Skocz do zawartości

Nowa Stara Kanapa

Gość jatomoto
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

lepiej się prezentuje niż świecące i połyskujące :) 

Osobiście nie podoba mi się ich standardowe szycie, dlatego poprosiłem o inne. Kanapa obniżona o ok 2-3cm, dupa przestałą już boleć. Moim zdaniem znacznie wygodniejsza niż fabryczna.

ihost_1453839503__kanapa_wijalis.jpg

O taka mi się podoba :) większość mi się nie podchodziła tak po zdjęciach

Większość pisze o obniżaniu kanapy, a czy ktoś z Was podwyższał kanapę?

Większość pisze o obniżaniu kanapy, a czy ktoś z Was podwyższał kanapę?

O tym nie słyszałem, ale pewnie i w tą stronę da radę 

Dać, się da bo jest taka opcja u Wijalisa. Zastanawiam się tylko jak to się będzie sprawdzać. Zniknie ten dołek pomiędzy zbiornikiem, a siedzeniem pasażera, w którym się siedzi i czy przez to nie będzie mniej wygodnie?

Z racji wzrostu podniosłem Bandziora na kościach ale teraz chcąc by stał stabilnie na centralce muszę go postawić na równym płaskim podłożu. Inaczej będzie się lekko chybotał.

Zastanawiam się czy nie wrócić do oryginalnych kości, a w zamian podnieść siedzisko, tylko jak wtedy z wygodą?

juz odpowiadam , bo ja robilem podwyzszaona kanape u wijalisa. 

podwyzszona jest ( byla) - zgadza sie o jakies 3-4 cm wiec dosc znacznie. 

Jednak po tym jak dostalem ja w rece okazalo sie ze jest twarda jak sku..ysyn. Co sie okazalo - jak rozprulem dziada :) okazalo sie ze w seodku jest po prostu kawal gabki - ciezko to nazwac gabka - raczej takiej masy zlozonej z roznych kolorowych gabek i sprasowanych razem . Nie wiem czy to sie normalnie stosuje w przemysle kanapowym, ale powiem ze mimo ze spoczywa na tym tylek , to ogolnie gabka ta jest do d..y :) 

Druga sprawa uformowanie gabki jest tragiczne , zamiast siedziska w ktore jezdziec powinien sie ''wsiasc'' . siedzi sie jak na grzbiecie jakiegos zwierza . 

Tyle o wyczynach wijalisa...

teraz przechodzimy do turbofinito . 

Aby sie dobrze siedzialo nalezalo przerobic kanape . W tym celu - zdjalem pokrycie. Czesc srodkowej czesci siedziska wycialem i zastapilem wkladka zelowa , dodatkowo poglebilem srodkowa czesc zeby zel sie poprostu zaglebil w miejscu powstaly po wydrazeniu gabki. .  Dodatkowo jeszcze dodalem paski szerokosci okolo 1,5cm po bokach wzdluznie siedziska celem poszerzenia oparcia dla 4 liter. 

Ostateczny efekt jest zadawalajacy . Do idealu Corbina mu troche brakuje , ale na pewno jest lepeij niz po wyjsciu od Wijalisa. 

Postaram sie znalezc zdjecia w domu bo cos trzaskalem i wkleic.

Wysłałem swoją do wijalisa, zniżka dla PBC już nie obowiązuje i nie są w stanie powiedzieć kiedy znów będzie.

Mają obecnie bardzo duży popyt i rozważają podniesienie cen - tyle z tej chwilii

Wysłałem swoją do wijalisa, zniżka dla PBC już nie obowiązuje i nie są w stanie powiedzieć kiedy znów będzie.

Mają obecnie bardzo duży popyt i rozważają podniesienie cen - tyle z tej chwilii

A czego się spodziewałeś króciutko przed sezonem? ZNIWA

Dostalem info że na chwile obecna czas oczekiwania u wijalisa to 15 dni roboczych

Dostałem swoją, nie wiem tylko jak poznać czy dali te wkładki żelowe (nie miałem okazji siedzieć :)

http://imgur.com/a/LNGI4

Edytowane przez Pain

I ja dostałem swoją. Zdjęcie poniżej

thumb_ihost_1456138840__test.jpg

Środek siedzisk - kostka mała czarna

Reszta - Skaja

Jeszcze nie siedziałem, ale wygląda spoko. Jak zamontuję na moto to wrzucę zdjęcie.

Generalnie bardzo spoko, w zeszły piątek dostali paczkę, przed południem szóstego dnia roboczego miałem kanapę przed sobą.

I ja dostałem swoją. Zdjęcie poniżej

thumb_ihost_1456138840__test.jpg

Środek siedzisk - kostka mała czarna

Reszta - Skaja

Jeszcze nie siedziałem, ale wygląda spoko. Jak zamontuję na moto to wrzucę zdjęcie.

Generalnie bardzo spoko, w zeszły piątek dostali paczkę, przed południem szóstego dnia roboczego miałem kanapę przed sobą.

identycznie ja ;) podobny kroj nawet ;)

Ale wiesz Hirad, że na moim będzie się lepiej prezentować? :takaemotka:

A poważnie sam myślałem właśnie o takim obszyciu, ale moto pewnie niedługo oddam w dobre ręce więc się wstrzymałem.

Panowie jak rozpoznać że oni włożyli te wkładki żelowe ? macie jakiś pomysł ?

Panowie jak rozpoznać że oni włożyli te wkładki żelowe ? macie jakiś pomysł ?

znajdź jakiegoś bandziora i pomacaj kanapę :)

wkładki mają coś koło 2 cm grubości, w zależności od klienta i firmy, jedni wycinaja gąbkę inni kładą wkładkę na oryginalnej gąbce i dodają po bokach

nie czujesz róznicy jak naciskasz palcem w różnych miejscach kanapę?

w Wijalisie mają wkładki w formacie 25 x 18 więc powinna być rożnica jak macasz całą kanapę??? mylę się??

kto tu ma wkładki żelowe?

Montowałeś 1 czy 2 wkładki? ile płaciłeś za całość?

Edytowane przez lelon

1 wkładka tylko dla kierowcy, zapłaciłem 510 zł chyba, no właśnie jak gniote paluchem to nie czuje różnicy siedzieć nie miałem jeszcze okazji.

Wiem że najlepiej byłoby rozpruć no ale :D

jest jeden sposob na sprawdzenie ,ale dosc czasochlonny, wsiadasz na moto i jedzies jakies 500- 600 km-jak dupa nie boli to znaczy ze zel jest !

a na powaznie-ja jezdzilem z zelowa kanapa bagstera ale to jest inna klasa niz w tych zelach co stosuje wijalis. te o ktorych mowi lelon to powinno byc bardziej sprezyscie i miekko - niz standardowa kanapa. Wsiadajac calym tylkiem tego pewnie nie odczujesz . PO prostu musisz jezdzic i jezsli bedziesz mial wystarczajaco wygodnie to pogodzis sie ze zel tam jest i miec spokoj w glowie .A jak bedzie wciaz kiepsko to , wyjmij 3-4 zszywki z boku kanapy , wloz palec i dotknij czy jets tam zel. na pewno poczujesz lekko klejaca sie materie. Potem te zszywki wyprostuj i lekko mloteczkiem wbij , jak nie masz zszywacza i bedziesz wiedzial ze szalu to nie robi pewnie wielkiego. Mam taka i do bagstera troche brakuje....

Lepszy efekt dalaby miekka gabka,ale to wtedy pozostaje rekodzielo tylko...

W Wijalisie drogo maja te wkładki, może to nie taki największy shit... któż to wie :)

dostałem od nich taka fotkę, ale czy to jest na pewno w kanapie i ile to kosztuje w hurtowni to nie wiem :)

ihost_1456168617__12507017_1192288800789

Przewaznie to robią tak:

ihost_1456169459___57.jpg

ihost_1456169478___571.jpg

ihost_1456169503___572.jpg

ale czy jest różnica w macaniu kanapy, powiem w nie dalekiej przyszłości :)

Edytowane przez lelon

W Wijalisie drogo maja te wkładki, może to nie taki największy shit... któż to wie :)

dostałem od nich taka fotkę, ale czy to jest na pewno w kanapie i ile to kosztuje w hurtowni to nie wiem :)

ihost_1456168617__12507017_1192288800789

Przewaznie to robią tak:

ihost_1456169459___57.jpg

ihost_1456169478___571.jpg

ihost_1456169503___572.jpg

ale czy jest różnica w macaniu kanapy, powiem w nie dalekiej przyszłości :)

Patrząc na dwa ostatnie zdjęcia to chyba pokusze sie o rękodzieło, za wąski w uszach na szycie maszyna jeszcze jestem ale zdjąć pokrowiec, wpasować żel i złożyć to chyba dam rade

Patrząc na dwa ostatnie zdjęcia to chyba pokusze sie o rękodzieło, za wąski w uszach na szycie maszyna jeszcze jestem ale zdjąć pokrowiec, wpasować żel i złożyć to chyba dam rade

spokojnie ogarniesz . te sprawy . nie jest to takie trudne...

A ja gdzies czytalem, ze na zelkach dupa sie poci.  :D

A ja gdzies czytalem, ze na zelkach dupa sie poci.   :D

zgadza sie, ale to mowa o tych  Haribo :) jak sie ich za duzo wpier...9166B8nZF1L._SL1500_.jpg

... jak sie ich za duzo wpier...

... to sraczke dostaniesz. :D

Takze mialem zamiar zalozyc sobie cos takiego ale mi odradzali a szczerze mowiac, robilem tyle setek kilometrow w kawalku bez i bylo git. Nie mialem mozliwosci porownania i dlatego nie brak mi tego.

@pioter - zalezy w jakim klimacie sie jezdzi, no i w jakich spodniach ,ale tak jak napisales, skoro pare tys km jest dobrze to nie sadze zeby byla potrzeba zmian, no moze bielizny czasem :) :)

Macie możliwość zważenia swoich kanap do bandita 1 gen z wkładką i bez wkładki ?

Producent twierdzi że sama wkładka waży 600 gram i powinna być wyczuwalna pod paluchem. No nie daje mi to spokoju że mogłem się dać oszukać na 260 zł

• Tomek pinned this temat