Skocz do zawartości

Zabezpieczenie Motocykla Przed Kradzieżą - Jakie?

Gość Dzik
 Share

Zabezpieczenie motocykla przed kradzieżą.  

161 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jakie zabezpieczenie motocykla przed kradzieżÄ? / utrudnienie dla zÅ?odzieja mogÄ? poleciÄ??

• garaż
      107
    • parking strzeżony
      29
    • alarm
      35
    • disclock
      35
    • disclock z alarmem
      43
    • immobilizer
      19
    • Å?aÅ?cuch
      42
    • monitoring
      15
    • ubezpieczenie AC
      36
    • inne - jakie?
      9
    • nic z powyższych - na zÅ?odzieja nie ma rady
      14

Rekomendowane odpowiedzi

mefistoar, dnia 03 Sty 2016 - 13:06, napisał: snapback.png

Cześć, czy ktoś używa czegoś podobnego i mógłby się wypowiedzieć:

http://allegro.pl/al...5222005436.html

muszę w końcu zamontować jakiegoś "wyjca".........

mam alarm tej firmy, ale bez powiadomienia. Firmę mogę polecić, bardzo dobry kontakt, pomogą telefonicznie przy montażu w razie problemów. Co do mojego alarmu miałem tylko zastrzeżenie do czujnika wstrząsów. Raz działał za słabo, czasami załączał się bez powodu. Dokupiłem cyfrowy czujnik ruchu i działa bardzo dobrze

kupię na dniach ten alarm.............zobaczymy cóż to warte + chodzi mi po głowie lokalizator.....tylko jaki?

miałem TK106 (albo TK102 - muszę sprawdzić bo nie pamiętam)

tylko że aby go zabezpieczyć przed wodą to go wstawiłem do woreczka (nawet był w zestawie)

a ponieważ wychodził z niego kabel to jakoś dostała się woda i zamiast się wylać - zalała mi złącze.

Potem zaczął świrować - np nie dało się go włączyć po wyłączeniu i strasznie rozładowywał aqu.

Miałem nawet tworzyć podpięcie własną przetwornicą - ale skończyło się na wywaleniu.

Pewno zakupię inny.

Wady: nie miał pilota do sterowania - raz zapomniałem komórki, jak wróciłem z 50km trasy to nie mogłem skrzynki SMSowej odblokować (czujnik wstrząsowy wyzwalał alarm)

a żona chciała mnie zabić jak wróciłem - bo jej komórka co 10 sekund wibrowała :P

mefistoar, dnia 03 Sty 2016 - 13:06, napisał: snapback.png

kupię na dniach ten alarm.............zobaczymy cóż to warte + chodzi mi po głowie lokalizator.....tylko jaki?

Jak zrobisz testy zasięgu w różnych warunkach to daj znać :) Bo w te gwarantowane 500m/1200m jakoś nie wierzę, chyba, że przy dobrym wietrze w warunkach laboratoryjnych :)

Jak zrobisz testy zasięgu w różnych warunkach to daj znać :) Bo w te gwarantowane 500m/1200m jakoś nie wierzę, chyba, że przy dobrym wietrze w warunkach laboratoryjnych :)

hehe spoko, po montażu na pewno będę się odzywać

A jakby zamiast łańcucha stosować coś takiego? po złożeniu wiele miejsca nie zajmuje, są wersje z alarmem wstrząsowym :)

ihost_1452190047__zapiecie-skladane-690x

Wszystko do kitu.

Najlepiej troszke wzmocnic i zrobic tak

https://m.youtube.com/watch?v=pTPFrww6zdA

opatentuj to do motocykla a będziesz bogaty (jeśli już nie jesteś) :)

Edytowane przez lelon
  • Upvote 1

Trzeba bedzie obgadac z Sylwkiem.

Ja zrobie mechanike a on ten elektryktryk. :D

• 2 weeks later...

na motocyklu było by dobre wmontowanie poduszki powietrznej w kanapę :D:jump::bicycleaccident:

niestety żyjemy w "państwie prawa"

gdybym żył w ameryce to złodziej ukradłby mi motocykl tylko raz w swoim życiu

"suma sumarum" złodziei byłoby mniej

u nas - nie możesz założyć bolca wbijającego ci się w dupę bo pójdziesz siedzieć (pomijając ryzyko własnej śmierci)

zawsze można wszyć sobie metalową blachę w spodnie - a tak lepiej mieć ac niż paralizator w kanapie

gdy "mój dom" stanie się "moim zamkiem" skończy się problem

Panowie, pytanie na szybko. Czy 12,5 GT (2008) miał jakieś fabryczne zabezpieczenia np. immobilizer ? Potrzebne mi do kalkulacji AC

• 4 weeks later...

Czy ktos jest w stanie polecic model alarmu wewnetrznego na pilota? Do naszych banditow dokladnie 1 gen. Cos na zasadzie kupilem jestem zadowolony i kupilbym drugi raz

Dzieki

• 2 months later...
  • 2 weeks later...

Podczas użytkowania Bandita żadnego zabezpieczenia oprócz parkingu strzeżonego nie miałem.

Jednak po zakupie MSX w związku z jego wagą (dwóch kolesi spokojnie przeniesie go z punkt A do B) przez długi czas szukałem odpowiedniego zabezpieczenia.

Przejrzałem setki stron, urządzeń i opinii.

Wnioski?

1. Jak złodziej będzie chciał ukraść to ukradnie bez względu na zabezpieczenia.

2. Inne zabezpieczania stosujemy do miejsc, gdzie motocykl stoi cały czas, a inne w miejsca gdzie jesteśmy "przejazdem".

3. Do miejsc "przejazdem" - zabezpieczenie jak najbardziej widoczne dla złodzieja. Ja wybrałem łańcuch ABUS X-Plus 1600. Bez specjalistycznego sprzętu nikt nie podprowadzi motoru.

4. Do miejsc "stałego postoju" - zabezpieczenia dźwiękowe i łańcuchy.

Taki tip (o którym nie wiedziałem). Jeśli stosujemy łańcuch staramy się zapiąć ramę, amortyzator, albo koło i część konstrukcji (nigdy nie zapinamy przedniego kola) i w taki sposób żeby łańcuch wisiał w powietrzu. Wtedy złodziej przy pomocy nożyc będzie miał utrudnione zadanie niż w przypadku leżącego łańcucha (może oprzeć nożyce na ziemi).

Moim zdaniem najlepszy rozwiązaniem jest dobry łańcuch.

To ja Wam jeszcze podpowiem. Tam gdzie zostawiacie moto na stałe, na noc itd. 

- łańcuch (ja mam z zawiesia 20t) + solidna kłódka z alarmem,

- disclock z alarmem,

- fotokomórka z czujnikiem ruchu z podłączonym dzwonkiem czaszowym (ktoś uruchamia fotokomórkę i od razu zaczyna dzwonić),

- nadajnik GPS z geostrefą + czujnik ruchu i powiadomienie na telefon,

- kamera myśliwska czy tam leśna (ktoś zaczyna chodzić koło przy moto i od razu wysyła zdjęcie MMS'em. 

Chyba nic więcej nie potrzeba :)

Edytowane przez Conorian
  • Upvote 2

To ja Wam jeszcze podpowiem. Tam gdzie zostawiacie moto na stałe, na noc itd. 

- łańcuch (ja mam z zawiesia 20t) + solidna kłódka z alarmem,

- disclock z alarmem,

- fotokomórka z czujnikiem ruchu z podłączonym dzwonkiem czaszowym (ktoś uruchamia fotokomórkę i od razu zaczyna dzwonić),

- nadajnik GPS z geostrefą + czujnik ruchu i powiadomienie na telefon,

- kamera myśliwska czy tam leśna (ktoś zaczyna chodzić koło przy moto i od razu wysyła zdjęcie MMS'em. 

Chyba nic więcej nie potrzeba :)

Brakuje tylko strzelby :P

To leprza już mina przeciw piechotna. Przynajmniej złodziej by się trochę rozerwał. :zeby: :zeby:

• 2 months later...

bardziej humorystycznie :)

disclock :D

bez_tytu_u.jpg

• 7 months later...

Wykopując temat a to

https://orllo.pl/lokalizator-gps-gsm-samochodowy.html?___store=pl&gclid=CMiqwb7859ICFZGOGAodXx8IhQ

jak się dobrze w zadupku schowa to zanim się złodziej zorientuje to mamy pozycję dziupli.

?

drogie nie jest.

AC w cenie 2500zł za moto w cenie 10000zl można uznać za pojeb... kogoś zdrowo :P

a w całym kraju nie ma smart casco od kradzieży na motocykl.

Na złodzieji nie ma mocnych ,,,,, GPS można zagłuszyć i po sprawie tak samo GLONASS