Skocz do zawartości

Zabezpieczenie Motocykla Przed Kradzieżą - Jakie?

Gość Dzik
 Share

Zabezpieczenie motocykla przed kradzieżą.  

161 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jakie zabezpieczenie motocykla przed kradzieżÄ? / utrudnienie dla zÅ?odzieja mogÄ? poleciÄ??

• garaż
      107
    • parking strzeżony
      29
    • alarm
      35
    • disclock
      35
    • disclock z alarmem
      43
    • immobilizer
      19
    • Å?aÅ?cuch
      42
    • monitoring
      15
    • ubezpieczenie AC
      36
    • inne - jakie?
      9
    • nic z powyższych - na zÅ?odzieja nie ma rady
      14

Rekomendowane odpowiedzi

Jeżeli będą chcieli ukraść profesjonaliści to wasz lokalizator okaże się bezużytecznym gadżetem na który wydaliście kase.Są zagłuszacze a także wykrywacze gps i wystarczy stanąć przy motocyklu udając "zainteresowanie" ładną sztuką i wiemy co ma i czy ma .Lekki dotyk sprawdzenie czy coś wyje i jak wyje, nie mówię że jest to złe rozwiązanie ale łatwe do zlokalizowania.Markowy dobry łańcuch , blokada na tarczę z wyjcem,lepiej martwić się gdzie upchać łańcuch na czas podróży niż martwić się jak wrócić bez motocykla.Wyjące auto czy motocykl -reakcja przechodniów w większości zero zainteresowania ,pewnie się zepsuło i wyje :zeby: Gość z wielkimi nożycami to już prędzej wzbudzi zainteresowanie i ktoś może zadzwoni na 112 , a samo cięcie łańcucha parę stron wcześniej pokazane może trwać od kilku sekund do kilku minut.

zakupiłem dziś xene xx6 i jestem pod wrażeniem czułości na wstrząsy/drgania - nawet mogło by być trochę mniej wyczulone (jak zostawię moto w centrum to przejeżdżający autobus lub tramwaj włączy alarm - tak mi się przynajmniej wydaje)

poza tym xena idealnie wpasowała się błotnik, zresztą jak będzie pogoda to wrzucę jakie fotosy

Moja xena z miesiac miala zamontowany alarm...

1. Motocykl stał w centrum Warszawy w nocy, przy ruchliwej drodze na chodniku mocno uczeszczanym. Wyło to zdecydowanie za czesto (za duża czułość).

2. Kiedy myślałem co z tym zrobić, rozwiazanie sytuacji przyszło samo. Blokada spadła z siedzenia i się trochę połamał mechanizm alarmu. I tak od kilku lat alarm mam zdemontowany i używam bez niego.

Wysłane ze Srapatalka

Ad 2. Nieźle musiała upaść

Ad 1. Ale czytałeś instrukcję i opis, że zamontowanie jej w różnych pozycjach daje różne efekty w kwestii czułości? 

Lelon, do lektury :D 

Hmmm no to musze przeczytać bo teraz jest tak czuła ze reaguje na pierdniecie psa, pies w domu a moto w garażu....

Nastawie na 6 i zobaczymy:)

Edytowane przez lelon

Model - TK-106

do tego modelu bateria z noki 6020 pasuje, jak kupisz ori to wytrzyma dużo dłużej 

pasuje - mam oryginał i chyba się skończy na dodatkowym aqu (ale na to trochę czasu jeszcze jest) - może to wina przetwornicy ale rozładowuje mi aqu motocykla. kiedyś musiał być odpalony co najmniej raz na 3 tygodnie. Zeszłego roku już jak go w weekend nie odpaliłem to na drugi był problem - stąd założyłem układ odcinający przy obniżeniu napięcia aqu. ale może to problem mojego egzemplarza

pożyjemy - zobaczymy (czas za szybko zapier...a)

Ad 2. Nieźle musiała upaść

Ad 1. Ale czytałeś instrukcję i opis, że zamontowanie jej w różnych pozycjach daje różne efekty w kwestii czułości?

Lelon, do lektury :D

Kto tam czyta instrukcje..... ;)

Wysłane ze Srapatalka

I to jeszcze po angielsku :)

Po ustawieniu na 6 pm alarm juz nie reaguje na pierdniecie psa :)

Jak zwykle forum megapomocne :)

• 3 weeks later...

:D ostatnio chciałem pokazać kumplowi jak działa xena  i się kurwa zdziwiłem :D po piskach ostrzegawczych nie włączyła się syrena :) Po 3 latach najwidoczniej zmiana baterii to mus :D

Xena daje rady, ryczy jak 150. Wazne gdzie na tarczy zawiesisz, ze wzgl na czulosc. Oceniam ze warto zamiast alarmu (jak kto niema)

• 1 month later...

Który model Xena będzie pasował do 650 olejaka ? 

Który model Xena będzie pasował do 650 olejaka ? 

każdy :)

każdy :)

nie wytrzymam - sorki lelon ale pierdzielisz, co Ty wiesz o zabezpieczeniach?

prawidłowe pytanie: "a do jakiego koloru 650tki olejaka?"

oprócz zabezpieczenia musi też wyglądać :stupid:

nie wytrzymam - sorki lelon ale pierdzielisz, co Ty wiesz o zabezpieczeniach?

syku rozwiń myśl,

przecież w xenie są piny 6mm, 10mm,14mm,  6mm możemy wsadzić w otwory tarczy a pozostałe można założyć zapinając za tarczą, mylę się?

nie zapytałeś o kolor - jak mogłeś?

to że rozmiar spasuje to mało istotne - sprzęt ma wyglądać (żony nie masz czy co?)

nie zapytałeś o kolor - jak mogłeś?

to że rozmiar spasuje to mało istotne - sprzęt ma wyglądać (żony nie masz czy co?)

syku zaczynam się o Ciebie martwić :krzeslo::beer:

muszę sie :drunk: :drunk: na trzeźwo Cię czasem nie rozumiem :D

widzisz ja kupuję buty które są wygodne - moja żona bo wyglądają

ja w swoich chodzę, ona w swoich wygląda - a napić zawsze się warto, kiedyś musimy razem :)

Edytowane przez syku

Kolega Syku ma dobry nastrój jak widać :) dziękuje za informacje . Dla mnie blokada ma działać a nie ,,,,,,,,,,,, 

staram się - ale mam zasadę, zabezpieczasz na kilka sposobów

elektrycznie/elektronicznie i mechanicznie

Xena fajna sprawa (alarm daje efekty bo wyje gdy ktoś coś próbuje i gdy przez przypadek sam chcesz odjechać

zabezpieczenie elektryczne - magnes wszyty w rękawicę, hallotron tranzystor i przekaźnik (koszt rzędu 20 złotych) a zawsze drugi problem dla złodzieja

w miejscu stałego parkowania - kotwa i łańcuch (nie musi być piękny) kłódka typu sworzniowego najlepiej z atestem i łańcuch zrywkowy (bo najtańszy z mocnych)

masz kasę to wstaw jeszcze monitoring gps-owy  (kiedyś odezwał mi się alarm, dzwonię do sąsiada i proszę "zobacz czy moje moto stoi", za chwilę odpowiedział "jeszcze stoi" a wiało jak cholera) 

wszystko co może zniechęcić złodzieja jest dobre (alarm, gps, blokada elektryczna, blokada tarczy i boa no i AC) - oczywiście wszystko zależy od możliwości finansowych

edit

i nie jedno zabezpieczenie !!!

Edytowane przez syku

Kolega Syku ma dobry nastrój jak widać :) dziękuje za informacje . Dla mnie blokada ma działać a nie ,,,,,,,,,,,, 

kup xx6 - kilka osób z forum ma ten model (ja też) i daje radę, a czy będzie bolec 6mm, czy 14mm jak będa chcieli to i tak ukradną :)

weź grubszą 6 jest fajna ale mechanicznie łatwiej ją rozwalić

jak uzbieram kasę (i żona nie wyda na buty) to sobie na urodziny walnę trochę grubszą

Ja tez mam fajne zabezpieczenie ;) Wystarczy przykleic na zbiorniku...

41a805dfd58b2e1ef3029f49addfb50d.jpg

Oczywiscie w roli uzupelnienia klasycznych metod...

Edytowane przez BAN