

Rekomendowane odpowiedzi

W dupie :P doslownie, podnies kanape i wyobraz sobie u do przodu, szerszy zamek w poszerzeniu za zestawem kluczy (jesli klucze masz)

Wysyłane z mojego ST18i za pomocą Tapatalk 2

Co do ceny AC - wcale nie ma takiej tragedii. Według eurotaxu czy czegoś tam Badyta w chwili ubezpieczenia był warty 18600, AC z wykupionym udziałem i stałą sumą ubezpieczenia wyniosło chyba 720pln za rok. Mam 34l i 60% zniżek na ubezpieczenie. Za takie pieniądze to chyba warto spać spokojnie.

Dobra blokada na tarczę z alarmem plus jakieś drugie zabezpieczenie nie byłoby dużo tańsze, tylko że na kilka lat a tutaj trzeba co rok płacić, w lutym będę przedłużał to się pochwalę ceną w stosunku do wartości

Co do ceny AC - wcale nie ma takiej tragedii. Według eurotaxu czy czegoś tam Badyta w chwili ubezpieczenia był warty 18600, AC z wykupionym udziałem i stałą sumą ubezpieczenia wyniosło chyba 720pln za rok. Mam 34l i 60% zniżek na ubezpieczenie. Za takie pieniądze to chyba warto spać spokojnie.

Dobra blokada na tarczę z alarmem plus jakieś drugie zabezpieczenie nie byłoby dużo tańsze, tylko że na kilka lat a tutaj trzeba co rok płacić, w lutym będę przedłużał to się pochwalę ceną w stosunku do wartości

No tak, ale jeśli masz B6 kupione za 6 koła, masz 20 kilka lat i mieszkasz w dużym mieście, to AC kosztuje ponad 2000 PLN czyli dobry kask i mega kurtka...

Zgadza się, trzeba tylko sprawdzić w swojej sytuacji, żeby wiedzieć czy warto. No i przede wszystkim Allianz, bo w PZU na odczepne pan mi powiedział że koło 4kpln to będzie kosztować

Wiem, że samochód się da, ale co do moto to ciężko powiedzieć, nie zastanawiałem się nad tym, bo dzwon/ślizg też jest dosyć kosztowny :) poszukaj numer do Allianz i zadzwoń i zapytaj

PS już wiem, nie można:

http://moto-ac.pl/kategorie/ac/zakres.php

Edytowane przez kokos

A czy można ubezpieczyć moto od samej kradzieży?

A jaki jest sens? Za dobrze jeździsz? Nie lepiej mieć zabezpieczenie i przy paciaku porobić wszystko na ich koszt i jeszcze często na tym zarobić?

A jaki jest sens? Za dobrze jeździsz? Nie lepiej mieć zabezpieczenie i przy paciaku porobić wszystko na ich koszt i jeszcze często na tym zarobić?

No w sumie racja,ale z ciekawości pytam,może ktoś wie!Z drugiej strony jak pisałeś wcześniej,że czasami jest to nieopłacalne,a mając tylko wykupione ubezpieczenie od kradzieży, po szlifie moto dalej będziesz miał w garażu,a jak ukradną(nie mając ubezpieczenia) to tracisz wszystko!!!!Dlatego pytam czy jest opcja wykupienia tylko od kradzieży no i ile to by kosztowało,bo rzeczywiście może się nie opłacać,więc zostaje opcja,pełne AC lub wcale!!

Juz ci odpisałem, że w Allianz się nie da, może u innych ale inne firmy są dużo droższe

• 2 weeks later...

tak... zrobic z tylu hak, i ciagac za soba blaszaka ...

Jeśli chodzi o autocasco od kradziezy.

Jutro jadę przerejestrować Rakiete i sie dowiem w ubezpieczalni

Jeśli chodzi o skradzione w TCZEWIE MASZYNY

W każdym garażu da się zamontowac(tanim kosztem) alarm co naprawde robi duzo hałasu, Montowałem takie systemy domowej konstrukcji na paru budynkach w stanie surowym zamknietym. Koszt takie zabezpieczenia nie przekracza 200zł.

'

Słuchaj, za kilka stówek to mogę Ci zrobić w każdym garażu alarm z monitoringiem, kamera na IR i halogen włączany zdalnie, wszystko masz w komórce i może mieć awaryjne własne zasilanie... Tylko co z tego?

Ja podjąłem decyzję, w okolicach domu parkowałem zawsze na płatnym strzeżonym, płaciłem za to 150 PLN, w zimie garaż, zazwyczaj gratis albo 50 PLN, tak czy siak, 150 PLN miesięcznie, za bezpieczeństwo, tylko pod domem i tylko od kradzieży... Wolę płacić AC na raty, nawet jak ma wynieść coś ponad 2000 to i tak lepiej na tym wyjdę, zniżek nie mam, więc mogę zgłaszać, każdą, na prawdę każdą ryskę.

Ja też wykupiłem AC ale podobnie jak Kokos mam 60% zniżek i przy wartości 13 tyś wyszło mi jakieś 600 zł za AC w Allianz. Do innych firm szkoda nawet pytać bo lecą w kulki i walą ceny zaporowe. Po za tym i tak parkuje na strzeżonym parkingiem z monitoringiem ale jak jadę w miasto to zapinam disk lock'a z alarmem dla odstraszenia :)

Słyszałem opinię, że dla złodzieja najgorsze są zabezpieczenia niestandardowe, tj wymyślone przez właściciela pojazdu. Jakaś przerwa w obwodzie elektrycznym, z ukrytym włącznikiem o którym wie tylko posiadacz maszyny, lub coś w ten deseń. Jeżeli ktoś zajmuje się tym zawodowo, to raczej zna dostępne na rynku zabezpieczenia i ma na nie sposób.

Do tego dodałbym jakiegoś głośnego wyjca, co by zniechęcić amatora cudzej własności do grzebania przy moto, no i oczywiście parkowanie motocykla w miejscu, gdzie będzie dobrze widoczny dla ludzi. Trzeba pamiętać o tym, że złodziej na dokonanie kradzieży ma max parę minut, chyba że może działać spokojnie, bo nie zwraca na siebie niczyjej uwagi.

Słuchaj, za kilka stówek to mogę Ci zrobić w każdym garażu alarm z monitoringiem, kamera na IR i halogen włączany zdalnie, wszystko masz w komórce i może mieć awaryjne własne zasilanie... Tylko co z tego?

Ja podjąłem decyzję, w okolicach domu parkowałem zawsze na płatnym strzeżonym, płaciłem za to 150 PLN, w zimie garaż, zazwyczaj gratis albo 50 PLN, tak czy siak, 150 PLN miesięcznie, za bezpieczeństwo, tylko pod domem i tylko od kradzieży... Wolę płacić AC na raty, nawet jak ma wynieść coś ponad 2000 to i tak lepiej na tym wyjdę, zniżek nie mam, więc mogę zgłaszać, każdą, na prawdę każdą ryskę.

Ma kolega racje odnośnie AC Lepiej płacić i miec świety spokój i sen, jednak np mnie :zeby: nie stać na taki luksus

ODNOSNIE pytania

Czy mozna ubezpieczyc motocykl tylko od kradzieży!

Niestety nie ma takiej opcji, w ubezpieczalni powiedzieli mi że żadna firma nie ma takiego ubezpieczenia, Jedynie podstawowy pakiet + tam jakies cuda

Nie wydaje mi się, że moto kradnie się siadając na nie i odjeżdżając... Tak się kradnie tylko moto bez immo jak bandziorki:

Poszedł się przebrać bo sejfti ferst:

Adios!

Wygląda to raczej tak:

Zatem odcięcie zapłonu, disclock, stawianie w widocznych miejscach, pod kamerami itp... Jest o kant dupy... U-lock i do krajobrazu, dodatkowo alarm, najtańszy na naj***nych co to chcą tylko posiedzieć a później "samo się przewróciło"- bo tego też jest sporo jak parkujecie gdzieś niedaleko barów/klubów.

no i ac. nie ma o czym gadać :P

Masakra. Ciekawe ile siły trzeba użyć aby wyłamać taką blokadę. Musze zainwestować w jaką blokadę lub alarm.

@Magpie, na takich zawodników, to żadne zabezpieczenie nie będzie wystarczająco dobre, więc pozostaje tylko AC.

Na U-lock z mocowaniem do krajobrazu też pewnie mają sposób np takie coś:

http://www.youtube.com/watch?v=5OShxcGiJYg

Sposób jest- ALE, oni jechali i targnęli moto na pakę. Zajęło im to 12 sekund, pewnie jeśli ciągle stajesz w tym samym miejscu to się przygotują, ale zmniejszasz szanse ze z przypadku ktoś Ci zwinie moto, bo nie każdy ma dostęp do nożyc hydraulicznych, bo u-locka w przeciwienstwie do łańcuchów ciężko jebnąć nożycami o napędzie manualnym, nawet z dużą dźwignią, pewności nie masz nigdy, ja tylko stwierdzam, że disclock i odciny zapłonu są lekko bez sensu, szczególnie, jeśli masz zamiar kupować Xenie za milijon peelenów.

Moja blokada z Lidla już się rozwaliła raz użyta :D jak ją zamknę to już nie otworze. Szkoda ze paragonu nie mam oddał bym te gówno :)

Sposób jest- ALE...

Zechciej się z nami nim podzielić, bo z twojego ostatniego posta nic poza tym, co już było wcześniej ustalone nie wynika.

Jeżeli mówimy o profesjonalnie przygotowanych złodziejach, to nie widzę 100% sposobu na zabezpieczenie przed kradzieżą sprzętu, który waży ok 200kg.

Natomiast przy kradzieży z przypadku każde dodatkowe zabezpieczenie jest o tyle skuteczne, bo zwiększa czas potrzebny na jego obejście.

Problem w tym, aby zabezpieczanie motocykla nie było na tyle karkołomne i długotrwałe, żeby chciało się z niego korzystać i na tyle skuteczne, by go nam nie zawinęli.