Skocz do zawartości

Zabezpieczenie Motocykla Przed Kradzieżą - Jakie?

Gość Dzik
 Share

Zabezpieczenie motocykla przed kradzieżą.  

161 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jakie zabezpieczenie motocykla przed kradzieżÄ? / utrudnienie dla zÅ?odzieja mogÄ? poleciÄ??

• garaż
      107
    • parking strzeżony
      29
    • alarm
      35
    • disclock
      35
    • disclock z alarmem
      43
    • immobilizer
      19
    • Å?aÅ?cuch
      42
    • monitoring
      15
    • ubezpieczenie AC
      36
    • inne - jakie?
      9
    • nic z powyższych - na zÅ?odzieja nie ma rady
      14

Rekomendowane odpowiedzi

Ja trzymałem Bandziorka na chodniku w centrum,z jednej strony latarnia,z drugiej bardzo blisko podstawiony samochód ojca, na noc zawsze plachta ,mimo to raz zastałem moto leżące na masce auta (na szczęście bez urazu w Dziorze) oraz kilka razy płachta była częściowo odsłonięta(zawsze od frontu motocykla).Od dziś moto zimuje w warsztacie.

Po sobie wiem ze dobry alarm przyda sie. I obowiazkowo pokrowiec. Nawet jak idziesz do sklepu na 10minut przykrywasz moto pokrowcem bo wtedy macanie krecenie i siadanie nikomu do glowy nie przychodzi :)

moto leżące na masce auta (na szczęście bez urazu w Dziorze)

HE HE - dobre myślenie :D ojca auto - c**j, ważne, że moto całe :D

Szczerze mówiąc przykrywanie moto pokrowcem jak idę do sklepu na 10 minut czy na godzinę na obiad wydaje mi się grubą przesadą, no ale... ;)

• 3 months later...

Witam,

zaczyna się sezon i zastanawiam się jak ochronić mojego bandziora - mieszkam w bloku i moto musi stać pod chmurką i teraz nie wiem czy zabezpieczenie na tarcz czy przypiąć do znaku jakimś dobrym zabezpieczeniem czy telefon komórkowy z opcją "gdzie jest moje dziecko"?:) boje się go tak postawić bez żadnego zabezpieczenia.

Napiszcie proszę jak to zrobić.

Każdy gadżet może zniechęcić albo utrudnić skrojenie, ale nie zabezpiecza w 100%. Alarm, łańcuch, disklock itd - wszystko jest do obejścia. Na Twoim miejscu znalazłbym sprawdzony zabezpieczony garaż. Spod chmury to w nocy podjeżdża 4 panów busem, łańcuch tnie w 10 sekund, w kolejne 30 ładują do busa, zamykają drzwi i po sprawie.

Witam,

zaczyna się sezon i zastanawiam się jak ochronić mojego bandziora - mieszkam w bloku i moto musi stać pod chmurką i teraz nie wiem czy zabezpieczenie na tarcz czy przypiąć do znaku jakimś dobrym zabezpieczeniem czy telefon komórkowy z opcją "gdzie jest moje dziecko"?smile.png boje się go tak postawić bez żadnego zabezpieczenia.

Napiszcie proszę jak to zrobić.

-> wszystko jest na forum:

http://polishbanditc...dzieza-lancuch/

http://polishbanditc...ieza-disclocki/

http://polishbanditc...radzieza-alarm/

w skrócie:

-parking strzeżony

-discklock

-stary zniszczony pokrowiec na moto(pomalowany sprayem)

-zaprzyjaźniona ochrona

-szacunek ludzi ulicy....

....

nic więcej nie poradzisz jak będzie zlecenie

:mario:

bo odstrasza i zdradza, że pod spodem jest zaniedbany rzęch :)

barwy ochronne ,dla zniechecenia przeciwnika .Mozesz jeszcze pare plastrow nakleic z tasmy montazowej..

...Mozesz jeszcze pare plastrow nakleic z tasmy montazowej..

Albo tabliczkę "Uwaga nie parkować!! - w promieniu 2m rdza przeskakuje na okoliczne pojazdy!"

alarm alarm alarm. Przez pierwszy rok i tak bedziesz spal przy otwartym oknie reagujac nawet na szum wiatru :D:D

to ja się podepnę i zadam takie pytanie:

Jako, że również parkuję w podziemnym garażu, a słupa, do którego mógłbym przypiąć moto nie mam w okolicy, to czy któraś z tych rzeczy:

1. http://allegro.pl/kotwa-do-betonu-moto-detail-i2158842099.html

2. http://allegro.pl/kotwa-blokada-motor-skuter-magnum-lock-3033-i2167411132.html

3. http://www.mcsonline.pl/artykul/31/kotwa_podlogowa_wba100.html

jest czegoś warta?

Ja polecam alarm.

Mój kiedyś stał pod blokiem bez pokrowca i jakiś sk**wiel pociął mi siedzenie nożem.... Alarm może by go wystraszył.

AutoCasco? jedyne bezpieeczne a poza tym jak koledzy radzą, mozna połączyć dwa w jedno czyli blokada z alrmem

alarm z powiadamianiem na pilota dobra sprawa , tylko trzeba mieć lekki sen żeby usłyszeć alarm w pilocie a po za tym AC to podstawa :usmiech:

alarm z powiadamianiem na pilota dobra sprawa , tylko trzeba mieć lekki sen żeby usłyszeć alarm w pilocie a po za tym AC to podstawa :usmiech:

AC jest dobrym rozwiązaniem jeśli ma się full znizki. Np. ja nie mam full i wychodzi:

W PZU powiedzieli mi ~2600zł

W Allianzie wyszło ~ 1250zł

W TUW ~500zł - tylko wypadkowe.bez opcji kradzieży :(

K7 650 od wartości ~12000zł

Miki605 ma 11-letnie moto więc nie wiem czy ubezpieczyciele się zgodzą.

Jak jeszcze miałem na auto AC to do max 10 lat mi mówili że się zgadzają, pozatym jedno zabezp. elektroniczne i jedno mechaniczne najczęściej wymagają.

chyba ac bedzie najlepsze dzwonilem do pzu i z 25% znizkami zawolali 1700pln

może przeniose sie do innego ubezpieczyciela

a jest ubezpieczenie ac np na pół roku?:)

Ubezpieczenie AC możesz sobie rozbić, np na 4 raty, 3 z nich płacisz bo wypada na sezon, czwartej nie i umowa wygasa bez konsekwencji - czasem tak wychodzi najtaniej (płacisz 3 raty, zależy jeszcze gdzie w zimie trzymasz moto, czy w jakimś pewnym miejscu czy byle gdzie), a zniżki często lecą dalej, mają teraz różne promocje, np. że do 2 lat jak wznowisz to zniżki nie przepadają, dobrze sobie te 50 czy tam 60% wyrobić, ale czasem taniej niż liczyć na zniżkę jest nie płacić ostatniej raty. Ale zapytaj jeszcze w Allianz, ja tam ubezpieczałem, zawsze było najkorzystniej, choć nie wiem jak z motocyklem ponad 10-cio letnim. Do tego jakiś tani wyjący alarm i jakaś tania blokada i ogólnie śpisz spokojnie, jak ukradną to kasę dostaniesz, jak położysz sprzęta - również, a może jeszcze zarobisz ;-}

Ostatnio słyszałem, że ten patent już nie działa - ubezpieczyciele zmienili zapisy w umowach i tak już się nie da zrobić, będą ścigać za niezapłacenie raty. Ale to nie potwierdzone info, więc może ktoś bardziej zorientowany dopowie.

Wątpię, bo AC jest przecież ubezpieczeniem dobrowolnym, z tym że co się tam pozmieniało to nie wiem.Warto też ogólnie dopaść jakiegoś łebskiego ejdżenta, bo oni tam mają swoje myki (zniżki osobiste, dyrektorskie itp), czasem też warto np. ubezpieczyć się od odpowiedzialności osobistej (siebie nie auto, przydaje się jak np. spowodujesz wypadek jadąc na rowerze), co kosztuje kilkadziesiąt zł na rok, czy tam ubezpieczyć mieszkanie od kradzieży, pożaru czy uderzenia obiektu latającego, za co też zapłacisz niewiele więcej jak osobiste OC (zwłaszcza jak się ma znajomego agenta :}), a daje kolejne zniżki przy AC (bo to już kolejne ubezpieczenie w tym TU). Nie ma podpisywać umowy w pierwszym lepszym TU i po pierwszej wizycie.