Skocz do zawartości

Zabezpieczenie Motocykla Przed Kradzieżą - Jakie?

Gość Dzik
 Share

Zabezpieczenie motocykla przed kradzieżą.  

161 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jakie zabezpieczenie motocykla przed kradzieżÄ? / utrudnienie dla zÅ?odzieja mogÄ? poleciÄ??

• garaż
      107
    • parking strzeżony
      29
    • alarm
      35
    • disclock
      35
    • disclock z alarmem
      43
    • immobilizer
      19
    • Å?aÅ?cuch
      42
    • monitoring
      15
    • ubezpieczenie AC
      36
    • inne - jakie?
      9
    • nic z powyższych - na zÅ?odzieja nie ma rady
      14

Rekomendowane odpowiedzi

Kukuryku - transponder zawsze będzie miał problemy z zasięgiem - bo dla mnie skuteczne działanie to 0,5 m (a czujniki RFID z którymi się bawiłem mają max 10cm) - co nie oznacza że ich nie można stosować do zabezpieczeń.

Dla mnie zasada jest prosta - jest coś nietypowe to złodziej daje sobie spokój (on ma minutę na rozbrojenie) i jak nie wywiezie na pace to nie wywiezie (chyba że moto jest w garażu i można się zamknąć i dłubać do rana).

Sam koszt elektroniki nie wydaje się wysoki (Czujniki RFID to koszty rzędu 50zł, odpalanie na czujnik halla - myślę że 25zł, mikroprzycisk który trudno zauważyć typu otwór 1,5 mm w który trzeba wstawić druta po przekręceniu stacyjki to też wydatek rzędu 15zł)

Koszty robi sam montaż - a to najlepiej zrobić samemu (ale pamiętać o tym że oddajemy moto do mechaników a wtedy trzeba szybko zdjąć blokady)

Bawiłem się TK-106 (koszt około 240zł)

czasami pokazuje ulicę obok - ważne że ma system czujnika wstrząsowego i daje info jak ktoś dotknie moto (a jest dosyć czuły)

i co pół roku trzeba mu wysłać sygnał resetu do ustawień fabrycznych i poustawiać od nowa (przestał się logować do sieci GSM)

kolejna wada - na zimę trzeba przepiąć pod ładowanie sieciowe  - w trzy tygodnie załatwi aku motocykla (jeżeli ten nie ma podpięcia do stałego systemu ładowania)

ja kupowałem pod częstowową (jak się z częstowchowy wylatuje na katowice) - jadąc od katowic pierwszy żółty fotoradar za Auchanem (jak się z górki zjeżdza i jest skrzyżowanie ze światłami z drogą w lewo)

Zaczynam się bardzo poważnie zastanawiać nad tym urządzeniem. Co prawda można mieć blokady itp ale nie gwarantuje to że motocykl nie zostanie skradziony, a jeśli już tak się stanie wtedy szanse na odzyskanie go spadają prawie do zera. 

[...]Bawiłem się TK-106 (koszt około 240zł) [...]

Syku, ile danych zjadał przez miesiąc? Bo rozumiem, że kontaktuje się z serwerem cały czas? Czy tylko w chwili uaktywnienia czujnika wstrząsu?

jeżeli nie korzystasz z serwera a tylko z smsow to możesz wyjść na koszty 5 zł za rok.

przykladowy sms z lokalizacja:

http://www.maps.google.com/?q=18.641330E,50.303330N

Speed:0.00km/h 0.00

Batt:100%

Ait:254.60m

02/02/14 03:41

imei:...(usunalem)

Powiedz mi proszę jak to zachowuje się jak parkujesz w garażu? Bo raczej nie będzie łapać zasięgu z GPSa, na podstawie BTSów, czy raczej braku zmiany, "myśli", że jest tam gdzie ma być i nie wzbudza się jakiś alarm?

układ ma czujnik wstrzasowy. wysyła sygnał nawet jak nie ma sygnału gps

poziom ustawia się wysyłając smsa o treści shake5. wartość shake0 wyłącza czujnik wstrzasowy. shake9 to największą czułość. poziomów czułości jest 9 (od 1do 9)

można go przełączyć na tryb wysyłania cyklicznego np co minutę. albo na podsłuch. wszystko zalatwiasz komendami sms.

chcesz więcej szczegolow to daj na pw telefona. to ci powiem co i jak z tym akurat lokalizatorem

Edytowane przez syku

Tak się zastanawiam nad mechanicznymi zabezpieczeniami.

Czy ktoś z Was widział/myślał/zrobił coś co by skutkowało mechanicznym zablokowaniem układu hamulcowego - coś w rodzaju samochodowej blokady skrzyni biegów.

Pomysł jest taki - zsiadam z motocykla - parkuję go - naciskam hamulec przedni i zakładam blokadę na manetkę i dźwignię hamulcową - potem naciskam hamulec nożny i zakładam coś w rodzaju kłódki na dzwignię hamulcową.

Może to i dziwny pomysł - ale postęp technologiczny tworzy się właśnie przez dziwne pomysły

Sam sobie odpowiedziałeś, jakaś zmyślna kłódka pasującą może się znaleźć, obawiał się jednak, że to nie najlepiej służy hamulcom, przynajmniej jeśli nie marsz oplotu. 2 sprawa, że jak ktoś podjeździe busem to będzie tak samo skuteczne jak disclock.

Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka

Dziwny i rozbrajalny płaską ósemką.

Kiedyś kombinowałem w drugą stronę (brak autoryzacji -brak hamulców, szybko można znaleźć złodzieja ) ale wydało mi się to zbyt niebezpieczne.

Edytowane przez farba

Większość kradzieży i tak odbywa się poprzez zapakowanie moto na busa więc ta usługa lokalizacji motocykla jest bardzo spoko wg mnie i zamierzam takie coś nabyć w najbliższym czasie :) Gdybyś mógł Syku jakąś krótką recenzję na temat tych TK walnąć i czy warto. A jeśli nie, to jakieś inne zastępstwo ? 

(...) Gdybyś mógł Syku jakąś krótką recenzję na temat tych TK walnąć i czy warto. A jeśli nie, to jakieś inne zastępstwo ? 

Miejsce zakupu: Wrzosowa

współrzędne googlowe: 50.7510400, 19.1514480

firma Easy-wifi ul. Długa 1B

Firma jest na allegro - a kupiłem u nich bo mieli odbiór osobisty a ja raz w tygodniu jeździłem obok nich do (jadąc ze śląska do Łodzi)

Model - TK-106

Wady i zalety

Wady:

1) Wyłączał się notorycznie - trafił na serwis - okazało się że gniazdo baterii jest źle wlutowane (poprawili)

2) Nieprawdą jest wytrzymałość baterii - po odłaczeniu od akumulatora zapewne 1-2 dni pociągnie nie więcej - poza tym liczą czas na dwóch bateriach (bo w zestawie są dwie) - ale nie wspominają że należy je ręcznie przełożyć ;)

3) W zestawie jest przetwornica która z 12V motocykla robi 5V zasilania (ładowanie baterii) - ale nie ma funkcji zabezpieczenia przed nadmiernym rozładowaniem AQU - jak nie dołożycie sobie dodatkowego układu - to raz na dwa tygodnie odpalać sprzęta

4) nieprawdą jest dokładność 5m (obecnie jak sprawdzam to pływa mi sygnał i raz go mam pod domem drugi raz na posesji sąsiada) - prawdziwa precyzja to około 30-50m (zależy od eli czyli eli trafi eli nie) - zawsze to coś nisz nic

5) po pół roku użytkowania warto mu zrobić format - przestaje działać obsługa GSM - wyciąganie baterii nie pomaga, za chwilę znowu brak połączenia (ważne:  ta funkcjonalność nie jest opisana w instrukcji)

6) nie działa opcja cyklicznego wysyłana w minutach i godzinach (jest tylko w sekundach) - co przy maksymalnym ustawieniu daje sms co kilkanaście minut. Chciałem tak go ustawić aby wysyłał raz na 24H info gdzie jest (w celu sprawdzenia czy się nie zawiesił itp) - ale nie rozumie tej komendy (wg instrukcji jest wartośc max 255 - a ponoć oprogramowanie jest rozszerzone do 900 ale tylko w sekundach więc i tak mnie nie ratuje)

7) pojemnik hermetyczny jest za mały i lokalizator do niego nie wchodzi ;)

Zalety:

1) Małe rozmiary (wielkość dwóch położonych obok pudełek z zapałkami)

2) Cena - poniżej dwóch stów można kupić

3) Są takie karty GSM - gdzie długość ważności konta jest roczna i SMSy w siedzi darmowe (chyba to play) - koszt więc takiego układu jest niewielki

4) czujnik wstrząsowy - czulszy niź w discloku XENY

Zakładam takie działanie.

Lokalizator działa w układzie czujnika wstrząsowego. Pojawia się SMS o wstrząsie. Przełaczam go na tryb podsłuchu i sprawdzam czy cos słychać niepokojącego (stuki rozmowy). Jak nie to przełaczam go w tryb lokalizacji i ponownie odputuję o położenie. Jeżeli coś mnie zaniepokoi to przełączam go w tryb lokalizacji ciągłej np co 30 sekund. Wszystko weryfikuję na mapach googlowych (poprzez pojedyncze smsy)

Nie ustawiałem aplikacji do obsługi ciągłej poprzez serwer WWW - jakoś nie było mi to potrzebne

Chyba wszystko w temacie

EDIT: Lokalizacja względem satelity jest przesunięta obecnie o około 5m na południe i około 12-15m na zachód ;)

Edytowane przez syku

3) W zestawie jest przetwornica która z 12V motocykla robi 5V zasilania (ładowanie baterii) - ale nie ma funkcji zabezpieczenia przed nadmiernym rozładowaniem AQU - jak nie dołożycie sobie dodatkowego układu - to raz na dwa tygodnie odpalać sprzęta

Jaką modernizację masz na myśli ? dodatkowe baterie czy coś redukującego zużycie ?

układ gps wysyła smsa o niskim poziomie napięcia. ale wcześniej przetwornica musi być odpieta od aqu. są układy które wyłączają odbiorniki jak napięcie spadnie na aqu do 10.5v. stosowane najczęściej przez karawaniarzy.

Edytowane przez syku

• 2 months later...

Z niestandardowych, dodatkowych zabezpieczeń, to może blokada sprzęgła i zostawianie moto na biegu. Z hydraulicznym sprzęgłem dało by się zrobić (chyba).

Z niestandardowych, dodatkowych zabezpieczeń, to może blokada sprzęgła i zostawianie moto na biegu. Z hydraulicznym sprzęgłem dało by się zrobić (chyba).

Ale co to może dać? chyba tylko w przypadku próby kradzieży przez jakiegoś debila go powstrzyma

Tak tylko gdybam sobie, jak zabezpieczyć moto w razie, gdy kradną na lawetę, a disclocki i łańcuchy nie będą przeszkodą. Fakt można wbić na hama na luz... ale maksymalne wydłużenie kradzieży wiąże się z tym, że albo ktoś się podda, albo się go złapie

Tak tylko gdybam sobie, jak zabezpieczyć moto w razie, gdy kradną na lawetę, a disclocki i łańcuchy nie będą przeszkodą. Fakt można wbić na hama na luz... ale maksymalne wydłużenie kradzieży wiąże się z tym, że albo ktoś się podda, albo się go złapie

Ale wbicie luzu na zgaszonym silniku nie jest trudne....:)

Jak będą chcieli ukraść to go wniosą do busa...

Łańcuchy, disclocki i coś co będzie głośne, wtedy albo się wystraszy albo chociaż zwróci to uwagę osób postronnych.

• 8 months later...

Odświeżę temat bo sezon zbliża się coraz większymi krokami i pasowałoby się również i na tę okoliczność przygotować.

Pytanie dotyczy zabezpieczenia moto podczas krótkich wypadów do miasta. Jakaś sprawa do załatwienia, wizyta w sklepie itp. Do tej pory odpuszczałem ale czasem trzeba będzie gdzieś się zatrzymać, kupić coś, na trasie skorzystać z ubikacji i zostawić moto na kilka-, kilkanaście minut bez opieki.

Co będzie dobrym zabezpieczeniem? Zastanawiam się nad disclockiem z wyjcem lub łańcuchem, choć łańcuch to (chyba) nie zawsze jest do czego przypiąć. Czy może na takie krótkie postoje blokada kierownicy wystarczy? 

Bandzior to nie jakaś unikatowa maszyna, którą zaraz będą chcieli wszyscy oglądać czy dotykać ale ilekroć gdzieś się zatrzymuję to zawsze mam obawę, że znajdzie się ktoś kto będzie chciał coś tam przy nim pomajstrować. Niestety nie zawsze da się tak zaparkować aby mieć go na widoku.

Co możecie polecić? Zaznaczam, że chodzi mi o krótkie postoje "na mieście", a nie zabezpiczenie na noc.

Najwygodniejszy jest disclock z alarmem np: xena (dla złodzieja to żadna przeszkoda tyle ze narobi trochę hałasu)  bo łańcuch będzie nieporęczny do wożenia ze sobą :P

blokada tarczy z wyjcem to dobry wybór.

miałem xene z bolcem 6mm. przez dwa lata było ok

potem zaczęła wyć i teraz jest bez alarmu.

możesz pomyśleć o alarmie z radiopowiadomieniem

i czujnikiem wstrząsów ale to grubsza robota

gps z czujką wstrząsową jest ok ale wymaga wysyłania smsow

a to trochę kłopotliwe

zrób odcięcie elektryki na przyciski chwilowym i podtrzymaniu przekaznikiem

sam się zazbroi w momencie wyłączenia stacyjki

(...)

zrób odcięcie elektryki na przyciski chwilowym i podtrzymaniu przekaznikiem

sam się zazbroi w momencie wyłączenia stacyjki

O tym nie pomyślałem

Może być też zwykłe odcięcie na pstryczek.

Znajomy ma przemośny alarm na pilota. Wyjec w małym pudełeczku.

Takie cóś:

http://m.alibaba.com/product/2016277281/Home-Security-Wireless-Remote-Control-Vibration.html

Edytowane przez GreGF

Najwygodniejszy jest disclock z alarmem np: xena (dla złodzieja to żadna przeszkoda tyle ze narobi trochę hałasu)  bo łańcuch będzie nieporęczny do wożenia ze sobą :P

Nie do końca, xena  ma dość ciężki do "zrobienia" zamek, trzeba mieć specjalny wytrych, albo siłowo, ale wtedy wyje, więc "na chwilę" jest zajebiste (ja stosuję na noc też :P

blokada tarczy z wyjcem to dobry wybór.

miałem xene z bolcem 6mm. przez dwa lata było ok

potem zaczęła wyć i teraz jest bez alarmu.

możesz pomyśleć o alarmie z radiopowiadomieniem

i czujnikiem wstrząsów ale to grubsza robota

Xena jak jej baterie siadają to wariuje- próbowałeś zmieniać?