Skocz do zawartości

Zabezpieczenie Motocykla Przed Kradzieżą - Jakie?

Gość Dzik
 Share

Zabezpieczenie motocykla przed kradzieżą.  

161 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jakie zabezpieczenie motocykla przed kradzieżÄ? / utrudnienie dla zÅ?odzieja mogÄ? poleciÄ??

• garaż
      107
    • parking strzeżony
      29
    • alarm
      35
    • disclock
      35
    • disclock z alarmem
      43
    • immobilizer
      19
    • Å?aÅ?cuch
      42
    • monitoring
      15
    • ubezpieczenie AC
      36
    • inne - jakie?
      9
    • nic z powyższych - na zÅ?odzieja nie ma rady
      14

Rekomendowane odpowiedzi

im więcej zabezpieczeń tym lepiej - jak złodziej widzi że się namęczy to idzie gdzie indziej

więc alarm, widoczna blokada przedniego koła, blokada tylniego koła, odcinka zapłonu się przyda, łańcuch (no i tu ciekawostkę podał mi Kwinto) - łańcuch ma być tak założony aby wisiał w powietrzu, bo jak wisi to trzeba ciąć trzymając narzędzie w rękach, a jak leży to jedno ramię narzędzia na ziemi a drugie dwoma łapami)

niby to proste i oczywiste - ale na to nie wpadłem

a najlepsze życzliwy sąsiad. My na posesji (wspólnota 10 mieszkań) gdy ktoś obcy sie pojawi mamy zwyczaj nie opuszczać go do momentu gdy nie przejmie go jakiś lokator albo po prostu pytamy w czym możemy pomóc - to od czasu jak koledze zarypali rower. no i teraz jest spokój

Pwm: gps nie jest głupie samo w sobie (pomijając fakt, że na załadowanie na pakę to nic nie pomoże, no może opóźni solidna kotwa i łańcuch)

kiedyś chciałem to założyć ale gość od alarmów powiedział mi,  że jest problem z zasilaniem, tzn. nie starcza na zbyt długo, a aku w moto też nie ma za wielkiej pojemności na podtrzymanie,

jak ciągle jeździsz to wiadomo, problem znika

stestuj opisz, może się coś zmieniło:)

Jak w tym sezonie postanowimy, że zostaje w rodzinie na długo ;) i nie wymienię na 1250

to po prostu się szarpnę 1200zł na DNAauto

Obesrany po całości numerami VIN robi sie absolutnie nieatrakcyjny dla złodzieja.

Pytałem na psiarni i faktycznie samochodów z DNAauto nie tykają.

I to chyba najlepszy patent, w sumie gps nie da się schować więc od razu mogą demontować.

http://www.dnaprogram.pl/dna-program-auto/

Co ciekawe przez 3 lata po zakupie jak zajumają sprzęta to odpalają extra 3tys zł.

Edytowane przez pwm

Ja miałem home made alarm z dwiema foto pułapkami. Jedna z doświetlaniem IR. Wszystko ciche i skrzętnie ukryte. Dodatkowo łańcuch,  kotwy w ścianie i  ucho z Hardoxa 600 grubości 20mm :zeby: . Same kotwy od tego dziadostwa już demotywowały. Na całe szczęście nigdy nie sprawdzałem skuteczności tych zabezpieczeń... Aktualnie zmieniam lokalizacje i moto, więc mogę się podzielić tą tajemną wiedzą :usmiech:

Edytowane przez Dudzior

• 1 month later...

Mi wystarczy łańcuch + alarm z powiadamianiem na pilota (zasięg przez ściany do 500m, w terenie otwartym do 1,2 km - w teorii). Już raz się przydał - nakryłem babkę która przy parkowaniu uderzyła mi w przednie koło. Nic się nie stało, ale mógłbym mieć zdarty lakier na błotniku lub, co gorsza, przewróconą maszynę. Inny kierowca mi zarysował przedni błotnik dostawczakiem, ale jeszcze wtedy nie miałem alarmu :(

Uważam, że mając powiadamianie istnieje duża szansa, by nakryć sprawcę na gorącym uczynku! Poza tym skutecznie odstrasza ciekawskich migająca dioda LED i prealarm w razie uderzenia czy przechylenia.

kumpel kupił za 250zł gps + 8zł miesięcznie karta

moto zajumali odzyskał w 30minut.

złodziej się nie spodziewał.

Minus ssa akusa po miesiącu stania trzeba ładować.

...  w sumie gps nie da się schować więc od razu mogą demontować.

To jak to wlasciwie jest, da sie czy nie da sie?

DNA dla ciebie juz nie jest tematem?

stosować kilka zabezpieczeń na raz, niektóre powinny być widoczne aby odstraszały

złodziej nie pozwoli sobie na długie rozbrajanie - bo z czasem wzrasta ryzyko

np głupia kłódka sworzniowa zapięta z tyłu na łańcuch i zębatkę (tylko prysnąć na odblaskowy kolor) jako dodatek już pomoże (tylko sznurek do manetki aby z nią przez przypadek nie odjechać)

Dokładnie, ja kupiłem ostatnio disc locka z alarmem firmy Kovox, jest opcja zapięcia z alarmem lub bez, kolorów jest parę do wyboru oraz modeli. Cena takiego urządzenia nie jest wygórowana, a na pewno pomoże odstraszyć złodzieja, tym bardziej, że jest jaskrawo pomarańczowa i widać ją z daleka ;)

• 4 weeks later...

- a ktoś próbował coś takiego?

To jest tak marne zabezpieczenie, że dziwię się że ktoś tego używa. Odkręcasz jedną śrubkę przy klamce i po zabezpieczeniu.

- a ktoś próbował coś takiego?

Masz na filmiku pokazane ile warte zapięcie na zamek typu chicago - harley standardowo ma ten typ zamka + stacyjka.Pokazany przyrząd ukazuje łatwość otwarcia(sam takiego używam) do tego przyrządu jest w zestawie tzw.przymiar i mając odpowiednie maszyny dorobisz kluczyk i mając rzecz bez klucza dorobisz i teraz ty masz blokadę z kluczem. Moja rada omijać blokady z tego typu zamkiem mała dokładność i łatwość otwarcia  zamka, na dodatek po kilku sezonach kołki tak sklejone że przekręca się prawie samo  :zeby:

miałem na myśli bardziej rodzaj a nie konkretny średnio wykonany typ. a chodziło mi o to założenie że im więcej zabezpieczeń tym bardziej może być zrezygnowany potencjalny złodziej. nie widziałem w tym wątku jeszcze opisu takiego urządzenia. ja też uważam że można przeciąć rączkę i już po blokadzie, ale z drugiej strony wycinanie czegokolwiek w okolicy kierownicy jest widoczne bardziej niż majstrowanie będąc zasłoniętym całą sylwetka motocykla w okolicach disc locków czy lańcuchów.

miałem na myśli bardziej rodzaj a nie konkretny średnio wykonany typ. a chodziło mi o to założenie że im więcej zabezpieczeń tym bardziej może być zrezygnowany potencjalny złodziej. nie widziałem w tym wątku jeszcze opisu takiego urządzenia. ja też uważam że można przeciąć rączkę i już po blokadzie, ale z drugiej strony wycinanie czegokolwiek w okolicy kierownicy jest widoczne bardziej niż majstrowanie będąc zasłoniętym całą sylwetka motocykla w okolicach disc locków czy lańcuchów.

Ale tu zwykłe kombinerki wystarczą. Przecinasz przewód hamulcowy lub linkę i pojechał.

• 2 years later...

Na nowy sezon zamówiłem blokadę na tarcze z alarmem Abusa 8077 na Amazonie. U nas w PL średnio 100-150zl drożej, z wysyłką dałem 460zl.

https://www.amazon.de/dp/B07C4Z47JV/ref=mp_s_a_1_1?keywords=abus+8077&qid=1579250670&sprefix=Abus+8077&sr=8-1

@ JožinZbažin

No, kosztuja rowne 100€.

co mnie ale zastanawia, placiles za przesylke? Mi pokazuje, ze jest za free .

wyglada na to, ze jankesi i tu was ruchaja, fajni przyjaciele i sprzymierzency! 

:(

kiedys tez zakladalem ale widzialem tez co moze sie stac, gdy ruszysz zapominajac o zdjeciu.

z drugiej strony, jakos nikt nie chce ukrasc moich a szkoda. Kase z ubezpieczalni sciagnac, garsc dorzucic i jest cos nowego  :D

Edytowane przez pioter
Usuniecie formatowania

Podsuma:

EUR 86,52

Pakowanie i wysyłka:

EUR 4,87

Suma bez VAT:

EUR 91,39

VAT:

EUR 21,02

Suma:

EUR 112,41