Skocz do zawartości

Zabezpieczenie Motocykla Przed Kradzieżą - Jakie?

Gość Dzik
 Share

Zabezpieczenie motocykla przed kradzieżą.  

161 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jakie zabezpieczenie motocykla przed kradzieżÄ? / utrudnienie dla zÅ?odzieja mogÄ? poleciÄ??

• garaż
      107
    • parking strzeżony
      29
    • alarm
      35
    • disclock
      35
    • disclock z alarmem
      43
    • immobilizer
      19
    • Å?aÅ?cuch
      42
    • monitoring
      15
    • ubezpieczenie AC
      36
    • inne - jakie?
      9
    • nic z powyższych - na zÅ?odzieja nie ma rady
      14

Rekomendowane odpowiedzi

Przecież wiadomo, że jadł ktoś chce coś ukraść, to ukradnie. A czy to moto, samochód, czy może mieszkanie w bunkrze nie ma takiego znaczenia.

Moto można zabezpieczyć jedynie przed przypadkowymi złodziejami. Co co robią na zamówienie, lub drogie maszyny mają wszytko tak zaplanowane, że zawsze znajdą sposób. Choćby taki, że zajada ci drogę i grzecznie poproszą o oddanie motocykla.

Wysłane ze Srapatalka

Zechciej się z nami nim podzielić, bo z twojego ostatniego posta nic

W tym poscie przyznaje, ze jest sposob na ulocki, zaznaczajac, ze nie jest to idealne ale w odroznieniu do innych czescie uzywanych rzeczy nie mozna tego olac tak jak disclocka.

Czytanie ze zrozumieniem sie klania.

Wysyłane z mojego ST18i za pomocą Tapatalk 2

Czytanie ze zrozumieniem sie klania.

Nie mam problemu z czytaniem ze zrozumieniem, ale znam za to kogoś, kto cholernie lubi by jego było na wierzchu.

Tyle w offtopie.

Ja jebie kem, piszesz, że zabezpieczenie ma być skuteczne o tyle, żę ma uprzykrzyć życie, filmik z busem jasno pokazuje, ze disclock jest do dupy i nie jest takim uprzykrzaniem życia, że 200 kilo można targnąć w 3 chłopa i po 12 sekundach szukaj wiatru w polu, to pisze, że mało doceniany w Polsce u-lock kotwiczący moto w miejscu plus alarm to dobre zabezpieczenie, bo faktycznie, coś zmienia i wydłuża czas zawinięcia moto. Jeśli to wg Ciebie bezwartościowy, nic nie wnoszący post to ok, bo moim zdaniem to Ty powtórzyłeś kolejny raz to samo co napisano już w tym wątku. :) To forum, nie kłótnia, tu niczyje nie jest "na wierzchu", chodzi o dyskusję a nie przepychanki słowne, masz tyle lat, że powinieneś to już kumać. Nie jestem wszechwiedzący i nie mam nawet zamiaru takiego udawać, moim zdaniem mega drogie uznawane przez PZU disclocki z alarmem są po prostu mało warte.

A czy ktoś przy wykupowaniu sprawdzał o ile będzie tańsze AC z tymi megasuperhipero****gającymi zabezpieczeniami i bez nich ??

Sorry mikit, nie wiem czy mogę powiedzieć, żeby nie było, że jestem ciul ;)

Kiedyś konieczne do w ogóle uzyskania AC były 2 zabezpieczenia, fabryczne i dodatkowe, jeśli nie ma 2 fabrycznych, nie wiem jak jest teraz, wpisywało się immo albo blokadę kierownicy i wlaśnie taką xene i było z bani.

• 2 weeks later...

Nic o tym nie myślimy. To działa tylko że chwile spowolni kogoś...

Ja poinstalowałem kilka elektronicznych bajerów, które działają ale tylko wtedy kiedy byłbym w bloku żeby tam dobiec na dół. Inaczej można sobie o dupe obić.

Ostateczne po nocach możesz podpiać coś do bramy, żeby było odcięcie i brak możliwości jej podniesienia... Roboty od chu... Pozostaje podpięcie prądu pod kierownice :) Niestety tylko AC.

Ps. I najważniejsze to co masz dostępne na rynku dostępne ma też ten co to kradnie. Dla mnie te testy są z dupy bo oni teraz też widzą, że xena była najlepsza więc kupili 5 i sobie na nich poćwiczyli... Złodziej jest jak student przed sesją...posiedzi, posiedzi aż wreszcie każde otworzy.

Edytowane przez michalm

No ale to o spowolnienie chodzi.

Ja generalnie myślałem o łańcuchu i zapięciu na tarczę, coby wyła... Tarcza odstraszy, a łańcuch spowolni.. ale o ile to jest przydatne..

Ufff na szczęście ja nie mam tego problemu, w sezonie trzymam moto pod blokiem i nawet kiery nie blokuję. Dlaczego? Bo tutaj nikt nie kradnie :D Przejdę się po osiedlu i stoja GSXR, R6 i inne tak samo bez żadnego zabezpieczenia. I to mi się podoba. Z wielkim zdziwieniem zaobserwowałem, że w Finlandii nawet cyganie nie kradną :D

• 3 months later...

Witam! Inne tematy przegladałem lecz nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania. Chce przywiezc sobie do wrocławia(tu studiuje) bandyte, działka budynku ogrodzona, ochrona, latarnia do ktorej chce przypiac motor jest zasiegu kamery, z budki ochoroniarza jest 50m do latarni, postoj przez maj, czerwiec. Zamierzam przypinac tylne koło http://allegro.pl/hartowany-lancuch-barrier-chain-lock-1-5m-oxford-i3131445164.html lub kupic w castoramie metr hartowanego łancucha + kłodke z gerdy http://allegro.pl/klodka-gerda-hss-632z-atestowana-atest-c-tanio-fv-i3151189507.html. Ktore zabezpieczenie byscie wybrali. Jak oceniacie cała sytuacje, uwazacie, ze to bezpieczne, czy lepiej zostawic go w domu i jezdzic tylko w weekendy(do domu mam 80km).

Że tak powiem, jeden knedel.

Ze wszystkich tematów o zabezpieczeniach można wywnioskować: im więcej tym lepiej, zatem:

Kup jakiegoś wyjca, np. xene xx6, dobry dicslock z głośnym wyciem, do tego łańcuch, może być z casto i kłódka i pokrowiec, żeby nie kręcili manetą i możesz spać spokojnie.

Na tak zwanego pana Stasia z budki który pewnie ma któryś tam stopień niepełnosprawności bo taniej zatrudnić, to w razie czego bym nie liczył ;).

Czytałem parę postów/informacji o kradzieżach i zwykle było tak że podjeżdżali autem, wpakowali moto na pakę i odjeżdżali. Do takich porządnych łańcuchów czy zabezpieczeń zwykłe nożyce do metalu nie wystarczą. Przenośny fleks robi trochę hałasu i zawsze to trochę trwa. Wydaje mi się że dla moto z roku 2004 nikt by nie ryzykował takiego czasu.

Cieciów jest trzech, dwoch gosci jeden ma z 60 lat, drugi z 50 i babka z 50 lat, liczyc na nich nie bede ale zawsze są, moga wezwać swoje wsparcie i policajow gdy bede sobie spał. Tez czytałem takie posty dlatego wazne zeby był do czegos przypiety, stad wybór łancucha. A zestawik łancuch + takie cudo pod kanape? http://allegro.pl/alarm-motocyklowy-bezprzewodowy-warto-i3132098713.html?

Jak będą chcieli ukraść to ukradną. Można jednak ich zniechęcić do kradzieży, im więcej zabezpieczeń tym lepiej. Moim zdaniem gruby łańcuch z sensowną kłódką to najlepsze rozwiązanie.

co do linka - to jeszcze jakiś czas temu to urządzonko było po 50zł na alledrogo. Ma jednak jeden minus, zaczyna wyć nawet jak ktoś przechodząc zawadzi o lusterko ( na parkingu normalka ).

Edytowane przez korytarz4

Cieciów jest trzech, dwoch gosci jeden ma z 60 lat, drugi z 50 i babka z 50 lat, liczyc na nich nie bede ale zawsze są, moga wezwać swoje wsparcie i policajow gdy bede sobie spał. Tez czytałem takie posty dlatego wazne zeby był do czegos przypiety, stad wybór łancucha. A zestawik łancuch + takie cudo pod kanape? http://allegro.pl/al...3132098713.html?

knedla warte. Tak samo jak wszystkie tanie i droższe alarmy z allegro, Stig mi się rozj***ł po kilu miesiącach od wibracji, sprawdzone rozwiązanie to właśnie dobry, przemyślany disclock z alarmem. Nie wyobrażam sobie, że ktoś mógłby z nim jechać w jakimkolwiek samochodzie, 120 decybeli to jednak dużo.

Do tego ofkors łańcuch.

Edytowane przez Magpie

a to w sumie dobry temat :) Ja do zabezpieczenia Bandziora na razie mam tylko porządnego ale niestety nie wyjącego disclocka Abusa. teraz się przeprowadziłam i Bandzior wylądował na ulicy. Poza tym disclokiem i tym że go przykrywam to nic go nie chroni. zastanawiam się nad łańcuchem bo porządnego łańcucha przypiętego do betonowego bloczka nie przetną tak łatwo ale to bardzo droga impreza no tyle że nadal to wyć nie będzie. myślicie że lepiej zainwestować w alarm czy w łańcuch?

Zobacz sobie filmik który zamieściłem.

Alarm na ulicy zawsze pomoże, bo odstrasza i zwraca uwagę...

Jak jest jakiś mod na sali to może przenieść to do zbiorczego?

imho alarm/blokada z alarmem to podstawa, wiadomo jak mają ukraść to i tak ukradną ale alarm zawsze narobi hałasu i może spłoszyć amatora cudzej własności lub też zainteresować jakiś pobliski patrol policji czy innej straży miejskiej (choć w to akurat szczerze wątpie ;). U siebie mam Xene XX6 i jak na razie narzekać nie mogę, wyje, blokuje koło i po dwóch latach użytkowania nic się nie popsuło.

wybierając jakiegoś disclocka z alarmem przeczytaj sobie mój temat o doborze blokady, żeby nie kupić czegoś co nie będzie pasować do tarczy.

Jeszcze jedno, parkując moto, parkuj tak, żeby maksymalnie utrudnić podjechanie busem i wpakowanie moto na pakę.

czyli bede szukał taniego disclocka z wyjcem i łanucha :) Mysle ze te dwa miesiace, maj i czerwiec nic mu sie nie stanie, potem troche pazdziernika moza ;> dzieki chlopaki

Edytowane przez karol-ostr

Tani disclock jest bez sensu bo ma alarm na zewnątrz i można go zasłonić ręką, xena albo nic.

a to w sumie dobry temat :) Ja do zabezpieczenia Bandziora na razie mam tylko porządnego ale niestety nie wyjącego disclocka Abusa. teraz się przeprowadziłam i Bandzior wylądował na ulicy. Poza tym disclokiem i tym że go przykrywam to nic go nie chroni. zastanawiam się nad łańcuchem bo porządnego łańcucha przypiętego do betonowego bloczka nie przetną tak łatwo ale to bardzo droga impreza no tyle że nadal to wyć nie będzie. myślicie że lepiej zainwestować w alarm czy w łańcuch?

tych roczników już nie kradną :)

a to ja mam pytanie typu oczywistych dla niektórych, jednak nie dla mnie...

czy disc lock xena xx6 na bank pasi do bandziora 1200'N'98 i mogę go zamówić w ciemno czy jednak lepiej go gdzieś znaleźć i podjechać zobaczyć czy pasuje?

Zawsze lepij zobaczyć, jednak xx6 jest chyba najbadziej uniwersalny, bo trzpień blokady ma 6mm jeśli nie obejmie całej tarczy to powinien wejść w dziurę.